Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1999 z dne 10. 4. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1999 z dne 10. 4. 1999

Kazalo

1143. Sklep o sporazumni razdelitvi premoženja bivše Občine Radovljica, stran 2732.

Na podlagi 100. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) so Občinski sveti občin Radovljice, Bleda in Bohinja na prvih izrednih sejah dne 17. 2. 1999 sprejeli
S K L E P
o sporazumni razdelitvi premoženja bivše Občine Radovljica
I
S tem sklepom se razdeli premoženje bivše občine Radovljica na dan 31. 12. 1994, razen če ni s tem sklepom drugače določeno.
II
Premoženje bivše Občine Radovljica se razdeli na sledeč način:
1. Nepremičnine (zemljišča, javno dobro, javna infrastruktura ipd.) postanejo premoženje občine, na območju katere ležijo, razen če ni s tem sklepom drugače določeno.
2. Nepremičnine (poslovne stavbe, občinske stavbe, šole, vrtci, športni in kulturni objekti, garaže in garažni boksi ipd.) postanejo premoženje občine na njenem območju, razen če ni s tem sklepom drugače določeno.
3. Premično premoženje, ki je namenjeno uporabi nepremičnine ali izvajanju dejavnosti, ki ji nepremičnina služi, postane premoženje občine, na kateri leži nepremičnina, razen če ni s tem sklepom drugače določeno.
4. Občine ostanejo soustanoviteljice javnega zavoda Zdravstveni dom Radovljica s sedežem na Bledu in sodelujejo na premičnem in nepremičnem premoženju v sorazmernem deležu na število uporabnikov (prebivalcev) storitev ali dobrin, ki jih zagotavlja javni zavod prebivalcem posameznih občin.
V primeru razdružitve ali izstopa posamezne občine iz javnega zavoda na njeno željo, postanejo nepremičnine in premičnine, ki so namenjene zdravstveni dejavnosti in z njimi upravlja javni zavod, premoženje občine, na območju katere ležijo.
Denarna sredstva, obveznosti in terjatve, nastale do sklepa o sporazumni delitvi premoženja, se med občinami delijo po dohodninskem ključu. Delitev premoženja reševalne postaje v lasti občin je predmet posebnega dogovora.
5. Občine ostanejo soustanoviteljice javnega zavoda Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica in sodelujejo na premičnem in nepremičnem premoženju v sorazmernem deležu na število uporabnikov (prebivalcev) storitev ali dobrin, ki jih zagotavlja javni zavod prebivalcem posameznih občin.
V primeru razdružitve, ukinitve ali izstopa posamezne občine iz javnega zavoda na njeno željo postanejo nepremičnine in premičnine, ki so namenjene knjižnični dejavnosti in z njimi upravlja javni zavod, premoženje občine, na območju katere ležijo.
Denarna sredstva obveznosti in terjatve, nastale do sklepa o sporazumni razdelitvi premoženja, se delijo po dohodninskem ključu.
6. Nepremičnine in premičnine, ki so namenjene muzejski dejavnosti in z njimi upravlja javni zavod Muzeji radovljiške občine, postanejo premoženje občine, na območju katere ležijo.
7. Nepremičnine in premičnine, ki so namenjene kino dejavnosti in z njimi upravlja Kinopodjetje Radovljica oziroma javni zavod Linhartova dvorana Radovljica, postanejo premoženje občine, na območju katere ležijo, razen premoženje, ki ga je ustvaril javni zavod Linhartova dvorana Radovljica oziroma Kinopodjetje Radovljica po razdelitvi občin.
8. Nepremično, premično premoženje in denarna sredstva, ki so namenjeni izvajanju vzgojno-varstvene dejavnosti in z njim upravlja javni zavod Vzgojno-varstveni zavod Radovljica, se delijo po dogovoru o delitvenem načrtu, dogovorjenem ob reorganizaciji vrtca (priloga 1).
Denarna sredstva, ki so na skupnem računu evidentirana kot last Občine Bohinja, Bleda in Radovljice, se nakažejo na račun lastnika.
9. Nepremičnine in premičnine, ki so namenjene izvajanju osnovnošolske dejavnosti in z njimi upravljajo javni zavodi - Osnovna šola Antona Tomaža Linharta v Radovljici, OŠ Staneta Žagarja v Lipnici, OŠ Frana Saleškega Finžgarja v Lescah, OŠ prof. dr. J. Plemlja na Bledu, OŠ Gorje, OŠ A. Mencingerja v Bohinjski Bistrici - so premoženje občine, na območju katere ležijo.
10. Občine ostanejo soustanoviteljice Zveze kulturnih organizacij Radovljica in Športne zveze Radovljica in sodelujejo na tem premoženju v sorazmerju uporabnikov storitev in dobrin, ki jih zagotavljata zvezi uporabnikom posameznih občin.
V primeru razdružitve ali izstopa posamezne občine ali ukinitve javnih zavodov postane nepremično in premično premoženje, ki je namenjeno izvajanju kulturne ali športne dejavnosti in z njim upravljata javna zavoda, premoženje občine, na območju katere ležijo.
Denarna sredstva, obveznosti in terjatve, nastale do sklepa o sporazumni razdelitvi premoženja bivše občine, se delijo po dohodninskem ključu.
11. Nepremične in premične stvari, namenjene kulturni in športni dejavnosti in na dan sprejema tega sklepa niso vpisane v zemljiško knjigo ali v postopku za vpis tretjega lastnika, postanejo premoženje občine, na območju katere ležijo.
12. Občine ostanejo soustanoviteljice javnega podjetja Komunala Radovljica in sodelujejo na vsem premoženju v sorazmerju na število prebivalcev kot potencialnih uporabnikov storitev in dobrin, ki jih zagotavlja javno podjetje posamezni občini.
Javna infrastruktura, s katero upravlja javno podjetje, postane premoženje občine, na območju katere leži.
V primeru razdružitve, ukinitve ali izstopa posamezne občine iz javnega podjetja na njeno željo postanejo nepremičnine in premičnine, ki so namenjene dejavnosti, ki jo izvaja javno podjetje, premoženje občine po dohodninskem ključu, in sicer Bled 32,263%, Bohinj 13,192% in Radovljica 54,545% (v nadaljevanju: dohodninski ključ) in so predmet fizične ali vrednostne razdelitve na tej osnovi, razen denacionalizirano premoženje, ki se ne šteje v premoženjsko bilanco, in so predmet posebnega sporazuma.
Udeležba občin na denarnih sredstvih, terjatvah in obveznostih pa je sorazmerna višini glede na občino, v kateri so te premoženjske koristi oziroma obveznosti nastale ali se koristile, razen v denacionalizacijskih postopkih, ki se obravnavajo po dohodninskem ključu.
Občina lahko po dohodninskem ključu odstopi od soustanoviteljstva in udeležbe v javnem podjetju, ki je namenjeno izvajanju komunalne dejavnosti, v posameznem delu ali celotni komunalni dejavnosti, ki jo izvaja JP Komunala Radovljica.
13. Stanovanja in stanovanjski objekti z obveznostmi in terjatvami pripadajo občini, na območju katere ležijo.
14. Stanovanjski sklad Občine Radovljica se ukine s 17. 2. 1999.
Občina Bled dobi iz salda sklada sredstva, ki jih je v sklad vplačala po 31. 5. 1996, po stanju na dan 31. 12. 1998, in priliv sredstev do 17. 2. 1999.
Preostala sredstva sklada se po dogovoru in obveznostih posamezne občine do sklada delijo tako, da dobijo ali nakažejo občine naslednja sredstva:
– Občina Bled dobi 2,851.662 SIT,
– Občina Bohinj dobi 6,735.055,25 SIT,
– Občina Radovljica nakaže Občini Bled 1,560.992 SIT.
Od 18. 2. 1999 dalje se kupnine od prodanih občinskih stanovanj in anuitete za nakupe stanovanj iz stanovanjskega sklada nakazujejo na žiro račune po dohodninskem ključu.
15. Vse nepremičnine bivše Občine Radovljica, ki se nahajajo izven območja občin, ostanejo skupno premoženje in z njim upravlja Občina Radovljica. V primeru prodaje in izkoriščanja tega skupnega premoženja so občine upravičene do denarnih sredstev, dobička ali ugodnosti na temelju dohodninskega ključa.
16. Zavezanec za zahtevke iz denacionalizacije in odškodnine za zaplenjeno premoženje je občina, na katere območju leži to premoženje, razen nepremičnega premoženja s področja komunale, kjer gre po dohodninskem ključu.
17. Sklad stavbnih zemljišč je bil ukinjen in premoženje porazdeljeno med občine po legi stvari, sredstva pa z zaključnim računom Občine Radovljica za leto 1994. Ostale so še neporavnane obveznosti do Ministrstva za finance, sektorja javnega računovodstva iz naslova stroškov za pobiranje sredstev za sklad stavbnih zemljišč po davčnem sistemu za obdobje pred zaključnim računom sklada. Saldo debeta z morebitnimi pripadajočimi obrestmi se poravna med občinami po ključu dohodnine.
18. Sestavni del delitvene bilance je tudi zaključni račun proračuna Občine Radovljica, ki so ga sprejeli občinski sveti v enakem besedilu, in sicer Občina Bled dne 16. 3. 1995, Občina Bohinj dne 10. 4. 1995 in Občina Radovljica dne 13. 4. 1995 (priloga 2).
19. Sestavni del delitvene bilance je dogovor županov glede delitve likvidnostnih kreditov bivše Občine Radovljica, in sicer po dohodninskem ključu (priloga 3).
20. Delitev kreditov, danih iz sredstev obveznic, se izvede po dohodninskem ključu.
21. Lastninski deleži v podjetjih Iskra Otoče, Almira Radovljica, Cestno podjetje Kranj in delnice Gorenjske banke d.d. Kranj se delijo po dohodninskem ključu.
22. Za delitev premoženja, obveznosti in terjatev, ki bodo ugotovljene naknadno, vendar najdalj v roku enega leta po sprejemu tega sklepa, se uporabljajo kriteriji, na podlagi katerih je sprejeta delitev premoženja (za nepremičnine načelo po legi, za obveznosti in terjatve dohodninski ključ). Dohodninski ključ velja tudi za terjatve občin iz naslova neplačanih davkov in prispevkov, prisilne poravnave in stečajev. O nerešenih zadevah se bodo občine pogovarjale sporazumno in najdalj v roku treh mesecev za posamezno zadevo, sicer velja delitveno načelo po zakonu o lokalni samoupravi.
III
Sestavni del tega sklepa so dogovori (priloge), ki so navedene v 6., 18. in 19. točki tega sklepa.
IV
Ta sklep začne veljati z dnem, ko ga sprejmejo občinski sveti Občin Radovljice, Bleda in Bohinja in se objavi v Uradnem vestniku Gorenjske.
Št. 411-02/99
Radovljica, dne 17. februarja 1999.
Župan
Občine Radovljica
Janko S. Stušek l. r.
Št. 06202-3/99
Bled, dne 17. februarja 1999.
Župan
Občine Bled
Boris Malej l. r.
Št. 032-00-07/99
Bohinjska Bistrica, dne 17. februarja 1999.
Župan
Občine Bohinj
Franc Kramar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti