Uradni list

Številka 92
Uradni list RS, št. 92/1998 z dne 31. 12. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 92/1998 z dne 31. 12. 1998

Kazalo

4802. Odlok o zazidalnem načrtu za del območja proizvodno servisne cone Vrtača pri Semiču, stran 9720.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 28/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter 17. člena statuta Občine Semič (Uradni list RS, št. 38/95) je Občinski svet občine Semič, na 38. seji dne 3. 9. 1998 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu za del območja proizvodno servisne cone Vrtača pri Semiču
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme zazidalni načrt za del območja proizvodno servisne cone Vrtača v Semiču, ki ga je izdelal Urbanistični inštitut Republike Slovenije februarja 1998 pod številko 1978.
2. člen
Zazidalni načrt vsebuje:
– besedilo odloka,
– obrazložitev odloka,
– soglasja pristojnih organov in organizacij,
– grafične priloge:
– kopija katastrskega načrta           M 1:2880,
– zazidalna situacija                  M 1:500,
– prometne ureditve                    M 1:500,
– zbirni načrt komunalnih naprav       M 1:500,
– regulacija in parcelacija            M 1:500.
3. člen
Zazidalni načrt obsega:
– mejo območja,
– funkcijo območja s pogoji za izrabo in kvaliteto graditve,
– urbanistično oblikovanje območja in arhitektonsko oblikovanje objektov,
– prometne ureditve,
– komunalne in energetske ureditve,
– urejanje zelenih površin,
– etapnost izvajanja zazidalnega načrta in začasna namembnost zemljišč,
– obveznosti investitorjev in izvajalcev pri izvajanju zazidalnega načrta.
II. MEJA OBMOČJA
4. člen
Meja zazidalnega načrta poteka po naslednjih mejah parcel v k.o. Semič: 3221/2, 3226/1, 3222/1, 3224, 3275/1 na severu, 3275/1 na vzhodu in jugu ter 5161/1, 3261/1, 3258, 3256, 3255/1, 3254, 3227, 3226/2, 3226/3, 3221/2 na zahodu.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO IN KVALITETO GRADITVE
5. člen
Območje zazidalnega načrta je namenjeno za proizvodne, servisne, skladiščne, transportne, prometne, komunalne in energetske, storitvene, trgovske in gostinske dejavnosti ter šport in rekreacijo pod pogojem, da dejavnosti nimajo škodljivih vplivov na okolje ter na bivalne in delovne pogoje v zazidalnem območju in izven njega. Parcela št. 6 je namenjena za gostinstvo šport in rekreacijo.
Na posamezni parceli so dopustne spremembe dejavnosti, skladno z osnovno namembnostjo, opredeljeno v zazidalnem načrtu.
IV. URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA TER ZA ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
6. člen
Urbanistična zasnova določa predvsem:
– regulacijske elemente,
– lego in velikost parcel,
– lego in velikost območij stavbišča,
– merila in pogoje prometnega in komunalnega urejanja,
– merila in pogoje urejanja zelenih površin.
7. člen
Določeni so naslednji regulacijski elementi:
– regulacijska linija (RL) poteka ob robu pločnika, kolesarske steze ali zelenice,
– gradbena meja (GM) poteka ob cestah A, B in C 12 m od roba pločnika ali zelenice, ob cesti D poteka 10 m od roba pločnika na severni strani in 8 m od roba zelenice na južni strani ceste,
– gradbena linija (GL) poteka 18,5 m od osi lokalne ceste.
8. člen
Urbanistično oblikovanje zazidalnega območja mora biti enotno. Primarna smer oblikovanja je vzporedno z lokalno cesto Semič–Jugorje, sekundarna smer oblikovanja je pravokotno na primarno smer.
V območjih prekoračenega hrupa mora urbanistično oblikovanje in arhitekturno oblikovanje objektov upoštevati pasivno in aktivno protihrupno zaščito.
9. člen
Zazidalni načrt določa 22 gradbenih parcel, ki so orientirane vzporedno ali pravokotno na osnovno cestno omrežje. Vse parcele so dostopne z osnovnega cestnega omrežja.
Na gradbeni parceli je določeno območje stavbišča za postavitev objektov, z minimalnim odmikom 5 m od sosednjih parcel (nezazidljiv pas). Objekti morajo biti postavljeni z eno fasado na gradbeno mejo ali gradbeno linijo in so lahko manjši od velikosti območij stavbišč. Izraba zazidljivega dela parcele ne sme presegati 40% površine gradbene parcele.
Dopustno je združevanje ali delitev parcel in območij stavbišč pod pogoji, ki veljajo za osnovne parcele in stavbišča (odmiki stavbišča od prometnih površin in sosednjih parcel, smeri uvozov).
10. člen
Objekti na posamezni parceli morajo biti oblikovani enotno. Objekti z večjim volumnom morajo biti členjeni v horizontalni smeri in izvedeni s prekinitvami, usklajeno s funkcionalnimi in tehnološkimi zahtevami in možnostmi. Manjši objekti so v oblikovanju podrejeni oblikovanju večjih objektov. Oblikovanje vogalov in vhodov v objekte mora biti poudarjeno.
Maksimalna etažnost objektov je (K)+P+1.
Strehe morajo biti simetrične dvokapnice, naklon strešin do 35°, kritina temne barve. Sleme mora biti orientirano po dolžini objekta. Za objekte večjih tlorisnih dimenzij so dopustne ravne strehe in položne dvokapnice z naklonom do 25°. Ločne, žagaste in druge industrijske strehe so dopustne le na delih objektov, kjer to zahteva tehnološki proces.
Fasade so iz tipskih betonskih ali pločevinastih elementov, fasadne opeke ali ometa. Barve fasad morajo biti bele ali v svetlih pastelnih tonih.
11. člen
Površine za manipulacijo in skladiščenje vnetljivih in nevarnih snovi morajo biti pokrite in urejene tako, da morebitno razlitje ne bo ogrožalo podzemnih vod.
12. člen
Ograje so žičnate, višine 2,5 m z obojestransko gosto zazelenitvijo. Znotraj gradbenih parcel so dopustne funkcionalne transparentne ograje višine 2 do 2,5 m.
13. člen
Panoji z usmeritvami in informacijami se postavijo ob vhodu v območje zazidalnega načrta. Panoji morajo biti enotno oblikovani in dobro čitljivi, njihova postavitev ne sme motiti značilnih vedut in preglednosti križišč.
V. PROMETNE UREDITVE
14. člen
Območje zazidalnega načrta se prometno navezuje na lokalno cesto L 2506 Semič–Jugorje.
Prometno omrežje območja sestavljajo ceste A, B in C, ki omogočajo krožen promet ter cesta D. Ceste so široke 6 m. Priključka na lokalno cesto cesto morata biti čim bolj pravokotna in v niveleti s cesto.
Zazidalni načrt določa podaljšanje ceste A proti jugu kot del nove cestne povezave s Semičem mimo pokopališča in avtobusno postajališče ob lokalni cesti.
Smeri dostopov na parcele iz osnovnega prometnega omrežja so obvezne.
15. člen
Za mirujoči promet so predvidene parkirne površine ob vhodih na gradbene parcele na investitorjevem zemljišču. Število parkirnih mest mora biti v skladu z normativi za posamezno dejavnost. Dopustna je širitev parkirnih površin na nezazidljiv pas gradbene parcele.
Na parcelah je dopustna ureditev javnih parkirnih površin, na parcelah št. 7 in 22 je dopustna ureditev parkirišč.
16. člen
Zazidalni načrt določa enosmerno kolesarsko stezo na južni strani lokalne ceste, ob cesti A je predvidena dvosmerna kolesarska steza. Minimalna širina enosmerne kolesarske steze je 1,5 m, dvosmerne steze pa 2 m.
Kolesarska steza je z dvignjenim robnikom in zelenico ločena od cest ter z dvignjenim robnikom od pešpoti.
17. člen
Peš površine so predvidene ob javnih cestah. Z dvignjenim robnikom in zelenico so ločene od motornega prometa. Minimalna širina pločnika je 1,5 m.
Na območju trgovskih in gostinskih dejavnosti se peš površine urejajo kot manjši trgi pred vhodi v objekte z vso pripadajočo ulično opremo.
Peš površine, vhodi v objekte in prečkanja cest v območjih križišč morajo biti brez arhitekturnih ovir.
VI. KOMUNALNE IN ENERGETSKE UREDITVE
18. člen
Objekti v območju urejanja se morajo priključiti na javna komunalna in energetska omrežja za oskrbo z vodo, odvajanje odpadnih in meteornih vod, oskrbo z električno energijo, javno razsvetljavo in telekomunikacijsko omrežje.
Bodoči investitorji morajo predvideti pri investiciji priključek na plinovodno omrežje.
19. člen
Primarno in sekundarno komunalno in energetsko omrežje mora potekati po javnih površinah, v ali ob cestnem telesu in zelenicah tako, da bo možno etapno izvajanje ter neposredno priključevanje objektov in ureditev.
Dopustne so spremembe tras posameznih komunalnih in energetskih vodov in lokacij naprav ter mest priključevanja zaradi ustreznejših rešitev ter ustreznejše oskrbe in racionalnejšega etapnega izvajanja zazidalnega načrta.
Gradnja komunalne in energetske infrastrukture mora potekati usklajeno ter upoštevati specifične talne razmere.
20. člen
1. Oskrba z vodo:
1.1 Oskrba z vodo je predvidena iz obstoječega primarnega vodovoda, ki poteka preko severnega dela zazidalnega območja.
1.2 Vodovodno omrežje je zasnovano v obliki dveh zank, ki omogočata dvostransko napajanje zazidalnega območja. Poteka ob cestah A, B, C in D ter po zelenici v podaljšku ceste D.
1.3 Vodovodno omrežje je treba dimenzionirati za potrebe sanitarne in tehnološke vode ter za požarno zaščito.
1.4 Hidrantno omrežje se izvede z nadzemnimi hidranti na sanitarnem vodu na razdalji od 60 do 80 m.
1.5 Investitorji, ki imajo večje potrebe po tehnološki vodi morajo uporabljati zaprte sisteme tehnoloških vod.
2. Odvajanje odpadnih in meteornih vod:
2.1 Kanalizacija se izvede v ločenem sistemu.
2.2 Fekalne in odpadne vode iz severnega dela zazidalnega območja se odvajajo gravitacijsko ali z individualnim prečrpavanjem neposredno v obstoječo kanalizacijo s centralno čistilno napravo.
2.3 Fekalne in odpadne vode z južnega dela zazidalnega območja se odvajajo po fekalni kanalizaciji ob cestah A in C v črpališče ob cesti B ter po tlačnem vodu v obstoječo kanalizacijo.
2.4 Tehnološke odpadne vode se morajo pred izpustom v kanalizacijo ustrezno očistiti in nevtralizirati.
2.5 Meteorne vode z utrjenih prometnih, manipulativnih in zunanjih skladiščnih površin se odvajajo preko lovilcev olj in peskolovov v meteorno kanalizacijo z iztokom v ponikovalnice. Ponikovalnice morajo biti locirane izven vplivnega območja prometnih površin.
2.6 Pred odvodom v meteorno kanalizacijo mora biti zagotovljeno zadržanje, čiščenje in neutraliziranje onesnaženih požarnih vod ob intervenciji.
2.7 Čiste meteorne vode s streh in zelenih površin se odvajajo neposredno v meteorno kanalizacijo.
3. Oskrba z električno energijo:
3.1 Oskrba zazidalnega območja z električno energijo je predvidena iz nove transformatorske postaje ob cesti A. V prvi etapi izvajanja zazidalnega načrta je dopustno napajanje iz obstoječe transformatorske postaje. Dopustna je izvedba več transformatorskih postaj, skladno s potrebami investitorjev.
3.2 Predvidena transformatorska postaja se napaja iz obstoječega 20 KV daljnovoda, ki se v območju zazidalnega načrta kablira.
3.3 Visoko in nizkonapetostno elektroomrežje se izvede kabelsko v kabelski kanalizaciji.
4. Ogrevanje objektov:
4.1 Ogrevanje objektov in za pripravo tople sanitarne vode je individualno s kurilnim oljem, ki ga je potrebno hraniti v enoplaščni cisterni v lovilnem bazenu v objektu ali s plinskimi kontejnerji.
4.2 V območju zazidalnega načrta je dopustna izvedba plinske postaje in plinovodnega omrežja.
5. Javna razsvetljava:
Javna razsvetljava se uredi ob vseh cestah. Izvede se s kabli v električni kabelski kanalizaciji. Napajanje bo izvedeno preko prižigališča iz predvidene transformatorske postaje.
6. Telekomunikacijsko omrežje:
Telekomunikacijsko omrežje zazidalnega območje se priključi na telefonsko centralo v Semiču. Izvede se s kabli v kabelski kanalizaciji ob osnovnem cestnem omrežju.
7. Zbiranje in odstranjevanje odpadkov:
7.1 Investitorji morajo zagotoviti zbirna in odjemna mesta za komunalne odpadke na lastni parceli. Prostor, kjer bodo nameščene posode mora biti utrjen, pokrit in ograjen, zagotovljeno mora biti redno čiščenje.
7.2 Investitorji morajo zagotoviti sortiranje odpadkov ter ločeno in varno ravnanje s posebnimi odpadki.
VII. UREJANJE ZELENIH POVRŠIN
21. člen
Zelene površine morajo biti povezane med seboj in z zelenimi površinami izven meja zazidalnega načrta. Urejanje zelenih površin mora biti enotno.
Vse proste površine se morajo urediti, zatraviti in ozeleniti. Na zelenicah ob cestah je drevje praviloma oblikovano v enovrstne drevorede. Večje površine za mirujoči promet morajo biti izvedene z zelenicami, zasajene z drevjem. Zaščitno zelenje je zasajeno na zelenicah med objekti in cesto Semič–Jugorje.
Zasaditev zelenih površin in drevoredov se izvede z avtohtonimi vrstami drevja in grmičevja.
Posegi v teren morajo biti izvedeni z blagimi in ozelenjenimi brežinami. Oporni zidovi so dopustni le na mestih, kjer brežin ni možno drugače zavarovati. Oporni zidovi morajo biti izvedeni v vidnem kamnu in ozelenjeni s plezalkami.
VIII. ETAPNOST IZVAJANJA ZAZIDALNEGA NAČRTA IN ZAČASNA NAMEMBNOST ZEMLJIŠČ
22. člen
Zazidalni načrt se lahko izvaja v več etapah, skladno s fazo gradnje prometne ter komunalne in energetske infrastrukture.
Posamezna etapa se mora izvesti kot celota z vsemi elementi zunanje ureditve.
Etapna gradnja objektov, spremljajočih objektov in ureditev mora potekati kot zaključena in dokončno urejena celota v okviru določenih gabaritov z vso pripadajočo prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo. Etapno izvajanje zazidalnega načrta ne sme škodljivo vplivati na sosednja zemljišča, prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo.
Objekti in ureditve za varovanje okolja in požarno varstvo morajo biti dokončno urejeni v prvi etapi izvajanja posameznega območja ali parcele.
23. člen
Zemljišča, predvidena za kasnejše urejanje, obdržijo dosedanjo namembnost in način gospodarjenja. Dopustne so začasne ureditve za druge dejavnosti pod pogojem, da ne bodo ovirale kasnejšega urejanja.
IX. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV PRI IZVAJANJU ZAZIDALNEGA NAČRTA
24. člen
Za posamezne posege v prostor so investitorji dolžni predložiti programsko arhitekturno zasnovo objektov in ureditev z vsemi elementi za pridobitev lokacijskega dovoljenja in z dokazili o upoštevanju določil o varovanju okolja. Skladnost z zazidalnim načrtom preverja za posege v prostor pristojna služba Občine Semič in pristojna strokovna organizacija.
25. člen
Obveznosti investitorjev in izvajalcev so predvsem:
– zagotoviti izvajanje prometne ter komunalne in energetske infrastrukture usklajeno z gradnjo objektov,
– zagotoviti ustrezno komunalno in energetsko oskrbo,
– zagotoviti sočasno in usklajeno izvajanje komunalne in energetske infrastrukture,
– urediti pripadajoče javne in nejavne zelene površine sočasno z dograditvijo objektov, prometne, komunalne in energetske infrastrukture,
– izvajanje zazidalnega načrta ne sme škodljivo vplivati na sosednja zemljišča ter na poslabšanje bivalnih in delovnih razmer v območju zazidalnega načrta in v okolici.
X. KONČNE DOLOČBE
26. člen
Zazidalni načrt iz. 1. člena odloka je stalno na vpogled pri Občini Semič, Upravni enoti Črnomelj in pri Urbanističnem inštitutu RS.
27. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcija.
28. člen
Ta odloka začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 350-032-02/98
Semič, dne 3. septembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Semič
Anton Malenšek, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti