Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/1998 z dne 30. 6. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/1998 z dne 30. 6. 1998

Kazalo

2111. Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o davčni službi (ZDS-C), stran 3418.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z
o razglasitvi zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davčni službi (ZDS-C)
Razglašam zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o davčni službi (ZDS-C), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 16. junija 1998.
Št. 001-22-61/98
Ljubljana, dne 24. junija 1998.
Predsednik
Republike Slovenije
Milan Kučan l. r.
Z A K O N
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DAVČNI SLUŽBI (ZDS-C)
1. člen
V zakonu o davčni službi (Uradni list RS, št. 18/96, 36/96 in 87/97) se 3. člen spremeni tako, da glasi:
“Davčna uprava odmerja, pobira in izterjuje obvezne dajatve ter nadzira in evidentira njihovo plačevanje na podlagi zakona ali če je tako dogovorjeno s pogodbo.
Če davčna uprava za zavod, sklad ali lokalno skupnost opravlja naloge iz prejšnjega odstavka, se s pogodbo določijo medsebojna razmerja, obseg opravljanja nalog ter nadomestilo za opravljanje nalog. Višina nadomestila, ki vsebuje materialne stroške za opravljanje teh nalog, se določi v skladu s predpisom Vlade Republike Slovenije.
Davčna uprava na zahtevo, najmanj pa enkrat letno, posreduje lokalnim skupnostim podatke o odmerjenem in izterjanem davku od premoženja in o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča po davčnih zavezancih. Lokalne skupnosti smejo podatke uporabljati samo za namene planiranja prihodkov.
Podatki iz prejšnjega odstavka, ki jih pridobi lokalna skupnost, se štejejo za davčno tajnost po zakonu, ki ureja davčni postopek, se varujejo trajno in jih ni dovoljeno posredovati tretjim osebam. Osebe, ki so seznanjene s temi podatki, so jih dolžne varovati kot davčno tajnost in so odgovorne za kršenje tajnosti po tem zakonu in zakonu, ki ureja davčni postopek ter za ravnanje v nasprotju s predpisi o varstvu osebnih podatkov.”
2. člen
V 9. členu se doda nov drugi odstavek, ki glasi:
“Opravljanje nalog izvajanja postopkov prisilne izterjave davkov in denarnih kazni lahko davčni urad poveri tudi osebam, ki so v skladu z zakonom, ki ureja izvršbo in zavarovanje, imenovane za neposredna dejanja izvršbe in zavarovanja, če izpolnjujejo pogoje za izterjevalca po tem zakonu in na način, ki ga določi minister, pristojen za finance.”
3. člen
V 24. členu se doda nov tretji odstavek, ki glasi:
“Kandidatu, ki ima že opravljen strokovni izpit iz vsebine, predpisane po prejšnjem odstavku, se prizna ustrezni del posebnega strokovnega izpita pod pogoji in na način, ki jih predpiše minister, pristojen za finance.”
4. člen
V 27. členu se na koncu prvega odstavka pika nadomesti z vejico in doda besedilo: “ki ga mora opraviti v enem letu od dneva imenovanja za izterjevalca.”
Doda se nov tretji odstavek, ki glasi:
“Kandidatu, ki ima že opravljen izpit iz vsebine, predpisane po prejšnjem odstavku, se prizna ustrezni del posebnega strokovnega izpita pod pogoji in na način, ki jih predpiše minister, pristojen za finance.”
5. člen
V 64. členu se črta drugi odstavek.
6. člen
68. člen se spremeni tako, da glasi:
“Delavci agencije in delavci republiške uprave, ki so opravljali naloge inšpekcijskih pregledov in naloge izterjave in so 1. julija 1996 postali delavci davčne uprave, morajo opraviti posebni strokovni izpit iz 24. in 27. člena tega zakona najkasneje do 30. junija 2000.”
7. člen
Pravilnik iz 3. in 4. člena tega zakona sprejme minister, pristojen za finance, v 30 dneh od uveljavitve tega zakona.
8. člen
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 020-05/91-11/12
Ljubljana, dne 16. junija 1998.
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
Janez Podobnik, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti