Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998

Kazalo

3897. Odlok o koncesiji za izvajanje gospodarske javne službe urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov v Občini Rogaška Slatina, stran 6057.

Na podlagi 3., 7. in 32. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 19. člena statuta Občine Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 48/95, 27/96 in 45/98) in v skladu z določbami odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 27/96) je Občinski svet občine Rogaška Slatina na 38. redni seji dne 28. 10. 1998 sprejel
O D L O K
o koncesiji za izvajanje gospodarske javne službe urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov v Občini Rogaška Slatina
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
V Občini Rogaška Slatina se izbirna gospodarska javna služba urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov izvaja kot koncesionirana gospodarska javna služba.
S tem odlokom se določa: predmet koncesije; območje izvajanja in uporabnike gospodarske javne službe; pogoji, ki jih mora izpolnjevati koncesionar in njegova javna pooblastila; vrsta in obseg monopola; začetek in čas trajanja koncesije; viri financiranja in način plačila koncesije; nadzor nad izvajanjem koncesije; prenehanje koncesijskega razmerja; organ, ki opravi izbor koncesionarja in organ, ki je pooblaščen za sklenitev koncesijske pogodbe.
II. PREDMET KONCESIJE
2. člen
Predmet koncesije je izvajanje gospodarske javne službe urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov v Občini Rogaška Slatina.
3. člen
Urejanja javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov zajema:
– vsakodnevno čiščenje ožjega zdraviliškega kompleksa,
– nasaditev gredic in vzdrževanje okrasnih gredic in cvetličnih korit zasajenih z enoletnicami,
– celoletna oskrba gredic zasajenih s trajnicami,
– oskrbovanje gredic vrtnic,
– oskrbovanje okrasnih grmovnic in okrasnega drevja,
– urejanje in vzdrževanje peščenih površin,
– urejanje parkovnih gozdov,
– druga dela.
4. člen
Urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov se izvaja skozi vse leto, koncesionar pa je dolžan intenzivnost posameznih del, ki so določena v 3. členu tega odloka, prilagoditi tako, da doseže maksimalno urejenost kraja.
III. OBMOČJE IZVAJANJA IN UPORABNIKI GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
5. člen
Gospodarska javna služba, ki je predmet koncesije po tem odloku se izvaja na območju, ki je znotraj naslednjih meja: Stolp na Janini, od tam po njenem vrhu do bivše gostilne Uhernik, po cesti mimo bivše vile Šumski mir, od tam mimo obeh stavb bivšega hotela Triglav, ki sta v to področje zajeti, nato do hiše Šiljeg Ela, od tam do hiše “Potočnik”, od tu po ravni črti do hiše Vešligaj, nato poteka po cesti Bellevue, naprej do hiše Murgelj, od tu po črti do hiše Mešiček in preko Kertovega hriba, ki ga v celoti vključuje do hiše Elektro. Nadalje poteka meja po želežniški progi do železniškega mostu, nato ob zunanji črti mizarstva, nato po vrhu Tržaškega hriba do hiše Petak v Vid Ivanuševi ulici in od tam v črti do bivšega vodovodnega rezervoarja, nato zajame del ulice XIV. divizije do otroškega vrtca, nadalje poteka po zunanji strani Rogaških vrelcev, ki jih v celoti zajema do hiše Pucelj in od tu do stopla na Janini.
6. člen
Uporabniki gospodarske javne službe, ki je predmet te koncesije, so fizične in pravne osebe, ki imajo prebivališče ali sedež oziroma so lastniki nepremičnin znotraj območja določenega v 5. členu tega odloka.
Uporabniki iz prejšnjega odstavka tega člena imajo naslednje pravice in dolžnosti:
– pravico do redno in kvalitetno urejenih javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov,
– pravico do pritožbe nad koncesionarjevim delom,
– obveznost uporabe storitev koncesionarja, ki so predmet koncesije,
– obveznost plačila prispevka za urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov,
– obveznost spoštovanja navodil koncesionarja in drugih predpisov, ki urejajo področje, ki je predmet koncesije.
7. člen
Uporabniki iz 6. člena tega odloka imajo pravico dajati predloge in mnenja glede izboljšanja izvajanja gospodarske javne službe neposredno koncesionarju ali organu koncedenta, ki vrši nadzor nad izvajanjem koncesije.
IV. POGOJI, KI JIH MORA IZPOLNJEVATI KONCESIONAR IN JAVNO POOBLASTILO
8. člen
Koncesijo za izvajanje urejanja javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov lahko pridobi fizična ali pravna oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– da je registrirana za izvajanje dejavnosti, ki je predmet koncesije in da ima za to potrebna soglasja in dovoljenja pristojnih organov,
– ne sme biti v postopku stečaja ali likvidacije,
– da predloži dokazila, ki potrjujejo, da ima potrebna znanja in izkušnje za izvajanje dejavnosti, ki je predmet koncesije,
– da poda zagotovila, da bo imela ustrezno število delavcev usposobljenih za izvajanje prevzetih del,
– da predloži razvojni program in poslovni načrt,
– da ima v lasti ustrezna tehnična sredstva, potrebna za izvajanje dejavnosti.
9. člen
Koncesionar ima v okviru izvajanja javne službe naslednja pooblastila:
– da zaračunava prispevek za urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov od zavezancev za plačilo prispevka, v skladu z občinskimi predpisi,
– da vrši vse posege v prostor, ki so nujno potrebni za izvajanje koncesije.
10. člen
Občina bo koncesionarju predala zemljišča, ki jih ima v posesti in lasti in so potrebni za izvajanje koncesije, v celoti z vsemi pritiklinami ter morebitnimi bremeni.
Koncesionar prevzame obveznost izvajanja gospodarske javne službe ter gospodarjenja z nepremičninami iz prvega odstavka tega člena v skladu s koncesijsko pogodbo in po načelih dobrega gospodarja in jih ne sme dajati, brez pisnega soglasja koncedenta, v najem ali zakup.
Koncesionar mora zagotavljati normalno uporabo zemljišč ter izvajanje storitev v skladu z verificiranim letnim gospodarskim načrtom.
11. člen
Občina Rogaška Slatina ima kot koncedent ne glede na določbe koncesijske pogodbe naslednje posebne pravice:
– pravico soglasja in veta na odločitve koncesionarja, ki se nanašajo na sklenitev najemnih in zakupnih pogodb za dele objektov in naprav, ki niso v neposredni zvezi z gospodarsko javno službo, ki je predmet koncesije, vplivajo pa na njeno uspešno izvajanje,
– pravico verifikacije letnega gospodarskega načrta za področje izvajanja gospodarske javne službe.
Posebnih pravic Občine Rogaška Slatina določenih s tem členom ni mogoče omejiti s koncesijsko pogodbo ali drugim pravnim dejanjem.
V. VRSTA IN OBSEG MONOPOLA
12. člen
Za izvajanje gospodarske javne službe urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov koncedent podeli koncesionarju izključno pravico (monopol).
VI. ZAČETEK IN ČAS TRAJANJA KONCESIJE
13. člen
Koncesija se podeli za dobo štirih let.
Koncesijsko razmerje se začne z dnem podpisa koncesijske pogodbe in traja do njenega prenehanja ali razdrtja. Za podpis koncesijske pogodbe je pooblaščen župan občine.
Za prenehanje ali razdrtje koncesijskega razmerja se upoštevajo razlogi določeni za razdrtje ali prenehanje pogodbenega razmerja v zakonu ali podzakonskih aktih.
VII. VIRI FINANCIRANJA IN NAČIN PLAČILA KONCESIJE
14. člen
Izvajanje gospodarske javne službe urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov se financira iz prispevka, ki je določen z odlokom o določitvi prispevka za urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov v Občini Rogaška Slatina in z drugimi viri.
Vse druge vire financiranja, ki niso predvideni v odloku iz prvega odstavka tega člena mora verificirati pristojni organ Občine Rogaška Slatina.
15. člen
Koncesionar je dolžan iz sredstev pridobljenih iz 14. člena tega odloka zagotoviti ureditev javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov tako kot je to določeno v letnem poslovnem načrtu skozi celo leto oziroma v celotnem času trajanja koncesijskega razmerja.
16. člen
Koncesionar je dolžan voditi računovodstvo za koncesionirano gospodarsko javno službo ločeno od računovodstva ostalih svojih dejavnosti, vse v skladu z določili zakona o gospodarskih javnih službah.
Za dejavnost urejanja javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov mora koncesionar obvezno zagotoviti letno revizijo poslovanja.
17. člen
Pristojni organ Občine Rogaška Slatina ima ob vsakem času pravico vpogled v poslovne knjige koncesionarja oziroma ima pravico zahtevati pisno poročilo o porabi iz te dejavnosti pridobljenih sredstev.
18. člen
Občina Rogaška Slatina ne plača koncesije, enako ne plača koncesije koncesionar.
VIII. NADZOR NAD IZVAJANJEM KONCESIJE
19. člen
Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem koncesionirane gospodarske javne službe opravlja pristojna državna inšpekcija.
Strokovni nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojni organ Občine Rogaška Slatina.
IX. PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA
20. člen
Razmerje med koncedentom in koncesionarjem preneha zaradi neopravljanja koncesionirane gospodarske javne službe, s pretekom časa za katerega je sklenjena koncesijska pogodba, z odpovedjo, z razdrtjem ali odvzemom koncesije.
Koncedent lahko odvzame koncesijo koncesionarju, če ne začne z opravljanjem koncesionirane gospodarske javne službe v za to določenem roku.
Koncesijsko pogodbo je mogoče vsak čas sporazumno prekiniti. V koncesijski pogodbi se določijo razlogi za sporazumno prekinitev, odpovedni rok ter medsebojne pravice in obveznosti ob sporazumnem razdrtju pogodbe.
Koncesijsko razmerje preneha po poteku dobe za katero je sklenjena koncesijska pogodba.
22. člen
Koncesijsko razmerje se razdre v primeru, da koncesionar brez utemeljenih razlogov ne spoštuje njenih določil in v primeru, da koncedenet ne zagotavlja koncesionarju monopola.
X. POSTOPEK IZBIRE KONCESIONARJA
23. člen
Izbira koncesionarja se opravi na podlagi javnega razpisa, ki ga izvede v ta namen imenovana komisija. Komisijo za izvedbo javnega razpisa imenuje župan.
24. člen
Javni razpis se objavi v Uradnem listu RS in mora vsebovati:
– predmet koncesije,
– pogoje, ki jih mora izpoljevati koncesionar,
– elemente, ki jih mora vsebovati prijava na razpis,
– čas za katerega se daje koncesija,
– rok za predložitev prijav,
– rok za izbor koncesionarja,
– navedbo prednostnih meril, ki bodo vplivala na izbor,
– rok, v katerem bodo prijavljeni obveščeni o izboru,
– odgovorno osebo za dajanje informacij med razpisom.
25. člen
Če javni razpis ni uspel, se lahko ponovi najkasneje v 30 dneh po izteku roka neuspelega razpisa.
26. člen
Če tudi na ponovni razpis ne prispe določeno število ponudb, se za koncesionarja lahko izbere prijavljeni ponudnik, ki izpolnjuje pogoje razpisa.
27. člen
Odpiranje ponudb prispelih na javni razpis opravi komisija iz 23. člena tega odloka. Komisija pripravi za župana predlog izbire koncesionarja.
Sklep o izbiri koncesionarja izda župan.
28. člen
Za Občino Rogaška Slatina kot koncedenta podpiše koncesijsko pogodbo župan.
XI. KAZENSKA DOLOČBA
29. člen
Z denarno kaznijo najmanj 90.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik če krši obveznosti, ki jih ima kot uporabnik gospodarske javne službe in so določene v tretji, četrti in peti alinei drugega odstavka 6. člena tega odloka.
XII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBA
30. člen
Z dnem veljavnosti tega odloka prenehajo veljati vse določbe odloka o urejanju javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov (Uradni list RS, št. 61/96) razen poglavja VII. Financiranje javne gospodarske službe.
31. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06202-0008-02/98
Rogaška Slatina, dne 2. novembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Rogaška Slatina
Anton Krivec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti