Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1999 z dne 12. 8. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1999 z dne 12. 8. 1999

Kazalo

3146. Odlok o preprečevanju divjega odlaganja komunalnih odpadkov in prevoznih sredstev, stran 8512.

Na podlagi 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98), 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97, 45/97, 87/97) ter 16. člena statuta Občine Komenda (Uradni list RS, št. 37/99) je Občinski svet občine Komenda na 6. seji dne 22. 6. 1999 sprejel
O D L O K
o preprečevanju divjega odlaganja komunalnih odpadkov in prevoznih sredstev
1. člen
S tem odlokom se ureja preprečevanje neorganiziranega, divjega odlaganja komunalnih odpadkov in prevoznih sredstev ter nadzor nad izvajanjem tega odloka na območju Občine Komenda.
2. člen
Komunalni odpadki so gospodinjski in njim podobni odpadki, ki nastajajo v proizvodnih in storitvenih dejavnostih, v bivalnem okolju ter na površinah in objektih v javni rabi, ki so pretežno trdi ter po svoji sestavi heterogeni.
Določbe tega odloka ne veljajo za posebne odpadke iz industrije in obrti, ki vsebujejo nevarne snovi in je treba ravnati z njimi v skladu s posebnimi predpisi.
3. člen
Izven odlagališča odpadkov je prepovedano odlaganje komunalnih odpadkov. Kdor odloži komunalne odpadke izven odlagališča odpadkov, jih je dolžan na svoje stroške odstraniti in prepeljati v Center za ravnanje z odpadki v Suhadolah. Če tega ne stori, jih odstrani na njegove stroške podjetje za ravnanje z odpadki takoj, ko dobi odločbo občinske uprave.
Če storilca ni možno ugotoviti, odstrani komunalne odpadke podjetje za ravnanje z odpadki na zahtevo občinske uprave in na stroške občinskega proračuna.
Občinska uprava z odločbo odredi odstranitev komunalnih odpadkov, ki so odloženi izven odlagališča odpadkov in njihovo deponiranje na odlagališče. Odločbo za odstranitev komunalnih odpadkov se lahko izda tako povzročiteljem kot tudi podjetju za ravnanje z odpadki.
4. člen
Prepovedano je opuščanje starih in nevoznih prevoznih sredstev, ki so poškodovana, dotrajana, nepopolna in nihče zanje ne skrbi, kot tudi bivalnih in drugih prikolic ter vlečnih vozil na parkiriščih in drugih javnih površinah in na površinah v lasti pravnih in fizičnih oseb brez njihovega soglasja. Lastniki oziroma imetniki pravice uporabe vozil morajo takšna vozila odstraniti z javnih površin, kot tudi s površin pravnih in fizičnih oseb, če nimajo pisnega soglasja lastnika zemljišča in kadar kvarijo izgled okolice.
Če lastnik oziroma imetnik pravice uporabe prevoznega sredstva ne odstrani, odredi odstranitev z odločbo občinska uprava.
Prevozna sredstva iz prvega odstavka tega člena tudi ni dovoljeno pustiti v naravnem okolju (gozd, kmetijske površine, obrežja vodotokov, v vodotokih in drugod).
5. člen
Lastnika prevoznega sredstva oziroma imetnika pravice uporabe prevoznega sredstva v primerih, ko ta ni znan ali ne sprejme po pošti poslane odredbe za odstranitev, se obvesti, da bo vozilo odstranjeno in uničeno na naslednji način: na prevozno sredstvo se dvakrat zaporedoma, z rokom odstranitve 8 dni, pusti obvestilo, da bo prevozno sredstvo odstranjeno in uničeno po preteku roka, če ga lastnik oziroma imetnik pravice uporabe prevoznega sredstva ne bo odstranil sam.
Prevozno sredstvo se pred odstranitvijo fotografira. Fotografija se hrani v spisu skupaj z odločbo o odstranitvi in uničenju.
Če se za prevozno sredstvo, ki je bilo že odstranjeno, kasneje ugotovi dejanskega lastnika, se zoper njega uvede postopek o prekršku ter zahteva povrnitev stroškov odstranitve vozila.
6. člen
Odstranitev prevoznih sredstev opravi podjetje za ravnanje z odpadki ali od občine pooblaščena družba oziroma samostojni podjetnik ali družba za predelavo surovin oziroma samostojni podjetnik.
7. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik, fizična oseba, če ravna v nasprotju s 3. ali 4. členom tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz 3. ali 4. člena tega odloka.
8. člen
Ta odlok prične veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35206-1/99
Komenda, dne 22. junija 1999.
Župan
Občine Komenda
Tomaž Drolec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti