Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1999 z dne 23. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1999 z dne 23. 6. 1999

Kazalo

2358. Odlok o dimnikarski službi na območju Občine Velike Lašče, stran 6184.

Na podlagi 3., 4., 6. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 10/98 in 74/98), zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93), 3. in 4. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Velike Lašče (Uradni list RS, št. 21/96) in na podlagi 7. člena statuta Občine Velike Lašče (Uradni list RS, št. 15/99) je Občinski svet občine Velike Lašče na 4. seji dne 14. maja 1999 sprejel
O D L O K
o dimnikarski službi na območju Občine Velike Lašče
1. člen
Dimnikarska služba je obvezna gospodarska javna služba, ki jo predvideva zakon o varstvu okolja ter odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Velike Lašče.
Ta gospodarska javna služba se izvaja na področju pregledovanja, nadzorovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka. Izvaja se na celotnem območju Občine Velike Lašče.
2. člen
Dimnikarska služba se izvaja po zakonu o dimnikarski službi in pravilniku o rokih in načinu čiščenja in pregledovanja kurilnih naprav, dimovodov ter meritvah dimne ali druge emisije kurišč.
3. člen
Zakon o varstvu pred požarom z vidika požarne varnosti podaja elemente varovanja objektov, zato Občina Velike Lašče na svojem območju tudi sprejema odlok o dimnikarski službi in sklep o podelitvi koncesije za obvezno lokalno javno službo za pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka.
4. člen
Uporabniki imajo v zvezi z izvajanjem dimnikarske službe naslednje obveznosti:
– prijaviti svoje naprave pooblaščeni dimnikarski službi in omogočiti izvajalcu dimnikarske službe neovirano izvajanje dimnikarskih storitev;
– sporočiti koncesionarju vsako spremembo na napravah in uporabi vrste goriva;
– redno plačevati dimnikarske storitve.
5. člen
Koncesionar izda uporabnikom račune takoj po opravljeni storitvi v skladu z veljavno tarifo. Izhodiščna tarifa se določi s koncesijsko pogodbo. O spreminjanju tarife odloča koncedent na predlog koncesionarja.
6. člen
Koncesijska pogodba se sklene na podlagi javnega razpisa ali na podlagi zainteresiranosti obeh strank. Koncesionar lahko opravlja dimnikarsko službo, če izpolnjuje naslednje pogoje:
– da je registriran za opravljanje dimnikarske službe;
– da razpolaga z zadostnim obsegom potrebnih delovnih sredstev in naprav;
– da predloži reference o dosedanjem delu;
– da razpolaga z zadostnim številom kadrovsko usposobljenih delavcev.
Koncesionar mora izpolnjevati tudi morebitne druge pogoje, če to določa državni predpis.
7. člen
Koncesionar je dolžan izvajati dimnikarsko službo tako, kot določajo veljavni zakonski akti, navodila ministrstva, ki se nanašajo na izvajanje dimnikarske službe in upoštevati občinske odloke ter dogovore, definirane s koncesijsko pogodbo. Na leto mora čistiti:
– kurišča na olje in plin v zasebnih gospodinjstvih najmanj enkrat letno,
– kurišča na trdo gorivo v zasebnih gospodinjstvih vsaj dvakrat letno oziroma po ugotovitvi potrebe,
– v blokih vsaj trikrat letno oziroma po ugotovitvi potrebe.
– koncesionar je dolžan za vsako leto trajanja koncesije do konca marca leta za preteklo leto plačati koncedentu plačilo za koncesijo v višini 2% od fakturirane realizacije.
Sredstva iz prejšnjega odstavka so prihodek proračuna Občine Velike Lašče in se uporabljajo za požarno varnost in varstvo okolja.
8. člen
Razmerje med koncedentom in koncesionarjem preneha zaradi neopravljanja storitev dimnikarske službe v skladu z veljavnimi predpisi ali kršenja določil koncesijske pogodbe.
Koncesionar ne more prenesti izvajanja dimnikarskih storitev na drugo osebo.
9. člen
Koncesijska pogodba se sklepa za pet let s tem, da jo je možno po preteku tega obdobja podaljšati.
10. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu.
Št. 1032
Velike Lašče, dne 14. maja 1999.
Župan
Občine Velike Lašče
Anton Zakrajšek, dipl. inž. l. r

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti