Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1998 z dne 25. 9. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1998 z dne 25. 9. 1998

Kazalo

3059. Statutarni sklep o ustanovitvi narodnostnega sveta Občine Hodoš in Občine Šalovci, ter za volitve članov v svet MNSS Občine Hodoš in Občine Šalovci na rednih volitvah 1998, stran 4881.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93), na podlagi zakona narodnostne samoupravne skupnosti (Uradni list RS, št. 65/94) in na podlagi zakona o ustanovitvi občin, ter o določitvi njihovih območij (Uradni list RS, št. 60/94) je svet MNSS Občine Hodoš-Šalovci na izredni seji dne 14. septembra 1998 sprejel
S T A T U T A R N I S K L E P
o ustanovitvi narodnostnega sveta Občine Hodoš in Občine Šalovci, ter za volitve članov v svet MNSS Občine Hodoš in Občine Šalovci na rednih volitvah 1998
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Na podlagi dopolnilnega zakona o ustanovitvi občin, ter o določitvi njihovih območij (Uradni list RS, št. 56/98), se ustanovita dve novi Občini Hodoš in Šalovci, se hkrati ustanovita dve narodnostni skupnosti.
2. člen
Sedež MNSS v Občini Hodoš bo v vaško-kulturnem domu na Hodošu št. 52. Sedež MNSS v Občini Šalovci bo v vaško-gasilskem domu Domanjševci št. 67.
3. člen
Novo ustanovljene narodnostne skupnosti so pravne naslednice MNSS Občine Hodoš-Šalovci.
4. člen
Občinske narodnostne skupnosti so najkasneje v šestih mesecih, dolžne sprejeti novi statut v skladu z obstoječimi zakoni v RS. Do sprejetja statutov se uporablja ta statutarni sklep z veljavnimi zakoni.
II. VOLITVE OBČINSKIH NARODNOSTNIH SVETOV
5. člen
Predstavnike občinskega narodnostnega sveta volijo na splošnih in tajnih volitvah. Aktivna in pasivna volilna pravica pripada izključno le pripadnikom madžarske narodnosti.
Za izvedbo volitev se primerno uporabljajo določbe zakona o lokalnih volitvah, ki urejajo volitve v občinski svet.
Prve volitve razpiše predsednik MNSS Občine Hodoš-Šalovci.
6. člen
Volitve predstavnikov občinskega narodnostnega sveta potekajo na osnovi narodnostnega volilnega imenika. Imenik je zaradi vpogleda in v skladu z zakonom, dostopen volilcem. Kolikor je imenik pomanjkljiv, lahko vsak, ki ima volilno pravico, svojo narodnostno pripadnost potrdi s podpisom, torej lahko pride na narodnostni volilni imenik oziroma se da od tam črtati.
7. člen
Volitve občinskih narodnostnih svetov vodi volilna komisija, ki jo imenuje svet madžarske narodnostne samoupravne skupnosti, enotno za celotno narodnostno področje (trije člani + trije namestniki). Delo volilne komisije vodi predsednik komisije, kateri ima tudi namestnika. Na funkcijo predsednika je lahko imenovan le pravnik.
Sklepi volilne komisije so pravnomočni, če so na seji prisotni trije člani oziroma v primeru njihove odsotnosti, njihovi namestniki.
V času volitev morajo biti prisotni vsi člani in tudi njihovi namestniki.
Svet občinske narodnostne skupnosti se lahko odloči tako, da volitve opravi ena občinska volilna komisija in odbori, hkrati z volitvami v občinske svete, vendar mora dati soglasje za imenovanje članov občinske volilne komisije.
8. člen
Za predstavnika občinskega narodnostnega sveta lahko kandidira vsak, ki izpolnjuje pogoje 5. člena tega statutarnega sklepa.
Za kandidature je potrebno najmanj 15 podpisov volilcev, ki so navedeni v volilnem imeniku. Razen tega lahko kandidirajo tudi ustanove, organizacije (kulturna društva, zavodi za kulturo in informiranje, šole, ki opravljajo dejavnosti narodnostnega značaja oziroma politične organizacije narodnosti).
Kandidature je potrebno poslati volilni komisiji do določenega datuma. Kandidatura je veljavna, če jo s svojim podpisom potrdi tudi kandidirana oseba.
9. člen
Po ugotovitvi rezultatov in zakonitosti kandidature volilna komisija po občinah predlaga volilno listo svojih predstavnikov. Seznam kandidatov na glasovnici sestavi svet občinske madžarske narodnostne samoupravne skupnosti, oziroma občinska volilna komisija na podlagi žreba.
Na glasovnici mora biti vsaj za eno mesto več kandidatov, kot se jih voli v dani občini.
10. člen
Volitve potekajo po ti. večinskem sistemu oziroma volilci glasujejo za kandidate, ki se jim zdijo na volilni listi kandidatov najbolj ustrezni.
Izvoljeni bodo kandidati, ki v skladu z danim številčnim stanjem dobijo največ glasov. V primeru morebitne poznejše zamenjave predstavnika (iz kakršnega koli razloga), bo oseba, ki je na vrsti po določenem okvirnem številu, automatsko postal predstavnik.
11. člen
Funkcija predstavnika občinskega narodnostnega sveta ne izključuje drugih predstavniških funkcij.
Predstavniki madžarske narodnosti, ki imajo v narodnostnih občinskih svetih poseben status, so glede na svojo funkcijo člani občinskih narodnostnih svetov.
Kolikor so predstavniki s posebnim statusom izvolili tudi na listi skupnosti ali narodnostni listi občine, predstavnik občinskega narodnostnega sveta ne bo on, ampak naslednji kandidat za predstavnika, ki je v danem okrožju dobil največ glasov.
12. člen
Redne volitve članov sveta MNSS v Občini Hodoš in Šalovci se opravijo hkrati z rednimi lokalnimi volitvami.
13. člen
Za izvedbo volitev skrbijo občinske volilne komisije in krajevna volilna telesa. V Občini Hodoš volitve izvede ena občinska volilna komisija in volilni odbori. V Občini Šalovci pa posebna občinska volilna komisija in odbor za volitve predstavnikov narodnosti.
Kar zadeva naselja, skupina naselij narodnostno mešanega področja, se voli takole:
Občina Hodoš skupaj sedem predstavnikov:
Hodoš pet predstavnikov,
Krplivnik dva predstavnika,
Občina Šalovci skupaj štiri predstavnike:
Domanjševci štiri predstavnike.
14. člen
Volitve za narodnostno skupnost, za naselje Domanjševci, v Občini Šalovci se volitve opravijo, kot ena volilna enota.
Za naselje Hodoš in Krplivnik, v Občini Hodoš se volitve opravijo kot dve volilni enoti.
III. KONSTITUIRANJE OBČINSKEGA NARODNOSTNEGA SVETA
15. člen
Prvo sejo občinskega sveta skliče predhodni predsednik narodnostne skupnosti najkasneje 20 dni po volitvah in jo vodi do izvolitev organov sveta.
Svet je sklepčen, če je na seji več kot polovica članov prisotnih. Sklepi so veljavni, če je za sklep glasovalo več kot polovica prisotnih članov.
Za sprejem statuta je potrebna dvetretjinska večina članov.
16. člen
Predsednika in podpredsednika občinska narodnostna sveta izvolita izmed svojih članov s tajnim glasovanjem na 1. redni seji.
Kandidaturo predsednika in podpredsednika morata najmanj dva člana in kandidat podpisati.
Izvoljeni so tisti kandidati, kateri so dobili največ glasov od prisotnih članov, najmanj pa eno tretjino.
Kolikor je več kandidatov in v prvem krogu nobeden kandidat ne dobi zgoraj omenjenih glasov, se glasovanje ponovi. Kolikor kandidati še v drugem krogu ne dobijo zadosti glasov, se kandidatura ponovi.
17. člen
Predstavnike pomurskega sveta občinski narodnostni sveti izvolijo izmed svojih članov s tajnim glasovanjem na 1. redni seji.
Število članov iz posamezne občine določa statutarni sklep pomurske madžarske narodne skupnosti.
18. člen
Na prvi redni seji občinske narodnostne skupnosti, za izvolitev organov in predstavnikov strokovno vodi občinska volilna komisija.
IV. KONČNA DOLOČBA
19. člen
Statutarni sklep začne veljati, ko je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.
Hodoš, dne 14. septembra 1998.
Predsednik MNSS
Občine Hodoš-Šalovci
Ludvik Orban l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti