Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/1999 z dne 22. 4. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/1999 z dne 22. 4. 1999

Kazalo

1367. Odlok o turistični taksi v Občini Cerkno, stran 3161.

Na podlagi 22. in 23. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98) in 25. člena statuta Občine Cerkno (Uradni list RS, št. 48/95) je Občinski svet občine Cerkno na seji dne 31. 3. 1999 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Cerkno
1. člen
S tem odlokom se določa višina turistične takse v Občini Cerkno, način pobiranja, odvajanja in poročanja o zbrani turistični taksi, oprostitve plačila ter nadzor nad njenim pobiranjem in odvajanjem.
2. člen
Turistična taksa je pavšalni denarni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v kraju izven stalnega bivališča. Turistična taksa se plačuje skupaj s plačilom storitve za prenočevanje. Z njo turist v registriranem prenočitvenem obratu poravna storitev ali ugodnosti, ki jih je v kraju deležen brezplačno. Turist je dolžan plačati turistično takso tudi v primeru, ko je deležen brezplačnih storitev za prenočevanje.
3. člen
Turistična taksa je prihodek občine in je namenjena zlasti za financiranje:
– turističnih informacij in usmerjanja s pomočjo ustrezne prometne signalizacije,
– spodbujanja lokalnega prebivalstva za sodelovanje pri aktivnostih pospeševanja turizma,
– pisnih promocijskih gradiv, filmov in drugih sredstev za promocijo turistične ponudbe,
– prireditev,
– vzdrževanja in urejanja parkov, zelenic, cvetličnih nasadov, tematskih poti in drugih javnih površin, ki so namenjene turistom ter programom urejanja okolja, ki jih izvajajo turistična in okoljevarstvena društva.
Turistična taksa se mora porabiti v kraju, v katerem je bila pobrana.
4. člen
Turistična taksa se določa v točkah. Vrednost točke določa in usklajuje Vlada RS enkrat letno na podlagi gibanja cen življenjskih potrebščin.
Višina turistične takse na območju Občine Cerkno znaša 10 točk. Znesek turistične takse se izračunava tako, da se število točk pomnoži z vrednostjo točke.
5. člen
Plačila turistične takse so oproščeni:
– otroci do 7. leta starosti,
– invalidne osebe na podlagi članske izkaznice,
– osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih ali bolnicah,
– učenci, dijaki in študenti, udeleženci vzgojno-izobraževalnih programov, ki jih na nepridobitni podlagi organizirajo društva in druge vzgojno-izobraževalne ustanove ter verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti,
– dijaki in študentje v dijaških oziroma študentskih domovih,
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v turističnem gostinskem obratu več kot 30 dni,
– udeleženci mladinskih in državnih strokovnih in športnih tekmovanj,
– tuji državljani, ki so po mednarodnih predpisih in sporazumih oproščeni plačila takse.
Turistično takso v višini 50% plačujejo:
– osebe od 7. do 18. leta starosti,
– turisti v kampih,
– turisti v domovih za učence in študente,
– turisti, člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, ki so vključena v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč IYHF.
6. člen
Pravne osebe in podjetniki – posamezniki ter sobodajalci, kmetje in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo pobirati turistično takso hkrati s plačilom storitev za prenočevanje, a najpozneje zadnji dan prenočevanja. Voditi morajo evidenco o plačani taksi, iz katere mora biti razvidno število prenočitev posameznega turista in znesek plačane takse ter razlog, če je bil turist oproščen v celoti ali deloma plačila turistične takse.
Osebe iz prejšnjega odstavka tega člena morajo pobirati in odvajati takso za prenočitev turista tudi v primeru, če mu ne zaračunavajo plačila storitev za prenočevanje.
7. člen
Osebe iz prejšnjega člena nakazujejo pobrano turistično takso do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na poseben račun občine.
Skupaj z nakazilom denarja morajo osebe iz prejšnjega člena občini in pristojnemu davčnemu organu predložiti tudi mesečno poročilo, iz katerega mora biti razvidno število prenočitev in znesek pobrane turistične takse.
8. člen
Sredstva turistične takse se porabijo po programu, ki ga za vsako leto sprejme lokalna turistična organizacija. Pri pripravi programa mora biti upoštevano načelo, da se turistična taksa porabi v kraju ali za kraj, v katerem je bila pobrana.
Do ustanovitve lokalne turistične organizacije po 3. členu zakona o pospeševanju turizma program porabe sredstev turistične takse sprejme župan na predlog odbora za razvoj, malo gospodarstvo, turizem in promocijo.
9. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvajata pristojni davčni organ ter pristojni občinski organ v okviru svojih pooblastil.
10. člen
Glede kazenskih določb se uporabljajo določbe zakona o pospeševanju turizma.
11. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 333-01/99
Cerkno, dne 31. marca 1999.
Župan
Občine Cerkno
Jurij Kavčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti