Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1998 z dne 17. 7. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1998 z dne 17. 7. 1998

Kazalo

2313. Navodilo o donacijah, ki so prihodek proračuna Republike Slovenije, stran 3685.

Na podlagi 4. člena zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 5/96, 78/97, 87/97 in 34/98) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o donacijah, ki so prihodek proračuna Republike Slovenije
I. SKUPNE DOLOČBE
1. člen
To navodilo ureja način vključevanja sredstev pomoči ali donacij med prihodke proračuna Republike Slovenije in izplačila sredstev pomoči in donancij kot odhodke proračuna Republike Slovenije.
2. člen
Pomoči ali donacije (v nadaljevanju: donacije) Republiki Sloveniji v obliki denarnih sredstev so prihodek proračuna Republike Slovenije.
3. člen
Proračunski uporabnik – prejemnik donacije (v nadaljevanju: prejemnik donacije) na podlagi podpisanega sporazuma ali pogodbe z donatorjem pošlje pisno vlogo Ministrstvu za finance – zakladnici, da odpre ali določi tolarski ali devizni račun na katerega se nakažejo prihodki iz naslova donacij. Pri tem navede tudi namen uporabe prihodkov od upravljanja s sredstvi donacij.
O vsakem pričakovanem prilivu sredstev na odprti račun prejemnik donacije predhodno obvesti Ministrstvo za finance – zakladnico in navede, na katero donacijo se nakazilo nanaša ter višino nakazanih sredstev.
Ob vplačilu sredstev na račun proračuna Republike Slovenije je potrebno navesti sklicno številko, ki jo določi Ministrstvo za finance – sektor za javno računovodstvo.
4. člen
Ministrstvo za finance – sektor za proračun na predlog prejemnika donacije v višini nakazanih sredstev donacij odpre eno ali več proračunskih postavk. Iz naziva postavke mora biti razvidno, da gre za donacijo.
5. člen
Ob nakazilu donacij v enkratnem znesku se proračunska postavka odpre ob nakazilu sredstev donacij in v višini nakazanih sredstev.
Ob nakazilu donacij v večkratnih zneskih, se proračunska postavka odpre ob nakazilu prvega dela sredstev donacije in v višini dejansko nakazanih sredstev. Dobroimetje na odprti proračunski postavki se poveča za vsakokratni priliv sredstev.
Dobroimetje na odprti proračunski postavki se zaradi tečajnih razlik uskladi z višino sredstev na deviznem računu najmanj na dan 31. marec, 30. junij, 30. september in 31. december.
6. člen
Sredstva donacij se ne morejo prenesti na druge proračunske postavke pri istem ali drugem poračunskem uporabniku razen, če to izhaja iz sporazuma ali pogodbe med donatorjem in prejemnikom donacije, ali če s tem predhodno soglaša donator v pisni obliki.
7. člen
Ministrstvo za finance vodi evidenco o nakazanih sredstvih donacij, ki so razporejena na posamezne proračunske postavke, o porabljenih sredstvih pri prejemniku donacije in o razpoložljivih sredstvih donacije. O navedenih podatkih Ministrstvo za finance obvešča prejemnika donacije.
8. člen
Če so sredstva donacij namenjena za investicijske odhodke, kot so opredeljeni v 34. in 35. členu zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 5/96, 78/97 in 34/98; v nadaljevanju: ZIPro), se ne glede na določila teh členov sredstva za investicijske odhodke zagotavljajo na posebni proračunski postavki pri prejemniku donacije.
Osnovna sredstva iz prvega odstavka tega člena so last Republike Slovenije in se izkazujejo v poslovnih knjigah proračunskega uporabnika, ki je sredstvo pridobil, ne glede na to, da sredstva uporablja druga pravna ali fizična oseba.
9. člen
Za plačilo odhodkov iz sredstev donacij se uporabljajo določbe predpisov, ki urejajo izplačila iz proračuna Republike Slovenije.
10. člen
Kolikor ni v sporazumu ali pogodbi med donatorjem in prejemnikom donacije drugače dogovorjeno se sredstva za plačilo prometnega davka, bančnih provizij in drugih stroškov črpajo iz sredstev donacije, prihodki od upravljanja s sredstvi donacij pa se vplačujejo v proračun.
11. člen
Poleg dokumentacije, ki je podlaga za plačilo v skladu s pravilnikom, ki ureja postopke izplačil iz proračuna Republike Slovenije, mora prejemnik donacije za izplačilo sredstev donacij iz deviznih depozitnih računov Republike Slovenije pri Banki Slovenije predložiti svoji finančno-računovodski službi tudi naslednje obrazce:
– “Obrazec za porabo deviznih sredstev iz naslova donacije za: plačilo izvajalcu v tujino”, ki je v prilogi številka 1, ali
– “Obrazec za porabo deviznih sredstev iz naslova donacije za: prodajo deviznih sredstev za plačilo izvajalcu v državi”, ki je v prilogi številka 2, ali
– “Obrazec za porabo deviznih sredstev iz naslova donacije za: dvig efektive”, ki je v prilogi številka 3,
in sicer z ozirom na to, ali se plačilo izvrši prejemniku v državi ali v tujini. Obrazec mora podpisati odgovorna oseba prejemnika donacije. Obrazci v prilogah so sestavni del tega navodila.
Finančno-računovodska služba prejemnika donacije pošlje obrazce Ministrstvu za finance – zakladnici.
12. člen
Na podlagi pisne zahteve donatorja se neporabljena sredstva donacij vrnejo donatorju ali prerazporedijo za drugi namen, kolikor je to dogovorjeno v pisnem sporazumu ali v pogodbi z donatorjem.
Za vrnjena sredstva donacij se zmanjša dobroimetje na proračunski postavki.
II. POSEBNE DOLOČBE ZA IZVAJANJE PROGRAMA PHARE
13. člen
Centralna finančna in pogodbena enota pri Ministrstvu za finance (v nadaljevanju: CFPE) v imenu vseh prejemnikov donacij vlaga zahtevke za odprtje računov in predhodno obvešča Ministrstvo za finance – zakladnico o vsakem pričakovanem nakazilu donacij iz naslova programa PHARE (v nadaljevanju: PHARE sredstva) na odprti račun.
14. člen
Uporabniki lahko prevzemajo obveznosti, ki terjajo plačilo v breme PHARE sredstev skladno z 10. in 43. členom ZIPro, ne glede na višino razpoložljivih sredstev na proračunski postavki, če je pogodba v skladu s programom, ki ga je potrdil donator, kar pred izdajo soglasja Ministrstva za finance – sektorja za proračun pisno potrdi CFPE.
15. člen
PHARE sredstva, za katera ni bila sklenjena pogodba o porabi sredstev do roka izteka finančnega memoranduma, ali če PHARE sredstva zaradi racionalne izvedbe niso bila porabljena v predvideni višini, se vrnejo donatorju na zahtevo donatorja ali prerazporedijo na druge proračunske postavke na podlagi predhodnega soglasja donatorja v pisni obliki.
Zahtevek za vračilo ali prerazporeditev sredstev vloži CFPE v imenu donatorja.
16. člen
Za izvedbo programa PHARE se sredstva za plačilo prometnega davka črpajo iz proračunske postavke PHARE – lastna udeležba pri prejemniku donacije.
Sredstva za plačilo provizije Banke Slovenje ob nakazilu sredstev na račun pri Banki Slovenije se črpajo iz posebne proračunske postavke PHARE pri Ministrstvu za finance. Plačilo se izvrši na podlagi računa, ki ga izstavi Banka Slovenije.
17. člen
Izplačilo PHARE sredstev se lahko izvrši samo, če je izplačilo predhodno pisno odobril odredbodajalec za izvedbo programa PHARE (PAO).
18. člen
Originale bančnih garancij in certifikatov o poreklu blaga hrani CFPE.
III. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
19. člen
Z dnem uveljavitve tega navodila preneha veljati navodilo o donacijah št. 401-25/95, z dne 9. 3. 1998, ki ga je izdal minister za finance.
20. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 401-23/98
Ljubljana, dne 24. junija 1998.
Mitja Gaspari l. r.
Minister za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti