Uradni list

Številka 41
Uradni list RS, št. 41/1999 z dne 1. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 41/1999 z dne 1. 6. 1999

Kazalo

2041. Spremembe in dopolnitve statuta Veterinarske zbornice Slovenije, stran 4921.

Na podlagi 105. člena zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 82/94, 21/95 in 16/96) je skupščina Veterinarske zbornice Slovenije dne 6. 11. 1998 sprejela
S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E S T A T U T A
Veterinarske zbornice Slovenije
1. člen
V statutu Veterinarske zbornice Slovenije (Uradni list RS, št. 26/97) se 5. člen prestavi za 9. člen in postane novi 9. člen. Za dosedanjo 15. točko se doda nova 16. točka, ki glasi:
»16. zalaga in dobavlja tiskovine, obrazce in drugo za potrebe svojih članov.«
2. člen
Za 9. členom tega statuta se dodajo novi 10. do 16. člen, ki glasijo:
»10. člen
Naloge, ki jih zbornica opravlja na podlagi javnih pooblastil, se financirajo iz proračuna Republike Slovenije in iz drugih virov.
O višini sredstev, ki se za ta namen zagotavljajo iz proračuna, se ministrstvo pristojno za veterino in zbornica dogovorita z letno pogodbo.
11. člen
Izvršni odbor zbornice imenuje na predlog strokovne komisije izpitno komisijo za opravljanje strokovnih izpitov za svoje člane. V komisiji so doktorji veterinarske medicine z opravljenim strokovnim izpitom na ministrstvu pristojnem za upravo, ki imajo opravljeno specializacijo ali magisterij s področja veterinarsko-medicinskih dejavnosti ter 5 let strokovne prakse, ali ki imajo 10 let strokovne prakse, ter diplomirani pravniki s strokovnim, pravosodnim ali pravniškim državnim izpitom.
Zbornica izdaja spričevala o opravljenih strokovnih izpitih ter vodi knjigo izpitov za svoje člane v skladu s predpisom, ki ureja pripravništvo, strokovne izpite ter izpopolnjevanje strokovne usposobljenosti za delavce v veterinarski službi.
12. člen
Javna pooblastila iz 3., 4., 5. in 6. točke 9. člena tega statuta izvaja zbornica v skladu s predpisi o upravnem postopku. Za odločanje v upravnih stvareh je pristojen direktor zbornice, ki lahko za odločanje pooblasti pomočnika direktorja za upravne zadeve in pomočnika direktorja za pravne zadeve.
Osebe iz prejšnjega odstavka lahko za vodenje posameznih opravil v postopkih pooblastijo druge člane zbornice in strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje po predpisih o splošnem upravnem postopku.
Zoper odločbo, izdano v upravnem postopku in ukrepe zbornice, ima stranka pravico vložiti pritožbo v roku 8 dni od dneva vročitve odločbe. O pritožbi odloča Veterinarska uprava Republike Slovenije.
13. člen
Za opravljanje dejavnosti iz 3. točke 9. člena tega statuta, izvršilni odbor zbornice imenuje komisijo. Sestavo komisije za vsak posamezni primer določi direktor zbornice s sklepom. Član komisije mora biti tudi oseba iz 12. člena tega statuta. Sestavo komisije za vsak posamezen primer določi direktor zbornice. Pri sestavi komisij se upoštevajo izločitveni razlogi po predpisih o splošnem upravnem postopku.
14. člen
Zbornica vodi register zasebnih veterinarskih organizacij, ki vsebuje zlasti naslednje podatke:
– organizacijsko obliko veterinarske dejavnosti in sedež;
– osebne podatke o veterinarskih strokovnih delavcih (ime in priimek, naslov, datum rojstva) in njihovi izobrazbi;
– osebne podatke o drugih zaposlenih delavcih in njihovi izobrazbi;
– vrsto in obseg dejavnosti;
– datum vpisa v register, datum začetka opravljanja dejavnosti in datum morebitnih sprememb.
Podrobneje se postopek za vpis in izbris iz registra uredi v posebnem pravilniku.
15. člen
Javno pooblastilo iz 5. točke 9. člena tega statuta se opravlja po programu, ki je pripravljen v skladu s predpisom, ki ureja pripravništvo, strokovne izpite ter izpopolnjevanje strokovne usposobljenosti za delavce v veterinarski službi.
Izpopolnjevanje strokovne izobrazbe se vrednoti in točkuje v skladu s predpisom iz prejšnjega odstavka.
Zbornica mora preverjati učinkovitost izpopolnjevanja strokovne izobrazbe oziroma oblik, v katerih se to izpopolnjevanje izvaja.
Za izvajanje dejavnosti iz tega člena skupščina zbornice izvoli strokovno komisijo.
16. člen
Za opravljanje strokovnega nadzora v zasebni veterinarski dejavnosti imenuje izvršilni odbor zbornice na predlog strokovne komisije nadzorno komisijo. Sestavo komisije za posamezen primer strokovnega nadzora določi direktor zbornice s sklepom. Predsedniki komisij so lahko le osebe iz prvega odstavka 12. člena tega statuta. Pri sestavi komisij se upoštevajo izločitveni razlogi po predpisih o splošnem upravnem postopku.«
3. člen
12. člen se črta.
4. člen
V 22. členu se tretji odstavek spremeni tako, da glasi:
»Direktor zbornice je lahko doktor veterinarske medicine, ki ima 5 let delovnih izkušenj in opravljen strokovni izpit pred ministrstvom pristojnim za upravo, ali opravljen preizkus znanja iz upravnega postopka.«
5. člen
Za 22. členom se doda nov 23. člen, ki glasi:
»Pomočnik direktorja za upravne zadeve in pomočnik direktorja za pravne zadeve sta lahko strokovna delavca s VII. stopnjo strokovne izobrazbe in opravljenim strokovnim izpitom pred ministrstvom pristojnim za upravo ali opravljenim preizkusom znanja iz upravnega postopka ali pravosodnim oziroma pripravniškim državnim izpitom.
Pomočika direktorja za upravne zadeve in pomočnika direkotrja za pravne zadeve imenuje izvršilni odbor zbornice na osnovi javnega razpisa in sistemizacije delovnih mest.«
6. člen
V 29. členu se črta tretji odstavek.
7. člen
Te spremembe in dopolnitve statuta so začele veljati po sprejemu na skupščini Veterinarske zbornice Slovenije, dne 6. 11. 1998 in ob soglasju Vlade Republike Slovenije izdanem dne 6. maja 1999 pod št. 029-04/98-1 (N)
Predsednik
Veterinarske zbornice Slovenije
doc. dr. Borut Zemljič, dr. vet. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti