Uradni list

Številka 41
Uradni list RS, št. 41/1999 z dne 1. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 41/1999 z dne 1. 6. 1999

Kazalo

2067. Odlok o načinu opravljanja gospodarske javne službe distribucije omrežnega plina, stran 4978.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/95), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US RS, 63/95 – obvezna razlaga, 9/96 – odločba US RS, 44/96 – odločba US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odločba US RS in 74/98) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 2/96) je Občinski svet občine Krško na 5. seji dne 29. 4. 1999 sprejel
O D L O K
o načinu opravljanja gospodarske javne službe distribucije omrežnega plina
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja način opravljanja gospodarske javne službe distribucije omrežnega plina v široki komercialni in industrijski porabi (v nadaljnjem besedilu: plin) v Občini Krško in določa pogoje za oskrbo uporabnikov s plinom (v nadaljnjem besedilu: javna služba).
2. člen
Distribucija omrežnega plina iz lokalnega javnega omrežja je v Občini Krško gospodarska javna služba.
Gospodarska javna služba iz prvega odstavka tega člena obsega:
– vzdrževanje in upravljanje lokalnega javnega omrežja za distribucijo plina in hišnih priključkov (v nadaljnjem besedilu: distribucijsko omrežje),
– dobavo plina uporabnikom na tem omrežju,
– nakup plina od izvajalca javne službe transporta plina in prodajo plina uporabnikom na distribucijskem omrežju,
– izdajanje pogojev in soglasij v skladu z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor.
3. člen
Izvajalec javne službe transporta plina je v smislu tega odloka pravna oseba, ki v skladu s predpisi izvaja to javno službo in v tem okviru dobavlja plin izvajalcu javne službe distribucije plina (distributer plina) na območju Občine Krško.
Distributer plina je pravna oseba, ki v skladu s predpisi in splošnimi akti Občine Krško opravlja gospodarsko javno službo distribucije plina na območju ali delu območja Občine Krško.
4. člen
Uporabnik plina v smislu tega odloka je vsaka fizična ali pravna oseba, ki ji distributer plina dobavlja plin iz distribucijskega omrežja ob pogojih, predpisanih z zakonom, drugimi predpisi in tem odlokom.
Uporabniki plina na distribucijskem omrežju so pravne in fizične osebe, ki jih določa 4. člen uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe oskrbe z zemeljskim plinom iz transportnega omrežja (Uradni list RS, št. 77/96).
II. ORGANIZACIJSKA IN PROSTORSKA ZASNOVA DISTRIBUCIJE PLINA
5. člen
Distribucijo plina se lahko opravlja v vseh organizacijskih oblikah, predvidenih v zakonu o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93).
Praviloma se za distribucijo plina podeli koncesija, in sicer tako, da mora distributer tudi zgraditi distribucijsko omrežje.
Če je tako določeno v koncesijskem aktu ali koncesijski pogodbi, sodeluje kot soinvestitor pri izgradnji distribucijskega omrežja tudi koncedent.
6. člen
Koncesija se podeli za določeno oskrbovalno območje, ki obsega del ali celotno ozemlje občine in se določi z odlokom o podelitvi koncesije (koncesijski akt) občinskega sveta.
Že podeljena koncesija se lahko razširi brez razpisa tudi na druga oskrbovalna območja.
Podrobneje določi pogoje koncesije v skladu s tem odlokom koncesijski akt in v skladu z njim koncesijska pogodba.
7. člen
Na oskrbovalnih območjih je priključitev in uporaba obvezna za obstoječe stavbe, v katerih je potrebna vgraditev oziroma obratovanje toplotnih energetskih naprav skupne moči preko 50 KW.
Za nove stavbe in za obstoječe stavbe, ki se jih dograjuje na oskrbovanem območju, nastane obveznost priključitve na javno plinovodno omrežje ob dograditvi oziroma ob začetku uporabe stavbe.
Za obstoječe stavbe, ki jih je v smislu določil prvega odstavka tega člena obvezno priključiti na distribucijsko plinovodno omrežje, je končni rok priključitve 3 leta po izdaji uporabnega dovoljenja za del omrežja, na katero se mora uporabnik priključiti.
Za stavbe, v katerih je potrebna vgraditev ali obratovanje toplotnih energetskih naprav skupne moči do 50 KW, nastane obveznost priključitve le, če je to predvideno s prostorskimi izvedbenimi akti ali s programi sanacije stanja okolja, ki jih sprejme Občinski svet občine Krško.
Obveznost priključitve se ne nanaša na stavbe, za katere je urejena oziroma je s projekti predvidena uporaba obnovljivih virov energije (voda, sonce, veter), ki po veljavnih standardih in normativih ne povzročajo onesnaževanje okolja preko dovoljenih meja.
Postavljanje sistema z jeklenkami, sistema z malimi rezervoari ali kontejnerji pri potrošnikih je dovoljeno, če naprave ne služijo za distribucijo omrežnega plina za komercialne namene večim uporabnikom, vendar le kot rezerva, skladno s pravilnikom o utekočinjenem naftnem plinu (UNP) (Uradni list RS, št. 22/91).
8. člen
Zavezanec za priključitev stavbe na distribucijsko omrežje je lastnik, upravljalec, ali investitor stavbe, če ga za priključitev zavezuje ta odlok.
9. člen
Distributer plina ima pri opravljanju gospodarske javne službe javna pooblastila, določena v zakonu, in sicer:
– izdajanje soglasja za priključitev na distribucijsko omrežje,
– dovoljenje za priključitev,
– izdajanje predhodnih pogojev in soglasij k posegom v prostor.
Distributer plina ima pravico začasno omejiti tlak, prekiniti ali ustaviti dobavo plina pod pogoji, določenimi v zakonu, predpisu državnega organa in tem odloku.
O pritožbah zoper akte, izdane po javnem pooblastilu, odloča župan.
III. INFRASTRUKTURNI OBJEKTI IN NAPRAVE
10. člen
Infrastrukturni objekti in naprave za distribucijo plina (v nadaljevanju: infrastruktura) sestavljajo distribucijsko omrežje.
Distribucijsko omrežje obsega primarne in sekundarne plinovode, hišne priključke, ter objekte in naprave, ki so namenjene oskrbi uporabnikov plina na tem omrežju, vključno z glavnim zapornim elementom (požarno pipo) hišnih priključkov.
Hišni priključek je priključni cevovod za dovod plina do posamezne zgradbe z glavnim zapornim ventilom in napravami na omrežju. Hišni priključek je dolžan zgraditi koncesionar.
Notranja plinska napeljava zajema vso plinovodno omrežje, napeljavo od glavne požarne pipe do posameznih plinskih trošil.
Plinska trošila so naprave, ki so priključene na plinsko inštalacijo in trošijo plin.
11. člen
Če se opravlja distribucija plina na podlagi koncesije, da občina distribucijsko insfrastrukturo v njeni lasti v najem distributerju.
Določba prejšnjega odstavka se uporablja tudi v primeru, če je distribucijska infrastruktura v solastnini koncesionarja in koncedenta.
Koncesionar stvari, ki sestavljajo infrastrukturo, ne sme odsvojiti; pogodba, sklenjena v nasprotju s to določbo, je nična.
Koncesionar je dolžan distribucijsko omrežje tekoče in investicijsko vzdrževati, kar je sestavni del izvrševanja javne službe.
12. člen
Distribucijsko omrežje, ki je v lasti občine, le-ta lahko da v upravljanje javnemu podjetju, ki opravlja distribucijo plina.
Javno podjetje lahko zgradi distribucijsko omrežje tudi z vlaganji javnega ali zasebnega kapitala.
Javno podjetje stvari, ki sestavljajo infrastrukturo za distribucijo plina, ne sme odsvojiti; pogodba, sklenjena v nasprotju s to določbo, je nična.
Javno podjetje je dolžno distribucijsko omrežje tekoče in investicijsko vzdrževati, kar je sestavni del izvrševanja javne službe.
13. člen
Na stvareh, ki sestavljajo infrastrukturo, ni mogoče pridobiti lastninske pravice s priposestvovanjem ali okupacijo.
Stvari, ki sestavljajo infrastrukturo ni mogoče obremeniti s hipoteko ali jih dati v zastavo.
IV. PRIKLJUČEVANJE NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE
14. člen
Uporabnik se priključi na distribucijsko omrežje na način in pod pogoji določenimi s tem odlokom, ne glede na to, ali se priključuje na lastno zahtevo ali je k temu zavezan s tem odlokom.
15. člen
Po pridobitvi uporabnega dovoljenja mora distributer obvestiti uporabnika o možnostih priključitve objekta na plinovodno omrežje.
Uporabnik mora pri distributerju plina vložiti zahtevek za priključitev objekta na javno plinovodno omrežje. Zahtevek mora vsebovati vse potrebne podatke za odločanje o možnostih in pogojih priključitve.
16. člen
Distributer plina je dolžan na podlagi pravilno sestavljenega zahtevka izdati zavezancu za priključitev soglasje za priključitev v roku 30 dni.
Soglasje za priključitev mora vsebovati tehnične, finančne in organizacijske pogoje in obveznosti, ki jih mora uporabnik izpolniti za priključitev objekta na javno plinovodno omrežje.
Distributer je dolžan dati investitorju ali uporabniku pisno soglasje za priključitev, če so pogoji v zahtevi za soglasje usklajeni s pogoji iz tega odloka in če to dopuščajo zmogljivosti distribucijskih infrastrukturnih objektov in naprav.
17. člen
Uporabnik je dolžan nositi del stroškov izgradnje hišnega priključka.
Plačilo stroškov v zvezi z ureditvijo priključka in izvedbo priključitve (cena priključka) se ureja s pogodbo med distributerjem in uporabnikom na podlagi koncesijske pogodbe.
18. člen
Po končanih preizkusih notranje plinske napeljave mora izvajalec izdati pisni poročilo o tlačnem preizkusu in izjavo o sposobnosti hišne plinske napeljave za obratovanje.
O priključitvi in funkcionalnem preizkusu plinskih trošil mora izdati pisno izjavo pooblaščeni serviser.
19. člen
Uporabnik mora, ko je izpolnil vse pogoje iz soglasja za priključitev, pridobiti od distributerja plina dovoljenje za priključitev objekta na javno plinovodno omrežje.
Zahtevku za izdajo dovoljenja za priključitev mora priložiti potrebno dokumentacijo iz prejšnjega člena, iz katere je razvidno, da so vsa izvedena dela na notranji plinski napeljavi v objektu izvedena v skladu s tehničnimi predpisi, standardi in normativi ter v skladu s pogoji soglasja za priključitev.
20. člen
Distributer plina mora izvesti priključitev potem, ko je na podlagi predložene dokumentacije in pregleda izvedenih del ugotovljeno, da priključitev objekta na javno plinovodno omrežje ne predstavlja nevarnosti glede požara, prometa ter življenja in zdravja ljudi v objektu in v njegovi okolici.
Distributer plina lahko zavrne priključitev, dokler niso izpolnjeni pogoji iz predhodnega odstavka tega člena. Pred izdajo dovoljenja za priključitev mora distributer plina vročiti uporabniku navodila glede varnega ravnanja in ukrepanja pri uporabi plina. Uporabnik mora podpisati prejem navodil in se zavezati, da bo poskrbel za seznanitev morebitnih drugih uporabnikov plina v objektu z navodili.
21. člen
Stroški prvega in vseh nadaljnjih rednih in izrednih pregledov, preizkusov in atestov plinske napeljave in plinskih trošil v objektu bremenijo lastnika, upravljalca ali investitorja objekta in se zaračunajo v skladu z odlokom o tarifi.
Stroški rednih in izrednih pregledov hišnega priključka po priključitvi objekta na javno plinovodno omrežje bremenijo distributerja plina.
22. člen
V dokumentaciji za priključitev, ki ga izda distributer plina potem, ko so izpolnjeni vsi pogoji, mora navesti imena odgovornih oseb, ki so izvedle pregled plinske napeljave in plinskih trošil v objektu.
Dokumentacijo za priključitev mora distributer plina trajno hraniti v svojem arhivu.
23. člen
Neposredno priključitev objekta na javno plinovodno omrežje sme opraviti le distributer plina ali podizvajalec, ki ga je distributer za to pooblastil. Distributer objektivno odgovarja za delo podizvajalca.
24. člen
Določbe tega odloka o priključitvi se uporabljajo tudi v primeru povečanja priključne moči pri uporabnikih.
V. CENA PLINA IN PLAČEVANJE PORABLJENEGA PLINA
25. člen
Cena plina se določa v skladu z zakonom in drugimi predpisi tako, da pokrije vse stroške distributerja v zvezi z distribucijo plina.
26. člen
Uporabnik je dolžan plačati porabljeno količino plina za obračunsko obdobje, ki ne sme biti daljše od 3 mesecev.
Količina dobavljenega plina se ugotavlja s predpisanim plinomerom. Distributer plina mora plinomere redno pregledovati in jih zamenjavati v skladu s predpisi, ki urejajo kontrolo meril.
Uporabnik je dolžan distributerju omogočiti dostop do merilnih naprav zaradi njihovega odčitavanja, vzdrževanja ali zamenjave plinomera.
Če distributer zaradi odsotnosti uporabnika ni mogel odčitati plinomera, je uporabnik dolžan po distributerjevem obvestilu javiti pravilen odčitek v roku in na način, ki ga le-ta določi. Če uporabnik ne javi odčitka plinomera, mu distributer obračuna dobavljene količine plina glede na dobavo plina v preteklem obdobju z upoštevanjem letne dinamike dobave.
Redne preglede plinomerov v zakonitem roku in zamenjavo dotrajanih plinomerov opravlja distributer plina na svoje stroške v skladu z veljavnimi predpisi.
27. člen
Uporabnik in distributer se lahko v skladu s tarifo dogovorita, da plačuje uporabnik plin v enakih obrokih glede na povprečno porabo v preteklem letu ali ocenjeno porabo v tekočem letu.
Višina obroka mora biti določena realno in ne sme biti očitno v korist uporabnika ali distributerja.
Uporabnik lahko kadarkoli zahteva, da se odčita in obračuna njegova dotedanja poraba. Ukrep ustavitve dobave iz 31. člena tega odloka lahko distributer uporabi le v primeru, da uporabnik ne plača po dejanski porabi obračunanega plina.
28. člen
Prepovedan je kakršenkoli neupravičen odjem plina.
Za neupravičen odjem plina se šteje vsakršen odjem plina, ki je speljan mimo plinomera, ali nedopusten poseg na plinomer. Neupravičen odjem plina se odjemniku plina obračuna iz polne priključne moči plinskih trošil ob upoštevanju naslednjih ur dnevne uporabe plina:
– 6 ur dnevno za vse kuhalnike in štedilnike,
– 4 ure dnevno za vodne grelnike,
– 24 ur za hladilnike,
– 10 ur dnevno za razsvetljavo,
– 16 ur dnevno za obdobje od 1. oktobra do 1. maja za vsa trošila, ki služijo ogrevanju prostorov,
– za druge uporabnike glede na priključno moč in 24 ur dnevno, razen če ni drugače dogovorjeno v pogodbi o dobavi plina.
Obračunana neupravičena poraba plina ne odvezuje uporabnika kazenske odgovornosti, odškodninske odgovornosti pa v obsegu, kolikor dejanska škoda presega obračunano neupravičeno porabo plina.
VI. DOBAVA PLINA
29. člen
Distributer je dolžan dobavljati plin uporabniku nepretrgano in mu zagotavljati pogodbeno dogovorjeni tlak na plinomeru.
Distributer sme zmanjšati tlak ali prekiniti dobavo le v primerih, določenih v zakonu, drugem predpisu in tem odloku.
Distributer mora dobavljati plin tudi v primeru, če ima zaradi cene plina, določene z ukrepom državnega organa ali Občine Krško, z oskrbo s plinom izgubo.
Distributer mora dobavljati plin tudi ob nepredvidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile, če je to le objektivno mogoče.
V primeru iz tretjega odstavka ima koncesionar pravico zahtevati povračilo izgube od Občine Krško, če je ukrep izdal njen organ.
V primerih iz četrtega odstavka tega člena ima distributer pravico zahtevati od Občine Krško povračilo izgube oziroma dodatnih stroškov, ki so mu nastali z dobavo plina.
30. člen
Distributer sme začasno znižati običajni tlak plina ali prekiniti dobavo plina v naslednjih primerih:
– pri rednih in izrednih vzdrževalnih delih na distribucijskem omrežju,
– pri priključevanju novih delov plinskega omrežja,
– pri okvarah na oskrbovalnem plinskem omrežju,
– če to zahtevajo dela pri gradnji in rekonstrukciji cest in drugih komunikacij, gradbenih objektov in drugih komunalnih napeljav.
Znižanje tlaka plina ali prekinitev dobave plina sme trajati le toliko časa, kolikor je nujno, da je odstranjem vzrok, zaradi katerega je do teh ukrepov prišlo.
Distributer je, razen v primeru nepredvidenega nujnega posega, dolžan predhodno obvestiti uporabnike o znižanju tlaka plina ali prekinitvah dobave plina.
Obvestilo mora biti objavljeno v sredstvih javnega obveščanja ali poslano pisno neposredno uporabniku najmanj 24 ur pred zmanjšanjem tlaka ali prekinitvijo dobave. V obvestilu morajo biti podani vsi ukrepi za zagotovitev varnosti.
31. člen
Distributer ustavi uporabniku dobavo energije po predhodnem pisnem obvestilu, če le-ta v roku, določenem v obvestilu, ne izpolni svoje obveznosti, v naslednjih primerih:
– če uporabnik moti dobavo plina drugim uporabnikom,
– če uporabnik na opomin dobavitelja ne zniža porabe plina na dogovorjeno vrednost v zahtevanem roku (ne velja za individualne hiše),
– če uporabnik odreče ali onemogoči osebam, ki imajo pooblastilo distributerja, dostop do vseh delov priključka in do objektov, naprav in napeljav distribucijske infrastrukture,
– če uporabnik v primeru pomanjkanja plina ne upošteva posebnih ukrepov o omejevanju porabe plina,
– če odjemalec namerno poškoduje naprave dobavitelja,
– če se neupravičeno odjema plin,
– če odjemalec ne dovoli dobavitelju dostopa do plinomera,
– če odjemalec v celoti ne plača dobavljenega plina.
32. člen
Distributer ustavi uporabniku dobavo energije brez predhodnega obvestila:
– če uporabnik z obratovanjem svojih plinskih objektov, naprav ali napeljav ogroža življenje ali zdravje ljudi ali ogroža premoženje,
– če uporabnikove naprave presegajo pogodbeno dogovorjene količine in ovirajo redno dobavo plina drugim uporabnikom in uporabnik tega noče preprečiti,
– če uporabnik namerno poškoduje naprave distributerja.
33. člen
Uporabnik plina mora vzdrževati plinske napeljave in plinska trošila v objektu v tehnično neoporečnem stanju.
Distributer plina ima pravico in dolžnost redno pregledovati plinsko napeljavo v objektu, izvajati preizkus brezhibnosti plinske napeljave ter izvajati funkcionalni preizkus priključenih plinskih trošil. Distributer plina ima pravico pregledovati plinska trošila v objektu.
Distributer plina ima pravico do izrednega pregleda ali preizkusa plinske napeljave in plinskih trošil v objektu, kadar obstaja utemeljen sum o nepravilnostih na plinski napeljavi, o brezhibnosti plinskih trošil ali o neupravičenem odjemu plina.
34. člen
Za upravljanje z zgrajenim distribucijskim plinovodnim omrežjem se uporabi ali ustanovi lokalna organizacijska oblika.
Redne in izredne preglede in preizkuse notranje plinske napeljave izvajajo distributer ali pooblaščeni predstavniki distributerja plina, ki imajo za ta opravila pisna pooblastila, na strošek uporabnika.
Uporabnik je dolžan omogočiti pooblaščenim predstavnikom distributerja plina neoviran dostop v prostore objektov zaradi izvajanje pregleda ali preizkusa plinske napeljave, ki ga izvaja serviser. Uporabnik je dolžan redno servisirati plinska trošila preko pooblaščenih serviserjev.
Redni pregledi se opravljajo po predhodnem obvestilu.
Pri opravljanju pregledov po prejšnjem in tem členu lahko distributer plina vstopi v prostore objektov samo pod pogoji, ki jih določa zakon.
35. člen
Uporabnik plina je dolžan nemudoma javiti distributerju plina vsako zaznano okvaro na distribucijskem omrežju ali na plinski napeljavi v objektu ter izvesti potrebne nujne ukrepe v skladu s prejetimi navodili distributerja za ukrepanje v takih primerih.
36. člen
Distributer je dolžan organizirati lastno dežurno službo tako:
– da na vsak telefonski klic odgovori najkasneje v eni minuti,
– da usposobljeni delavci distributerja pridejo k uporabniku, ki je sporočil neobvladano izhajanje plina najkasneje v 60 minutah po obvestilu,
– da usposobljeni delavci distributerja pridejo k uporabniku, ki je sporočil okvaro, pri kateri ni neobvladanega izhajanja plina, najkasneje v 2 urah po obvestilu.
Določbe prejšnjega odstavka se uporabljajo tudi v primeru, da sporoči izhajanje ali okvaro na distribucijskem omrežju tretja oseba.
37. člen
V primeru pomanjkanja plina, ki nastane zaradi nepredvidljivih razmer, katerih posledic ni mogoče preprečiti, lahko občinska uprava odloči, da se določenim uporabnik začasno zmanjša tlak ali prekine dobava plina.
Pri tem mora upoštevati naslednji vrstni red prekinitve dobave uporabnikom:
– industrijski uporabniki, ki uporabljajo plin za ogrevanje in imajo na razpolago rezervni način ogrevanja,
– ostali industrijski uporabniki,
– vsi drugi komercialni uporabniki, razen vrtcev, šol, domov ostarelih in zdravstvenih zavodov, kar se nanaša tudi prostore oseb, ki opravljajo to dejavnost na podlagi koncesije,
– vsi ostali uporabniki.
Prekinitev dobave praviloma ne sme trajati več kot 24 ur.
VII. NADZOR
38. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja komunalna nadzorna služba občinske uprave oziroma občinska inšpekcija.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
39. člen
Z denarno kaznijo od 20.000 do 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki:
– ne spoštuje obveznosti priključitve in s tem krši 7. člen tega odloka,
– ne omogoči dostopa do merilnih naprav in s tem krši tretji odstavek 26. člena tega odloka,
– neupravičeno odjema plin in s tem krši 28. člen tega odloka,
– ne vzdržuje plinskih napeljav in plinskih trošil v skladu s 33. členom tega odloka.
Za prekršek iz prejšnjega odstavka se kaznuje z denarno kaznijo od 30.000 do 150.000 tolarjev pravna oseba ali fizična oseba, ki stori ta prekršek v zvezi z opravljanjem samostojne dejavnosti.
Z denarno kaznijo od 20.000 do 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe.
40. člen
Z denarno kaznijo od 50.000 do 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek distributer plina, če obračunava ceno plina v neskladju s tem odlokom ali če neupravičeno omeji tlak ali prekine ali ustavi dobavo plina.
Z denarno kaznijo od 20.000 do 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena odgovorna oseba distributerja.
Distributer je dolžan povrniti vso dokazano škodo, ki je nastala uporabnikom plina zaradi dejanj oziroma opustitev distributerja iz prvega odstavka tega člena.
IX. KONČNA DOLOČBA
41. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 311-3/99
Krško, dne 29. aprila 1999.
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti