Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999

Kazalo

2637. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev za Novo mesto (izven mestnega jedra) in predmestna središča in prostorsko ureditvenih pogojev za pomembnejša lokalna središča Mestne občine Novo mesto, stran 7016.

Na podlagi 34. in 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 71/93 in 44/97) in 17. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 13/95, 37/95, 8/96 in 68/96 je Občinski svet mestne občine Novo mesto na nadaljevanju 5. seje dne 1. 6.1999 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E S P R E M E M B I N D O P O L N I T E V
prostorsko ureditvenih pogojev za Novo mesto (izven mestnega jedra) in predmestna središča in prostorsko ureditvenih pogojev za pomembnejša lokalna središča Mestne občine Novo mesto
1. člen
Izhodišča za pripravo sprememb in dopolnitev PUP
Izhodišča za pripravo sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev so spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planskih aktov Mestne občine Novo mesto, h katerim bo občina pristopila v letu 1999. Zaradi določitve novih stavbnih zemljišč v postopku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine glede na pobude občanov in pravnih oseb za spremembo kmetijskih in gozdnih zemljišč v stavbna za potrebe individualne gradnje, proizvodnje, servisnih in poslovnih dejavnosti, rekreacije, infrastrukture, ... ter zaradi ostalih sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine, ki so določene v programu priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990, za območje Mestne občine Novo mesto je potrebno spremeniti in dopolniti tudi veljavne prostorsko ureditvene pogoje za Novo mesto (izven mestnega jedra) in predmestna središča (Uradni list RS, št. 7/92, 32/93, 22/95, 37/95, 41/95 in 35/97) ter prostorsko ureditvene pogoje za pomembnejša lokalna središča Občine Novo mesto (za območje Mestne občine Novo mesto) (Skupščinski Dolenjski list, št. 9/91 in Uradni list RS, št. 35/97) – v nadaljevanju spremembe in dopolnitve PUP.
2. člen
Priprava sprememb in dopolnitev PUP
1. Predmet sprememb in dopolnitev PUP
Spremembe in dopolnitve PUP bodo obravnavale uskladitve PUP s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin planskih aktov občine določenih v programu priprave, ki ga je sprejel Občinski svet mestne občine Novo mesto dne 27. 5. 1999.
Spremembe in dopolnitve PUP se pripravijo po postopku in v vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju ZUNDPP in z podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi sprememb in dopolnitev PUP so:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine s spremembami in dopolnitvami Skupščinski Dolenjski list, št. 24/86, 15/90, 9/91, 12/91 in Uradni list RS, št. 7/92, 23/92, 28/92, 35/92, 50/92, 1/93, 28/93, 32/93, 60/93, 60/93, 69/93, 20/94, 50/94, 71/94, 78/94, 58/95, 11/96, 16/96, 21/97 in 80/97),
– strokovne podlage za spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planskih aktov občine,
– analiza –presoja sprejemljivosti pobud občanov in pravnih oseb za spremembo kmetijskih in gozdnih zemljišč v stavbna,
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– podatki o varstvu naravne in kulturne dediščine,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...).
3. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev PUP ter soglasja k dopolnjenem osnutku
Pri pripravi sprememb in dopolnitev PUP sodelujejo krajevne skupnosti ter naslednji pristojni organi in organizacije:
– Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za komunalne zadeve,
– Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za kmetijstvo in turizem,
– JP Komunala Novo mesto,
– JP Elektro, PE Elektro Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravstvo, zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– izpostava Novo mesto,
– Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto,
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Novo mesto, Novo mesto,
– Slovenske železnice, Infrastruktura.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev PUP ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev PUP morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi pripravi osnutka sprememb in dopolnitev PUP. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v tridesetih dneh od zahteve. V fazi priprave predloga s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami soglašajo.
4. Vsebina sprememb in dopolnitev PUP za Novo mesto
Spremembe in dopolnitve PUP se pripravijo v skladu s 43. členom in tako, da se za nove ureditvene enote določi smiselni izvleček sestavin iz 26. in 40. člena ZUNDPP, predvsem pa:
Tekstualni del – odlok
· Merila in pogoji za graditev ali prenovo objektov in naprav glede na njihovo lego, funkcijo velikost in oblikovanje.
· Merila in pogoji za izvajanje drugih posegov, ki trajno spreminjajo prostor.
· Merila za določitev gradbenih parcel.
· Merila in pogoji za komunalno urejanje stavbnih zemljišč.
· Merila in pogoji za ohranjanje in razvijanje naravnih in z delom pridobljenih vrednot človekovega okolja.
· Druga merila in pogoji za usklajevanje različnih interesov pri gradnji objektov in naprav oziroma pri drugih posegih v prostor.
Grafični del
Spremembe in dopolnitve PUP se grafično prikažejo na obstoječih preglednih katastrskih načrtih PKN 1:5000 in na katastrskem načrtu v originalnem merilu.
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja sprememb in dopolnitev PUP
-----------------------------------------------------------------------------------------
Osnutek sprememb
in dopolnitev PUP                                            60 dni po podpisu pogodbe z
                                                             izdelovalcem oziroma
                                                             sprejetju sprememb in
                                                             dopolnitev prostorskih
                                                             sestavin planskih aktov
                                                             občine
Stališča do pripomb                                          15 dni po prejemu pripomb iz
                                                             JR
Predlog sprememb
in dopolnitev PUP                                            45 po sprejetju stališč do
                                                             pripomb
Končno gradivo                                               15 dni po sprejetju sprememb
                                                             in dopolnitev PUP na
                                                             občinskem svetu
-----------------------------------------------------------------------------------------
· Osnutek sprememb in dopolnitev PUP se izdela na podlagi strokovnih podlag.
· Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da osnutek vsebuje vse sestavine predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne.
· Župan Mestne občine Novo mesto sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka spememb in dopolnitev PUP; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
· Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto in sedežih tangiranih KS za najmanj 30 dni po objavi sklepa o javni razgrnitvi v Uradnem listu RS.
· V času javne razgrnitve bodo organizirane javne obravnave v tangiranih KS.
· Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka.
· V času javne razgrnitve se osnutek sprememb in dopolnitev PUP posreduje v obravnavo Občinskemu svetu MONM.
· Po končani javni razgrnitvi župan Mestne občine Novo mesto zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga.
· Župan Mestne občine Novo mesto posreduje predlog sprememb in dopolnitev PUP s poročilom o pripombah iz javne razgrnitve občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem sprememb in dopolnitev PUP z odlokom.
· Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Organizacija priprave sprememb in dopolnitev PUP in sredstva
Za pripravo sprememb in dopolnitev PUP zagotovi - delno založi sredstva Mestna občina Novo mesto iz proračunske postavke 19.1.1. Planska in urbanistična dokumentacija, po sprejetju odloka pa se vsem individualnim pobudnikom, katerih vloga bo pozitivno rešena, zaračuna sorazmerni del stroškov za pripravo in izdelavo sprememb in dopolnitev PUP. Strošek za izdelavo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine, ki bo odpadel na vsakega posameznega pobudnika določi župan po končanem postopku na predlog občinske strokovne službe pristojne za prostor.
Izdelovalec sprememb in dopolnitev PUP bo določen na podlagi zbiranja ponudb oziroma na podlagi javnega razpisa.
Koordinator pri izdelavi naloge je Sekretariat za varstvo okolja in urejanje prostora - Zavod za družbeno planiranje in urbanistično načrtovanje Mestne občine Novo mesto.
5. člen
Ta program priprave sprememb in dopolnitev se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu mestne občine Novo mesto.
Št. 015-05-15-99-1906
Novo mesto, dne 1. junija 1999.
Župan
Mestne občine
Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti