Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1998 z dne 17. 7. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1998 z dne 17. 7. 1998

Kazalo

2312. Navodilo o uporabi sredstev od prodaje in zamenjave nepremičnin in premičnin, ki so v lasti Republike Slovenije in odškodnin iz naslova zavarovanj, stran 3684.

Na podlagi 4. in 52. člena zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 5/96, 78/97, 87/97 in 34/97) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o uporabi sredstev od prodaje in zamenjave nepremičnin in premičnin, ki so v lasti Republike Slovenije in odškodnin iz naslova zavarovanj
1. člen
To navodilo ureja:
– postopek vključevanja sredstev in način uporabe sredstev od prodaje ali zamenjave nepremičnin in premičnin, ki so v lasti Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: sredstva od prodaje državnega premoženja), ki so namenjena za investicijske izdatke za izvajanje nalog uporabnikov proračuna Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: uporabniki), v proračun Republike Slovenije in
– postopek vključevanja sredstev in način uporabe sredstev odškodnin iz naslova zavarovanj nepremičnin in premičnin, ki so v lasti Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: odškodnine).
2. člen
Državno premoženje po 52. členu zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 5/96, 78/97, 87/97 in 37/97; v nadaljnjem besedilu: ZIPro) in tem navodilu so nepremičnine in premičnine, ki so v lasti Republike Slovenije in s katerimi upravljajo uporabniki.
3. člen
Sredstva od prodaje državnega premoženja iz 1. člena tega navodila in odškodnine so prihodek proračuna Republike Slovenije.
Obseg povečanja prihodkov in odhodkov proračuna Republike Slovenije v tekočem letu iz tega naslova, se izkaže v zaključnem računu proračuna Republike Slovenije za tekoče leto.
4. člen
Sredstva od prodaje državnega premoženja in odškodnine se lahko namenijo samo za nakup nepremičnin in premičnin za izvajanje nalog uporabnikov, ki so določene s posebnimi predpisi.
Sredstva od prodaje državnega premoženja in odškodnine se smejo uporabiti samo v korist uporabnika, ki je upravljal nepremičnine in premičnine, katerih prodaja ali zamenjava se predlaga ali so bila poškodovana.
5. člen
Na predlog uporabnika, ki je prejemnik sredstev od prodaje državnega premoženja odpre Ministrstvo za finance posebno proračunsko postavko (v nadaljnjem besedilu: posebna proračunska postavka). Posebna proračunska postavka se odpre po nakazilu sredstev od prodaje državnega premoženja in v višini dejansko nakazanih sredstev.
Uporabnik predlogu za odprtje posebne proračunske postavke priloži sklep pristojnega organa o prodaji ali zamenjavi nepremičnine ali premičnine, iz katerega je razvidno kakšno premoženje se je prodalo ali zamenjalo in dokazilo o vplačilu sredstev v proračun Republike Slovenije.
Posebna proračunska postavka se odpre glede na namen porabe sredstev od prodaje državnega premoženja v okviru namena Investicije in investicijsko vzdrževanje. Iz naziva posebne proračunske postavke mora biti razviden okviren namen porabe sredstev, postavka pa mora biti opremljena z oznako “- sredstva od prodaje državnega premoženja”.
Kolikor je v proračunu za določen odhodek že odprta proračunska postavka, se ob nakazilu sredstev dobroimetje na tej proračunski postavki poveča za vsakokratni priliv sredstev.
6. člen
Na predlog uporabnika, ki je prejemnik sredstev odškodnine, odpre Ministrstvo za finance posebno proračunsko postavko, ki se odpre po nakazilu sredstev odškodnine in v višini dejansko nakazanih sredstev. Posebna proračunska postavka mora biti odprta v okviru namena porabe sredstev in opremljena z oznako “- sredstva odškodnine”.
V primeru poškodovanega premoženja uporabnik v predlogu za odprtje posebne proračunske postavke navede poškodovano premoženje in priloži dokazilo o vplačilu sredstev v proračun Republike Slovenije.
Kolikor je v proračunu za določen odhodek že odprta proračunska postavka, se ob nakazilu sredstev dobroimetje na tej proračunski postavki poveča za vsakokratni priliv sredstev.
7. člen
Za razpolaganje in izplačila sredstev od prodaje državnega premoženja se uporabljajo predpisi, ki urejejajo financiranje iz proračuna Republike Slovenije.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka tega člena lahko uporabnik skladno z 10. členom ZIPro prevzemajo obveznosti, ki terjajo plačilo v breme sredstev na posebni proračunski postavki v tekočem letu ali v prihodnjih letih, samo do višine razpoložljivih sredstev na posebni proračunski postavki.
Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena ni dovoljeno prerazporejanje proračunskih sredstev na in iz posebne proračunske postavke.
8. člen
Uporabnik lahko prične s postopkom za oddajo javnega naročila ali prevzema obveznosti v breme sredstev na posebni proračunski postavki samo v višini na postavki zagotovljenih sredstev.
Ob predlaganju načrta nabav, pričetku postopka za oddajo javnega naročila in prevzemanju obveznosti v breme sredstev na posebni proračunski postavki morajo uporabniki upoštevati načela določena v 10. členu tega navodila.
9. člen
O nakupu nepremičnin in premičnin v breme sredstev na posebni proračunski postavki odloča Vlada Republike Slovenije z načrtom nabav skladno s 34. členom ZIPro.
Načrt nabav mora biti obrazložen in v njem je potrebno prikazati nepremičnine in premičnine, katerih nakup se predlaga, ločeno po skupinah na:
– zemljišča,
– gradbeni objekti,
– oprema, brez prevoznih sredstev,
– prevozna sredstva in
– druga osnovna sredstva.
Za vsako nepremičnino in premičnino katere nakup se predlaga je potrebno navesti predvideno nabavno ceno in proračunske vire financiranja in sicer ločeno prikazana sredstva zagotovljena na:
– posebni proračunski postavki ali
– na drugih proračunskih postavkah.
Določbe tega navodila, ki se nanašajo na načrt nabav se smiselno uporabljajo tudi za načrt informatizacije uporabnikov iz 35. člena ZIPro.
10. člen
Sredstva od prodaje državnega premoženja in odškodnine po tem navodilu se lahko uporabijo samo za nakup nepremičnin in premičnin, ki služijo istemu namenu kot prodane, zamenjane ali poškodovane nepremičnine in premičnine.
Sredstva od prodaje in zamenjave nepremičnin se uporabijo le za nakup nepremičnin. Sredstva od prodaje in zamenjave opreme se uporabijo le za nakup opreme. Sredstva od prodaje in zamenjave prevoznih sredstev se uporabijo le za nakup prevoznih sredstev. Sredstva od prodaje in zamenjave osnovnih sredstev za druge namene se uporabijo le za nakup osnovnih sredstev za druge namene.
Odškodnine iz naslova zavarovanj nepremičnin in premičnin, se lahko uporabijo za odpravo škode, kolikor obseg škode to zahteva, pa tudi za nakup nepremičnin in premičnin.
11. člen
Z dnem uveljavitve tega navodila preneha veljati navodilo o uporabi sredstev od prodaje in zamenjave nepremičnin in premičnin, ki so v lasti Republike Slovenije in odškodnin iz naslova zavarovanj št. 466-16/98, z dne 3. 4. 1998, ki ga je izdal minister za finance.
12. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 466-16/98
Ljubljana, dne 24. junija 1998.
Mitja Gaspari l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti