Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/1999 z dne 9. 1. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/1999 z dne 9. 1. 1999

Kazalo

6. Odredba o službeni obleki delavcev v Upravi Republike Slovenije za pomorstvo, stran 32.

Na podlagi 26. in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odl. US in 29/95) izdaja minister za promet in zveze
O D R E D B O
o službeni obleki delavcev v Upravi Republike Slovenije za pomorstvo
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta odredba določa službene obleke delavcev Uprave Republike Slovenije za pomorstvo (v nadaljnjem besedilu: uprava) ter predpisuje kroj, način in trajanje uporabe.
Za službeno obleko v širšem smislu se šteje tudi tista delovna obleka, ki jo nosijo delavci zaradi zaščite službene obleke.
2. člen
Službeno obleko nosijo pooblaščene uradne osebe in delavci s posebnimi pooblastili in odgovornostmi, ki opravljajo dela kontrole varnosti plovbe, delavci, ki vodijo upravni postopek, in delavci, ki na upravi opravljajo delo s strankami.
Službeno obleko nosijo tudi drugi delavci, če to določi direktor.
II. VRSTA SLUŽBENE OBLEKE
3. člen
Službena obleka je zimska in poletna.
Zimska obleka se nosi v sezoni, ki se začne 15. 10. in konča 14. 4. naslednjega koledarskega leta, poletna pa v sezoni, ki se začne 15. 4. in konča 14. 10. istega koledarskega leta.
Glede na vremenske razmere lahko direktor uprave odloči, da se sme zimska oziroma poletna službena obleka nositi tudi zunaj predpisanega obdobja.
4. člen
Komplet zimske službene obleke sestavljajo:
za moške                                za ženske
– hlače                                 – krilo
– srajca                                – bluza
– suknjič                               – jakna
– kapa s ščitnikom                      – klobuček
– kravata                               – kravata
– čepica s ščitnikom                    – podložena vetrovka
                                        – (bunda)
– usnjene rokavice                      – usnjene rokavice
– pulover                               – pulover
– čevlji                                – hlače
– usnjen pas                            – čevlji
– podložena vetrovka (bunda)            – usnjen pas
– kravatna sponka                       – nogavice
– nogavice
Komplet poletne službene obleke sestavljajo:
za moške                                za ženske
– hlače                                 – krilo
– srajca – kratek rokav                 – bluza – kratek rokav
– poletni jopič                         – poletna jakna
– kapa s ščitnikom                      – klobuček
– usnjen pas                            – usnjen pas
– nogavice                              – nogavice
– čevlji                                – čevlji
– sončna očala                          – sončna očala
– čepica s ščitnikom
– kratke hlače (za posadko plovil)
– bela majica (za posadko plovil)
H kompletu zimske oziroma poletne službene obleke sodi tudi dežni plašč.
5. člen
Delovno obleko, ki jo nosijo delavci zaradi zaščite službene obleke, sestavlja delovni kombinezon, ki je temno modre barve, št. 399, in je enak za vse letne čase.
Delovni kombinezon se zapenja z zadrgo in ima našita dva prsna žepa ter tri hlačne žepe (dva spredaj, enega zadaj), v višini pasu je všit elastičen trak. Vsi žepi so pokriti z manšeto in se zapenjajo z gumbom. Na desnem rokavu je okrogel našitek z grbom Republike Slovenije, nad njim napis Ministrstvo za promet in zveze, pod njim pa Uprava Republike Slovenije za pomorstvo, ki so predstavljene v Prilogi, ki je sestavni del te odredbe. Delavci sektorja kapitanije in inšpekcije imajo na levem rokavu še emblem z dvojnim sidrom, nad katerim je napis KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA, in nad levim prsnim žepom našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA, ki so predstavljene v Prilogi, ki je sestavni del ze odredbe.
III. OBLIKA IN KROJ SLUŽBENE OBLEKE
6. člen
Vsi deli zimske uniforme so iz temno modrega blaga, št. 399, srajca je iz blaga bele barve, št. 800.
Gumbi na zimski službeni obleki, razen na srajci, so iz kovine zlate barve, z reliefnim robom, ki ima obliko pletene vrvi, in z dvema prekrižanima admiralitetnima sidroma v sredini. Veliki gumbi imajo premer 20 mm, majhni gumbi pa 12 mm.
Kroj zimske službene obleke:
1. Hlače so klasičnega kroja, ob straneh in na zadnji desni strani imajo všit žep, zapenjajo se z zadrgo. Izdelane so iz temno modrega diolena (60% volne in 40% sintetike) barve, št. 399.
2. Krilo je klasičnega kroja, zapenja se zadaj, na zadnjem šivu ima zakrit razporek, izdelano je iz temno modrega diolena (60% volne in 40% sintetike), barve št. 399.
3. Srajca z dolgimi rokavi je klasičnega kroja, izdelana je iz bombaža (65%) in sintetike (35%), je bele barve, št. 800.
4. Bluza je klasične oblike, spredaj se zapenja tako, da je viden le prvi zgornji gumb, izdelana je iz viskoze oziroma mikrofibre bele barve, št. 800.
5. Jakna je klasične oblike, ima ovratnik z zavihkom, zapenja se z dvojno vrsto gumbov zlate barve z dvojnimi sidri, na bokih ima po en všit žep brez gumbov. Izdelana je iz temno modrega diolena, barve št. 399.
6. Suknjič je klasičnega odprtega kroja, ima ovratnik z zavihkom, zapenja se z dvojno vrsto gumbov zlate barve z dvojnimi prekrižanimi sidri, na bokih ima na vsaki strani po en našit žep z manšeto, na rokavih ima ob zapestju prišite položajne oznake, izdelan je iz temno modrega diolena, barve št. 399.
7. Podložena vetrovka je ravnega kroja, zapenja se z zadrgo, ki je zakrita z zavihkom, na koncu se zapre s pritiskačem bakrene barve. Rokav je raven, na levem in desnem rokavu zgoraj je prišit emblem, vetrovka ima dvojne žepe, in sicer po en našit žep z manšeto na bokih, nad njim pa en prečni všit žep brez manšete, spredaj in zadaj ima nad prsmi prečno gubo. Na desnem rokavu je okrogel emblem z grbom, nad katerim je napis Ministrstvo za promet in zveze, pod grbom pa napis Uprava RS za pomorstvo, na levem rokavu je emblem s prekrižanima admiralitetnima sidroma, nad katerima je napis KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA (v nadaljnjem besedilu: emblem kapitanije oziroma inšpekcije). Na levi strani gube nad prsmi je našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA, pod njo pa položajna oznaka. Vetrovka je izdelana iz goreteksa temno modre barve, št. 399.
8. Moška kravata je samoveznica, klasičnega tipa, izdelana iz svile temno modre barve, št. 399.
9. Ženska kravata se zavezuje vzdolžno in je krajša od moške, izdelana je iz svile temno modre barve, št. 399.
10. Zimska čepica je klasičnega videza s ščitnikom, nad katerim je polkrožni napis KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA. Čepica je izdelana iz volnenega materiala temno modre barve, št. 399.
11. Kapa s ščitnikom je na spodnjem delu iz usnjenega obroča, prevlečenega s črnim blagom, širok je 40 do 50 mm in je ovit s črnim svilenim trakom z vtkanim lipovim listjem. Na spodnji sprednji strani usnjenega obroča je pritrjen ščitnik z nagibom 40, izdelan je iz črnega lakiranega usnja, nad njim je podbradnik iz črne svile ali bombažne vrvice in pritrjen na manjših gumbih pri zaključkih ščitnika. Zgornji del kape je iz belega blaga, pritrjenega na žični obroč, in je v premeru 60 mm do 80 mm širši od spodnjega dela. Na sprednji strani zgornjega dela kape, tik nad ščitnikom, je pritrjen trioglati emblem. Zgornji del kape ima tudi posebno prevleko bele barve, št. 800.
12. Klobuček je moderne okrogle oblike, s trioglatnim emblemom na sprednjem delu, izdelan je iz volnenega materiala temno modre barve, št. 399.
13. Pulover je iz volne (70%) in sintetičnih vlaken (30%) z V-izrezom, komolci, del puloverja od prsi do ramen in žep so pojačani s temno modrim blagom. Na sprednji levi strani je žep z manšeto, ki se zapenja z gumbom. Na desnem rokavu je našit emblem uprave, na levem pa emblem kapitanije oziroma inšpekcije, nad levim sprednjim žepom je našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA, na žepu pa našitek s položajno oznako. Pulover je temno modre barve, št. 399.
14. Rokavice so petprstne, izdelane so iz ovčje rokavičarske nape črne barve, podloga je iz volnenega pletiva.
15. Pas je izdelan iz dveh delov usnja v črni barvi. Na kovinski sponki je znak Uprave Republike Slovenije za pomorstvo.
16. Zimski čevlji so iz črnega usnja.
17. Zimske nogavice so volnene, temno modre barve, klasične, za ženske pa nogavice kožne barve.
18. Kravatna sponka je kovinska z verižico in znakom Uprave Republike Slovenije za pomorstvo v sredini, za ženske pa prilagojena zapenjanju bluze.
Kroj poletne službene obleke:
Vsi deli poletne službene obleke razen majic in bluz so barve bele kave, št. 722. Gumbi na poletni uniformi so klasični, premera 12 mm, barve bele kave, na suknjiču in jakni pa so gumbi iz drugega odstavka 6. člena te odredbe.
1. Hlače so klasičnega kroja iz diolena (60% volne in 40% sintetike), barve bele kave, št. 722.
2. Krilo je klasičnega kroja, zapenja se zadaj, na zadnjem šivu ima zakrit razporek, izdelano je iz diolena (60% volne in 40% sintetike), barve bele kave, št. 722.
3. Bluza je odprtega kroja iz viskoze oziroma mikrofibre bele barve, št. 800, sega do bokov, zapenja se z manjšimi gumbi barve tkanine, na prsih je na vsaki strani po en žep z manšeto, ki se zapenja z gumbom. Na levem žepu je našitek s položajno oznako, nad žepom pa našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA, rokava sta kratka z zavihkom, na desnem rokavu je okrogli emblem uprave, na levem pa emblem kapitanije oziroma inšpekcije.
4. Jakna je klasična, zapenja se z enojno vrsto gumbov zlate barve, na bokih ima po en žep z manšeto in gumbom zlate barve, na prsih pa po en žep na vsaki strani. Na desnem rokavu ima emblem uprave, na levem emblem kapitanije oziroma inšpekcije, nad manšeto levega žepa je našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA, pod njim pa položajna oznaka. Jakna je izdelana iz diolena barve bele kave, št. 722.
5. Srajca je klasičnega, odprtega kroja, zapenja se z gumbi, rokav je kratek z zavihkom, na prsih ima na vsaki strani po en žep z manšeto, na ramenih je po en jeziček. Na hrbtu ima prečen šiv s po eno gubico na vsaki strani, na levem žepu je našitek s položajno oznako, nad njim našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA. Na desnem rokavu je okrogli emblem uprave, na levem pa je emblem kapitanije oziroma inšpekcije. Srajca je izdelana iz diolena barve bele kave, št. 722.
6. Majica za posadko službenih plovil je iz 100% bombaža, bele barve, št. 800, klasičnega kroja, s kratkimi rokavi, na desnem rokavu je emblem uprave, na levem emblem kapitanije, na levi prsni stani je našitek z napisom KAPITANIJA.
7. Kratke hlače za posadko službenih čolnov so klasičnega kroja, izdelane iz diolena, barve bele kave, št. 722.
8. Poletni jopič je klasičnega kroja, sega do bokov in se konča z všito elastiko. Rokavi so dolgi, manšete so delno gladke in delno z všito elastiko, na obeh rokavih sta emblema, in sicer na desnem okrogli emblem uprave, na levem pa emblem kapitanije oziroma inšpekcije. Na ramenih je ob všitem rokavu notranja guba, na prsih je po en žep z manšeto, na levem je našitek s položajno oznako, nad manšeto je našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA. Jopič se zapenja z zadrgo, ki je skrita pod zavihkom, ki se na spodnjem robu zapne s pritiskačem bronaste barve ali z zlatim gumbom. Izdelan je iz diolena barve bele kave, št. 722.
9. Čepica s ščitnikom je klasičnega videza, izdelana je iz diolena barve bele kave, št. 722. Nad ščitnikom ima polkrožni napis KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA.
10. Klobuček je moderne okrogle oblike, s trioglatim emblemom na sprednjem delu, izdelan je iz diolena barve bele kave, št. 722.
11. Poletni čevlji so iz rjavega usnja.
12. Pas je izdelan iz dveh delov usnja v rjavi barvi. Na kovinski sponki je znak Uprave Republike Slovenije za pomorstvo.
13. Poletne nogavice so klasične, barve bele kave, za ženske pa kožne barve.
Preko zimske in poletne uniforme se lahko po potrebi nosi dežni plašč. Izdelan je iz dvoplastne tkanine goreteks, temno modre barve, št. 399, je udobnega kroja, zapenja se z zadrgo. Na sprednjem spodnjem delu sta našita žepa, na zadnji strani pod ovratnikom je prišita kapuca, ki se lahko shrani v ovratnik. Na desnem rokavu je našit emblem uprave, na levem pa emblem kapitanije oziroma inšpekcije. Na levem prsnem delu je našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA.
7. člen
Pri menjavi materiala službene obleke morajo ostati odtenki barve novega materiala enaki, kot jih določa 6. člen.
IV. OZNAKE NA SLUŽBENI OBLEKI
8. člen
Službena obleka mora imeti službene oznake, ki so v obliki našitkov.
Emblem uprave je vedno našit na desnem rokavu 7 cm pod ramo suknjiča oziroma jopiča, vetrovke, dežnega plašča, poletne srajce, kombinezona in puloverja. Emblem je okrogel, premera 80 mm, obrobljen z nitkami zlate barve, podloga je iz temno moderega filca. V sredini je grb Republike Slovenije, nad grbom je napis Ministrstvo za promet in zveze, pod njim pa Uprava RS za pomorstvo; napisa sta izvezena z nitkami zlate barve.
Poleg emblema Uprave Republike Slovenije za pomorstvo nosijo delavci sektorja kapitanije in inšpekcije tudi našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA, emblem s položajno oznako, našitek kapitanije oziroma inšpekcije, emblem na kapi, na čepici s ščitnikom pa polkrožni napis KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA.
Našitek z napisom KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA je pravokotne oblike, z izvezenim napisom iz niti zlate barve na temno modri podlagi, dimenzije 90 x 25 mm, obrobljen je z nitjo zlate barve.
Emblem na kapi s ščitnikom je oblike enakokrakega trikotnika, dimenzije 70 mm (osnovna stranica) x 75 mm. Emblem je izvezen na črni podlogi in ima na sredi znak dveh prekrižanih admiralitetnih sider zlate barve, obdan z dvema lovorjevima vejicama zlate barve, nad dvojnim sidrom, v višini vrhov lovorjevih vejic, pa je grb Republike Slovenije. Na čepicah s ščitnikom je polkrožni napis KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA.
Delavci iz 10. člena imajo ob robu ščitnika kape in čepice vejici z lipovimi listi, vrhnja se stikata v sredini sprednjega dela ščitnika. Vejici z lipovimi listi sta izvezeni iz niti zlate barve.
Našitek s položajno oznako na rokavih zimskega suknjiča sestavljajo trakovi širine 10 mm, prišiti so drug nad drugim na sprednji polovici rokava (od šiva do šiva rokava), in sicer v razmaku 5 mm drug od drugega, spodnji rob našitkov je 80 mm od roba rokava. Trakovi so izvezeni iz niti zlate barve. 20 mm nad položajnimi oznakami je okrogel našitek premera 35 mm, obrobljen z nitjo zlate barve, v sredini sta dve prekrižani admiralitetni sidri, izvezeni iz niti zlate barve. Podlaga našitka je temno modra.
Našitek s položajno oznako na pravokotni podlagi je dimenzije 55 mm x 45 mm, obrobljen z nitjo zlate barve, na zgornjem delu sta prekrižani admiralitetni sidri, izvezeni iz niti zlate barve, pod sidri so vodoravne črte (položajne oznake), izvezene iz niti zlate barve, širine 5 mm, razmak med črtami je 2 mm. Podlaga našitka je temno modra.
Emblem kapitanije in inšpekcije je oblike nepravilnega pravokotnika z izbočeno spodnjo stranico v polkrogu, dimenzije emblema so 85 mm x 70 mm, na temno modro podlagi sta prekrižani admiralitetni sidri, nad katerima je napis KAPITANIJA oziroma INŠPEKCIJA. Sidri, napis in obroba so izvezeni iz niti zlate barve.
9. člen
Delavci uprave nosijo naslednje položajne oznake:
1. našitek z dvema črtama – pristaniški nadzorniki
2. našitek s tremi črtami – vodje izpostave
3. našitek s štirimi črtami – inšpektorji za varnost plovbe, vodja odseka in vodja oddelka za pomorski promet ter vodja službe bedenja in reševanja.
10. člen
Položajno oznako pristaniškega kapitana in vodje inšpekcije sestavljata dve črti, od katerih je spodnja široka 20 mm, zgornja pa 10 mm.
Položajno oznako direktorja uprave sestavljajo tri črte, od katerih je spodnja široka 20 mm, drugi dve pa 10 mm.
11. člen
Službena obleka in oznake so celota in jih ni dovoljeno nositi drugače, kot to določa 4. in 11. člen te odredbe.
V. NAČIN IN TRAJANJE UPORABE SLUŽBENE OBLEKE
12. člen
Delavci so dolžni nostiti službeno obleko samo med delom, oziroma kadar opravljajo dela in naloge, ki to zahtevajo.
Zunaj delovnega časa smejo delavci nositi službeno obleko samo ob prihodu na delo in ob odhodu z dela.
Delavec mora imeti službeno obleko čisto in urejeno.
Delavec, ki nosi uniformo, mora biti urejen.
13. člen
Službena obleka se nosi v kompletu.
14. člen
V zaprtih prostorih ali pod vetrovko se lahko namesto suknjiča nosi pulover.
15. člen
Kape oziroma klobučka ni treba nositi v zaprtih prostorih uprave ali v drugih poslovnih prostorih.
16. člen
Službeno obleko dobi delavec v brezplačno uporabo.
17. člen
Rok uporabe posameznih delov službene obleke je 2 leti.
Rok uporabe obutve je 1 leto.
Za nekatere dele oblek je izjemoma določen rok uporabe 3 leta:
– suknjič
– poletni jopič
– jakna (poletna in zimska)
– podložena vetrovka
– usnjene rokavice
– kapa s ščitnikom
oziroma 5 let:
– dežni plašč.
18. člen
Če so delavci iz 2. člena iz kakršnih koli razlogov odsotni z dela več kot 6 mesecev, se rok trajanja posameznih delov obleke podaljša za toliko časa, kolikor so bili odsotni.
19. člen
Po poteku rokov iz 17. člena oziroma 18. člena postane službena obleka last delavca, ki jo je dobil v uporabo.
20. člen
Ko postane službena obleka delavčeva last, se z nje snamejo vse službene oznake in izročijo upravi.
Delavec, ki mu preneha delovno razmerje, mora službeno obleko, ki ji še ni potekel rok trajanja, vrniti; izjema so kravate, srajce, hlače, suknjič, čevlji in nogavice. Vrnjeni deli obleke, ki jih ni možno uporabiti, se lahko podarijo humanitarnim organizacijam.
Če delavec umre ali se upokoji pred potekom roka uporabe službene obleke, obleke ni treba vrniti.
21. člen
Službene obleke ni dovoljeno odtujiti niti je spreminjati v nasprotju s to odredbo.
22. člen
Glede na rok uporabe posameznih delov službene obleke, ki so določeni s to odredbo, dobijo delavci v uporabo naslednje število posameznih kosov:
– suknjič                                1 kos
– poletni jopič                          1 kos
– poletna jakna                          1 kos
– zimska jakna                           1 kos
– hlače ali krilo – zimsko               2 kosa
– hlače ali krilo – poletno              2 kosa
– srajca z dolgimi rokavi                6 kosov
– srajca s kratkimi rokavi               6 kosov
– bluza z dolgimi rokavi                 6 kosov
– bluza s kratkimi rokavi                6 kosov
– kravata                                3 kose
– pulover                                2 kosa
– podložena vetrovka                     1 kos
– dežni plašč                            1 kos
– čepica s ščitnikom – zimska            1 kos
– kapa s ščitnikom                       1 kos
– čepica s ščitnikom – poletna           1 kos
– klobuček                               1 kos
– usnjene rokavice                       1 par
– usnjen pas – zimski                    1 kos
– usnjen pas – poletni                   1 kos
– čevlji zimski                          1 par
– čevlji poletni                         1 par
– nogavice zimske                        6 parov
– nogavice letne                         6 parov
– sponka za kravato                      2 kosa
– kratke hlače (za posadko plovil)       2 kosa
– majica (za posadko plovil)             4 kosov
23. člen
Pravico do delovne obleke – kombinezona imajo praviloma posamezne organizacijske enote uprave.
Direktor določi potrebno število delovnih oblek glede na potrebe dela ali pa lahko določi, da nekateri delavci delovno obleko dobijo poleg kompleta službene obleke. Slednjim v roku trajanja pripada 1 kos.
24. člen
Delavec mora z lastnimi sredstvi kupiti službeno obleko oziroma tisti njen del, ki ji rok uporabe še ni potekel, če obleko po lastni krivdi ali znatno poškoduje ali če jo odtuji.
Če tega ni storil po lastni krivdi, ima pravico do nove službene obleke oziroma njenega dela; o tem presodi direktor uprave.
25. člen
Administrativno-tehnična in finančno-materialna dela v zvezi z nabavo službene obleke ali njenih delov za zaposlene v Upravi Republike Slovenije za pomorstvo opravlja pristojna služba v upravi.
Evidenco o izročanju službene obleke v uporabo, roku trajanja in vračanju vodijo na upravi za svoje delavce.
VI. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
26. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 107-3/98-1021
Ljubljana, dne 21. decembra 1998.
mag. Anton Bergauer l. r.
Minister
za promet in zveze

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti