Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1999 z dne 10. 4. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1999 z dne 10. 4. 1999

Kazalo

1184. Odlok o izračunu in plačilu komunalnega prispevka v Občini Trebnje, stran 2766.

Na podlagi 42. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), navodila o enotni metodologiji za pripravo investicijskega programa urejanja stavbnega zemljišča (Uradni list SRS, št. 33/85 in Uradni list RS, št. 22/90), navodila za izračun komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 4/99), navodila o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 4/99) ter 19. člena statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 50/95 in 80/98) je Občinski svet občine Trebnje na 3. redni seji dne 29. 3. 1999 sprejel
O D L O K
o izračunu in plačilu komunalnega prispevka v Občini Trebnje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določi plačilo in višino komunalnega prispevka, ki je sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnih zemljišč. Komunalni prispevek se določi glede na višino vseh stroškov opremljanja stavbnega zemljišča z javno infrastrukturo z upoštevanjem:
– površine stavbnega zemljišča,
– možnosti priključitve na javno infrastrukturo in
– zmogljivosti javne infrastrukture.
II. ZAVEZANCI ZA PLAČILO
2. člen
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor, ki namerava:
– zgraditi nov objekt, za katerega je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, ali enotno dovoljenje za gradnjo,
– prizidati ali nadzidati obstoječi objekt ali spremeniti namembnost obstoječega objekta, za kar je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje,
– z rekonstrukcijo ali drugim posegom spremeniti namembnost obstoječega objekta tako, da nova namembnost objekta oziroma njegovo povečanje zahteva povečanje zmogljivosti priključkov na javno infrastrukturo.
Zavezanec plačila komunalnega prispevka je tudi lastnik že zgrajenega objekta na neopremljenem ali delno opremljenem stavbnem zemljišču, ki je v času komunalnega opremljanja dolžan objekt priključiti na novo zgrajeno javno infrastrukturo.
3. člen
Višina sorazmernega dela stroškov komunalnega opremljanja stavbnega zemljišča se ugotovi:
a) z investicijskim programom urejanja stavbnih zemljišč za območje urejanja, izdelanim skladno z navodilom o enotni metodologiji za pripravo investicijskega programa urejanja stavbnega zemljišča (Uradni list SRS, št. 33/85 in Uradni list RS, št. 22/90) za naslednje objekte:
– za nove objekte, ki bodo zgrajeni in priključeni na javno infrastrukturo na območju urejanja stavbnih zemljišč,
– za obstoječe objekte, ki jih bodo investitorji prizidali ali nadzidali in so zgrajeni na območju urejanja stavbnih zemljišč, pri čemer se upošteva dejansko stanje priključkov na javno infrastrukturo na območju urejanja stavbnih zemljišč,
– za nove objekte oziroma objekte, ki jih bodo investitorji prizidali ali nadzidali in je njihova lokacija izven območja urejanja stavbnih zemljišč in se priključujejo na javno infrastrukturo na območju urejanja stavbnih zemljišč.
b) kot povprečje stroškov opremljanja stavbnih zemljišč z javno infrastrukturo, z upoštevanjem povprečnih stroškov komunalnega opremljanja skladno s sklepom Občine Trebnje o določitvi povprečne gradbene cene za m2 stanovanjske površine, povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnega zemljišča in vrednosti stavbnega zemljišča na območju Občine Trebnje, za objekte:
– za nove objekte, ki bodo zgrajeni in priključeni na javno infrastrukturo izven območja urejanja stavbnih zemljišč,
– za obstoječe objekte, ki jih bodo investitorji prizidali ali nadzidali in so zgrajeni ter bodo priključeni na javno infrastrukturo izven območja urejanja stavbnih zemljišč.
c) s programom opremljanja stavbnih zemljišč, ki ga sprejme Občinski svet na predlog krajevnih skupnosti, za obstoječe objekte iz zadnjega odstavka 2. člena.
III. OPREMLJENOST STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
4. člen
Opremljeno stavbno zemljišče je zemljišče, za katerega so zagotovljeni priključki na naslednjo javno infrastrukturo:
– javno vodovodno omrežje,
– javno kanalizacijsko omrežje, kolikor ni dovoljena gradnja greznic,
– javno elektroenergetsko omrežje,
– dovoz na javno cesto.
Obseg komunalne opremljenosti za posamezna stavbna zemljišča lahko poleg možnih priključkov iz prvega odstavka tega člena predvideva tudi priključke na druge infrastrukturne objekte in naprave.
Na predlog krajevnih skupnosti lahko Občinski svet občine Trebnje sprejme letni plan urejanja stavbnih zemljišč v občini.
5. člen
Pri izračunu sorazmernega deleža stroškov opremljanja stavbnih zemljišč z javno infrastrukturo se za objekte iz točke 3.b člena upošteva dejansko opremljenost stavbnega zemljišča in dejanska možnost ter potreba priključitve posameznega objekta, z naslednjimi deleži skupnih povprečnih stroškov komunalnega opremljanja, ugotovljenih s sklepom Občine Trebnje o določitvi povprečne gradbene cene za m2 stanovanjske površine, povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnega zemljišča in vrednosti stavbnega zemljišča na območju Občine Trebnje:
a) za individualno rabo
– vodovod                                                   23%,
– kanalizacija                                              37%,
– elektrika                                                 27%,
– telefon                                                   13%.
b) za kolektivno rabo
– ceste                                                     35%,
– parkiranje                                                12%,
– javna razsvetljava                                         3%,
– zelene in rekreacijske površine                           37%,
– odvodnjavanje                                             10%,
– hidrantna mreža                                            3%.
IV. MERILA ZA IZRAČUN KOMUNALNEGA PRISPEVKA
6. člen
Komunalni prispevek se določi in izračuna na podlagi:
a) za zavezance iz točke a 3. člena:
– višine vseh stroškov opremljanja stavbnih zemljišč na m2 stavbnega zemljišča ali koristne površine objektov, ugotovljene z investicijskim programom in
– površine stavbnega zemljišča v lasti zavezanca oziroma koristne površine objekta, izračunane po JUS U. C2100,
b) za zavezance iz točke b 3. člena:
– višine povprečnih stroškov komunalnega opremljanja, ugotovljenih s sklepom Občine Trebnje o določitvi povprečne gradbene cene za m2 stanovanjske površine, povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnega zemljišča in vrednosti stavbnega zemljišča na območju Občine Trebnje,
– dejanske opremljenosti stavbnega zemljišča in deleža stroška za posamezne komunalne naprave in objekte individualne in kolektivne rabe,
– koristne površine objekta, izračunane po JUS U. C2 100.
Pri izračunu koristne površine 6. člena – točka b se upoštevajo korekcijski faktorji:
----------------------------------------------------------------
– stanovanjska hiša                                          0,8
– poslovni neproizvodni objekti                              1,2
– poslovni proizvodni objekti
  in objekti obrtne dejavnosti                               1,1
– počitniški objekti in bivalne površine zidanic             1,5
– objekti družbenih dejavnosti                               0,3
– garaže, zaprte rekreacijske in športne površine            0,4
– parkirišča, bazeni in odprte rekreacijske površine         0,3
– kmetijski gospodarski objekti za katere se mora
  pridobiti gradbeno ali enotno dovoljenje                   0,0
----------------------------------------------------------------
c) za zavezance iz točke c 3. člena:
– višine stroška opremljanja stavbnega zemljišča na m2 stavbnega zemljišča ali koristne površine objektov, ugotovljene s sprejetim planom opremljanja stavbnih zemljišč,
– koristne površine obstoječega objekta, ki bo priključen na novo javno infrastrukturo, oziroma površine stavbnega zemljišča.
7. člen
V strošku sorazmernega deleža stroškov opremljanja stavbnega zemljišča niso upoštevani stroški izvedbe priključkov na javno infrastrukturo in plačila priključnih taks za priključitev na komunalne objekte in naprave.
V. OPROSTITVE PLAČILA STROŠKOV KOMUNALNEGA PRISPEVKA
8. člen
Za izračun komunalnega prispevka po tem odloku se upošteva % povprečnih stroškov komunalnega opremljanja določenega z odlokom o povprečni gradbeni ceni z m2 stanovanjske površine in povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnega zemljišča na območju Občine Trebnje, in sicer:
– 60% individualne komunalne rabe in
– 40% kolektivne komunalne rabe.
Poleg znižananih kriterijev iz prvega odstavka tega člena se zavezancu iz točke b 3. člena, izračunani sorazmerni strošek komunalnega urejanja zmanjša za višino minulih vlaganj v javno infrastrukturo, na katero se priključuje objekt zavezanca, in sicer:
– splošna olajšava v višini 60% izračunanega prispevka 30% izračunanega prispevka za zavezance, ki legalizirajo objekte.
Zavezanci lahko % olajšave povečajo z dokazovanjem o minulem lastnem vlaganju v komunalne objekte in naprave, na katere se priključuje objekt zavezanca. Olajšava po tem odstavku ne more presegati 20% oziroma 50% pri legalizaciji objektov, izračunanega prispevka po 1. in 2. odstavku tega člena.
Skupne olajšave z dokazovanjem o minulem lastnem vlaganju v komunalne objekte in naprave, na katere se priključuje objekt zavezanca ne morejo presegati 80% skupne višine komunalnega prispevka, izračunanega po merilih tega odloka. Zavezanec je dolžan predložiti pisna dokazila (računi, potrdila, virmani oziroma dokazila o plačanem samoprispevku) kot priloga k predpisanem obrazcu, ki je sestavni del vloge za izračun komunalnega prispevka.
9. člen
Komunalni prispevek se ne plača:
– za objekte javne infrastrukture,
– za gradnjo socialnih in neprofitnih stanovanj,
– za gradnjo gasilskih domov, mrliških vežic, pokopališč,
– za gradnjo kmetijskih objektov za katere ni potrebno pridobiti gradbenega ali enotnega dovoljenja.
Za druge javne objekte, ki so v lasti Občine Trebnje ter objekte, ki jih gradijo društva, objekte družbenih dejavnosti in sakralne objekte, lahko na predlog župana Občinski svet sprejme olajšavo oziroma oprostitev.
VI. REVALORIZACIJA, NAČIN OBRAČUNA IN PORABE SREDSTEV
10. člen
Poprečni stroški komunalnega opremljanja v Občini Trebnje, ki se sprejmejo z odlokom o povprečni gradbeni ceni in povprečnih stroških komunalnega opremljanja stavbnih zemljišč v Občini Trebnje, se revalorizirajo z indeksom podražitve za stanovanjsko gradnjo, ki ga objavlja GZS – Združenje za gradbeništvo in IGM.
11. člen
Sredstva, zbrana po tem odloku so prihodek proračuna občine, namenjena za vlaganje oziroma izboljšanje komunalne infrastrukture, v skladu s programom opremljanja stavbnih zemljišč, ki ga za dobo enega leta sprejme občinski svet.
12. člen
Sorazmerni stroškek opremljanja stavbnih zemljišč občinska uprava odmeri zavezancu z odločbo, in sicer:
– v primeru prve, druge in tretje alinee 2. člena odloka na zahtevo investotorja pred izdajo gradbenega dovoljenja,
– v primeru iz drugega odstavka 2. člena odloka po uradni dolžnosti pred izvedbo investicije v skladu s sprejetim programom.
Brez potrdila o plačanem komunalnem prispevku ni možno izdati gradbenega dovoljenja ali enotnega gradbenega dovoljenja za gradnjo in soglasij za priključitev na javno infrastrukturo.
VII. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, s tem dnem prenehajo veljati vsi sklepi Občinskega sveta vezani na obračun komunalnega prispevka.
Št. 420-08-42/99 -3
Trebnje, dne 31. marca 1999.
Župan
Občine Trebnje
Ciril Metod Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti