Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1999 z dne 15. 1. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1999 z dne 15. 1. 1999

Kazalo

54. Odlok o enotnih izhodiščih za pridobitev soglasja k povečani delovni uspešnosti v javnih zavodih, stran 101.

Na podlagi 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94, 23/96 in 47/97) in 85.c člena zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 5/96, 78/97, 87/97 in 34/98) je Vlada Republike Slovenije na 91. seji dne 7. januarja 1999 sprejela
O D L O K
o enotnih izhodiščih za pridobitev soglasja k povečani delovni uspešnosti v javnih zavodih
1. člen
Ta odlok podrobneje določa kriterije, po katerih se ugotavljajo odhodki javnega zavoda, ki se nanašajo na prihodke iz prodaje proizvodov in storitev, ustvarjenih na trgu ali na podlagi javnih razpisov (v nadaljnjem besedilu: pridobitna dejavnost) ter pogoje za pridobitev soglasja k povečani delovni uspešnosti v javnih zavodih.
2. člen
Javni zavod lahko pridobi soglasje za povečano delovno uspešnost, če poleg pogojev iz 85.c člena zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije – ZIPro (Uradni list RS, št 5/96, 78/97, 87/97 in 34/98), izkazuje za delitev razpoložljiva sredstva.
3. člen
Za pridobitev soglasja za dodatno delovno uspešnost mora javni zavod predložiti izpolnjen enoten obrazec (Priloga 1), ki je sestavni del tega odloka in zaključni račun zavoda za preteklo leto, s čimer dokazuje, da pozitivno posluje.
Za delitev razpoložljiva sredstva se ugotavljajo za obdobje, na katerega se vloga za povečano delovno uspešnost nanaša.
4. člen
Višino razpoložljivih sredstev za delitev dodatne delovne uspešnosti javni zavod oceni tako, da od predvidenih prihodkov iz pridobitne dejavnosti v določenem obdobju, za isto obdobje odšteje odhodke, ki se nanašajo na to dejavnost in sicer za:
– plače in druge izdatke zaposlenim, ki izvajajo pridobitno dejavnost,
– izdatke za blago in storitve, ki nastajajo v povezavi s pridobitno dejavnostjo,
– stroške investicijskega vzdrževanja ter obnove osnovnih sredstev, zaradi izvajanja pridobitne dejavnosti.
5. člen
Izdatke za blago in storitve zaradi izvajanja pridobitne dejavnosti zavod obračuna v višini dejansko ugotovljenih odhodkov v ta namen.
6. člen
Stroške investicijskega vzdrževanja ter obnove osnovnih sredstev zaradi izvajanja pridobitne dejavnosti javni zavod obračuna v skladu z zakonom, pri čemer upošteva delež tržnih prihodkov glede na celotne prihodke javnega zavoda v obdobju, na katerega se vloga za dodatno delovno uspešnost nanaša.
Stroškov iz prejšnjega odstavka ni mogoče obračunati v obsegu, ki je manjši od polovice ostanka sredstev, ugotovljenega tako, da od prihodkov iz naslova pridobitne dejavnosti odštejemo odhodke za plače in druge izdatke zaposlenim ter izdatke za blago in storitve, nastale v povezavi s pridobitno dejavnostjo.
7. člen
Ne glede na določbe prejšnjega člena zavodi s področja znanosti in tehnologije določijo višino stroška za nadomestitev osnovnih sredstev v skladu s sklepom Ministrstva za znanost in tehnologijo o normativih in standardih za določanje sredstev za izvajanje nacionalnega raziskovalnega programa (Uradni list RS, št. 16/94 in 63/97).
8. člen
Pristojni minister lahko zaradi različne višine potrebnih osnovnih sredstev za opravljanje dejavnosti v posameznih javnih zavodih predpiše dodatna merila za obračun stroškov investicijskega vzdrževanja in obnove osnovnih sredstev ter pri tem upošteva določbo 6. člena tega odloka kot najnižji možni obračun teh stroškov.
9. člen
Prva delitev sredstev povečane delovne uspešnosti se v tekočem letu izvrši na podlagi predloženega zaključnega računa za preteklo leto. Vsa naslednja izplačila sredstev povečane delovne uspešnosti se do ugotovitve obsega sredstev v zaključnem računu izplačujejo akontativno.
Po preteku polletja je javni zavod dolžan predložiti tudi polletno poslovno poročilo.
Če se z zaključnim računom izkaže, da je javni zavod med letom povečano delovno uspešnost izplačal v prevelikem obsegu, soglasja ne more pridobiti, dokler položaja v naslednjem obdobju ne sanira v korist investicijskega vzdrževanja in obnove osnovnih sredstev.
10. člen
Vlada Republike Slovenije pooblašča resorna ministrstva za izdajo soglasja za izplačilo povečane delovne uspešnosti v obsegu do vključno 10% sredstev za povečano delovno uspešnost. Soglasje o dodatni delovni uspešnosti, ki je višja kot 10%, pa izda Vlada Republike Slovenije.
11. člen
Ta odlok prične veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 113-00/98-12
Ljubljana, dne 7. januarja 1999.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti