Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/1999 z dne 2. 4. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/1999 z dne 2. 4. 1999

Kazalo

1025. Uredba o zadolževanju občin, stran 2484.

Na podlagi 16. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94, 45/97, 67/97, 56/98) in 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94, 23/96 in 47/97) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o zadolževanju občin
1. člen
Ta uredba ureja postopek zadolževanja občin.
Zavezanci na podlagi te uredbe so vse občine v Republiki Sloveniji.
2. člen
Občina se lahko zadolžuje le z najemanjem kreditov oziroma posojil in izdajanjem vrednostnih papirjev.
3. člen
Občina lahko najema kredite oziroma posojila le pri bankah in pri skladih, katerih dejavnost je med drugim tudi dajanje posojil.
4. člen
Občina, ki se namerava zadolžiti, mora Ministrstvu za finance predložiti obvestilo o nameravani zadolžitvi, kateremu mora biti priložena naslednja dokumentacija:
a) akt občinskih svetov občin, ki so nastale na območju prejšnje občine, ali drug veljavni pravni akt o sprejemu delitvene bilance premoženja bivše občine oziroma izjavo, da se občina ni delila,
b) izjavo o tem ali je občina predhodno zadolžena in stanje morebitne zadolžitve z amortizacijskimi načrti in oziroma izjavo, o tem ali je dajala poroštva ali soglasja k zadolževanju in če, do katere višine;
c) odlok o zaključnem računu proračuna občine za preteklo proračunsko leto,
d) odlok o proračunu občine za tekoče proračunsko leto,
e) sklep občinskega sveta o potrditvi investicijskega načrta,
f) načrt predvidenega odplačila dolga.
Iz obvestila o zadolžitvi mora biti razviden znesek zadolžitve, predvidena obrestna mera in stroški zadolžitve, opis časovnega poteka zadolžitve in podatki o morebitnih zavarovanjih kredita oziroma posojila.
5. člen
Ministrstvo za finance po prejemu dokumentacije iz 4. člena te uredbe preveri, ali je dokumentacija popolna in izda predhodno soglasje k zadolžitvi. Če je dokumentacija nepopolna, Ministrstvo za finance določi rok, v katerem mora občina dopolniti svojo vlogo. Če občina vloge v danem roku ne dopolni, Ministrstvo za finance zavrne izdajo predhodnega soglasja k zadolžitvi.
Ministrstvo za finance ne izda predhodnega soglasja k zadolžitvi, če občina, ki se namerava zadolžiti, ne pošilja redno podatkov, določenih v navodilu iz drugega odstavka 9. člena te uredbe.
6. člen
Po prejemu predhodnega soglasja lahko občina začne postopek zadolžitve. Pri tem mora upoštevati navodila Ministrstva za finance, zlasti:
a) pridobiti vsaj tri ponudbe bank in
b) za posojila ali vrednostne papirje v višini 50 milijonov SIT ali več najeti neodvisne pravne in finančne svetovalce z ustreznimi izkušnjami pri svetovanju pri tovrstnih poslih,
c) občina ni dolžna pridobiti ponudb z zbiranjem po načelu konkurenčnosti, če namerava najeti posojilo, pri katerem od državnih skladov.
Ministrstvo za finance lahko ne glede na določbo prejšnjega odstavka določi, da mora imeti občina svetovalca tudi za zadolžitev, katere vrednost ne presega 50 milijonov SIT, če iz narave posla zadolževanja, vrste in oblike zadolževanja, usposobljenosti občine in dosedanjih izkušenj pri zadolževanju izhaja, da je imenovanje pravnih in finančnih svetovalcev nujno za izvedbo posla zadolžitve.
7. člen
Občina mora pri zbiranju ponudb upoštevati načelo konkurenčnosti ponudb, ki mora biti upoštevano v povabilu za dajanje ponudb. Povabilo za dajanje ponudb mora vsebovati dovolj elementov, na podlagi katerih lahko občina izbere najugodnejšo ponudbo.
8. člen
Pred sklenitvijo pogodbe mora občina Ministrstvu za finance dostaviti končno različico pogodbe z amortizacijskim načrtom in dokazila o tem, da so bile v postopku zadolževanja upoštevane določbe 6. in 7. člena te uredbe.
Dokazila iz prejšnjega odstavka so:
a) pisne ponudbe bank,
b) pisni poročili pravnega in finančnega svetovalca o vrednotenju ponudb za kreditiranje iz katerih so razvidni utemeljitev izbora najugodnejšega ponudnika in pogoji kreditiranja izbranega kreditodajalca oziroma če svetovalca nista bila določena,
c) poročilo organa, ki je opravil izbor kreditodajalca, iz katerega je razvidno, na podlagi katerih elementov je bil opravljen izbor.
9. člen
Če je občina ravnala v skladu s prejšnjim členom, Ministrstvo za finance izda najkasneje v desetih delovnih dneh od dneva vložitve popolne dokumentacije iz 6. in 8. člena te uredbe soglasje k sklenitvi posojilne pogodbe.
V soglasju k sklenitvi posojilne pogodbe se določi rok, do katerega velja soglasje, oziroma rok, do katerega je občina dolžna skleniti posojilno pogodbo z izbranim posojilodajalcem.
Soglasje je sestavni del pogodbe o zadolževanju. Pogodba, ki je sklenjena brez soglasja Ministrstva za finance, izdanega po tej uredbi, je nična.
10. člen
Najkasneje v desetih delovnih dneh po sklenitvi posojilne pogodbe mora občina poslati Ministrstvu za finance kopijo sklenjene pogodbe.
Občine so dolžne Ministrstvu za finance pošiljati podatke o stanju in spremembah svoje zadolžitve, izdajanju soglasij in izdajanju poroštev v skladu z navodilom, ki ga izda minister za finance.
11. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 400-16/99-1
Ljubljana, dne 1. aprila 1999.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti