Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999

Kazalo

2400. Sklep o pogojih za odpiranje in vodenje računov nerezidentov, stran 6270.

Na podlagi prvega odstavka 37. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 23/99) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o pogojih za odpiranje in vodenje računov nerezidentov
1. Pooblaščena banka (v nadaljevanju: banka) je ob odpiranju deviznega računa dolžna nerezidenta in osebe, pooblaščene za poslovanje z računom identificirati, pri tem pa smiselno uporabiti postopek iz zakona o preprečevanju pranja denarja. Banka je hkrati dolžna fotokopirati in najmanj pet let po zaprtju deviznega računa hraniti fotokopijo uradnega osebnega dokumenta, s katerim je bila identifikacija opravljena.
Banka odpre devizni račun na predlog rezidenta potem, ko ugotovi njegovo identiteto in da so izpolnjeni pogoji, določeni v internih aktih banke.
2. Oseba, ki za predstavništvo tuje države ali mednarodne organizacije v Republiki Sloveniji želi odpreti račun, se izkaže z diplomatsko, konzularno ali službeno izkaznico, izdano s strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in pooblastilom vodje predstavništva.
3. Nerezident – pravna oseba ne sme pooblastiti za razpolaganje s sredstvi na svojem računu pri banki rezidenta – fizične osebe, ki ni zaposlen pri njem oziroma ni njegov zakoniti zastopnik ali prokurist.
4. Nerezident – fizična oseba lahko odpre tudi račun na geslo. Tudi v tem primeru mora banka ugotoviti identiteto imetnika računa na način iz prve točke tega sklepa in podatke o identiteti imetnika računa hraniti v skladu z zakonskimi določili.
5. Banka sme nerezidentu ali njegovemu pooblaščencu mesečno izplačati z računa nerezidenta tolarsko gotovino skupno največ v višini 500.000,00 SIT, več pa le z dovoljenjem Banke Slovenije.
Prejšnji odstavek ne velja za diplomatska in konzularna predstavništva tujih držav, predstavništva mednarodnih organizacij ter nerezidente, zaposlene pri teh predstavništvih in njihove družinske člane.
6. Z dnem, ko začne veljati ta sklep, preneha veljati sklep o pogojih, pod katerimi se smejo tuja plačilna sredstva tujih pravnih in fizičnih oseb sprejemati v depozit (Uradni list RS, št. 17/91-I in 11/93).
7. Pooblastila za razpolaganje s sredstvi na računih nerezidentov – pravnih oseb, dana rezidentom – fizičnim osebam, prenehajo veljati devetdeseti dan po začetku veljavnosti tega sklepa.
8. Ta sklep začne veljati 1. septembra 1999.
Ljubljana, dne 22. junija 1999.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti