Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/1998 z dne 30. 6. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/1998 z dne 30. 6. 1998

Kazalo

2125. Uredba o postopku zapiranja evidenčnih računov imetnikov lastniških certifikatov in uporabi lastniških certifikatov, stran 3444.

Na podlagi 71. člena zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe (Uradni list RS, št. 30/98) in prvega odstavka 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 23/96 in 47/97) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o postopku zapiranja evidenčnih računov imetnikov lastniških certifikatov in uporabi lastniških certifikatov
1. člen
Ta uredba ureja:
– postopek zapiranja evidenčnih računov imetnikov lastniških certifikatov;
– postopek uporabe lastniških certifikatov v okviru interne razdelitve oziroma notranjega odkupa za pridobitev delnic ali deležev v podjetjih, v katerih bo interna razdelitev oziroma notranji odkup izveden po roku iz prvega odstavka 71. člena zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe (v nadaljnjem besedilu: zakon);
– postopek uporabe certifikatov pri lastninjenju Sklada za spodbujanje razvoja Triglavskega narodnega parka (v nadaljnjem besedilu: sklad) v primeru, če bo lastninjenje izvedeno po roku iz prvega odstavka 71. člena zakona.
2. člen
Pomen pojmov v tej uredbi:
– centralna evidenca certifikatov je podatkovna baza, ki se vodi pri Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) za vsak odprt evidenčni račun;
– zapreti evidenčni račun pomeni, da imetniki ne morejo več razpolagati z sredstvi na evidenčnem računu;
– potrdila so potrdila, ki jih podjetja izdajo zaposlenim delavcem na podlagi neizplačanega dela neto osnovnih osebnih dohodkov, za nakup delnic podjetja.
3. člen
Po izteku šestmesečnega roka od uveljavitve zakona se evidenčni računi imetnikov lastniških certifikatov zaprejo.
Postopek zapiranja evidenčnih računov opravi ministrstvo, tako da z dnem, ko se evidenčni računi zaprejo, imetniki s certifikati ne morejo več razpolagati, razen za primere, ki so določeni z zakonom.
4. člen
Za podjetja, katera v roku stoštiridesetih dni po uveljavitvi zakona niso objavila javnega poziva za zbiranje certifikatov, objavita javni poziv za zbiranje certifikatov, v roku do izteka petmesečnega roka od uveljavitve zakona, Agencija Republike Slovenije za prestrukturiranje in privatizacijo (v nadaljnjem besedilu: agencija) in Slovenska razvojna družba.
Poziv mora biti javen, objavljen najmanj v dnevnem tisku, dodatno tudi v drugih medijih, zaposlenim pa objavljen najmanj z objavo na oglasni deski.
Rok za zbiranje certifikatov traja najmanj trideset dni, začetek tega roka se določi v javnem pozivu.
5. člen
Ministrstvo pošlje v roku 8 dni od objave javnega poziva vsem podjetjem iz prvega odstavka 4. člena te uredbe, disketo z navodili o pripravi podatkov.
Podjetje mora v roku 15 dni od zaključka zbiranja certifikatov, vnesti predpisane podatke na disketo in jih v predpisani obliki posredovati ministrstvu.
Ministrstvo po obdelavi podatkov na disketi, obvesti podjetje o morebitnih napakah, zahteva ustrezne popravke za dokončno obdelavo in podatke deponira.
6. člen
Imetnik certifikata uporabi certifikat oziroma potrdilo tako, da pravilno izpolnjeno lastninsko nakaznico izroči prejemniku ter s tem dovoli, da se bo z njegovega evidenčnega računa prenesla in preknjižila v lastninski nakaznici zapisana vrednost na poseben evidenčni račun prejemnika, ki je zapisan v lastninski nakaznici.
Imetnik certifikata, ki izda lastninsko nakaznico, se mora identificirati kot upravičenec ali njegov zakoniti zastopnik z osebnim dokumentom. Pooblaščenec imetnika certifikata ali njegovega zakonitega zastopnika se mora identificirati s pisnim pooblastilom.
Pooblaščena oseba prejemnika certifikata mora preveriti identiteto imetnika, preveriti enotno matično številko občana oziroma številko evidenčnega računa ter mora to potrditi s svojim podpisom na lastninski nakaznici.
Pooblaščena oseba prejemnika vrne izdajatelju lastninske nakaznice en izvod izpolnjene in potrjene lastninske nakaznice (POTRDILO), drugi in tretji izvod pa zadrži za lastno evidenco oziroma za potrebe arhiviranja.
7. člen
Podjetja iz prvega odstavka 4. člena te uredbe v nadaljevanju postopka lastninskega preoblikovanja upoštevajo vplačane certifikate in potrdila kot predvplačila za plačilo delnic podjetja.
8. člen
Sklad mora objaviti javni poziv za zbiranje certifikatov v roku iz prvega odstavka 4. člena te uredbe.
V primeru, da sklad ne objavi javnega poziva v roku iz prvega odstavka 4. člena te uredbe, objavi javni poziv agencija.
Imetniki certifikata uporabijo certifikat pri lastninjenju sklada, v skladu s 6. členom te uredbe.
Pri lastninjenju sklada se vplačani certifikati štejejo kot predvplačila za plačilo delnic sklada.
9. člen
Minister za ekonomske odnose in razvoj izda sklep o datumu zaprtja centralne evidence certifikatov. Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
10. člen
Ta uredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 301-02/98-1
Ljubljana, dne 18. junija 1998.
Vlada Republike Slovenije
Marjan Podobnik l. r.
Podpredsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti