Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999

Kazalo

2399. Sklep o pogojih, pod katerimi imajo lahko rezidenti račune v tujini, stran 6269.

Na podlagi 36. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 23/99) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o pogojih, pod katerimi imajo lahko rezidenti račune v tujini
1. Ta sklep ureja pogoje za odpiranje računov rezidentov, razen bank, pri tujih bankah in finančnih organizacijah (v nadaljevanju: računi) in za odpiranje računov za pobotavanje medsebojnih terjatev in obveznosti z nerezidenti (v nadaljevanju: evidenčni računi).
2. Fizična oseba, ki začasno biva v Republiki Sloveniji na podlagi veljavne delovne ali bivalne vize v trajanju najmanj šest mesecev (5. točka prvega odstavka 2. člena zakona o deviznem poslovanju, v nadaljevanju: zakon) prosto odpira in posluje z računi v tujini.
Fizična oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji (4. točka prvega odstavka 2. člena zakona), ki ima veljavno tujo delovno, poslovno ali bivalno vizo, kadar je le-ta izdana za dobo šest mesecev ali več, prosto odpira in posluje z računi v tujini v času veljavnosti vize.
3. Diplomatska in konzularna predstavništva Republike Slovenije imajo lahko račune v tujini.
Rezidenti, ki opravljajo storitve v mednarodnem potniškem in blagovnem prometu in zavarovalnice lahko odprejo račune v tujini. Devize na računu v tujini lahko rezidenti, ki opravljajo storitve v mednarodnem potniškem in blagovnem prometu, uporabljajo le za plačevanje stroškov uporabe vozila (eksploatacijskih stroškov) v tujini.
Republika Slovenija in rezidenti iz drugega odstavka te točke so dolžni na podlagi te točke odprte račune priglasiti v evidenco pri Banki Slovenije najkasneje peti delovni dan po odprtju računa.
4. Ostali rezidenti imajo lahko račune v tujini samo na podlagi dovoljenja Banke Slovenije (v nadaljevanju: dovoljenje).
5. Banka Slovenije izda rezidentu dovoljenje za določen ali nedoločen čas na podlagi obrazložene zahteve in ustrezne dokumentacije zlasti v naslednjih primerih:
a) rezidentu, ki ima sklenjeno pogodbo o izvajanju investicijskih del v tujini v trajanju najmanj tri mesece, in sicer za čas trajanja obveznosti po pogodbi. Kolikor je s pogodbo dogovorjena varščina ali polog za kakovostno in pravočasno izvedbo posameznih poslov, se dovoljenje izda do izteka garancijskega roka.
Zahtevi mora biti priložena pogodba o izvajanju investicijskih del v tujini.
Kolikor v času trajanja investicijskih del v tujini pogodbena partnerja spremenita rok za izvedbo del, mora rezident v roku petih delovnih dni po podpisu aneksa k pogodbi predložiti Banki Slovenije zahtevo za spremembo veljavnosti dovoljenja skupaj s kopijo aneksa k pogodbi.
Ne glede na tretji odstavek šeste točke tega sklepa sme rezident v primeru, ko po dokončanju del na projektu v tujini pristojni organi v državi investicije še niso dokončno obračunali davka v zvezi z izvajanjem del in je s predpisom te države določeno, da morajo biti sredstva kot zavarovanje za plačilo davka na računu v tujini, zadržati potrebna sredstva na računu v tujini do dokončnega plačila davka. Navedeno obveznost dokazuje rezident z overjenim prevodom ustreznega predpisa;
b) za plačevanje stroškov za delo predstavništva rezidenta v tujini.
Banka Slovenije izda dovoljenje do višine povprečnih mesečnih stroškov v preteklem letu, ugotovljenih na podlagi knjigovodskih podatkov oziroma v višini predvidenih mesečnih stroškov, kolikor tovrstnih stroškov oziroma poslovanja v tujini v predhodnem letu ni bilo;
c) za poslovanje podružnice rezidenta v tujini v primeru, ko predpisi tuje države ne omogočajo podružnici slovenskega rezidenta odprtja rezidentskega računa;
Navedeno dokazuje rezident z overjenim prevodom ustreznega predpisa;
d) kadar rezident z dokumentacijo o svojih plačilnih tokovih izkazuje, da prejema iz tuje države ali plačuje v tujo državo večje število manjših zneskov;
e) za opravljanje poslov nakupa in prodaje vrednostnih papirjev v tujini, ki jih borznoposredniške družbe opravljajo na podlagi zakona.
Zahteva iz prejšnjega odstavka te točke mora vsebovati državo, valuto in ime banke, pri kateri bo odprt račun.
6. Račun lahko rezident odpre le v državi, ki mu je izdala vizum ali v državi in pri banki, ki je navedena v dovoljenju.
Sredstva na računu v tujini, odprtem na podlagi dovoljenja, sme imetnik računa uporabljati izključno za namen, za katerega je bilo dovoljenje izdano. Imetnik računa mora zagotavljati, da dnevno stanje sredstev na računu ne presega zneska, določenega v dovoljenju.
Sredstva na računu v tujini je rezident dolžan prenesti v Republiko Slovenijo v roku enega meseca po prenehanju pogojev, zaradi katerih je lahko imel sredstva na računu v tujini ali po izteku dovoljenja, če je bil račun v tujini odprt na podlagi dovoljenja ter v navedenem roku račun v tujini zapreti in o tem obvestiti Banko Slovenije v roku 10 dni po zaprtju računa.
7. Rezident lahko odpre evidenčni račun v tujini, kadar poslovanje s tujino to zahteva. Pred pričetkom poslovanja z evidenčnim računom je dolžan rezident vpisati evidenčni račun v evidenco pri Banki Slovenije.
Zahtevi za vpis v evidenco rezident priloži pogodbo ali drugo dokumentacijo o poslovanju z evidenčnim računom.
O prenehanju poslovanja z evidenčnim računom je rezident dolžan obvestiti Banko Slovenije v roku 10 dni po zaprtju računa.
8. Z dnem, ko začne veljati ta sklep, preneha veljati sklep o pogojih, pod katerimi imajo lahko domače pravne osebe in zasebniki račune v tujini (Uradni list RS, št. 60/92 in 44/95), sklep o kriterijih bonitete tujih bank, pri katerih smejo imeti pooblaščene banke devizne račune (Uradni list RS, št. 18/91-I in 38/94) in sklep o pogojih, pod katerimi smejo banke pooblaščene za posle s tujino, deponirati devize na računih v tujini za nedoločen čas, z odpovednim rokom ali jih vezati za določen čas (Uradni list RS, št. 17/91-I).
9. Dovoljenja, izdana na podlagi sklepa o pogojih, pod katerimi imajo lahko domače pravne osebe in zasebniki račune v tujini ostanejo v veljavi do poteka časa, za katerega so bila izdana.
10. Rezidenti, ki so dolžni po tretji ali sedmi točki tega sklepa svoje račune oziroma evidenčne račune v tujini priglasiti v evidenco pri Banki Slovenije in so to že storili na podlagi sklepa o pogojih, pod katerimi imajo lahko domače pravne osebe in zasebniki račune v tujini, morajo v šestdesetih dneh po začetku veljavnosti tega sklepa te račune ponovno priglasiti v evidenco pri Banki Slovenije.
11. Ta sklep začne veljati 1. septembra 1999.
Ljubljana, dne 22. junija 1999.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti