Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999

Kazalo

2415. Sklep o načinu in pogojih poročanja o kreditnih poslih med rezidenti in nerezidenti, stran 6357.

Na podlagi drugega in četrtega odstavka 55. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 23/99), drugega odstavka 63. člena in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o načinu in pogojih poročanja o kreditnih poslih med rezidenti in nerezidenti
1. Ta sklep ureja način in pogoje poročanja o kreditnih poslih iz 3. točke drugega odstavka 10. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS št. 23/99, v nadaljevanju: zakon), kreditnih poslih iz 12. člena zakona razen pogodbenih trgovinskih kreditov z odlogom plačila ali predplačilom do dvanajst mesecev kot tudi o drugih poslih, ki so po ekonomskem namenu enaki namenu kreditne oziroma posojilne pogodbe.
2. Rezident, ki sklepa kreditne posle iz prejšnje točke tega sklepa ali nastopa v vlogi pooblaščenca strank v teh poslih je dolžan Banki Slovenije o teh poslih poročati v rokih, na način, pod pogoji in na obrazcih, ki jih določa ta sklep (v nadaljevanju: obveznik poročanja).
Izjemoma lahko o kreditnih poslih poroča tudi nerezident, kolikor za to izkaže pravni interes.
3. Obveznik poročanja poroča o kreditnih poslih posamično ali zbirno v skladu z določili tega sklepa. Banka Slovenije pridobiva podatke o kreditnih poslih tudi posredno na podlagi podatkov plačilnega prometa pooblaščenih bank.
4. Posamično se poroča o naslednjih kreditnih poslih:
– kreditu, ki ga v mednarodnem prometu prodajalec odobri kupcu in pri katerem je dogovorjeni ali dejanski rok plačila blaga ali storitev daljši od dvanajst mesecev (pogodbeni trgovinski kredit – odloženo plačilo);
– kreditu, ki ga banka odobri za plačilo blaga ali storitev v mednarodnem prometu, kadar je ena od strank v poslu rezident (blagovni kredit);
– predplačilu, prejetem ali danem, za plačilo blaga ali storitev v mednarodnem prometu, kadar je ena od strank v poslu rezident in kadar je dogovorjeni ali dejanski rok predplačila daljši od dvanajst mesecev (pogodbeni trgovinski kredit – predplačilo);
– finančnem kreditu;
– posojilu za dobo pet let ali več z namenom vzpostavitve trajnih ekonomskih povezav, če ima posojilo naravo podrejene terjatve in če je posojilo dano med povezanimi osebami;
– rezidentovi izdaji dolžniških vrednostnih papirjev v tujini;
– nakupa dolžniških vrednostnih papirjev v zaprti (privatni) izdaji.
5. Zbirno se poroča o naslednjih kreditnih poslih:
– nakupu terjatve iz pravnih razmerij med rezidenti, če je kupec nerezident;
– nakupu terjatve iz pravnih razmerij med nerezidenti, če je kupec rezident;
– nakupu terjatve iz pravnih razmerij med rezidenti in nerezidenti, če je osnovni posel ustrezal naravi trgovinskega kredita;
– jamstvu in garanciji;
– zastavi nepremičnine (hipotekah), premičnine in drugih oblikah poroštev;
– prevzem obveznosti iz pravnih razmerij med rezidenti, če je prevzemnik nerezident;
– prevzem obveznosti iz pravnih razmerij med nerezidenti, če je prevzemnik rezident.
Za prevzem obveznosti se šteje vsaka sprememba na strani dolžnika.
Kolikor so posli iz četrte in pete alinee te točke sestavni del kreditnega posla, o katerem se poroča posamezno, se o njih ne poroča zbirno.
Posamično poročanje
6. Obveznik poročanja o odobrenem kreditu nerezidentu predloži Banki Slovenije naslednje obrazce:
– Prijava o odobrenem kreditu tujini O-1;
– Specifikacija OS;
– Promet po kreditu, odobrenem tujini O-2.
V primeru, da znesek kredita ne presega 10.000.000,00 SIT, lahko obveznik poročanja namesto obrazcev iz prvega odstavka te točke predloži naslednje obrazce:
– Prijava o odobrenem kreditu tujini O-1-P;
– Promet po kreditu odobrenem tujini O-2-P.
7. Obveznik poročanja o kreditu, najetem pri nerezidentu, predloži Banki Slovenije naslednje obrazce:
– Prijava o najetem kreditu v tujini N-1;
– Specifikacija NS;
– Promet po kreditu najetem v tujini N-2;
– Poročilo o porabi kredita v tujini na obrazcu NP.
V primeru, da znesek kredita ne presega 10.000.000,00 SIT lahko obveznik poročanja namesto obrazcev iz prvega odstavka te točke predloži naslednje obrazce:
– Prijava o kreditu, najetem v tujini N-1-P;
– Promet po kreditu, najetem v tujini N-2-P.
Obrazcem O-1, OS, O-1-P, N-1, NS in N-1-P priloži obveznik poročanja pogodbo ali drug ustrezen dokument.
Obveznik poročanja morajo poročati o vseh spremembah pogodbenih pogojev ter o razvezi pogodbe o odobrenih kreditih na obrazcu O-1 in O-1-P, ter za najete kredite na obrazcu N-1 in N-1-P.
8. Obveznik poročanja je dolžan poročati Banki Slovenije na ustreznih obrazcih iz šeste in sedme točke tega sklepa v desetih delovnih dneh po nastanku poslovnega dogodka.
Obrazci morajo biti predloženi v najmanj dveh izvodih, od katerih enega hrani Banka Slovenije.
Obveznik poročanja in Banka Slovenije se lahko dogovorita za drugačen način in roke spremljanja kreditnih poslov.
9. O pogodbenem trgovinskem kreditu – odloženem plačilu, ki ne presega 10.000.000,00 SIT, ni potrebno posamično poročati. Obveznik poročanja mora o teh obveznostih in terjatvah poročati tako, da jih vključujejo v stanje obveznosti in terjatev, ki jih obveznik poročanja poroča Banki Slovenije na obrazcu SK-V na podlagi navodila za izvajanje sklepa o obveznosti poročanja o poslovanju s tujino.
Zbirno poročanje
10. Obveznik poročanja je Banki Slovenije dolžan poslati poročilo o stanju odprtih terjatev in obveznosti po poslih iz prve, druge, šeste in sedme alinee 5. točke tega sklepa do desetega delovnega dne tekočega meseca za pretekli mesec na obrazcih:
– PT – poročilo o nakupih terjatev iz pravnih razmerij med rezidenti, če je kupec nerezident;
– NT – poročilo o nakupih terjatev iz pravnih razmerij med nerezidenti, če je kupec rezident;
– VO – prevzem obveznosti iz pravnih razmerij med rezidenti, če je prevzemnik nerezident;
– PO – prevzem obveznosti iz pravnih razmerij med nerezidenti, če je prevzemnik rezident;
Obveznik poročanja (prodajalec oziroma kupec) poroča mesečno v originalni valuti ločeno po državah nerezidentov ter ločeno za kratkoročne in dolgoročne posle.
Obveznosti poročanja ni v primeru, ko stanje iz prvega odstavka te točke sklepa ne presega zneska 10.000.000,00 SIT.
11. Obveznik poročanja je Banki Slovenije dolžan poslati poročilo o prodaji in nakupu terjatev iz naslova pogodbenih trgovinskih kreditov – odloženih plačil (factoring), kadar znesek posla presega 10.000.000,00 SIT, do desetega delovnega dne tekočega meseca za pretekli mesec na obrazcu
– PF – poročilo o nakupih terjatev iz pravnih razmerij med rezidenti in nerezidenti če je osnovni posel ustrezal naravi trgovinskega kredita.
Obveznik poročanja na obrazcu PF mesečno poroča o nakupu terjatev v originalni valuti, ločeno po državah nerezidentov in navedbo osnovnega posla. Če sta kupec in prodajalec terjatve rezidenta, poroča o poslu kupec terjatve.
12. Obveznik poročanja je dolžan Banki Slovenije posredovati obrazec
– GP-I - poročilo o izdanem jamstvu, garanciji, zastavi nepremičnine ali premičnine in drugem poroštvu, izdanem nerezidentu
do desetega delovnega dne tekočega meseca za pretekli mesec.
Na istem obrazcu poroča tudi o kumulativnem stanju vseh do zadnjega dne v preteklem mesecu izdanih zavarovanjih iz prejšnjega odstavka.
13. Banka je dolžna poročati Banki Slovenije o vsakem sklepu banke, s katerim je bila sprejeta odločitev o sklenitvi kreditnega posla s tujino, kadar znesek kredita oziroma dane garancije presega 10% kapitala ali 300.000.000,00 SIT, najmanj deset delovnih dni pred predvideno sklenitvijo posla. Poročilo mora biti poslano v treh delovnih dneh od sprejetja sklepa banke in mora vsebovati informacije o bistvenih sestavinah kreditnega posla, predvsem pa znesek, valuto, ročnost in predvideni datum črpanja kredita oziroma izdaje garancije. Banka je dolžna poročati Banki Slovenije tudi o vseh bistvenih spremembah najavljenega posla.
14. Guverner Banke Slovenije izda navodilo za izvajanje tega sklepa, s katerim predpiše tudi obrazce za poročanje na podlagi tega sklepa.
15. Z dnem, ko začne veljati ta sklep preneha veljati sklep o pogojih in načinu registracije in spremljanja kreditnih poslov s tujino (Uradni list RS, št. 80/98).
16. Ta sklep začne veljati 1. septembra 1999.
Ljubljana, dne 22. junija 1999.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti