Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998

Kazalo

3842. Odredba o obvezni dobaviteljevi izjavi o skladnosti svetilk, stran 5981.

Na podlagi 6. člena zakona o standardizaciji (Uradni list RS, št. 1/95) in na podlagi tretjega odstavka 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odl. US in 29/95) izdaja minister za gospodarske dejavnosti
O D R E D B O
o obvezni dobaviteljevi izjavi o skladnosti svetilk
1. člen
Dobavitelj, ki da v promet svetilko, mora posamezni svetilki obvezno priložiti kopijo registrirane izjave o skladnosti, s katero na lastno odgovornost potrdi, da svetilka, dana v promet, ustreza zahtevam za elektromagnetno združljivost in ima dobavitelj o tem ustrezna dokazila, ustreza pogojem za priključitev na omrežno napetost v Republiki Sloveniji ter zahtevam veljavnih izdaj naslednjih standardov:
SIST EN 60598-1, Svetilke – 1. del: Splošne zahteve in preskusi;
SIST EN 60598-2-1, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 1. poglavje: Trajno nameščene svetilke za splošno uporabo;
SIST EN 60598-2-2, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 2. poglavje: Vgradne svetilke;
SIST EN 60598-2-3, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 3. poglavje: Svetilke za razsvetljavo cest in ulic;
SIST EN 60598-2-4, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 4. poglavje: Prenosne svetilke za splošno uporabo;
SIST EN 60598-2-5, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 5. poglavje: žarometi in sojniki;
SIST EN 60598-2-6, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 6. poglavje: Svetilke z vgrajenimi transformatorji za žarnice;
SIST EN 60598-2-7, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 7. poglavje: Prenosne svetilke za uporabo na vrtovih;
SIST EN 60598-2-8, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 8. poglavje: Ročne svetilke;
SIST EN 60598-2-9, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 9. poglavje: Fotografske in filmske svetilke za amatersko rabo;
SIST EN 60598-2-10, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 10. poglavje: Prenosne otroške svetilke;
SIST EN 60598-2-17, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 17. poglavje: Svetilke za razsvetljavo odrov ter televizijskih, filmskih in fotografskih studijev;
SIST EN 60598-2-18, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 18. poglavje: Svetilke za razsvetljavo plavalnih bazenov in podobno uporabo;
SIST EN 60598-2-19, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 19. poglavje: Prezračevalne svetilke;
SIST EN 60598-2-20, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 20. poglavje: Svetleči nizi;
SIST EN 60598-2-22, Svetilke – 2. del: Posebne zahteve – 22. poglavje: Svetilke za zasilno razsvetljavo.
Dobavitelj svetilk, za katere je bila registrirana izjava o skladnosti, lahko na viden, čitljiv in obstojen način navede na svetilki, če to ni mogoče, pa na embalaži ali navodilu za uporabo, da svetilka ustreza standardu iz prvega odstavka tega člena, poleg tega pa še navedba številke deklaracije z datumom izdaje. V tem primeru dobavitelju ni treba kopije registrirane izjave o skladnosti prilagati vsaki svetilki, mora pa jo na zahtevo predložiti tržnemu inšpektorju.
Mnenje o tem, katere svetilke so zaradi njihovih tehničnih karakteristik delno ali v celoti izvzete iz določil o obvezni dobaviteljevi izjavi po določbah te odredbe, poda ministrstvo, pristojno za industrijo oziroma organizacija iz 11. člena te odredbe. Mnenje se poda na podlagi tehnične dokumentacije svetilke.
2. člen
Dobavitelj v skladu s to odredbo je proizvajalec, pri uvoženih svetilkah pa uvoznik oziroma zastopnik tujega proizvajalca s sedežem v Republiki Sloveniji.
3. člen
Svetilke, na katere se nanaša ta odredba, so določene v standardu SIST EN 60598-1, tč. 1.2.1, in so namenjene uporabi z žarnicami z žarilno nitko, fluorescenčnimi žarnicami in sijalkami in z drugimi žarnicami z razelektritvijo, ki se napajajo z električno napetostjo, ki ne presega 1000 V.
4. člen
Vsebina in oblika izjave o skladnosti sta prikazani v prilogi, ki je sestavni del te odredbe. Dobaviteljeva dolžnost je registrirati izdano izjavo o skladnosti svetilke pri organizaciji iz 11. člena te odredbe.
5. člen
Dobavitelj sme izdati izjavo o skladnosti na podlagi poročila o preskusu, iz katerega mora nedvoumno izhajati, da so konkretni tip svetilke preskusili po vseh točkah ustreznega standarda ter da je v vseh točkah tega standarda ustrezal predpisanim zahtevam. Poročilo o preskusu mora ustrezati zahtevam standarda SIST EN 45001.
Poročilo o preskusu lahko temelji le na preskusu, ki ga izvede laboratorij, ki izpolnjuje vsaj enega naslednjih pogojev:
1. da ima laboratorij, ki je izdal poročilo o preskusu, ustrezno akreditacijo slovenske nacionalne akreditacijske službe,
2. da je laboratorij, ki je izdal poročilo o preskusu, v sestavi ali pod nadzorstvom katere od institucij, ki je članica mednarodne sheme preskušanja in certificiranja in ki tudi sama izvaja certificiranje na podlagi poročil o preskusih tega laboratorija, opravljenih v skladu z določili standarda iz 1. člena te odredbe,
3. da je laboratorij v tujini, ki je izdal poročilo o preskusu, akreditiral akreditacijski organ, ki je član EA (European Accreditation of Certification) in ima podpisan ustrezen večstranski dogovor MLA (Multilateral Agreement) oziroma ustrezen sporazum o medsebojnem priznavanju s slovensko nacionalno akreditacijsko službo,
4. da ima laboratorij v tujini, ki je izdal poročilo o preskusu, pogodbo o medsebojnem priznavanju poročil o preskusih z Uradom Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje oziroma z organizacijo iz 11. člena te odredbe,
5. da je laboratorij v tujini, ki je izdal poročilo o preskusu, priglašen pri Komisiji Evropske unije v Bruslju.
Izvajalec preskušanja mora izpolnjevati vse zahteve, povezane s preskušanjem svetilk.
Poročilo o preskusu, ki ga je izdal laboratorij iz 2. točke tega člena, lahko upošteva le organizacija, ki je članica zadevne sheme.
6. člen
Izjave o skladnosti ni treba priložiti svetilkam, za katere je certifikacijski organ v smislu 16. člena zakona o standardizaciji izdal certifikat o skladnosti, s katerim potrjuje, da je bila svetilka na predpisan način preskušena in da izpolnjuje zahteve, določene v ustreznem standardu iz 1. člena te odredbe.
Veljavnost certifikata je pet let oziroma do prenehanja izpolnjevanja zahtev iz te odredbe.
Certificirano svetilko mora dobavitelj vidno in trajno označiti v skladu z določili odredbe o videzu in uporabi certifikacijskega znaka za označevanje proizvodov, ki jih je treba certificirati (Uradni list RS, št. 55/96 in 40/97).
Izjave o skladnosti ni potrebno priložiti svetilkam, ki imajo veljavno licenčno pogodbo za znak skladnosti v okviru ENEC sporazuma.
7. člen
Na podlagi registracije dobaviteljeve izjave o skladnosti izvaja organizacija, določena za izvajanje nadzora (v nadaljevanju: nadzorni organ), redni letni nadzor nad svetilkami, za katere je bila registrirana izjava o skladnosti.
Prvi nadzor mora biti zaključen najpozneje v 30 dneh od dneva registracije dobaviteljeve izjave o skladnosti. Dobavitelj mora ob registraciji izjave o skladnosti nadzornemu organu predložiti ustrezno dokumentacijo za določeno svetilko.
Poznejši nadzor se izvaja praviloma enkrat na leto in mora biti končan v 30 dneh od dneva začetka nadzornega postopka.
Nadzor se lahko izvaja pri dobavitelju ali pri nadzornem organu oziroma na tistem mestu, ki ga določi dobavitelj. Stroške nadzora poravna dobavitelj. O opravljenem nadzoru nadzorni organ sestavi zapisnik in v primeru uspešno zaključenega nadzornega postopka izda potrdilo o izpolnjevanju zahtev iz te odredbe, ki je sestavni del zapisnika. Izvirnike teh dokumentov hrani dobavitelj, kopije pa nadzorni organ.
Če se ob nadzoru ugotovi neskladnost med vzorcem in tehnično dokumentacijo, se izda negativno mnenje v zapisniku in prekliče registracija.
Pri izvedbi nadzora mora dobavitelj nadzornemu organu predložiti ustrezno dokumentacijo in vzorec svetilke, ki ga lahko izbere nadzorni organ.
Nadzorni organ ima pravico opraviti preskušanje posameznih lastnost svetilke v primeru, ko iz poročila niso razvidni vsi potrebni podatki oziroma če utemeljeno podvomi v resničnost podatkov iz poročila; o potrebi opravljanja preskusa posameznih lastnosti aparata mora nadzorni organ pred začetkom opravljanja preskusov obvestiti dobavitelja.
8. člen
Za svetilke, ki jih obravnava SIST EN 60598-2-20, 2. del, lahko organizacija iz 11. člena te odredbe registrira izjavo o skladnosti le po predhodno opravljenem nadzornem postopku, določenem v 7. členu te odredbe.
9. člen
Dobavitelj mora nadzornemu organu predložiti naslednjo dokumentacijo:
– poročilo o preskusu,
– tehnično dokumentacijo svetilke,
– navodilo za montažo oziroma uporabo.
Dobavitelj mora hraniti to dokumentacijo še najmanj deset let po zaključku prodaje obravnavanega tipa svetilke.
Dokumentacija, ki se predloži nadzornemu organu, mora biti izdelana v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku. Navodilo za montažo oziroma uporabo svetilke mora biti v slovenskem jeziku.
10. člen
Dobaviteljeva izjava o skladnosti se izbriše iz registra:
1. če dobavitelj med izvedbo nadzora ne predloži ustrezne dokumentacije svetilke in vzorca svetilke,
2. če se ugotovi, da svetilka ne ustreza izjavi o skladnosti ali zahtevam v njej navedenega standarda,
3. če se ugotovi, da svetilka ne ustreza pogojem za priključevanje na omrežno napetost v Republiki Sloveniji,
4. če dobavitelj ne poravna stroškov nadzora v 15 dneh po prejemu opomina za plačilo računa.
5. na pisno željo dobavitelja.
Za svetilko, za katero je bila dobaviteljeva izjava o skladnosti izbrisana iz registra, se lahko ponovno registrira nova dobaviteljeva izjava o skladnosti, če je bilo predhodno z nadzornim postopkom ugotovljeno izpolnjevanje zahtev iz te odredbe.
11. člen
Minister, pristojen za industrijo, z odločbo določi nadzorni organ, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. ima sedež v Republiki Sloveniji,
2. ni dobavitelj svetilk,
3. ima akreditacijo slovenske nacionalne akreditacijske službe za izvajanje preskusov na način, ki ga določajo ustrezni standardi iz 1. člena te odredbe.
12. člen
Standardi, navedeni v tej odredbi, se hranijo in so dosegljivi javnosti v Informacijskem centru Urada Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje.
13. člen
Nadzor nad izvajanjem te odredbe na trgu opravlja tržna inšpekcija. Dobavitelj mora tržnemu inšpektorju dati na vpogled registrirane izjave o skladnosti, zapisnike o nadzoru, opravljenem s strani nadzornega organa, če je bil nadzor opravljen, ter potrdila o izpolnjevanju zahtev iz te odredbe.
14. člen
Šteje se, da je bila izjava o skladnosti izdana v nasprotju s to odredbo, če dobavitelj ne omogoči nadzora v skladu s 7., 9. in 13. členom te odredbe.
Šteje se, da je bila izjava o skladnosti izdana v nasprotju s to odredbo, če dobavitelj izjavo o skladnosti prekliče pred izvedbo prvega nadzora in pri tem tržni inšpekciji ob nadzoru na trgu ne predloži dokumentacije iz 9. člena te odredbe.
15. člen
Nadzorni organ mora v enem mesecu od dneva objave te odredbe v Uradnem listu Republike Slovenije vzpostaviti register izjav o skladnosti.
Register o skladnosti vsebuje naslednje podatke:
– zaporedno številko in datum registracije,
– naziv svetilke in tipsko oznako,
– ime in naslov (sedež) proizvajalca,
– ime in naslov (sedež) dobavitelja,
– ime kontaktne osebe, ki je pri dobavitelju zadolžena za registracijo te izjave.
Register izjav o skladnosti je javen.
16. člen
Ne glede na določila 5. in 11. člena te odredbe lahko minister, pristojen za industrijo, določi preskusni laboratorij, certifikacijski organ ali nadzorni organ za opravljanje dejavnosti v skladu s to odredbo do 31. decembra 1999, če le-ta izpolnjuje naslednje pogoje:
1. je pravna oseba s sedežem v Republiki Sloveniji,
2. ima tehnično in poklicno usposobljene delavce z ustrezno izobrazbo in izkušnjami za izvajanje preskušanja oziroma certificiranja na podlagi standardov iz 1. člena te odredbe
3. ima merilno opremo, kot jo določajo standardi iz 1. člena te odredbe.
Izpolnjevanje pogojev, ki so določeni z 2. in 3. točko prejšnjega odstavka, preverja ministrstvo, pristojno za industrijo v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje.
17. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 017-45/98-1
Ljubljana, dne 4. novembra 1998.
Metod Dragonja l. r.
Minister
za gospodarske dejavnosti
Priloga

                       IZJAVA O SKLADNOSTI


-----------------------------------------------------------------
                        (ime dobavitelja)

-----------------------------------------------------------------
                            (naslov)

           s polno odgovornostjo izjavlja, da naprava

-----------------------------------------------------------------
  (ime, tip ali model, partija ali serijska številka svetilke),

za katero velja ta izjava, ustreza pogojem za priključitev na
omrežno napetost v Republiki Sloveniji in zahtevam iz naslednjih
                           standardov

-----------------------------------------------------------------
         (ime in/ali številka in datum izdaje standarda)

Kraj in datum                  Žig                 Ime in podpis
                                                  odgovorne osebe

Opozorilo: Izdaja izjave o skladnosti v nasprotju z določili
odredbe o obvezni dobaviteljevi izjavi o skladnosti svetilk
(Uradni list Republike Slovenije, št. 77/98) je prekršek, ki se
kaznuje v skladu s 3. točko prvega odstavka in drugim odstavkom
30. člena zakona o standardizaciji (Uradni list RS, št. 1/95).



AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti