Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/1998 z dne 18. 12. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/1998 z dne 18. 12. 1998

Kazalo

4477. Odlok o turistični taksi v Občini Kočevje, stran 7461.

Na podlagi določb zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98) in 16. člena statuta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 39/95, 48/95 – popravek, 23/97, 65/98 in 77/98) je Občinski svet občine Kočevje na 42. redni seji dne 26. 11. 1996 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Kočevje
1. člen
S tem odlokom se določa višina turistične takse v Občini Kočevje, način poročanja in nadzor nad njenim izvajanjem.
2. člen
Turistična taksa je pavšalni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v kraju izven stalnega bivališča. Z njo turist v registriranem prenočitvenem obratu poravna storitev ali ugodnosti, ki jih je v kraju deležen brezplačno.
3. člen
Na območju Občine Kočevje se določa turistična taksa v višini 10 točk. Višina turistične takse se izračuna tako, da se točkovna vrednost pomnoži z vrednostjo točke. Trenutna vrednost točke znaša 14 tolarjev. Vrednost točke usklajuje enkrat letno Vlada Republike Slovenije, na podlagi gibanja cen življenjskih potrebščin.
4. člen
1. Plačila turistične takse so oproščeni:
– otroci do 7. leta starosti,
– invalidne osebe na podlagi članske izkaznice,
– osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih ali bolnicah,
– učenci, dijaki in študentje, udeleženci vzgojno-izobraževalnih programov, ki jih na nepridobitni podlagi organizirajo društva in druge vzgojno-izobraževalne ustanove ter verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti,
– dijaki in študentje v dijaških oziroma študentskih domovih,
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v turističnem gostinskem obratu več kot 30 dni,
– udeleženci mladinskih in državnih strokovnih in športnih tekmovanj,
– tuji državljani, ki so po mednarodnih predpisih in sporazumih oproščeni plačila takse.
2. Turistično takso v višini 50% plačujejo:
– osebe od 7. do 18. leta,
– turisti v kampih,
– turisti v domovih za učence in študente,
– turisti, člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, ki so vključena v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč IYHF.
5. člen
Pravne osebe, podjetniki posamezniki, sobodajalci, kmetje in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo pobirati turistično takso hkrati s plačilom storitev za prenočevanje, ali najpozneje zadnji dan prenočevanja.
Osebe iz prejšnjega odstavka morajo pobirati in odvajati turistično takso za prenočitev turista tudi v primeru, če mu ne zaračunajo plačila storitev za prenočevanje.
6. člen
Če je turist oproščen plačila celotne ali dela turistične takse, mora biti vpisan razlog iz prve ali druge točke 4. člena tega odloka v evidenci, ki jo predpiše minister, pristojen za turizem.
7. člen
Osebe iz 5. člena tega odloka nakazujejo pobrano turistično takso do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na račun Občine Kočevje št. 51300-840-048-32062.
Osebe iz 5. člena tega odloka so v roku, ki ga določa prejšnji odstavek, dolžne predložiti občini in pristojnemu davčnemu organu mesečno poročilo, iz katerega mora biti razvidno število prenočitev in znesek turistične takse.
8. člen
Osebe iz 5. člena tega odloka morajo pobirati turistično takso, voditi evidenco o plačani taksi v knjigi oziroma drugi ustrezni evidenci turistov, iz katere mora biti razvidno število prenočitev posameznega turista in znesek plačane takse. Vsebino evidenc predpiše minister, pristojen za turizem.
Nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse in vodenjem evidenc opravlja pristojni davčni organ. Nadzor opravlja pristojen občinski organ oziroma komunalni inšpektor, razen če zakon ne določa drugače.
9. člen
Zbrana sredstva turistične takse so prihodek proračuna Občine Kočevje in se razporejajo v skladu z zakonom o pospeševanju turizma in letnim proračunom Občine Kočevje.
10. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 tolarjev se kaznujejo pravne osebe in najmanj s 30.000 tolarjev podjetniki posamezniki, sobodajalci in kmetje ter društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, za prekršek po prvi in drugi točki 4. člena tega odloka:
– če ne pobirajo turistične takse po prvi in drugi točki 4. člena tega odloka,
– če ne nakazujejo pobrane turistične takse v skladu z določbo 7. člena tega odloka,
– če ne vodi evidenc v skladu z 8. členom tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.
11. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
12. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati sklep o višini krajevne takse v Občini Kočevje (Uradni list RS, št. 27/91).
Št. 417-3/98-136
Kočevje, dne 27. novembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kočevje
Alojz Košir l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti