Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999

Kazalo

2393. Sklep o postopkih za odpiranje deviznih računov rezidentov pri pooblaščenih bankah, stran 6266.

Na podlagi drugega odstavka 18. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 23/99) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o postopkih za odpiranje deviznih računov rezidentov pri pooblaščenih bankah
1. Pooblaščena banka (v nadaljevanju: banka) je ob odpiranju deviznega računa dolžna rezidenta in osebe, pooblaščene za poslovanje z računom identificirati, pri tem pa smiselno uporabiti postopek iz zakona o preprečevanju pranja denarja. Banka je hkrati dolžna fotokopirati in najmanj pet let po zaprtju deviznega računa hraniti fotokopijo uradnega osebnega dokumenta, s katerim je bila identifikacija opravljena.
Banka odpre devizni račun na predlog rezidenta potem, ko ugotovi njegovo identiteto in da so izpolnjeni pogoji, določeni v internih aktih banke.
2. Rezident – fizična oseba razen zasebnika lahko odpre devizni račun tudi na geslo. Tudi v tem primeru mora banka ugotoviti identiteto imetnika deviznega računa na način iz prejšnje točke tega sklepa.
3. Banka lahko rezidentu, razen rezidentu iz 4. in 5. točke prvega odstavka 2. člena zakona o deviznem poslovanju, odpre samo en devizni račun.
Banka je ob odprtju deviznega računa iz prejšnjega odstavka dolžna imetnika računa obvestiti, da se bo po vzpostavitvi registra transakcijskih računov devizni račun moral prilagoditi zahtevam za transakcijske račune.
4. Z dnem, ko začne veljati ta sklep, preneha veljati sklep o pogojih in merilih, pod katerimi smejo imeti domače pravne osebe in zasebniki devizni račun pri pooblaščeni banki (Uradni list RS, št. 17/91-I).
5. Ta sklep začne veljati 1. septembra 1999.
Ljubljana, dne 22. junija 1999.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti