Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999

Kazalo

2411. Sklep o obveznosti poročanja o poslovanju s tujino, stran 6306.

Na podlagi prvega in četrtega odstavka 53. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 23/99) ter na podlagi 66. člena in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o obveznosti poročanja o poslovanju s tujino
1. Banka Slovenije za potrebe izdelave plačilne bilance in stanja mednarodnih naložb Republike Slovenije spremlja:
– spremembe in stanja na računih rezidentov v tujini;
– spremembe in stanja komercialnih terjatev in obveznosti do nerezidentov;
– spremembe in stanja neposrednih naložb rezidentov z nerezidenti;
– druge spremembe in stanja sredstev, naložb, terjatev in obveznosti, ki vplivajo na postavke plačilne bilance in stanja mednarodnih naložb Republike Slovenije.
Spremembe so vsi poslovni dogodki, ki spremenijo stanje sredstev in naložb ter terjatev ali obveznosti rezidentov s tujino.
2. Rezidenti poročajo neposredno in posredno preko pooblaščenih bank, pooblaščenih udeležencev trga vrednostnih papirjev, Borze vrednostnih papirjev, Klirinško depotne družbe, Agencije za trg vrednostnih papirjev in drugih institucij, ki vodijo baze podatkov o vrednostnih papirjih, ter preko Carinske uprave Republike Slovenije.
3. Obvezniki za poročanje so vsi rezidenti Republike Slovenije, ki opravljajo transakcije oziroma imajo stanja sredstev, terjatev in obveznosti ter naložb iz prve točke tega sklepa, in sicer:
– za spremembe in stanja na računih v tujini rezidenti, ki imajo račune pri tujih bankah, finančnih institucijah in organizacijah ter evidenčne račune za poravnavanje medsebojnih terjatev in obveznosti z nerezidenti;
– za spremembe in stanja komercialnih terjatev in obveznosti do tujine rezidenti, ki sklepajo posle kupoprodaje za blago in storitve z nerezidenti ne glede na to:
a) ali blago prestopi mejo Republike Slovenije ali ne;
b) ali je storitev opravljena v Republiki Sloveniji ali v tujini;
c) ali plačilo poteka preko domačih bank, računov v tujini ali direktno med dvema nerezidentoma ali rezidentoma, od katerih eden nastopa kot udeleženec v kreditnem poslu, drugi pa kot udeleženec v komercialnem poslu z nerezidentom ali rezidentom;
d) ali je plačilo gotovinsko ali negotovinsko;
e) ali je plačilo v tolarjih ali tuji valuti;
– za spremembe in stanja neposrednih naložb:
a) rezidenti - pravne osebe, ki imajo neposredne naložbe nerezidentov v kapital;
b) rezidenti pravne in fizične osebe, ki imajo neposredne naložbe v kapital družb v tujini ali so lastniki nepremičnin v tujini;
c) rezidenti pravne in fizične osebe, ki so z nerezidenti sklenili pogodbe o skupnem vlaganju;
– za druge spremembe in stanja sredstev, naložb, terjatev in obveznosti rezidenti, ki jih posebej določajo navodila za poročanje o izvajanju tega sklepa.
4. Poročevalec je odgovoren za pravilnost podatkov v poročilih, ki jo je dolžan na poziv Banke Slovenije dokazati z računovodskimi izkazi, knjigovodskimi listinami in drugo dokumentacijo.
5. Podatki, zbrani na podlagi tega sklepa, ki se nanašajo na posameznega rezidenta, so zaupne narave.
6. Guverner Banke Slovenije izda navodilo za izvajanje tega sklepa.
7. Z dnem, ko začne veljati ta sklep, preneha veljati sklep o obveznosti poročanja o poslih s tujino (Uradni list RS, št. 60/92).
8. Ta sklep začne veljati 1. septembra 1999.
Ljubljana, dne 22. junija 1999.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti