Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999

Kazalo

2395. Sklep o načinu in pogojih, pod katerimi nerezident kupuje vrednostne papirje v Republiki Sloveniji, stran 6267.

Na podlagi tretjega odstavka 29. člena in prvega odstavka 30. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 23/99) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o načinu in pogojih, pod katerimi nerezident kupuje vrednostne papirje v Republiki Sloveniji
1. Nerezident mora pri pooblaščeni banki, ki je hkrati tudi pooblaščeni udeleženec trga vrednostnih papirjev (v nadaljevanju: banka), odpreti skrbniški račun za vse nakupe vrednostnih papirjev v Republiki Sloveniji razen v primeru
– nakupa delnic v primarni izdaji;
– nakupa delnic, po katerem poseduje več kot 10% glasovalnih pravic delniške družbe oziroma več kot 10% udeležbo v osnovnem kapitalu delniške družbe;
– nakupa obveznic v zaprti (privatni) izdaji.
Na skrbniški račun iz prejšnjega odstavka mora nerezident nakazati vsa sredstva za poravnavo posla. Banka je dolžna devizna sredstva, prejeta iz naslova nakupa vrednostnih papirjev, za katere nerezident banki ni oziroma ne bo dal izjave iz 3. točke tega sklepa, najprej ponuditi v odkup Banki Slovenije.
Kolikor Banka Slovenije odkupi sredstva iz prejšnjega odstavka, jih odkupi po nakupnem tečaju Banke Slovenije.
2. Banka odpre in vodi tolarski ali devizni skrbniški račun nerezidenta na podlagi pogodbe o vodenju skrbniškega računa, ki jo sklene z nerezidentom. Pogodba lahko vsebuje tudi pooblastila banki, da na domačem trgu vrednostnih papirjev v imenu in za račun nerezidenta kupuje in prodaja vrednostne papirje in opravlja druge storitve v skladu z zakonom, ki ureja trg vrednostnih papirjev, za opravljanje katerih je pooblaščena.
Banka je dolžna uveljavljati vse pravice, ki izhajajo iz pogodbe o vodenju skrbniškega računa.
Banka vodi evidenco nakupov in prodaj vrednostnih papirjev.
3. Banka je dolžna za stanje vrednostnih papirjev kupiti pravico do nakupa deviz (v nadaljevanju: pravica) pri Banki Slovenije razen, če se s pogodbo o vodenju skrbniškega računa z nerezidentom dogovori:
– da se nerezident zaveže, da kupljenih vrednostnih papirjev v enem letu od dneva vknjižbe vrednostnih papirjev v njegovo korist ne bo odtujil, z njimi kako drugače razpolagal niti na njih dovolil vknjižiti pravice tretjih (npr. ustanovitev zastavne pravice);
– da nerezident banko pooblašča, da poda klirinško depotni družbi oziroma družbi, ki vodi delniško knjigo nalog, s katerim naloži tej družbi, da se pri vrednostnih papirjih vknjiži prepoved razpolaganja z njimi v korist banke za obdobje enega leta, šteto od vknjižbe vrednostnih papirjev v korist nerezidenta tako, da tem vrednostnim papirjem ni mogoče spremeniti imetnika niti vknjižiti pravic tretjih (npr. zastavne pravice) na teh vrednostnih papirjih, razen če takšen prenos oziroma vknjižbo pravic tretjih pisno dovoli banka, pri čemer si imetnik vrednostnega papirja pridrži vse pravice iz vrednostnega papirja (npr. obresti ali dividende);
– da sme banka dovoliti prenos vrednostnega papirja oziroma vknjižbo pravice tretjih na teh vrednostnih papirjih pred iztekom prepovedi samo v izjemnih primerih (npr. stečaj), ter v primeru, ko se vrednostni papir pod pogoji iz prejšnje alinee odsvoji drugemu nerezidentu.
4. Banka mora zagotavljati, da je vrednost kupljenih pravic ves čas enaka najmanj stanju vrednostnih papirjev in za ta namen dodatno kupiti pravico pri Banki Slovenije, kadar ji stanje že kupljenih pravic ne zadošča za pokritje stanja vrednostnih papirjev.
5. Pravice so trimesečne in jih je mogoče izkoristiti vsak delovni dan znotraj četrtletja. Pravice ugasnejo s pretekom zadnjega dne v četrtletju.
6. Premijo za nakup pravice določi guverner Banke Slovenije s posebnim sklepom najmanj pet delovnih dni pred iztekom četrtletja.
Višina premije za nakup pravice znotraj četrtletja se določi v sorazmerju z dejanskim številom dni od dneva povečanja stanja na računu, ki zahteva dodaten nakup pravice, do zadnjega dne četrtletja.
Poravnalni tečaj pravice je prodajni tečaj Banke Slovenije za nakup deviz za vpis 120 dnevnih blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju na dan, ko banka poda zahtevek za koriščenje pravice.
7. Kupljeno pravico je možno izkoristiti samo ob deviznem odlivu v tujino zaradi zmanjšanja stanja vrednostnih papirjev v tekočem četrtletju.
Za odlive, za katere je bil banki dan nalog do zadnjega dne v preteklem četrtletju, lahko banka koristi pravico iz preteklega četrtletja do preteka tretjega delovnega dne v tekočem četrtletju.
8. Banka je dolžna naložbo tuje osebe v vrednostne papirje tržno ovrednotiti na zadnji dan četrtletja in nato do petega delovnega dne v naslednjem četrtletju kupiti pravico v višini tako ugotovljenega stanja vrednostnih papirjev. Vrednostne papirje, ki ne kotirajo na borzi, banka vrednoti po nabavni ceni, pri tem upošteva metodo drsečih povprečnih cen.
9. Kršitve pogodb o nakupu pravice pri Banki Slovenije se štejejo za kršitev tega sklepa.
10. Če nerezident, ki je na podlagi tega sklepa dolžan odpreti skrbniški račun, pooblasti za nakupe in prodajo vrednostnih papirjev oziroma opravljanje drugih storitev v skladu z zakonom, ki ureja trg vrednostnih papirjev, drugega domačega udeleženca trga vrednostnih papirjev (pooblaščenec), priloži nerezident ob sklenitvi pogodbe o vodenju skrbniškega računa banki tudi to pooblastilo. Banka v takem primeru iz sredstev na skrbniškem računu sama neposredno poravnava posle, ki jih je skladno s pooblastilom sklenil pooblaščenec.
11. Če nerezident na podlagi 1. točke tega sklepa ni dolžan odpreti skrbniškega računa pri banki, lahko banka po navodilu nalogodajalca prilive iz tujine, namenjene za nakup vrednostnih papirjev, nakaže na devizni ali tolarski račun, na katerem borznoposredniška družba vodi denarna sredstva strank.
12. Sredstva na skrbniškem računu pooblaščenega udeleženca ostanejo last tuje osebe, kar stranki podrobneje uredita v pogodbi o vodenju skrbniškega računa.
13. Guverner Banke Slovenije z navodili natančneje uredi izvajanje tega sklepa.
14. Z dnem začetka veljavnosti tega sklepa preneha veljati sklep o zagotavljanju likvidnosti za stanja na skrbniških računih pri bankah (Uradni list RS, št. 6/99). Sklep o določitvi premije za nakup pravice do nakupa deviz, ki je v veljavi na dan začetka veljavnosti tega sklepa, ostane v veljavi do izdaje novega.
Prepoved razpolaganja z vrednostnimi papirji nerezidentov, ki je bila na dan začetka veljavnosti tega sklepa vknjižena v korist banke, ostane v veljavi do poteka obdobja, za katerega je bila prvotno vknjižena.
15. Ta sklep začne veljati 1. septembra 1999.
Ljubljana, dne 22. junija 1999.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti