Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/1999 z dne 8. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/1999 z dne 8. 7. 1999

Kazalo

2575. Odlok o razglasitvi podružnične cerkve sv. Florjana v Ponikvah za kulturni spomenik, stran 6881.

Na podlagi 12. člena zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99), 16. člena statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 37/99) ter na predlog Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine je Občinski svet občine Dobrepolje na 8. seji dne 8. 6. 1999 sprejel
O D L O K
o razglasitvi podružnične cerkve Sv. Florjana v Ponikvah za kulturni spomenik
1. člen
Z namenom, da se ohranijo zgodovinske, kulturne in estetske vrednote ter zagotovi nadaljnji obstoj, razglašamo podružnično cerkev sv. Florjana v Ponikvah za kulturni in zgodovinski spomenik z lastnostmi umetnostnega in arhitekturnega spomenika.
2. člen
Podružnična cerkev sv. Florjana je v zasnovi gotska stavba, ki je s predelavami v letih 1771 do 1773 dobila enotno poznobaročno podobo. Barokizirana gotska ladja se zaključuje s kvadratnim prezbiterijem in baročnim zvonikom ob zahodni fasadi. Baročni sta tudi zakristija in odprta lopa na severni strani ladje. Freske na oboku ladje in na slavoloku iz leta 1773 kažejo izzvenevanje baročne iluzionistične tradicije. Trije bogati zlati oltarji datirajo v drugo polovico 17. stoletja. Glavni oltar je bil leta 1735 povečan in dopolnjen z novimi kipi. Stranska oltarja sv. Barbare in sv. Mihaela se ponašata s kvalitetno figuraliko.
3. člen
Spomenik stoji na zemljišču katastrske občine Cesta na parceli št. 1.
4. člen
Lastnik spomenika je po stanju v zemljiški knjigi na dan 1. 6. 1999 Rimokatoliško župnijstvo Dobrepolje Videm.
5. člen
Lega spomenika je označena na katastrskem načrtu v merilu 1:2880, ki je sestavni del odloka.
6. člen
Spomenik varujemo v njegovi izvirni in neokrnjeni podobi. Vsi posegi se podrejajo spomeniški pričevalnosti in funkciji in morajo služiti ohranjanju, sanaciji in prenovi spomenika.
V območju spomenika so dovoljeni le posegi in razvojne usmeritve, ki ne nasprotujejo spomeniškim lastnostim in katerih cilj je nadaljnji obstoj spomenika. Dovoljeni so strokovni posegi, ki so namenjeni raziskavam, ohranjanju in sanaciji spomenika ter izboljšavi estetskega stanja.
Za posege, ki niso v skladu z varnostnim režimom in spreminjajo lastnosti spomenika, je povzročitelj kazensko odgovoren. Škodo ali spremembe, ki so nastale na spomeniku, mora povzročitelj odstraniti in vzpostaviti prejšnje stanje.
7. člen
Na podlagi akta o razglasitvi izda pristojni organ občine lastniku odločbo o varstvu spomenika.
8. člen
Na podlagi akta o razglasitvi pristojni organ občine v 30 dneh od njegove uveljavitve predlaga zaznambo spomenika v zemljiški knjigi.
9. člen
Strokovne naloge v zvezi z varstvom spomenika opravlja pristojni zavod za varstvo kulturne dediščine.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja Inšpektorat za področje kulturne dediščine.
10. člen
Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 66000-1/99
Dobrepolje, dne 8. junija 1999.
Župan
Občine Dobrepolje
Anton Jakopič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti