Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/1998 z dne 30. 6. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/1998 z dne 30. 6. 1998

Kazalo

2128. Odlok o gozdnih cestah, stran 3447.

Na podlagi 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95), 82. člena zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97), 37. člena zakona o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93), 3. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) ter 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93) in 11. člena statuta Občine Šentjernej (Uradni list RS, št. 43/95), je Občinski svet občine Šentjernej na 36. redni seji dne 25. 5. 1998 sprejel
O D L O K
o gozdnih cestah
1. člen
S tem odlokom občina uredi način opravljanja rednega vzdrževanja in varstva ter organiziranja obnavljanja občinskih gozdnih cest.
2. člen
Med gozdne ceste spadajo lokalne ceste in javne poti v lasti Občine Šentjernej, ki potekajo po območju gozda na lokaciji občine.
3. člen
Režim uporabe gozdnih cest določi občina s sporazumom z Zavodom za gozdove Republike Slovenije oziroma njegovo območno enoto in Ministrstvom za promet in zveze.
4. člen
Lokalne ceste in javne poti, ki potekajo po območju gozda, vzdržuje ter skrbi za njihovo varnost in obnavljanje izvajalcev javne službe, s katerim Občine Šentjernej sklene pogodbo o vzdrževalnih delih.
Lokalne gozdne ceste in gozdne javne poti morajo biti vzdrževane tako, da je na njih mogoč promet, za katerega so namenjene.
5. člen
Vzdrževanje gozdnih lokalnih cest in gozdnih javnih poti je obvezna gospodarska javna služba, ki obsega:
– vzdrževalna dela za ohranjanje javnih cest v dobrem stanju, za zagotavljanje prometne varnosti in prevoznosti cest, nadzor nad stanjem cest in njihovega varovalnega pasu ter vzpostavitev prevoznosti cest ob naravnih in drugih nesrečah – redno vzdrževanje cest;
– obnavljanje javnih cest – organiziranje vzdrževalnih del, ki se na javnih cestah opravljajo v mejah cestnega sveta in v daljših časovnih obdobjih zaradi izboljšanja in obnavljanja njihovih prometnih in varnostnih lastnosti.
Gozdne prometnice se morajo vzdrževati in uporabljati tako, da se čim manj prizadenejo gozdna tla, rastline in živali.
Letni program dela pripravi ZGS in ga da v potrditev Občinskemu svetu občine Šentjernej.
6. člen
Prepovedano je:
1. ovirati ali onemogočati odvijanje prometa na lokalni gozdni javni cesti oziroma lokalni gozdni javni poti,
2. trajno zasesti gozdno cesto,
3. odlagati, puščati ali metati na gozdno javno cesto oziroma javno pot karkoli, kar bi oviralo oziroma ogrožalo promet na njej,
4. spuščati po pobočjih nasipov in usekov gozdnih javnih poti kamenje, les in druge predmete,
5. graditi priključke na lokalno gozdno javno cesto oziroma gozdno pot brez soglasja službe, ki je za to zadolžena na Občini Šentjernej,
6. poškodovati prometno signalizacijo oziroma prometne znake na javni gozdni cesti oziroma poti,
7. odvajati na gozdno cesto oziroma pot vodo, odplake in druge tekočine,
8. puščati na gozdni cesti oziroma poti sneg ali led, ki pade ali zdrsne nanjo,
9. ovirati odtekanje vode iz gozdne ceste oziroma poti,
10. puščati na gozdno cesto oziroma pot živali brez nadzorstva, pasti živino na cestnem svetu ali graditi ob cesti napajališča za živali,
11. namerno zažigati ob gozdni cesti oziroma poti strnišča, odpadne in druge gorljive snovi,
12. z mazili ali drugimi snovmi pomastiti cesto,
13. voziti ali parkirati po bankinah, razen če je ustavljanje in parkiranje izrecno dovoljeno,
14. postavljati ograje, nameščati les ali drug material, če se s tem poslabša ali onemogoči preglednost gozdne ceste ali drugače ovira ali ogroža promet ali če se s tem poškoduje cesta oziroma pot in če onemogoči prosto pot meteorne vode v obcestnem jarku,
15. nameščati ali uporabljati na gozdni cesti oziroma poti ali ob njej luči ali druge svetlobne naprave, ki bi lahko ovirale ali ogrožale promet,
16. zavirati vprežna vozila s privezovanjem koles ali s coklami.
7. člen
Kakršna koli dela na lokalni gozdni cesti oziroma javni gozdni poti zaradi sečnje ali obdelave gozdnih sortimentov oziroma spravila lesa je mogoče izvajati le po predhodnem soglasju Občine Šentjernej. Občina pred izdajo dovoljenja pridobi soglasje Zavoda za gozdove.
Izvajalec vzdrževalnih del iz 4. člena tega odloka s prometno signalizacijo označi zaporo ceste v skladu z izdanim dovoljenjem.
8. člen
Čezmerno uporabo lokalnih gozdnih javnih cest in gozdnih javnih poti v smislu 41. člena zakona o gozdovih Slovenije ugotavlja izvajalec javne službe v sodelovanju z upravnim organom občine in Zavodom za gozdove Slovenije oziroma njegovo območno enoto.
Upravni organ občine izstavi uporabniku, ki čezmerno uporablja cesto in pot, po sklepu župana račun, v višini, ki zagotavlja odpravo posledic čezmerne uporabe.
9. člen
Z denarno kaznijo od 30.000 SIT do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba oziroma podjetnik posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost kot poklic, ki ravna v nasprotju s 6. členom tega odloka.
Posameznik, ki ravna v nasprotju s 6. členom tega odloka, se kaznuje z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 30.000 SIT.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-00-001/98
Šentjernej, dne 25. maja 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Šentjernej
Alojz Simončič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti