Uradni list

Številka 73
Uradni list RS, št. 73/1998 z dne 30. 10. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 73/1998 z dne 30. 10. 1998

Kazalo

3670. Odlok o proračunu Občine Litija za leto 1998, stran 5684.

Na podlagi zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95) in na podlagi 15. člena statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 41/95, 70/95, 6/96) je Občinski svet občine Litija na 42. seji, dne 22. 10. 1998 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Litija za leto 1998
1. člen
S tem odlokom se določi finančni načrt Občine Litija za leto 1998 (v nadaljnjem besedilu: proračun) vključno z odplačevanjem dolgov iz naslova najetih investicijskih kreditov. Proračun zagotavlja sredstva za financiranje nalog v občini Litija (v nadaljnjem besedilu: občina) v letu 1998, ki so podrobno določene v bilanci prihodkov in odhodkov.
2. člen
V bilanci prihodkov in odhodkov so izkazani načrtovani prihodki iz davkov, taks, nadomestil, pristojbin, drugi prihodki ter prihodki od upravljanja in razpolaganja z občinskim premoženjem in načrtovani odhodki na ravni občine.
V računu financiranja se izkazuje odplačevanje dolgov in zadolževanje občine, ki je povezano s pokritjem negativnega salda bilance prihodkov in odhodkov.
3. člen
Proračun za leto 1998 se tako določa v naslednjih zneskih:
-------------------------------------------------------------------
              Bilanca prihodkov in odhodkov      Račun financiranja
                                        SIT                     SIT
-------------------------------------------------------------------
Prihodki                      1.346,013.905              23,811.051
Odhodki                       1.336,083.156              33,741.800
Primanjkljaj                              0                       0 
Presežek                          9,930.749                       0
-------------------------------------------------------------------
Račun financiranja obsega prihodke v višini 23,811.051 SIT ter odhodke v višini 33,741.800 SIT. Za pokritje primanjkljaja in uravoteženje proračuna se bo Občina Litija v letu 1998 tako zadolžila za 23,811.051; sklep o zadolžitvi sprejme občinski svet.
4. člen
Sredstva občinskega proračuna se delijo med letom enakomerno na vse nosilce oziroma uporabnike v okviru doseženih prihodkov, če ni z aktom občinskega sveta drugače določeno. Pri tem se upošteva zapadlost porabnikovih obveznosti in likvidnostno stanje občinskega proračuna.
5. člen
Proračunski porabniki so dolžni uporabljati sredstva le za namene, opredeljene v proračunu in če so izpolnjeni vsi z zakonom, statutom ali drugim aktom predpisani pogoji za uporabo sredstev.
Uporabniki ne smejo prevzemati na račun občinskega proračuna obveznosti, ki bi presegala sredstva odobrena s proračunom.
6. člen
Sredstva za plače se upravnemu organu mesečno zagotavljajo glede na število delavcev in funkcionarjev, koeficiente za določanje plač za posamezne skupine delovnih mest oziroma funkcij, osnovo za obračun plač, dodatno obremenjenost oziroma uspešnost in delovno dobo.
Nematerialne in materialne naložbe proračunskih porabnikov se odpisujejo praviloma v breme sklada osnovnih sredstev. Odpisujejo se lahko tudi v breme prihodkov kot strošek amortizacije do višine, določene v bilanci odhodkov proračunskih porabnikov, do katere se izvajalcem tudi zagotavljajo sredstva za amortizacijo.
Sredstva za druge osebne prejemke se dodeljujejo na podlagi pisnih zahtevkov v skladu z določbami zakona in kolektivne pogodbe.
7. člen
Za izvrševanje proračuna je odgovoren župan občine Litija. Za zakonitost, upravičenost in namembnost porabe odgovarjajo vodje oddelkov občinske uprave, ki predlagajo izplačila iz proračuna ter predstojniki zavodov in drugih porabnikov proračuna.
8. člen
V primeru, da prihodki proračuna med letom ne pritekajo v predvideni višini, župan, da bi ohranil proračunsko ravnotežje, zmanjša zneske sredstev, ki so v posebnem delu proračuna razporejeni za posamezne namene, ali zadrži uporabo teh sredstev.
9. člen
Če se v teku izvrševanja proračuna ugotovi, da so potrebna dodatna dela ali storitve za opravljanje nalog in dodatna sredstva za socialne prejemke, ki ob sprejemanju proračuna ali sklepanju pogodbe niso bila predvidena, so pa nujna za izvršitev del oziroma storitev, se sredstva lahko prerazporedijo v okviru iste dejavnosti. Sredstva se ne morejo prerazporejati za raven plač, prispevkov delodajalca in drugih osebnih prejemkov.
10. člen
O prerazporeditvah sredstev med postavkami v okviru iste dejavnosti, in sicer med višino postavke, ki je določena s proračunom in višino, ki je potrebna za pokritje obveznosti iz prejšnjega člena, odloča župan na predlog oddelka za finance.
Utemeljitve v pisni obliki oddelka za finance za tako prerazporeditev sredstev pripravijo oddelki občinske uprave.
11. člen
Sredstva se lahko prerazporedijo zgolj znotraj tekočega dela in zgolj znotraj investicijskega dela proračunske porabe in samo znotraj posamezne dejavnosti.
12. člen
V proračunu so zagotovljena sredstva za delo občinskih organov in uprave občine, sredstva za izvajanje dejavnosti na področju osnovnega šolstva, otroškega varstva, socialnega varstva, kulture, športa, raziskovalne dejavnosti, zdravstva, sredstva za subvencije in tekoče prenose v gospodarske javne službe, sredstva za požarno varnost in za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, sredstva za mrliško pregledno službo ter sredstva za druge namene.
13. člen
V rezervni sklad občine se izloči najmanj 0,5% skupno doseženih prihodkov. Izločanje v rezervni sklad se praviloma izvaja mesečno oziroma najkasneje do 31. 12. tekočega leta.
Proračunska rezerva se uporablja za namene iz prvega odstavka 12. člena zakona o financiranju občin. O navedeni porabi odloči občinski svet.
14. člen
Sredstva proračuna za investicije v izgradnjo občinskih lokalnih cest se razporejajo v skladu s kriteriji, ki so določeni v odloku proračuna, ali pa jih v skladu s politiko investicij v določenem obdobju sprejme občinski svet.
15. člen
Krajevna skupnost, na katere območju se gradi občinska cesta, mora z lastnimi sredstvi zagotoviti delež, ki ga določi občinski svet od predračunske vrednosti investicije. Krajevna skupnost je upravičena do sofinanciranja izgradnje vaških cest, ki so v upravljanju KS, kolikor sama zagotovi najmanj 65% sredstev po predračunski vrednosti, oziroma s kriteriji, ki jih sprejme občinski svet.
Pri investicijah v primarno komunalno omrežje in primarno vodovodno omrežje mora krajevna skupnost, na območju katere se to izgrajuje, zagotoviti lastno udeležbo v višini najmanj 50% sredstev po predračunski vrednosti, oziroma občinski svet lahko udeležbo krajevne skupnosti v posebnih primerih spremeni.
16. člen
Uporabniki proračunskih sredstev morajo nabavo opreme, investicijska, vzdrževalna dela in storitve oddati v skladu z zakonom o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 24/97).
17. člen
Javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanoviteljica je občina, se smejo zadolževati le s soglasjem ustanovitelja.
O soglasju odloča občinski svet.
O dajanju poroštev za izpolnitev obveznosti javnih podjetij in javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je občina, odloča občinski svet.
18. člen
Uprava občine in župan prevzemata obveznosti za račun občine izključno na ustrezen način pisnega dogovora (pogodba) oziroma z izdajo naročilnice, kot to določa navodilo.
19. člen
O odpisu prispevkov ter drugih obveznosti, ki so prihodek proračuna, odloča občinski svet.
20. člen
Nadzorni odbor opravlja nadzor:
– nad finančnim, materialnim in računovodskim poslovanjem uporabnikov po namenu, obsegu in dinamiki porabe,
– nad financiranjem investicij, za katere se sredstva delno ali v celoti zagotavljajo iz občinskega proračuna. Če se pri opravljanju proračunskega nadzora pri uporabnikih ugotovi, da sredstva niso porabljena za tiste namene, za katere so bila dodeljena, mora odbor zahtevati, da se ta sredstva vrnejo v občinski proračun in o tem obvestiti občinski svet.
21. člen
Uporabniki sredstev proračuna so dolžni do 15. 3. 1999 predložiti občini poročila o delu, realizaciji programa ter zaključni račun za leto 1998.
Uporabniku, ki ne izpolni pogoja, določenega v prejšnjem odstavku, se za nedoločen čas zadrži izplačilo vseh sredstev, brez obrazložitve.
Uporabniki so dolžni dodatno izdelati in dostaviti analize poslovanja, ki jih zahteva občinski svet, župan ali tajnik občinske uprave.
22. člen
Prihodki in odhodki, ki so bili doseženi na podlagi sklepa o začasnem financiranju potreb proračunskih porabnikov v letu 1998 v Občini Litija (Uradni list RS, št. 86/97, 27/98, 36/98, 50/98, 51/98 in 57/98), so sestavni del proračuna za leto 1998.
23. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati sklep o začasnem financiranju potreb proračunskih porabnikov v letu 1998 (Uradni list RS, št. 86/97, 27/98, 36/98, 50/98, 51/98 in 57/98).
24. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 401-53/98
Litija, dne 22. oktobra 1998.
Podpredsednik
Občinskega sveta
občine Litija
Jože Grošelj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti