Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998

Kazalo

3909. Odlok o spremembi zazidalnega načrta za območje VS 4/4 (RS 5) Lavrica, stran 6083.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter 18. člena statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 21/96) je Občinski svet občine Škofljica na 35. seji dne 14. 9. 1998 sprejel
O D L O K
o spremembi zazidalnega načrta za območje VS 4/4 (RS 5) Lavrica
1. člen
1. člen odloka o zazidalnem načrtu za območje VS 4/4 (RS 5) Lavrica (Uradni list SRS, št. 15/86, 28/86) se spremeni tako, da se glasi:
“S tem odlokom se sprejme zazidalni načrt za območje VS-4/4 (RS 5) Lavrica (Uradni list SRS, št. 15/86, 28/86), dopolnjen v maju 1998.”
2. člen
Na koncu 2. člena odloka se doda besedilo:
“Grafični del zazidalnega načrta, vključno z idejnimi zasnovami objektov, je dopustno spremeniti skladno z določili tega odloka na podlagi urbanistične rešitve, ki jo predloži predlagatelj spremembe. Urbanistična rešitev je podlaga za izdelavo strokovnega gradiva za pridobitev upravnih dovoljenj za poseg v prostor. Potrdi jo občinska služba za urbanizem.”
3. člen
3. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Območje VS 4/4 (RS-5) Lavrica je določeno z dolgoročnim planom občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986–2000 in srednjeročnim družbenim planom občine Ljubljana Vič-Rudnik za obdobje 1986–1990.”
4. člen
4. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Obravnavano območje je po dolgoročnem planu občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986–2000 namenjeno za stanovanja in spremljajoče dejavnosti.
Območje se po morfologiji in vsebini zazidave deli na:
– severni del, ki je pretežno pozidan z individualno gradnjo, kjer so možne le manjše dopolnitve enakega značaja z individualnimi objekti,
– zahodni del vključuje dve skupini vrstnih hiš,
– osrednji del je namenjen centralnim dejavnostim,
– jugovzhodni del vključuje stanovanjsko četrt nizkih blokov,
– območje vzdolž Dolenjske ceste je namenjeno mešani poslovno-stanovanjski namembnosti.”
5. člen
5. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Stanovanjska območja nizkih blokov in večdružinskih vrstnih hiš predstavljajo zaključene gradbene celote, ki jih je treba graditi organizirano z vsemi elementi zunanje ureditve.
Nizki bloki: vertikalni gabarit P+2+1M, faktor izrabe zemljišča do 0,6. Višina slemena je 12,5 m, toleranca + / -0,5 m.
Večdružinske vrstne stanovanjske hiše: vertikalni gabarit do P+1+1M, faktor izrabe zemljišča do 0,5. Kolenčni zid mansarde je visok največ 0,8 m. Kritina temna ali opečna.
Dopolnilna prostostoječa stanovanjska gradnja v notranjosti naselja: vertikalni gabarit do P+1+1M. Priporočljiv tlorisni gabarit je 10 x 14 m. Kolenčni zid mansarde je visok največ 0,8 m. Streha: naklon do 35 stopinj, kritina temna ali opečna.
Dopolnilna prostostoječa poslovno-stanovanjska gradnja vzdolž Dolenjske ceste: vertikalni gabarit od P+1 do P+2+1M. Kolenčni zid mansarde je visok največ 0,8 m. Streha: naklon do 35 stopinj, kritina temna ali opečna.
Znotraj območij strnjene stanovanjske gradnje je treba urediti na eno stanovanje najmanj 9 m2 površin za igro otrok oziroma zelenih ureditev z mikrourbano opremo.
Za parkiranje in garažiranje avtomobilov je treba v večdružinskih stanovanjskih hišah zagotoviti v povprečju 1,5 parkirnih mest na stanovanje in 20% parkirnih mest za obiskovalce. V območju prostostoječih individualnih hiš je treba zagotoviti dve parkirni mesti na stanovanje.
Faktor izrabe zemljišča je razmerje med bruto etažno površino objektov in površino nezazidalnega stavbnega zemljišča oziroma gradbene parcele, vključno z zelenimi in parkirnimi površinami ter dostopnimi cestami, ki so neposredno vezane na stanovanja.”
6. člen
6. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
“Obstoječi stanovanjski objekti se lahko spreminjajo (nadzidave, dozidave) pod pogojem, da se ne spreminja vpliv na sosednje objekte (osončenje, onesnaževanje zraka in vode, hrup). V primeru dozidav, nadzidav, gradenj v vrzelih in nadomestnih gradenj se pogoji za oblikovanje objekta (lega, velikost, gabarit, naklon strešin, kritina in barva) povzamejo iz danosti okoliških zgradb.”
7. člen
7. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
“V prostoru ob Dolenjski cesti je dovoljena dopolnilna gradnja poslovno stanovanjskih objektov. Dovoljene so tudi storitvene dejavnosti, gostinstvo, trgovina in dejavnosti drobnega gospodarstva. Investitor mora v postopku izdelave strokovnega gradiva za poseg v prostor pridobiti mnenje o vplivih na okolje za vse dejavnosti, ki imajo lahko negativne ekološke posledice.
Direktni prometni priključki na Dolenjsko cesto so dopustni le na podlagi soglasja upravljalca ceste. Treba je zagotoviti priključevanje preko servisnih cest naselja.”
8. člen
8. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Ograje pri obstoječih in novopredvidenih objektih so praviloma živa meja, razen severnega pasu ob cesti, ki vodi proti Orlam (območje severno od spodnje grupe vrstnih hiš), kjer so dopustne lesene ograje višine 1,50 m, opleskane temno rjavo.”
9. člen
9. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
“V obstoječih in predvidenih objektih prostostoječih individualnih hiš je dopustna čista in mirna obrt, storitvena ali poslovna dejavnost, za katero je treba izdelati predhodne strokovne podlage v skladu z zahtevami in pogoji za bivalno in delovno okolje (onesnaževanje zraka in vode, hrup).”
10. člen
11. člen odloka se spremeni tako, da se v prvem odstavku črtata druga in tretja alinea ter da se črta drugi odstavek in nadomesti z besedilom, ki se glasi:
“Protihrupni ukrepi se prilagajajo zahtevam predpisov.”
11. člen
12. člen odloka se dopolni z novim odstavkom, ki se glasi:
“Če se spreminja urbanistična rešitev območja, se sočasno lahko spremenijo tudi poteki internih in priključnih cest v naselju tako, da se vzpostavi nova, delno spremenjena prometna mreža.”
12. člen
13. člen se dopolni z novim prvim odstavkom, ki se glasi:
“Obstoječe in nove objekte je treba priključiti na zgrajeno vodovodno, kanalizacijsko in energetsko omrežje. Kompleksno gradnjo vrstnih hiš in nizkih blokov je treba obvezno priključiti na javno kanalizacijo.”
Črta se besedilo na koncu drugega odstavka, ki se glasi:
“na trdo gorivo”.
13. člen
14. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
“Funkcionalna zemljišča k objektom se določijo tako, da zagotavljajo redno oziroma normalno funkcioniranje objektov. Pri določanju funkcionalnega zemljišča je treba upoštevati namembnost, velikost in zmogljivost objekta.”
14. člen
15. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
“Dopustne so zamenjave površin, ki so predvidene za šolo, vrtec in za rekreacijo prebivalcev s površinami, namenjenimi stanovanjski gradnji, vendar le pod pogojem, da se predhodno zagotovijo nove primerne površine za šolo, vrtec in cerkev. S spremembo namembnosti oziroma z zamenjavo površin morajo soglašati prizadeti lastniki.
Za stanovanjsko gradnjo veljajo merila in pogoji izbranega morfološkega vzorca, določenega v 5. členu odloka.”
15. člen
17. člen se spremeni tako, da se glasi:
“V zelenih površinah, ki se nahajajo znotraj zazidljivega območja VS 4/4 Lavrica, je na podlagi strokovne presoje, ki jo potrdi občinska služba za urbanizem, dopustna dopolnilna prostostoječa stanovanjska gradnja.”
16. člen
19. in 20. člen odloka se črtata.
17. člen
21. člen odloka postane novi 19. člen in se spremeni tako, da se glasi:
“Zazidalni načrt je stalno na vpogled pri:
Občini Škofljica,
Upravni enoti Ljubljana, izpostavi Vič-Rudnik,
Mestni upravi Mestne občine Ljubljana, Oddelku za urbanizem in okolje.”
18. člen
22. člen odloka postane novi 20. člen in se spremeni tako, da se glasi:
“Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna urbanistična inšpekcija.”
19. člen
23. člen odloka postane novi 21. člen in se spremeni tako, da se glasi:
“Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.”
Št. 1671
Škofljica, dne 14. septembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Škofljica
Ivan Jordan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti