Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/1999 z dne 30. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/1999 z dne 30. 7. 1999

Kazalo

2949. Odlok o turistični taksi v Občini Metlika, stran 7884.

Na podlagi prvega odstavka 23. člena, drugega odstavka 28. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98), 2. člena odredbe o vsebini in vodenju evidence o plačani turistični taksi (Uradni list RS, št. 13/99) ter 11. in 18. člena statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 34/99, je Občinski svet občine Metlika na seji dne 17. 6. 1999 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Metlika
1. člen
S tem odlokom se določa višina turistične takse v Občini Metlika, način poročanja o zbrani taksi, dodatni nadzor nad odvajanjem takse in poročanjem o zbrani taksi.
2. člen
Višina turistične takse se skladno z zakonom o pospeševanju turizma (v nadaljnjem besedilu: ZPT) določi za območje celotne Občine Metlika v višini 9 točk.
Višina turistične takse se določi tako, da se točkovna vrednost pomnoži z vrednostjo točke.
Vrednost točke določi v skladu z ZPT Vlada Republike Slovenije.
3. člen
Pravne osebe in podjetniki posamezniki ter sobodajalci, kmetje in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, so v skladu z ZPT, dolžne predložiti občini in pristojnemu davčnemu organu mesečno poročilo na obrazcu, ki je sestavni del tega odloka in sicer do 25. v mesecu za pretekli mesec in sicer vsak mesec, tudi v primeru, da niso imeli gostov na prenočevanju. Izjema so pravne osebe in podjetniki posamezniki ter sobodajalci, kmetje in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje samo v objekte sezonskega značaja (n.pr. kampi, šotorišča, ipd.), kateri so dolžni oddati mesečna poročila le v času poletne turistične sezone.
4. člen
Vsebina evidence o plačani turistični taksi, ki jo vodijo osebe iz 3. člena tega odloka, zajema vključno s podatki iz knjige gostov, ki jo določa 13. člen zakona o evidenci nastanitve občanov in o registru prebivalstva (Uradni list SRS, št. 6/83, Uradni list SFRJ, št. 83/89, Uradni list RS, št. 26/90, 10/91, 11/91-I, 17/91-I, 13/93 in 29/95) in knjige tujcev, ki jo določa pravilnik o načinu izvajanja zakona o tujcih (Uradni list RS, št. 19/91-I in 52/94) ter ZPT, naslednje podatke:
– zaporedno številko vpisanega turista,
– ime in priimek turista,
– datum prihoda in odhoda,
– število prenočitev,
– višino turistične takse za prenočitev, ki jo je določila občina,
– razloge za 50% plačilo turistične takse na podlagi drugega odstavka 24. člena ZPT,
– razloge za oprostitev plačila turistične takse na podlagi prvega in tretjega odstavka 24. člena ZPT,
– skupni znesek obračunane oziroma plačane turistične takse.
V evidenci o plačani turistični taksi morajo biti skladno s 25. členom ZPT kot plačnik turistične takse vpisani tudi turisti, ki jim ni bila zaračunana storitev za prenočevanje.
Podatki iz prvega odstavka tega člena so sestavni del poročila o prenočitvah in plačani turistični taksi, ki so ga pravne in fizične osebe dolžne poslati pristojnemu občinskemu organu mesečno oziroma v roku, ki je določen v 3. členu tega odloka.
5. člen
Poleg organov, ki so za nadzor določeni v zakonu o pospeševanju turizma, opravlja nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse ter vodenjem evidenc in oddajanjem mesečnih poročil lahko tudi komunalni nadzornik Občine Metlika, oziroma druga fizična ali pravna oseba, ki jo pooblasti Občinski svet občine Metlika.
6. člen
Za druge zadeve, ki jih ta odlok posebej ne določa, se neposredno uporabljajo določbe zakona o pospeševanju turizma.
7. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka, preneha veljati odlok o krajevni turistični taksi v Občini Metlika (Uradni list RS, št. 14/97).
8. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 013-9/99
Metlika, dne 17. junija 1999.
Župan
Občine Metlika
Slavko Dragovan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti