Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1999 z dne 23. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1999 z dne 23. 6. 1999

Kazalo

2367. Pravilnik o plačah in delih plač funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilu stroškov, stran 6221.

V skladu s 100.b členom zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/93, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) in na podlagi 34. člena statuta Občine Vitanje je Občinski svet občine Vitanje na 5. redni seji dne 6. 5. 1999 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in delih plač funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilu stroškov
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem pravilnikom se določi višino in način določanja plače, dela plače, nagrade, sejnine in drugih prejemkov, ki v skladu z zakonom o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I, 4/93) in določbami zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94, 36/96), kolikor zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) ne določa drugače.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do dela plače, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora in volilne komisije pripadajo nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika smiselno določbam zakonov iz prvega odstavka tega člena.
2. člen
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo opravljal svojo funkcijo poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno.
Podžupan lahko poklicno opravlja funkcijo če se je v soglasju z županom tako odločil, odločitev pa potrdi občinski svet.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ IN NAGRAD
3. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana Občine Vitanje, ki sodi v 7. skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 3,5, županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Županu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije 50% plače oblikovane na podlagi zakona.
4. člen
Plača podžupana se lahko oblikuje v višini največ 80% plače župana, če funkcijo opravlja poklicno.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.
Plača podžupana se oblikuje v skladu s kriteriji, kot so:
– za vodenje občinskega sveta 20%,
– za koordinacijo dela na posameznem področju 30%,
– za pomoč županu pri izvrševanju nalog 20%,
– za opravljanje nalog iz pristojnosti župana po pooblastilu 10%.
Podžupanu kot članu občinskega sveta ali kot članu delovnega telesa ne pripada del plače oziroma sejnina, ki pripada ostalim članom občinskega sveta oziroma članom delovnih teles.
5. člen
Članom občinskega sveta pripada za opravljanje nepoklicne funkcije sejnina.
Če se svetnik ne udeleži seje mu sejnina, določena s tem pravilnikom ne pripada. Evidenco prisotnosti na sejah občinskega sveta vodi za to zadolženi delavec občinske uprave.
Del plače za opravljanje funkcije člana občinskega sveta znaša največ 15% dela plače najvišje vrednotene funkcije v občini, in sicer za:
– za vodenje seje občinskega sveta (po pooblastilu župana ali zaradi nadomeščanja po zakonu) 15%,
– udeležbo na redni seji občinskega sveta 35%,
– udeležbo na izredni seji občinskega sveta 25%,
– predsedovanje seji delovnega telesa občinskega sveta 20%,
– udeležbo na seji delovnega telesa katerega član je 15%.
6. člen
Za delo v nadzornem odboru pripada sejnina v deležu 15% najvišje vrednotene funkcije v občini, in sicer:
– kot sejnina za predsednika odbora 40%,
– kot sejnina za člana odbora 20%.
7. člen
Za delo v drugih delovnih telesih in manjših komisijah občinskega sveta in župana, pripada članom del plače oziroma sejnina, ki znaša za predsednika delovnega telesa 20%, za člana pa 15% dela plače najvišje vrednotene funkcije v občini za nepoklicno opravljanje funkcije.
8. člen
Funkcionarji, ki sodelujejo v delovnih telesih: kot so člani vaških skupnosti, posvetovalni organi in ki so imenovani v komisije, odbore in svete v drugih institucijah in zavodih ipd., ne pripada nobeno povračilo stroškov ali del plače oziroma sejnina saj se njihova funkcija smatra kot častna funkcija, ki se ne plača, razen če občinski svet ne določi drugače.
9. člen
Osnova za obračun plače oziroma dela plače na podlagi tega pravilnika je znesek, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred, za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
10. člen
Predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumov in volitev v skladu z zakonom pravico do nagrade.
Sklep o obsegu sredstev za nagrade iz prejšnjega odstavka sprejme občinski svet najkasneje v 30 dneh po razpisu referenduma ali volitev.
Nagrade članom volilne komisije se oblikujejo kot:
– sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji ter
– plačilo za izvedbo nalog po sklepu komisije.
Nagrade članom volilne komisije se oblikujejo v skladu z merili, ki jih določi s sklepom volilna komisija in izplačujejo na podlagi sklepa o imenovanju kot mandatne pogodbe civilnopravnega obligacijskega razmerja za posamezne volitve oziroma referendum.
11. člen
Odločbo oziroma sklep o plači oziroma delu plače izda za posameznega občinskega funkcionarja komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta.
Plača oziroma del plače občinskega funkcionarja je pravica, ki mu gre praviloma na podlagi sklenjenega delovnega razmerja.
Če se z občinskim funkcionarjem ne more skleniti delovnega razmerja, se del plače za nepoklicno opravljanje občinske funkcije izplačuje na podlagi pogodbe o delu.
III. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
12. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Vitanje. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
13. člen
Pravice iz 12. člena tega pravilnika uveljavlja funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan.
Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda potni nalog podžupan ali tajnik.
IV. NAČIN IZPLAČEVANJA
14. člen
Sredstva za izplačevanje plač, delov plač oziroma sejnin in povračila drugih stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotavljajo iz sredstev proračuna.
15. člen
Plače in deli plač oziroma sejnine in druga povračila, ki pripadajo občinskim funkcionarjem, članom delovnih teles občinskega sveta in župana ter podžupana in drugih v tem pravilniku določenih se izplačajo za nazaj, in sicer od dneva potrditve mandata oziroma imenovanja po evidenci prisotnosti.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta se lahko smiselno uporabljajo tudi za izplačila sejnin drugim članom in organom, ki jih ustanovi občinski svet ali župan s tem, da so na ta način določeni najvišji zneski, ki jih je možno izplačati.
Isto velja za druge uporabnike občinskega proračuna (zavodi, skladi, javna podjetja in drugi) če imajo izplačilo sejnin oziroma nagrad opredeljene v svojih aktih in zanje predvidena v planih lastna sredstva.
Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prejšnjega odstavka se lahko določi nagrada v dvojnem znesku.
Delavci občinske uprave, ki po sklepu opravljajo tajniška oziroma strokovna dela za posamezen organ, odbor oziroma delovno telo, opredeljena v tem pravilniku imajo pravico do nagrade v obliki sejnine, v višini kot je opredeljena za posameznega člana tega organa, odbora oziroma delovnega telesa.
17. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika prenehajo veljati vsi dosedanji pravilniki in sklepi o sejninah občinskih funkcionarjih in plači župana.
18. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem sprejetja na seji občinskega sveta Občine Vitanje, veljati pa začne z dnem objave v Uradnem listu listu RS.
Št. 062-02-06/99-06
Vitanje, dne 6. maja 1999.
Župan
Občine Vitanje
Stanislav Krajnc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti