Uradni list

Številka 57
Uradni list RS, št. 57/1998 z dne 14. 8. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 57/1998 z dne 14. 8. 1998

Kazalo

2658. Odlok o razglasitvi gozdov s posebnim namenom – obora Smuka in obora Stari Log, stran 4213.

Na podlagi 44. člena in 94. člena zakona o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93) in 16. člena statuta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 39/95, 48/95 – pop. in 23/97) je Občinski svet občine Kočevje na 39. redni seji dne 29. 7. 1998 sprejel
O D L O K
o razglasitvi gozdov s posebnim namenom – obora Smuka in obora Stari Log
1. člen
Površine v Občini Kočevje v k.o. Smuka, k.o. Stari Log in k.o. Polom, ki so bile z odločbami 321-41/63-3/7 z dne 9. 9. 1963 in 321-4/76-3/7 z dne 18. 8. 1976 razglašene kot gozdovi s posebnim namenom (v nadaljevanju: GPN) zaradi intenzivne gojitve divjadi se na podlagi 44. in 94. člena zakona o gozdovih Republike Slovenije zaradi močno poudarjene turistične, poučne in raziskovalne funkcije ponovno razglasijo za GPN.
2. člen
Kot GPN se razglasijo površine v skupni izmeri 2.039,02 ha, in sicer ograjena površina Smuka (v nadaljevanju: obora Smuka) v skupni izmeri 1.004,19 ha ter ograjena površina Stari Log (v nadaljevanju: obora Stari Log) v skupni izmeri 1.034,83 ha. Odloku je priložena tudi karta v merilu 1:50.000. Podrobnejši topografski opis in opis posestnega stanja je razviden iz osnutka gozdnogospodarskega načrta za obori za obdobje 1993–2002.
Spisek parcel je sestavni del tega odloka.
3. člen
Namen izločitve obeh površin kot GPN je v intenzivni gojitvi divjadi za potrebe lovskega turizma v območju, za potrebe poučne in raziskovalne dejavnosti na področju ekologije divjadi in njenega vpliva na ekosistem ter za potrebe odlova živih živali.
4. člen
Z oborami v smislu zagotavljanja funkcij navedenih v 3. členu tega odloka uprava zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Kočevje, Gojitveno lovišče Medved Kočevje (v nadaljevanju: upravljalec obor).
5. člen
Zaradi narave GPN so površine na terenu izločene kot ograjen prostor v skladu s 24. členom zakona o gozdovih RS, na vseh glavnih dostopih v obori pa so na vidnih mestih postavljene opozorilne table. Upravljalec obor je dolžan zagotoviti nadzor in vzdrževanje ograje.
6. člen
Za območje GPN je z namenom ohranjanja in varstva lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev, vzpostavljen določen varstveni režim. Na teh površinah ni dovoljeno:
– izvajati dejavnosti, ki bi lahko občutno zmanjšala prehransko zmogljivost obeh obor,
– nabiranje ali uničevanje rastlin, živali, gliv in plodov,
– onesnaževanje in povzročanje hrupa,
– vodenje in paša domače živine,
– kurjenje in bivakiranje,
– izvajanje gradbenih in zemeljskih del, ki niso v skladu z namenom teh površin (odlaganje odpadnih materialov, izkopavanje rudnin...),
– odnašanje materiala ter uničevanje ostankov naselij, ki so kulturno zgodovinskega pomena.
7. člen
Gospodarjenje z divjadjo v oborah mora zagotavljati trajnost gozdnega ekosistema. V ta namen je znotraj obore potrebno zagotoviti naravno pomlajevanje, ki naj se ga dodatno izpopolnjuje s sadno plodonosnih drevesnih in grmovnih vrst.
8. člen
Vstop v obori je dovoljen samo z namenom izvajanja, obnavljanja in varstva namembnosti obor. Dovoljuje se vstop:
– lovskim gostom v spremstvu vodiča z namenom izvajanja lovsko turistična funkcije,
– v raziskovalne in študijske namene,
– z namenom izvajanja gozdnih del,
– pristojnim inšpekcijskim službam.
S predhodno obvestitvijo upravljalca GPN ter njegovim soglasjem je dovoljen tudi vstop v druge namene. Organizirane turistične izlete ali strokovne ekskurzije je potrebno priglasiti ZGS OE Kočevje, GL Medved, oziroma upravljalcu obor, ter pred vstopom pridobiti ustrezno dovoljenje.
Obiskovanje obor je omejeno na številčnost, ki v njih ne povzroča bistvenih motenj njihove namembnosti. Časovno so ti obiski ne smejo povzročati vznemirjenje divjadi v času poleganja mladičev.
9. člen
Gozdarska dela se načrtujejo in izvajajo tako, da ne ovirajo osnovnega namena GPN. Zato se sprejmejo naslednje določbe:
– vsa gozdarska dela se izvajajo v dogovoru z upravljalcem obor,
– dinamika in intenziteta gozdarski del mora biti prilagojena namenu obor,
– gozdarska dela so umerjena v nego, varstvo in obnovo gozda, ki bo čim bolje opravljal posebni namen obor,
– celotna površina obeh obor je razdeljena na oddelke, ki se po potrebi lahko členijo tudi na nižje ureditvene enote,
– pri gradnji vlak ali drugih prometnihc se miniranje praviloma ne uporablja.
O morebitnih poškodbah ograje nastalih pri izvajanju gozdarskih del je potrebno takoj obvestiti upravljalca obor.
10. člen
Upravljalec je dolžan zagotoviti, da divjad ne prehaja iz ograjenega prostora. Ravno tako je dolžan zagotoviti redne veterinarske preglede ter upoštevati in izvajati vse preventivne ukrepe za zdravstveno varstvo divjadi.
11. člen
V primerih, ko zaradi poškodovanosti ograje ali kakšnega drugega razloga divjad preide izven ograjenega prostora, mora upravljalec obor obvestiti:
– pristojno lovsko inšpekcijo,
– pristojno veterinarsko službo,
– upravljalce sosednjih lovišč.
V takšnih primerih so upravljalec obor in upravljalci sosednjih lovišč dolžni odstreliti neavtohtone vrste divjadi ne glede na lovopust. Uplenjena neavtohtona divjad je last upravljalca lovišča, v katerem je bila uplenjena.
12. člen
V kartografskih delih prostorskih planov v občini ter v vseh delih gospodarskih načrtov se površina obore Smuka in površina obore Stari Log prikazujeta kot dva funkcionalna celovita objekta. Površine opuščenih naselij se zaradi narave GPN priključijo obema objektoma. Kmetijske površine so sestavni del obore, zanje veljajo pogoji gospodarjenja kot so določeni v GGN ter urejanja kot to določa PUP za Kočevski Rog (PUP 1).
13. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja gozdarska, lovska in veterinarska inšpekcijska služba.
14. člen
Za kršitev tega odloka veljajo kazenske določbe veljavnega zakona o gozdovih in zakona o varstvu, gojitvi in lovu divjadi ter o upravljanju lovišč.
15. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati za te gozdove že izdane odločbe o razglasitvi za GPN.
16. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 061-1/95-20
Kočevje, dne 31. julija 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kočevje
Alojz Košir l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti