Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/1998 z dne 30. 6. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/1998 z dne 30. 6. 1998

Kazalo

2134. Odlok o proračunu Občine Šmarje pri Jelšah za leto 1998, stran 3455.

Na podlagi 3. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94), 57. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 20 /95) in 71. člena statuta Občine Šmarje pri Jelšah, je Občinski svet občine Šmarje pri Jelšah na seji dne 3. 6. 1998 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Šmarje pri Jelšah za leto 1998
1. člen
S tem odlokom se določa obseg sredstev proračuna Občine Šmarje pri Jelšah za leto 1998, porabo sredstev za financiranje nalog občine in način izvrševanja proračuna.
2. člen
Proračun Občine Šmarje pri Jelšah za leto 1998 izkazuje:
a) v bilanci prihodkov in odhodkov
– prihodke v višini                           678,424.000,00 SIT
– odhodke v višini                            693,150.000,00 SIT
b) Račun financiranja:
– zadolžitev v letu 1998 v višini              31,000.000,00 SIT
– odplačilo posojil                            16,274.000,00 SIT
Prihodki so razdeljeni na financiranje zagotovljene porabe in financiranje drugih nalog občine.
Podrobnejši pregled prihodkov proračuna in njihova razporeditev so izkazani v bilanci prihodkov in odhodkov ter računu financiranja, ki je sestavni del tega odloka.
3. člen
V stalno proračunsko rezervo Občine Šmarje pri Jelšah se izloči 0,5 % predvidenih skupnih prihodkov občinskega proračuna za leto 1998 in znaša 3,400.000 SIT.
Izločanje v rezervo se izvršuje praviloma mesečno, najkasneje pa do 31. decembra 1998. Sredstva stalne proračunske rezerve se uporabljajo skladno z zakonom o financiranju občin in občinskim statutom. O razporejanju sredstev rezerv odloča župan občine in občinski svet.
4. člen
Sredstva proračuna se praviloma delijo med letom enakomerno med vse uporabnike proračuna v okviru doseženih prihodkov in v odvisnosti od zapadlih obveznosti, v skladu z likvidnostnim položajem, razen če občinski svet z ustreznim aktom ne določi drugače.
5. člen
Uporabniki proračunskih sredstev smejo v imenu občine prevzemati obveznosti le v okviru sredstev in za namene, ki do so določeni s proračunom in če so izpolnjeni vsi z zakonom in drugimi akti predpisani pogoji za uporabo sredstev.
Uporabniki proračuna morajo investicijska in vzdrževalna dela nad vrednostjo 5,000.000 SIT oddajati s pogodbo na podlagi javnega razpisa sicer pa ravnati skladno z zakonom o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 24/97).
Uporabniki proračunskih sredstev so dolžni pristojnemu organu za finance v občini predložiti zaključne račune za pretečeno leto, na zahtevo župana ali občinskega sveta pa tudi medletna poraočila o porabi proračunskih sredstev.
6. člen
Za izvrševanje proračuna je odgovoren župan. Župan lahko za posamezna področja izvrševanja proračuna pooblasti tajnika občine in načelnike oddelkov v občinski upravi.
7. člen
Župan je pooblaščen da:
– odloča o porabi sredstev stalne proračunske rezerve v višini 20 % sredstev rezerv pri enkratni odobritvi,
– odloča o zmanjšanju odhodkov, če prihodki niso realizirani v planirani višini,
– odloča o uporabi tekočih likvidnostnih sredstev zaradi ohranitve njihove realne vrednosti.
8. člen
Župan lahko začasno zmanjša obseg sredstev, ki so v posebnem delu proračuna razporejena za posamezne namene, ali pa začasno zadrži uporabo teh sredstev, če prihodki proračuna niso doseženi v predvideni višini.
O ukrepih iz prejšnjega odstavka je župan dolžan obvestiti občinski svet in uporabnike sredstev in predlagati ukrepe oziroma ustrezno spremembo občinskega proračuna.
9. člen
Če se zaradi neenakomernega pritekanja prihodkov v proračun, izvrševanje proračuna ne more uravnovesiti, se lahko za začasno kritje odhodkov uporabijo sredstva rezerv občinskega proračuna ali najame posojilo največ do 5% sprejetega proračuna, ki pa mora biti odplačano do konca proračunskega leta.
O koriščenju stalne proračunske rezerve in najetju posojila za namene iz prejšnjega odstavka obvesti župan občinski svet.
10. člen
Za realizacijo obveznosti proračuna iz naslova investicij na področju gospodarske infrastrukture in družbenih dejavnosti, bo občina najela kratkoročno posojilo do višine določene s proračunom. Pogodbo o najetju posojila sklene župan.
11. člen
Nadzorni odbor opravlja nadzor nad:
– finančnim, materialnim in računovodskim poslovanjem uporabnikov proračuna glede na namen, obseg in dinamiko porabe sredstev,
– financiranjem investicij, za katere se sredstva delno ali v celoti zagotavljajo iz občinskega proračuna.
Če se pri nadzoru iz prvega odstavka tega člena ugotovi, da se sredstva ne uporabljajo za namene, za katere so bila dodeljena, odbor zahteva, da se ta sredstva vrnejo v proračun in o tem obvesti občinski svet in župana.
12. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 06202-36/98
Šmarje pri Jelšah, dne 4. junija 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Šmarje pri Jelšah
Stanko Javornik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti