Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999

Kazalo

2610. Navodilo o načinu in postopkih za izdajo soglasij za investicije v občinah, ki se sofinancirajo iz sredstev proračuna Republike Slovenije, stran 6974.

Na podlagi petega odstavka 26. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94, 45/97 – odločba US, 67/97 – odločba US in 56/98) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o načinu in postopkih za izdajo soglasij za investicije v občinah, ki se sofinancirajo iz sredstev proračuna Republike Slovenije
1. člen
To navodilo ureja način in postopke za pridobitev soglasja, ki ga izda ministrstvo, pristojno za finance, občini pred začetkom investicije, ki bo sofinancirana iz sredstev proračuna RS (v nadaljevanju: državni proračun).
Soglasje za investicijo se izda za obseg tistih dodatnih sredstev iz državnega proračuna, do katerih je upravičena občina po razdelilniku, ki ga na predlog pristojnega ministra sprejme Vlada RS (v nadaljevanju: vlada) skladno s programom investicij za posamezno proračunsko leto po določbah 26. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94, 45/97 – odločba US, 67/97 – odločba US in 56/98).
2. člen
Za preveritev investicijske sposobnosti posamezne občine mora občina predložiti ministrstvu, pristojnemu za finance, vlogo, ki ji mora biti priložena naslednja dokumentacija:
– predlog investicijskega programa, ki je pripravljen v skladu z uredbo o enotni metodologiji za izdelavo programov za javna naročila investicijskega značaja (Uradni list RS, št. 82/98);
– sklep pristojnega ministrstva o višini dejansko odobrenih sredstev za posamezno proračunsko leto za posamezni projekt, ki je v skladu z razdelilnikom iz 1. člena tega navodila;
– proračun ali rebalans proračuna občine, iz katerega mora biti na ustrezni proračunski postavki razvidna višina sredstev, ki jih zagotavlja občina iz lastnih prihodkov in drugih prihodkov za investicijo v tekočem letu;
– način zagotovitve ustreznih finančnih sredstev, ločenih po virih (proračun občine, državni proračun in drugi viri), v primeru, da bo investicija potekala postopno več let.
3. člen
Ministrstvo, pristojno za finance, po prejemu vloge iz 2. člena tega navodila preveri, če je predložena dokumentacija popolna. V primeru, da ugotovi, da je dokumentacija nepopolna, določi rok, v katerem mora občina svojo vlogo dopolniti (največ 15 dni). Če občina svoje vloge v tem roku ne dopolni, ministrstvo, pristojno za finance, izda sklep o ustavitvi postopka za izdajo soglasja.
4. člen
Ministrstvo, pristojno za finance, mora izdati soglasje v 15 dneh po prejemu popolne vloge iz 2. člena tega navodila.
5. člen
Na podlagi izdanega soglasja ministrstva, pristojnega za finance, lahko pristojni organ občine sprejme investicijski program in začne s postopkom javnega naročanja.
Pogodba za realizacijo investicije mora biti usklajena z dokumentom iz prvega odstavka tega člena.
6. člen
V primeru, da občina izvaja investicijo več let, se ji za ta namen zagotovijo dodatna sredstva iz državnega proračuna s sklepi vlade za vsako proračunsko leto posebej. Pri tem se na podlagi investicijskega programa za vsa naslednja leta upošteva enak odstotek razdelitve, kot je bil upoštevan za prvo dodelitev dodatnih sredstev iz državnega proračuna.
Skupen obseg sredstev iz naslova predobremenitev, ki se jih zagotavlja posamezni občini iz državnega proračuna, ne sme preseči obsega sredstev, ki ga določa zakon o izvrševanju proračuna RS (Uradni list RS, št. 5/96, 78/97, 87/97, 34/98 in 91/98) za prevzemanje obveznosti v prihodnjih letih in ki jih ima pristojno ministrstvo za pokrivanje obveznosti iz naslova posamezne investicije v letu, ko vlada sprejema razdelilnik za tekoče proračunsko leto.
7. člen
Sredstva, ki jih je odobrila vlada občini za sofinanciranje investicij iz državnega proračuna in ki jih je s sklepom potrdil pristojni minister, bodo nakazana samo občini, ki je prejela soglasje Ministrstva za finance.
V primeru, da ministrstvo, pristojno za finance, ugotovi, da odobrena sredstva za sofinanciranje investicij, ki jih je odobrila vlada in s sklepom potrdil pristojni minister, skupaj z lastnimi sredstvi ne bodo zadoščala za pokritje predvidenih obveznosti za investicijo v celotnem obdobju v obsegu, določenem v predlogu investicijskega programa, ne izda soglasja. Ministrstvo, pristojno za finance, o tem obvesti pristojno ministrstvo, ki lahko ob upoštevanju opredeljenih prioritet predloži vladi v sprejem nov razdelilnik za razporeditev nerazporejenih sredstev.
Pristojno ministrstvo, ki zagotavlja sredstva občini za sofinanciranje investicije, mora z občino podpisati pogodbo za sofinanciranje investicije, ki je tudi pravna podlaga za izplačilo odobrenih sredstev.
8. člen
Pri prevzemanju obveznosti in za izplačilo odobrenih sredstev za posamezno investicijo, morajo pristojna ministrstva upoštevati pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna RS (Uradni list RS, št. 91/98 in 9/99).
9. člen
Ne glede na določbe prejšnjih členov tega navodila, mora pristojno ministrstvo za izplačilo sredstev s proračunske postavke 2475 – “Dopolnilna sredstva občinam – sredstva za investicije” pri Ministrstvu za finance, le-temu predložiti le izjavo, da so na podlagi potrjenih situacij oziroma po predložitvi zaključne situacije, izpolnjeni vsi pogoji za nakazilo finančnih sredstev.
Na podlagi predložene izjave iz prvega odstavka tega člena bo ministrstvo, pristojno za finance, izvršilo izplačilo odobrenih sredstev občini.
10. člen
Zaradi prehoda na nov sistem zagotavljanja dodatnih sredstev občinam za investicije, se občini, ki je že zaključila investicijo v preteklih letih, vendar še nima v celoti pokrite obveznosti iz tega naslova po pogodbi, ki sta jo podpisala občina in pristojno ministrstvo, zagotavljajo dodatna sredstva iz državnega proračuna brez predhodnega soglasja ministrstva, pristojnega za finance, do pokritja teh obveznosti.
Izplačilo pripadajočih sredstev iz tega naslova se izvrši skladno z določbami 8. in 9. člena tega navodila.
22. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 403-125/99
Ljubljana, dne 6. julija 1999.
Minister
za finance
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti