Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999

Kazalo

2620. Odlok o komunalnih taksah v Občini Gornja Radgona, stran 6991.

Na podlagi 1., 2. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70, 7/72 in Uradni list RS, št. 18/91), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93) in 22. člena statuta Občine Gornja Radgona (Uradni list RS, št. 60/95) je Občinski svet občine Gornja Radgona na 7. redni seji dne 24. 6. 1999 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Občini Gornja Radgona
Splošna določba
1. člen
Odlok predpisuje vrste in višino komunalnih taks, način ravnanja taksnih zavezancev pri namestitvi taksnih predmetov in plačilo komunalnih taks na območju Občine Gornja Radgona.
Vrste komunalnih taks
2. člen
V občini Gornja Radgona so predpisane komunalne takse za naslednje predmete in storitve:
1. za uporabo javne površine pred poslovnimi prostori ter za opravljanje gostinske in turistične dejavnosti na teh površinah,
2. za uporabo javnih površin za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev,
3. za uporabo javnih površin za začasne namene,
4. za reklamne objekte, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni,
5. za vitrine v katerih se razstavlja blago zunaj poslovne stavbe,
6. za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih.
Način ravnanja taksnih zavezancev
3. člen
Taksni zavezanec mora pred uporabo oziroma namestitvijo taksnega predmeta pridobiti dovoljenje občinske uprave Občine Gornja Radgona. Občinska uprava izda dovoljenje na podlagi prijave taksnega zavezanca, ki mora vsebovati zlasti: podatke o zavezancu, čas in obseg uporabe površine, število taksnih predmetov, kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta, opis taksnega predmeta in namena uporabe površine.
Taksnemu zavezancu, ki prodaja blago na drobno na javnih površinah po določbah 47. člena pravilnika o minimalnih tehničnih in drugih pogojih za prodajo zunaj prodajaln, se taksa obračuna ob izdaji soglasja.
Čas odmere komunalne takse
4. člen
Najkrajši čas odmere komunalne takse je en koledarski dan, najdaljši čas odmere pa je eno koledarsko leto.
Za taksne tarife, ki imajo letni izračun, se v primeru krajše uporabe taksnih predmetov, taksa ustrezno preračuna.
Odmera komunalne takse
5. člen
Pred izdajo dovoljenja iz 3. člena tega odloka je taksni zavezanec dolžan plačati komunalno takso v skladu z odmerno odločbo, razen taksnega zavezanca po drugem odstavku 3. člena tega odloka, ki plača takso ob izdaji soglasja.
Če je za taksni predmet izdano dovoljenje za nedoločen čas mora taksni zavezanec plačati komunalno takso za vsako naslednje leto do konca meseca decembra tekočega leta, v skladu z odmerno odločbo, ki se izda za vsako leto posebej.
O plačilu komunalne takse se taksnemu zavezancu izda ustrezno potrdilo.
Takso odmerja in pobira občinska uprava.
Višina komunalne takse
6. člen
Takse se določajo v točkah. Višina komunalnih taks za posamezne takse predmete oziroma storitve je določena v posebnem delu – tarifa komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka. Taksa se izračuna tako, da se število točk, določenih za posamezni namen, pomnoži z vrednostjo točke in številom dni uporabe.
Vrednost točke na dan uveljavitve odloka znaša 8 SIT.
Vrednost točke iz prejšnjega odstavka sprejme s sklepom občinski svet do konca meseca novembra za naslednje leto.
Taksni zavezanec
7. člen
Taksni zavezanec je pravna ali fizična oseba, ki ima poslovne koristi od nameščanja ali uporabe taksnih predmetov ali storitev. Taksni zavezanec je lahko tudi lastnik ali najemnik nepremičnine, na kateri se nahaja predmet ali izvaja storitev, za katero je z odlokom predpisana komunalna taksa. V taksni tarifi je določeno, v katerih primerih je plačilo takse dolžna zagotoviti pravna ali fizična oseba, ki ni taksni zavezanec.
Komunalna taksa za določeni taksni predmet ali storitev se lahko odmeri le enemu taksnemu zavezancu.
Taksni zavezanec je dolžan občini prijaviti vsako spremembo, ki bo lahko vplivala na obračun komunalne takse.
Oprostitev plačila komunalne takse
8. člen
Župan lahko v izjemnih primerih, ko gre za širši družbeni interes in taksni zavezanec ni naveden v točki c. pojasnil pod tarifno številko 2, oprosti taksnega zavezanca plačila takse. Ta določba se smiselno uporablja tudi za tarifno številko 1.
Nastanek taksne obveznosti
9. člen
Takse so določene v dnevnih in letnih zneskih.
Taksna obveznost v primerih, ko je taksa določena v letnem znesku, nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma pričetkom uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec pisno obvestil občinsko upravo občine Gornja Radgona o odstranitvi taksnega predmeta oziroma prenehanju njegove uporabe.
Okoliščina, zaradi katere taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
Dovoljenje drugih organov
10. člen
Če je za uporabo posameznega taksnega predmeta potrebno predhodno dovoljenje drugega pristojnega organa izven občinske uprave (Odločba o dovolitvi priglašenih del ipd.) se taksnemu zavezancu obračuna taksa pred izdajo ustreznega dokumenta drugega organa.
Prisilna izterjava komunalnih taks
11. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks se opravi po določbah zakona o davkih občanov, če je taksni zavezanec fizična oseba, ter po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti pravnih oseb, če je taksni zavezanec pravna oseba.
Pravica do izterjave komunalne takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti komunalna taksa plačana.
12. člen
Komunalne takse po tem odloku so prihodek proračuna občine.
Nadzorstvo
13. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem določb tega odloka opravlja komunalni nadzornik občine.
14. člen
Če se ugotovi, da je taksni predmet nameščen oziroma se uporablja brez dovoljenja iz 3. člena tega odloka ali pa ni plačana komunalna taksa, odredi komunalni nadzornik, da se taksni predmet odstrani, vzpostavi prejšnje stanje ali drugače sanira poseg v prostor, če vzpostavitev v prejšnje stanje ni možno, in sicer na stroške taksnega zavezanca, če tega ni mogoče odkriti, pa na stroške lastnika oziroma upravljalca zemljišča.
Komunalni nadzornik lahko, če v to privoli taksni zavezanec, odredi zavezancu pridobitev dovoljenja iz 3. člena tega odloka. V tem primeru mora taksni zavezanec plačati komunalno takso za nazaj, za ves čas uporabe taksnega predmeta povečano za 50 procentov. Plačilo te takse izključuje plačila kazni za prekršek po tem odloku.
15. člen
Če se namestitev oziroma uporaba taksnega predmeta izvaja v nasprotju z dovoljenjem iz 3. člena tega odloka, odredi komunalni nadzornik, da se namestitev oziroma uporaba taksnega predmeta uskladi s pogoji iz dovoljenja.
Kazenske določbe
16. člen
Z denarno kaznijo od 100.000 do 500.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik:
– če ravna v nasprotju s 3. členom, drugim odstavkom 5. člena, tretjim odstavkom 7. člena, 10. členom, prvim odstavkom 14. člena in 17. členom tega odloka.
Z denarno kaznijo od 80.000 do 100.000 SIT se kaznuje posameznik (fizična oseba) ali odgovorna oseba pravne osebe, če stori prekršek iz prejšnjega odstavka.
Prehodne in končne določbe
17. člen
Zavezanci, ki na dan uveljavitve tega odloka že opravljajo taksno storitev oziroma imajo že nameščene taksne predmete, so dolžni taksno obveznost prijaviti občinski upravi občine najkasneje do 31. 8. 1999 in pridobiti dovoljenje iz 3. člena tega odloka. Taksna obveznost v tem primeru nastane z dnem začetka veljavnosti tega odloka.
18. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o komunalnih taksah v Občini Gornja Radgona (Uradne objave Občine Gornja Radgona, lokalni časopis Prepih, številka 2/96).
19. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
IV. POSEBNI DEL
                     TARIFA KOMUNALNIH TAKS

Tarifna številka 1 (uporaba javnih površin):

1.1. uporaba javnih površin pred poslovnimi
 prostori za gostinske in trgovske
 dejavnosti za vsak m2 dnevno                              5 točk

1.2. uporaba javnih površin za začasne namene

1.2.1.  za kioske in stojnice za gostinsko
 dejavnost za vsak m2 dnevno                              10 točk

1.2.2. za stojnice in kioske z drugo
 dejavnostjo za vsak m2 dnevno                             8 točk

1.2.3. za cirkuse in zabavne parke za vsak m2 dnevno       5 točk

1.2.4. za gradbišča, prekope in druge 
 začasne namene za vsak m2 dnevno                         4 točke

1.2.5. za priložnostna parkirišča za:

 a) enkratno dnevno parkiranje:

 - za osebni avtomobil                                    50 točk

 - za kombinirano ali osebno vozilo s prikolico          100 točk

 - za tovorno vozilo ali avtobus                         200 točk

 b) letno parkiranje:

 - za osebni avtomobil                                  2000 točk

 - za kombinirano ali osebno vozilo s prikolico         4000 točk

 - za tovorno vozilo ali avtobus                        9000 točk

1.3. za vitrine, v katerih se razstavlja blago zunaj 
 poslovne stavbe za vsak m2 letno                       1200 točk

1.4. za uporabo javnih površin za sejemske prireditve 
 za vsak m2 dnevno (za čas trajanja sejemske prireditve)  10 točk



Pojasnila:

a) Za javne površine štejejo ulice, pločniki, ceste, trgi, zelenice, parkirišča, površine last občine oziroma so javno dobro, ki so znotraj sejma ter druge vzdrževane in nevzdrževane javne površine na območju Občine Gornja Radgona.

b) Taksni zavezanec po tej tarifi je vsakokratni uporabnik javne površine, oziroma organizator prireditev za taksne predmete, ki so znotraj sejmišča pa organizator sejma.

c) Taksa za namene gradbišča, prekopov in drugih začasnih namenov se ne plača, če je investitor občina, javni zavod, katerega ustanovitelj je občina ali krajevna skupnost.



Tarifna številka 2 (reklamni objekti):

2.1. reklamni objekti, razen tistih pod točko 2.2.,
 2.3., 2.4. in 2.5.

2.1.1. za čas nad 3 mesece

 - do 1 m2                                             2.000 točk

 - za vsak nadaljnji m2                                1.000 točk

2.1.2. za čas do 3 mesecev

 - do 1 m2 dnevno                                       20 točk  

 - za vsak nadaljnji m2 dnevno                            16 točk

2.2. elektronske table in drugi svetlobni panoji

 - do 2 m2 letno                                       2.000 točk

 - nad 2 m2 letno                                      3.000 točk

2.3. transparenti in druge oblike visečih reklam

 - do m2 dnevno                                           30 točk

 - nad 2 m2 dnevno                                        50 točk

2.4. za t.i. JUMBO panoje ne glede na lokacijo

 - za vsak dvostranski pano, letno                    15.000 točk

 - za vsak enostranski pano, letno                    10.000 točk

2.5. reklamni napisi na javnih  prevoznih 
 sredstvih,letno                                       2.000 točk

2.6. baloni in druge reklame projicirane v zrak, 
 dnevno/kos                                              100 točk

2.7. usmerjevalne table do 0,5 m2                      1.000 točk



Pojasnila:

a) Smatra se, da je taksni predmet na javnem mestu oziroma javni površini, kadar je nameščen tako, da je njegova sporočilnost usmerjena navzven, v odprt prostor, ne glede na lastništvo nepremičnine, na katerih je taksni predmet nameščen.

b) Taksni zavezanec po tej tarifi je pravna in fizična oseba, ki izvaja oglaševanje oziroma reklamiranje oziroma lastniki taksnih predmetov oziroma površin, na katerih je taksni predmet, za taksne predmete, ki so znotraj sejmišča pa organizator sejma.

c) Plačila komunalne takse po tej tarifi so v okviru svojih dejavnosti oproščene objave državnih ter občinskih organov in organov krajevnih skupnosti, objave političnih strank v predvolilnem obdobju, objave kulturnih in športnih prireditev, ki jih iz svoje dejavnosti objavljajo društva s sedežem v Občini Gornja Radgona, reklamni napisi, ki opozarjajo na naravne in kulturne znamenitosti ter objave dobrodelnih društev in humanitarnih organizacij.

d) Za taksni predmet se ne šteje ena zakonsko obvezna označba firme, ena označba poslovne enote, en seznam predmeta poslovanja družbe oziroma samostojnega podjetnika in ena reklamna tabla. Vsaka nadaljnja označba se šteje za reklamni napis.

e) Za taksni predmet se štejejo usmerjevalne table, razen prve postavitve ene table.

f) Pri taksni tarifi št. 2.2. - elektronske table in drugi svetlobni napisi, se smatra, da so s podanim številom točk obremenjene tiste reklamne table, ki propagirajo izdelke, proizvode in storitve lastnikov reklamnih tabel oziroma objektov kjer so pritrjeni. V nasprotnem primeru, reklamiranje oziroma propagiranje tujih (ne lastnih) proizvodov, izdelkov in storitev, pa so taksne obremenitve večje, in sicer 10.000 točk/letno za eno elektronsko tablo in drugi svetlobni napis.



Tarifna številka 3 (igralna sredstva):

3.1. za igralne avtomate in druga igralna sredstva v 
 javnih lokalih, za elektronske igralne aparate in 
 ostala igralna sredstva za vsak kos letno             3.000 točk



Pojasnila:

a) Taksni zavezanci po tej točki so lastniki oziroma uporabniki javnega lokala, čeprav niso lastniki taksnega predmeta.

b) Za javni lokal štejejo tudi cirkusi, luna parki in druga potujoča zabavišča.

c) Taksni predmeti po tej tarifi so vse naprave, katerih uporabo morajo stranke plačati ne glede na obliko plačila.

d) Za igralna sredstva se štejejo tista, ki ne podležejo določilom zakona o igrah na srečo (Uradni list RS, št. 27/95).

Za vse tarifne številke velja:

1. Za taksne tarife, ki imajo izračun takse po dnevih, se upoštevajo koledarski dnevi.

2. Za taksne tarife, ki imajo izračun takse na leto, se v primeru časovno krajše uporabe taksnih predmetov, taksa ustrezno preračunana.
Št. 028-11/96-3
Gornja Radgona, dne 24. junija 1999.
Župan
Občine Gornja Radgona
Miha Vodenik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti