Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999

Kazalo

2603. Pravilnik o posesti in nošenju službenega orožja in streliva v policiji, stran 6959.

Na podlagi 32. člena zakona o policiji (Uradni list RS, št. 49/98) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o posesti in nošenju službenega orožja in streliva v policiji
1. člen
Ta pravilnik ureja pravico in dolžnost policistov do posesti in nošenja službenega orožja in streliva.
Pravica do posesti orožja
2. člen
Policisti imajo v posesti in nosijo tisto orožje in strelivo, ki je sistemizirano in tipizirano kot službena oborožitev policije.
3. člen
Policist pridobi pravico do posesti in nošenja službenega orožja, ko opravi izpit iz 69. člena zakona o policiji (v nadaljnjem besedilu: zakon).
Policisti so za opravljanje nalog policije opremljeni s kratkocevnim orožjem in pripadajočim kompletom streliva, ki je v osebni zadolžitvi. V to orožje so uvrščene vse vrste pištol in revolverjev, razen signalnih in zračnih.
Če odda orožje v popravilo, preizkus ali iz drugih opravičenih razlogov, se policistu dodeli drugo kratkocevno orožje. Predlog za začasno dodelitev drugega orožja poda predstojnik notranje ali območne organizacijske enote.
4. člen
Pomožni policisti imajo pravico nositi službeno orožje in strelivo samo, kadar so vpoklicani na opravljanje nalog v skladu s 118. členom zakona.
Nošenje orožja
5. člen
Ko so policisti v službi, nosijo službeno kratkocevno orožje. Predstojnik notranje ali območne organizacijske enote lahko dovoli, da policist posamezne naloge opravlja brez orožja, pri tem pa ne sme biti ogrožena njegova varnost.
Dolgocevno orožje (vse vrste pušk) ter avtomatsko orožje nosijo policisti takrat, ko to odredi predstojnik notranje ali območne organizacijske enote ali če je zaradi narave dela to nujno potrebno.
Drugo oborožitev nosijo policisti samo, če to odredi predstojnik notranje ali območne organizacijske enote.
6. člen
Policisti, ki opravljajo naloge v uniformi, nosijo službeno kratkocevno orožje v za to predpisani torbici, ki je nameščena na posebnem pasu.
Kadar policist nosi službeno orožje pri opravljanju nalog v civilni obleki, mora imeti pri sebi službeno izkaznico.
Policisti, ki opravljajo naloge v civilni obleki, nosijo službeno kratkocevno orožje v predpisani torbici na hlačnem pasu ali v torbici za prikrito nošenje orožja. V izjemnih primerih se glede na vrsto nalog lahko orožje nosi tudi na drug način, ki omogoča učinkovitejšo uporabo.
7. člen
Orožje in strelivo, ki ni v osebni zadolžitvi in ga je potrebno prepeljati na strelišče ali v policijsko enoto, prevažajo policisti po nalogu neposrednega predstojnika. Če to orožje in strelivo prevaža oseba, ki ni policist, mora imeti za prevoz ustrezen nalog (potni ali tovorni). Potni ali tovorni nalog izda predstojnik notranje ali območne organizacijske enote, ki je odredil prevoz. V njegovi odsotnosti potni nalog izda oseba, ki jo pooblasti. Iz naloga morata biti razvidni vrsta in količina orožja in streliva ter namen prevoza.
Hramba
8. člen
Orožje in strelivo, ki se hrani v prostorih policije, mora biti v posebej določenem prostoru in zavarovano tako, da ni dostopno neupravičenim osebam.
Policisti lahko službeno kratkocevno orožje in strelivo, ki je v njihovi osebni zadolžitvi, hranijo tudi na svojem domu. V teh primerih je potrebno orožje in strelivo primerno zavarovati pred tatvino, dostopom neupravičenih oseb ter pred drugo obliko zlorabe ali nevarnosti.
Orožje, ki je v osebni zadolžitvi, morajo policisti skrbno vzdrževati po navodilih o čiščenju in vzdrževanju orožja.
Vrnitev orožja
9. člen
Policist, ki je na podlagi 80. člena zakona začasno razporejen v drug državni organ, vrne službeno orožje in strelivo predstojniku svoje organizacijske enote, kolikor ni to v skladu z drugim odstavkom 80. člena zakona drugače urejeno.
Orožje in strelivo iz prejšnjega odstavka je potrebno dostaviti v skladišče oborožitve in opreme Ministrstva za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo).
Ob prenehanju delovnega razmerja je policist dolžan vrniti službeno orožje in strelivo v skladišče oborožitve in opreme ministrstva.
10. člen
Predstojnik notranje ali območne organizacijske enote, ki policistu orožje odvzame zaradi razlogov, navedenih v 72. ali 95. členu zakona, ga dostavi v skladišče oborožitve in opreme ministrstva.
Policistu se odvzame orožje in se z njim ravna po prejšnjem odstavku tudi, če mu preneha delovno razmerje po drugem odstavku 68. člena zakona.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0211-4-1442/98
Ljubljana, dne 14. junija 1999.
Minister za notranje zadeve
Borut Šuklje l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti