Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1999 z dne 10. 8. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1999 z dne 10. 8. 1999

Kazalo

3102. Odlok o obveznem zbiranju in odstranjevanju odpadkov na območju Občine Dobrova-Polhov Gradec, stran 8395.

Na podlagi 17. člena zakona o ravnanju z odpadki (Uradni list SRS, št. 8/78 in 29/86), 3. in 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), 3. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90) in na podlagi 7. in 8. člena statuta Občine Dobrova-Polhov Gradec (Naš časopis, št. 252/99) je Občinski svet občine Dobrova-Polhov Gradec na 8. seji dne 15. 7. 1999 sprejel
O D L O K
o obveznem zbiranju in odstranjevanju odpadkov na območju Občine Dobrova-Polhov Gradec
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določijo vrste odpadkov, zbiranje, odvoz in odstranjevanje ter urejanje centralne deponije komunalnih odpadkov na območju Občine Dobrova-Polhov Gradec.
2. člen
Na celotnem območju Občine Dobrova-Polhov Gradec se uvede obvezno zbiranje in odvažanje komunalnih odpadkov iz stanovanj, industrijskih objektov, javnih zgradb, dvorišč, parkirnih mest in drugih virov.
3. člen
Upravljalci in lastniki zgradb teh objektov na območju Občine Dobrova-Polhov Gradec morajo komunalne odpadke odlagati v posode za odpadke ne glede na oddaljenost stoječega mesta posod za odpadke.
4. člen
Za odpadke, za katere je ugotovljeno, da se lahko uporabljajo kot surovina, mora pooblaščena organizacija skupno s komunalno skupnostjo uvesti ločeno zbiranje. Uporabniki so dolžni zbrati odpadke in jih sortirano odlagati na zato določena mesta.
Za odvoz posebnih odpadkov, ki ne sodijo v redni odvoz, niti v odvoz kosovnega materiala, so dolžni poskrbeti sami lastniki oziroma proizvajalci.
Odpadni material v gradbeništvu in izkopi (zemlja) se smejo odlagati samo s predhodno pridobitvijo soglasja Občine Dobrova-Polhov Gradec.
5. člen
Posodo za odpadke je dolžna preskrbeti pooblaščena organizacija.
6. člen
Zbiralna mesta za zbiranje odpadkov določi pooblaščena organizacija tako, da so dostopne smetarskim vozilom in so v neposredni bližini dovozne ceste. V primeru, da so posode za odpadke izven nivoja cestišč, so jih uporabniki dolžni postaviti na mesto odvoza, po končanem praznjenju pa so dolžni skrbeti za čistočo zbirnih mest in posod za odpadke.
7. člen
Kosovni odpadki se odlagajo ob kontejnerjih. Zato je pooblaščena organizacija dolžna dvakrat letno organizirati odvoz kosovnega materiala, vsaj teden dni pred odvozom pa je dolžna obvestiti na krajevno običajen način občane Občine Dobrova-Polhov Gradec o odvozu.
8. člen
Pooblaščena organizacija mora zagotoviti reden odvoz komunalnih odpadkov na vsa naselja v Občini Dobrova-Polhov Gradec. Ceno storitev določa pooblaščena organizacija, ceno storitev lahko omeji Občina Dobrova-Polhov Gradec.
II. KAZENSKE DOLOČBE
9. člen
Z denarno kaznijo od 20.000 SIT do 500.000 SIT in stroški sanacije se kaznuje za prekršek fizična oseba.
Z denarno kaznijo od 50.000,00 SIT do 1,000.000 SIT in stroški sanacije se kaznuje za prekršek pravna oseba:
1. če odlaga odpadke izven posod za odpadke (divja odlagališča) in če ne postavi posod za odpadke na za to določeno mesto,
2. če redno ne vzdržuje in čisti okolice.
O višini kazni določa občinski odbor za komunalo in občinski odbor za prostor in urejanje okolja.
10. člen
Za občane, ki nimajo urejenega odvoza odpadkov, začne odlok veljati takoj, ko imajo zagotovljene pogoje za njegovo izvajanje.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Občina Dobrova-Polhov Gradec.
Ta odlok prične veljati naslednji dan po objavi, uporablja pa se od dneva sprejema dalje.
Št. 015-03-1721/99
Dobrova, dne 15. julija 1999.
Župan
Občine Dobrova-Polhov Gradec
Janez Oven l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti