Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1998 z dne 3. 7. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1998 z dne 3. 7. 1998

Kazalo

2193. Splošni pogoji poslovanja pomembnejšega avtobusnega postajališča Tržič, stran 3535.

Na podlagi zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 72/94 in 54/96) in pravilnika o opremljenosti avtobusnih postaj in pomembnejših avtobusnih postajališč ter načinu opravljanja storitev avtobusnih postaj (Uradni list RS, št. 35/88) je Integral AP Tržič, d.d., Tržič, dne 21. maja 1998 sprejel
S P L O Š N E P O G O J E
poslovanja pomembnejšega avtobusnega postajališča Tržič
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Splošni pogoji poslovanja pomembnejšega avtobusnega postajališča Tržič (v nadaljnjem besedilu: splošni pogoji poslovanja) opredeljujejo:
– storitve pomembnejšega avtobusnega postajališča Tržič (v nadaljnjem besedilu: PAP) in način njihovega izvajanja;
– razmerje med PAP in splošni pogoji poslovanja opredeljujejo prevozniki v linijskem cestnem prometu;
– razmerje med PAP in prevozniki ter PAP in organizatorji potovanj v javnem prevozu oseb v notranjem in mednarodnem prostem cestnem prometu;
– razmerje med PAP in potniki.
2. člen
Izrazi v splošnih pogojih poslovanja pomenijo:
– pooblaščeno osebje PAP so osebe s pooblastilom direktorja družbe Integral Tržič, d.d.;
– uporabniki storitev PAP so potniki, linijski prevozniki, prevozniki v prostem cestnem prometu, organizatorji potovanj ter naročniki prevoza oziroma potovanja;
– organizatorji potovanj so pravne ali fizične osebe, ki opravljajo organizirane posebne prevoze v prostem cestnem prometu in izpolnjujejo za to zakonsko predpisane pogoje.
3. člen
PAP opravlja sprejem in odpravo avtobusov, predvidenih z voznim redom, potnikov, prodajo in predprodajo kuponskih, mesečnih in večmesečnih vozovnic, daje informacije o prevozih potnikom in prevoznikom, prevzema in posreduje nespremljano prtljago in predane pošiljke po avtobusih in opravlja druge storitve v zvezi s prevozi za potnike in prevoznike.
PAP postaja opravlja tudi:
– sprejem in odpravo avtobusov, ki opravljajo prevoze v prostem cestnem prometu,
– sprejem in odpravo potnikov v prostem cestnem prometu.
PAP opravlja svoje storitve pod enakimi pogoji za vse uporabnike, v skladu s splošnimi pogoji poslovanja.
II. STORITVE PAP IN NAČIN NJIHOVEGA IZVAJANJA
4. člen
PAP opravlja svojo dejavnost po poslovnem in delovnem času, ki ga določi direktor družbe Integral AP Tržič, d.d., ter je objavljen na sedežu družbe Integral AP Tržič, d.d., na vidnem mestu. PAP zaračunava svoje storitve po objavljenem ceniku storitev PAP Tržič (v nadaljnjem besedilu: cenik PAP), ki ga izda direktor družbe Integral AP Tržič, d.d..
5. člen
PAP sprejema in odpravlja avtobuse na prostoru predvidenem za odhod in prihod avtobusov.
6. člen
Prodajo vozovnic opravlja PAP in sicer na prodajnem mestu, ki se nahaja na PAP Tržič.
7. člen
Informacije o avtobusnih prevozih posredujejo informatorji PAP na prodajnem mestu.
8. člen
PAP določa prostor za vse prihode in odhode avtobusov v linijskem in prostem cestnem prometu.
9. člen
Če pooblaščena oseba PAP ugotovi, da voznik oziroma sprevodnik ni sposoben varno opravljati svojega dela obvesti o tem prevoznika v linijskem cestnem prometu ali pa prevoznika oziroma organizatorja potovanj v javnem prevozu oseb v mednarodnem ali notranjem prostem cestnem prometu, da ta nadomesti voznika oziroma sprevodnika z drugo osebo istega ali drugega prevoznika. Če prevoznik ne ravna v skladu z navodili pooblaščene osebe PAP, ta obvesti pristojne organe za notranje zadeve. Eventualni stroški bremenijo prevoznika v linijskem cestnem prometu ali pa prevoznika oziroma organizatorja potovanj v javnem prevozu oseb v mednarodnem ali notranjem prostem cestnem prometu oziroma PAP, če so stroški nastali brez krivde prevoznika.
10. člen
Kršitve voznega reda, varnosti in določil splošnih pogojev poslovanja, ki jih povzroči osebje prevoznikov v linijskem cestnem prometu oziroma osebje prevoznikov oziroma organizatorjev potovanj v javnem prevozu oseb v mednarodnem ali notranjem prostem cestnem prometu in jih ugotovijo delavci PAP, sporoča PAP prevoznikom v linijskem cestnem prometu ali pa prevoznikom oziroma organizatorjem potovanj v javnem prevozu oseb v mednarodnem ali notranjem prostem cestnem prometu.
11. člen
Ob prihodu avtobusa na PAP in po končani vožnji, izstopu potnikov in izdani prtljagi, je vozno osebje dolžno zapustiti območje PAP v času pet minut po prihodu avtobusa na območje PAP. Ustavljanje in parkiranje avtobusov ali drugih vozil na prostoru predvidenem za odhod in prihod avtobusov ni dovoljeno. V primeru ustavitve vozila, v nasprotju z predhodnim določilom, pooblaščeno osebje PAP o tem obvesti pristojne organe, PAP pa pripada nadomestilo za nastale materialne stroške po ceniku PAP.
III. RAZMERJE MED PAP, PREVOZNIKI V LINIJSKEM CESTNEM PROMETU, PREVOZNIKI V PROSTEM CESTNEM PROMETU TER ORGANIZATORJI POTOVANJ V JAVNEM PREVOZU OSEB V MEDNARODNEM IN NOTRANJEM CESTNEM PROMETU
12. člen
Prevoznik v linijskem cestnem prometu in prevoznik oziroma organizator potovanj v javnem prevozu oseb v mednarodnem ali notranjem prostem cestnem prometu je dolžan zagotoviti izvajanje določil splošnih pogojev poslovanja in z njimi seznaniti vozno osebje.
13. člen
Na območju PAP ni dovoljeno čiščenje avtobusov kot tudi ne opravljanje drugih opravil, s katerimi se onesnažuje prostor. Na območju PAP stojijo vozila z ugaslim motorjem. Zagon motorja vozila je dovoljen le neposredno pred odhodom avtobusa.
14. člen
Postavitve avtobusov na prostor predviden za odhode in njihovi odhodi, ki jih PAP vnaprej določi, morajo biti točni, v skladu z določili splošnih pogojev poslovanja in voznim redom.
15. člen
Prevoznik lahko zagotovi postavitev tehnično sposobnih avtobusov za vse linije na peron, ki imajo odhod iz PAP Tržič:
– 10 minut pred predvidenim odhodom v primestnem in v medkrajevnem ter mednarodnem linijskem cestnem prometu in 10 minut pred predvidenim odhodom v prostem cestnem prometu.
16. člen
Avtobusi morajo stati na prostoru, ki ga določi PAP ter omogoča varen vstop oziroma izstop potnikov in ureditev drugih zadev, v zvezi s prevozom. Vozno osebje mora biti pri avtobusu zaradi nudenja informacij ali pomoči potnikom pri vstopanju ali izstopanju in razmestitvi potnikov ter pri shranitvi prtljage.
17. člen
Avtobusi v tranzitnem prometu se smejo zadrževati na peronu, največ 15 minut.
18. člen
Prevoznik mora najkasneje 15 dni pred dnevom uveljavitve voznega reda, dostaviti PAP vozni red ter cenike s pogoji prevoza potnikov in prtljage, kakor tudi vse spremembe voznih redov oziroma cenikov v skladu s pravilnikom o postopku usklajevanja avtobusnih voznih redov ter njihovem vpisu v register ter zakonom o prevozih v cestnem prometu.
19. člen
Za linijski cestni promet se zaračunavajo in plačujejo storitve v skladu s pisno pogodbo o poslovnem sodelovanju. Če pa pogodba ni sklenjena, je prevoznik dolžan plačati storitve po ceniku PAP na licu mesta oziroma v roku 8 dni od dneva izstavitve računa.
20. člen
Prevoznik oziroma organizator potovanj v javnem prevozu oseb v mednarodnem ali notranjem prostem cestnem prometu je dolžan predhodno skleniti s PAP pisno pogodbo o poslovnem sodelovanju (v nadaljnjem besedilu: pogodba). Če pogodba ni sklenjena, je uporabnik dolžan plačati storitve PAP po ceniku PAP neposredno po prihodu avtobusa na PAP oziroma pred odhodom, in sicer pooblaščeni osebi Integrala AP Tržič, d.d. Prevoznik oziroma organizator potovanj v javnem prevozu oseb v mednarodnem cestnem prometu ali notranjem cestnem prometu, ki nima s PAP sklenjene pisne pogodbe in v nasprotju z določili splošnih pogojev poslovanja ustavi vozilo na območju PAP, je dolžan na zahtevo pooblaščenega osebja PAP vozilo takoj odstraniti. Če tega ne stori, pooblaščeno osebje PAP obvesti pristojne organe, prevoznik oziroma organizator potovanj pa krije nastale materialne stroške, v višini določeni s cenikom PAP.
IV. RAZMERJE MED POMEMBNEJŠIM AVTOBUSNIM POSTAJALIŠČEM IN POTNIKI
21. člen
Potnik mora sam poskrbeti, da na PAP vstopi v pravi avtobus. Invalidi, noseče ženske in starejši občani imajo prednost pri koriščenju storitev PAP.
22. člen
Na območju PAP, morajo potniki sami skrbeti za osebno varnost in svoje osebne predmete. V primeru ogrožanja varnosti potnikov, pooblaščeno sebje PAP javlja kršitve pristojnim organom za notranje zadeve.
V. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
24. člen
Integral AP Tržič, d.d., sprejme, v skladu s splošnimi pogoji poslovanja, potrebne akte v zvezi z organizacijo dela, poslovnim in delovnim časom, cenik PAP in druge akte, ki urejajo odnose med uporabniki storitev in PAP. Za sprejem sprememb in dopolnitev splošnih pogojev poslovanja, je pristojen direktor Integral AP Tržič, d.d.
25. člen
Te splošni pogoji poslovanja začnejo veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Direktor
Integral Tržič, d.d.
Drago Gril l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti