Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998

Kazalo

3896. Odlok o občinski turistični taksi, stran 6056.

Na podlagi 21., 22. in 61. člena zakona o pospeševanju turizma, (Uradni list RS, št. 57/98) in 19. člena statuta Občine Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 48/95) je Občinski svet občine Rogaška Slatina na 38. redni seji dne 28. 10. 1998 sprejel
O D L O K
o občinski turistični taksi
1. člen
Dne 28. 11. 1998, v skladu z zakonom o pospeševanju turizma, preneha veljati odlok o krajevni turistični taksi (Uradni list RS, št. 27/96), zato se s tem odlokom določa višina, plačevanje, delitev, poraba, oprostitve plačevanja, način poročanja in nadzor nad plačevanjem turistične takse v Občini Rogaška Slatina.
2. člen
Na območju Občine Rogaška Slatina se določi turistična taksa v višini 11 točk. Vrednost točke se določa za vsako leto posebej s sklepom vlade. Turistična taksa je pavšalni denarni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v registriranem prenočitvenem obratu na področju občine. Turistično takso pobirajo pravne osebe, podjetniki posamezniki, kmetije in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje.
3. člen
Znesek turistične takse se izračuna tako, da se pomnoži število točk z vrednostjo točke. Vrednost točke je določena z zakonom o pospeševanju turizma. Turistično takso plača turist skupaj s plačilom storitev za prenočevanje. Turist je dolžan plačati turistično takso tudi v primeru, ko je deležen brezplačnih storitev za prenočevanje.
4. člen
Zbrana sredstva turistične takse so prihodek proračuna občine in se razporejajo skladno z zakonom o pospeševanju turizma in letnim proračunom občine. Osebe iz 2. člena tega odloka nakazujejo pobrano turistično takso do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na poseben račun pri občini.
5. člen
Sredstva turistične takse se namenijo za financiranje pospeševanja razvoja turizma za namene oblikovanja celovite turistične ponudbe občine:
– promocijo turistične ponudbe;
– vključevanje aktivnosti turističnih društev;
– komunalno urejanje naselij turističnega značaja za potrebe, ki nastajajo vsled potreb turistične dejavnosti;
– turistične informacije in usmerjanje s pomočjo ustrezne prometno obvestilne signalizacije;
– sofinanciranje ohranjanja kulturne krajine;
– čiščenje in urejanje okolja;
– spodbujanje občanov za sodelovanje pri aktivnostih pospeševanja turizma in
– ostale dejavnosti splošnega značaja, povezane s turizmom.
6. člen
Plačila turistične takse so oproščeni v celoti:
– otroci do 7. leta starosti;
– invalidne osebe na podlagi članske izkaznice;
– osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih ali bolnicah;
– učenci, dijaki, udeleženci vzgojno-izobraževalnih programov, ki jih na nepridobitni podlagi organizirajo društva in vzgojno-izobraževalne ustanove ter verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti;
– dijaki in študentje v dijaških oziroma študentskih domovih;
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v turističnem gostinskem obratu več kot 30 dni;
– udeleženci mladinskih in državnih strokovnih in športnih tekmovanj;
– tuji državljani, ki so po mednarodnih sporazumih in predpisih oproščeni plačila takse.
Turistično takso v višini 50% plačujejo:
– osebe od 7. do 18. leta starosti;
– turisti v kampih;
– turisti v domovih za učence in študente;
– turisti, člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, ki so vključena v mednarodno mrežo IYHF.
7. člen
Pravne in fizične osebe, kmetije in društva, ki so registrirane za sprejemanje gostov na prenočevanje, so dolžne predložiti mesečno poročilo o pobiranju in odvajanu turistične takse na Oddelek za gospodarstvo občine Rogaška Slatina. Poročilo se odda najkasneje do 25. v tekočem mesecu za pretekli mesec.
Poročilo mora obsegati:
– naslov pravne ali fizične osebe;
– nastanitvene zmogljivosti;
– mesec in leto na katerega se poročilo nanaša;
– skupno število prenočitev;
– število domačih in tujih gostov posebej;
– skupno število gostov, ki so na osnovi 6. člena tega odloka oproščeni plačila takse in skupno število gostov, ki jim je na osnovi istega člena odloka ta bila obračunana v višini 50% ter
– znesek obračunane turistične takse.
8. člen
Poleg pristojnega davčnega organa, ki ga za nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse določa 28. člen zakona o pospeševanju turizma, ima pravico vpogleda v ustrezne evidence oseb iz 2. člena tega odloka zaradi preverbe o pravilnosti podatkov v poročilu o obračunani in odvedeni turistični krajevni taksi tudi pooblaščeni organ občinske uprave.
9. člen
Z denarno kaznijo najmanj 70.000 SIT se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali nosilec dejavnosti, če do 25. v tekočem mesecu ne poda ali poda pomanjkljivo poročilo o pobrani in odvedeni turistični krajevni taksi.
Z denarno kaznijo najmanj 30.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo najmanj 70.000 SIT se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali nosilec dejavnosti, ki ne omogočijo opravljanje nadzora v smislu določb 8. člena tega odloka.
10. člen
Do vzpostavitve novega sistema organiziranosti turizma v občini se sredstva turistične takse delijo med naslednje uporabnike:
– 4 točke za delovanje Turističnega društva Rogaška Slatina;
– 3 točke za občinske aktivnosti na področju turizma skladno z sprejetim proračunom za leto 1998;
– 1 točka za urejanje javnih parkovnih površin in javnih parkovnih gozdov;
– 3 točke za ureditev promenade v Rogaški Slatini.
11. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 28. 11. 1998.
Št. 06202-0008-01/98
Rogaška Slatina, dne 2. novembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Rogaška Slatina
Anton Krivec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti