Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1999 z dne 23. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1999 z dne 23. 6. 1999

Kazalo

2334. Pravilnik o postavitvi naprave, s katero se prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo in odvoz nepravilno parkiranih vozil in odstranjevanje zapuščenih vozil, stran 6095.

Na podlagi 17. in 18. člena zakona o varnosti v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 30/98) in na podlagi 4. odstavka 15. člena in drugega odstavka 16. člena odloka o varnosti cestnega prometa v naseljih (Uradni list RS, št. 14/99) ter devete alinee, 30. člena statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 33/99) župan Občine Bled sprejme
P R A V I L N I K
o postavitvi naprave, s katero se prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo in odvoz nepravilno parkiranih vozil in odstranjevanje zapuščenih vozil
1. člen
Ta pravilnik ureja postopek postavitve naprave, s katero se prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo (v nadaljnjem besedilu: lisica), postopek odvoza nepravilno parkiranega vozila (pajek) in odstranjevanje zapuščenega vozila in ostalih stvari.
Postavitev naprave, s katero se prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo (lisica) in odvoz nepravilno parkiranega vozila
2. člen
Če občinski redar ugotovi, da je vozilo parkirano v nasprotju z veljavno zakonodajo, ta ga pooblašča, da nadzoruje pravilno parkiranje, redar lahko odredi, da se na tako vozilo postavi lisica.
3. člen
Občinski redar mora z obvestilom o prekršku obvestiti voznika, da je njegovo vozilo nepravilno parkirano. Z odredbo, da je zaradi tega postavljena lisica, ki onemogoča nadaljnjo vožnjo ter ga seznaniti o postopku odstranitve in plačilu stroškov postavitve in odstranitve lisice.
Odredbo občinski redar prilepi na steklo voznikovih vrat. Če tega stekla vozilo nima, se odredba o postavitvi lisice zatakne na vetrobransko steklo pred voznikovim sedežem za otiralko stekla oziroma na drugo primerno vidno mesto na vozilu.
S tem se šteje, da je odredba vročena vozniku.
4. člen
Lisice se postavi praviloma na eno od koles vozila, če je le mogoče na sprednje levo kolo. Šteje se, da je vozilo priklenjeno, ko so lisice postavljene na vozilu in zaklenjene.
5. člen
Lisice se z nepravilno parkiranega vozila odstrani v času obratovanja občinskega redarstva. Obratovalni čas mora biti označen na odredbi. Lisice so lahko postavljene na vozilu dva dni, dan namestitve se ne šteje v ta rok. Po tem roku se vozilo odstrani iz prostora, kjer je bilo parkirano.
Na podlagi odredbe o odvozu, ki jo izda občinski redar, vozilo odstrani na varovan prostor, pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo.
6. člen
Občinski redar mora v roku, ki ne sme biti daljši od ene ure, odstraniti lisice z vozila, kolikor stranka predhodno poravna stroške postavitve in odstranitve lisic občinskemu redarstvu. Enourni rok se šteje od trenutka, ko stranka na občinskem redarstvu dokaže s potrdilom, da je plačala stroške iz 7. člena tega pravilnika.
7. člen
Stroški za eno postavitev in odstranitev lisic na vozilo znaša 700 točk.
Stroški za vsak naslednji dan uporabe lisic znašajo 200 točk.
Višino točke določi ob začetku novega leta župan.
8. člen
Če pride voznik k vozilu med postopkom postavitve lisice na vozilo, mora voznik plačati 50% stroškov za eno priklenitev.
9. člen
Občinski redar mora vsako nepravilno parkirano vozilo, na katero se postavi lisica, fotografirati. Na odredbi zabeleži stanje vozila.
10. člen
Voznik mora po odstranitvi lisice z vozila takoj odstraniti vozilo. Kolikor tega ne stori, se lisice ponovno namestijo na vozilo.
11. člen
Vsako namerno poškodovanje, uničenje ali odtujitev lisic, se lastniku ali najemniku vozila zaračuna odškodnina v višini njene dvakratne nabavne vrednosti na dan poškodovanja, uničenja ali odtujitve. Račun se izstavi lastniku ali najemniku vozila, na katero so bile postavljene lisice.
Odvoz zapuščenih, poškodovanih, dotrajanih vozil, bivalnih vozil in priklopnih vozil ter vozil iz 1. točke tretjega odstavka 15. člena odloka o cestnem prometu v naseljih
12. člen
Pooblaščena uradna oseba občinskega redarstva ali občinski inšpektor za ceste (v nadaljnjem besedilu: odredbodajalec), lahko odredi odvoz zapuščenih, poškodovanih in dotrajanih vozil, ter bivalnega vozila in priklopnih vozil na splošnih in posebnih parkirnih prostorih in drugih javnih površinah (parki, zelenice...) iz 15. in 16. člena odloka o varnosti v cestnem prometu v naseljih.
13. člen
Odvoze opravlja pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo iz 5. člena tega pravilnika.
Odvoz zapuščenega vozila
14. člen
Pooblaščena uradna oseba občinskega redarstva ali občinski inšpektor za ceste, mora ob najdbi iz prvega odstavka 16. člena odloka o varnosti v cestnem prometu v naseljih, ugotoviti lastnika in mu odrediti odstranitev vozila in predmete na svoje stroške.
Če lastnik ne odstrani vozil in stvari iz prvega odstavka 16. člena odloka o varnosti v cestnem prometu, občinski redar ali služba za nadzor občinskih cest pa ugotovi, da se vozilo v nobenem primeru ne more usposobiti za nadaljnjo vožnjo, po predhodnem obvestilu lastnika odredi odstranitev na stroške lastnika.
V primeru, ko občinski redar ali služba za nadzor občinskih cest ne more ugotoviti lastnika, zapuščeno vozilo pa se v nobenem primeru ne more usposobiti za vožnjo, odredi odstranitev. Vozilo se označi s posebno nalepko o odstranitvi vozila, na kateri mora biti zaporedna številka, datum, grb Občine Bled in napis ”POSTOPEK ZA ODVOZ”.
Enak postopek velja tudi za ostale stvari iz prvega odstavka, 16. člena odloka o varnosti v cestnem prometu.
O najdenem zapuščenem vozilu in njegovi odstranitvi, po določbah, 16. člena odloka o varnosti v cestnem prometu, mora občinski redar ali občinski inšpektor za ceste sestaviti poseben zapisnik.
Enak postopek velja za ostale stvari iz prvega odstavka 16. člena in 1. točke tretjega odstavka 14. člena odloka o cestnem prometu v naseljih.
15. člen
Za zapuščena vozila iz prvega odstavka 16. člena, ki se nahajajo na skupnih funkcionalnih zemljiščih, kmetijskih, gozdnih zemljiščih, se za odstranitev lahko smiselno uporabljajo določila tega pravilnika. Postopek se uvede na zahtevo (odredbodajalca) pristojne osebe po stanovanjskem zakonu oziroma lastnika zemljišča ali gozda.
Odvoz parkiranega vozila
16. člen
Občinski redar odredi odvoz parkiranega vozila z vozilom za odvoz vozil (pajek), če ugotovi, da parkirano vozilo ogroža druge udeležence v prometu, oziroma če krši ostala določila iz zakona o varnosti cestnega prometa in odloka o varnosti v cestnem prometu v naseljih Občine Bled. Odvoz vozila se opravi na stroške lastnika. Pred začetkom naložitve vozila je le-tega potrebno fotografirati.
Če voznik, lastnik ali imetnik uporabe vozila, odstrani vozilo potem, ko je bila izdana odredba o odvozu vozila in pozvan koncesionar, da odstrani vozilo, mora voznik, lastnik ali imetnik uporabe vozila plačati 50% določene višine stroškov odvoza. Šteje se, da vozilo ni odstranjeno, dokler vlečno vozilo ni odpeljalo.
Stroški so določeni v 25. členu tega pravilnika.
17. člen
Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo, odredbodajalec izroči kopijo odredbe, ki mora biti podpisana.
Hramba vozil in stvari
18. člen
Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo, opravlja dejavnost odvoza, prevzema, hrambe, varovanja vračanja in prodaje vozil na zato določenem in urejenem prostoru.
Poslovni objekt mora biti vidno označen z imenom podjetja, urnikom poslovanja oziroma izdaje vozil.
19. člen
Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo vodi evidenco o odvozu. Evidenca mora vsebovati: registrsko oznako – če jo ima, tip vozila, številko šasije – če jo ima, stanje vozila, barvo vozila, lokacijo odvoza in dan odvoza.
20. člen
Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo zagotavlja celodnevno (24-urno) hrambo in varovanje prevzetih vozil pred poškodbami in tatvinami ter škodno zavarovanje vozil za čas hrambe.
21. člen
Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo je dolžan na zahtevo lastnika oziroma uporabnika vozila proti plačilu stroškov izročiti vozilo. Pri prevzemu vozila se vpiše v evidenčno knjigo: datum in uro prevzema ter kdo je prevzel vozilo (izkaz na podlagi osebnega dokumenta).
22. člen
Prevzemniku vozila se zaračunajo stroški hrambe in odvoza vozila na podlagi kopije odredbe odvoza vozila. Za obračunane stroške izda pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo račun, ki vsebuje:
– ime in priimek prevzemnika,
– datum prevzema vozila,
– datum izdaje vozila,
– strošek prevoza in hrambe vozila,
– podpis prevzemnika.
Cenik odvoza in hrambe vozil mora biti v poslovnem prostoru izobešen na vidnem mestu.
23. člen
Po preteku desetih dni hrambe zapuščenega vozila po 16. členu odloka varnosti v cestnem prometu v naseljih, je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo, dolžan pozvati lastnika vozila, priklopnika, bivalnega vozila, da le-to prevzame proti plačilu vseh stroškov. Istočasno mora obvestiti lastnika, da bo vsaka nadaljnja storitev – hramba, bremenila lastnika in da se šteje, da se lastnik vozila, priklopnika, bivalnega vozila, po preteku 90 dni hrambe, vozila, bivalnega vozila, odpoveduje lastništvu vozila in se vozilo lahko proda na javni dražbi.
Če lastnik zapuščenega vozila, priklopnika, bivalnega vozila ni znan, se izvede postopek po določbah zakona o postopku z najdenimi stvarmi (Uradni list SRS, št. 31/76).
Skupne določbe
24. člen
Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo, ima pridržano pravico na odpeljanih vozilih, priklopnikih in bivalnih vozilih, dokler ni plačan odvoz.
25. člen
Ostali pogoji se pravni osebi ali samostojnemu podjetniku posamezniku, s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo, določijo v posebni pogodbi.
26. člen
Cena za opravljen enkratni odvoz vozila zajema:
– stroške prihoda do vozila, natovarjanja, odvoza in raztovarjanja,
– stroške zavarovanja prevoza.
Vrednost odvoza znaša 1000 točk.
Vrednost točke določi župan s sklepom ob začetku leta za tekoče leto in da tudi soglasje k ceni hrambe vozila, ki jo določi pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, s katerim župan Občine Bled sklene pogodbo.
27. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 36009-2/99
Ljubljana, dne 25. maja 1999.
Župan
Občine Bled
mag. Boris Malej l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti