Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/1998 z dne 11. 6. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/1998 z dne 11. 6. 1998

Kazalo

1935. Odlok o podelitvi priznanj in nagrad Občine Ribnica, stran 3176.

Na podlagi 21. člena statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 44/95 in 41/96) je Občinski svet občine Ribnica na 29. redni seji dne 28. maja 1998 sprejel
O D L O K
o podelitvi priznanj in nagrad Občine Ribnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določijo vrste priznanj in nagrad, ki jih podeljuje Občina Ribnica (v nadaljnjem besedilu: občina) ter pogoji, postopek in način njihovega podeljevanja.
2. člen
Priznanja občine so najvišja priznanja občine za dosežke občanov, drugih posameznikov, podjetij, zavodov, društev, združenj, družb in drugih organizacij, ki prispevajo k boljšemu življenju občanov in imajo pomen za razvoj in ugled občine na področju gospodarstva, znanosti, umetnosti, kulture, športa ter humanitarnih in drugih dejavnosti.
Priznanja se podeljujejo tudi za izkazano izredno požrtvovalnost, hrabrost in človekoljubnost ob izjemnih dogodkih.
3. člen
Priznanja in nagrade Občine Ribnica so:
– naziv častni občan
– Urbanova nagrada
– Gallusovo priznanje in
– priznanje Občine Ribnica.
4. člen
Sredstva za priznanja in nagrade Občine Ribnica se zagotovijo v občinskem proračunu.
5. člen
O podelitvi priznanj in nagrad Občine Ribnica odloča Občinski svet občine Ribnica na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljnjem besedilu: komisija).
6. člen
Priznanja in nagrade iz prejšnjega člena odloka podeli župan Občine Ribnica ob proslavi občinskega praznika.
II. NAZIV ČASTNI OBČAN
7. člen
Naziv častni občan Občine Ribnica se podeli za pomembnejše trajne uspehe na gospodarskem, znanstvenem, umetniškem, kulturnem, športnem, vzgojno-izobraževalnem in humanitarnem področju ter s tem predstavlja občino doma in v svetu.
Naziv častni občan se lahko podeli tudi tujcu.
Častnemu občanu se ob imenovanju podeli posebna listina, ki vsebuje sklep o podelitvi naslova s pisno utemeljitvijo.
III. URBANOVA NAGRADA
8. člen
Urbanova nagrada se podeli posameznikom za življenjsko delo, delovnim skupinam, podjetjem in drugim organizacijam in skupnostim za izjemne uspehe na posameznih področjih gospodarskega življenja in dela, ki prispevajo k razvoju in ugledu Občine Ribnica.
Nagrajenec prejme plaketo, pisno utemeljitev in denarno nagrado v višini dveh mesečnih povprečnih neto plač iz preteklega leta v Republiki Sloveniji.
IV. GALLUSOVO PRIZNANJE
9. člen
Gallusovo priznanje se podeli posameznikom, skupini posameznikov, organizaciji in skupnosti za dolgoletno uspešno in ustvarjalno delo ter vidne dosežke trajnejšega pomena s področja kulturnih in drugih družbenih dejavnosti v občini in širšem družbenem prostoru.
Nagrajenec prejme diplomo, pisno utemeljitev priznanja in denarno nagrado v višini ene povprečne mesečne neto plače iz preteklega leta v Republiki Sloveniji.
V. PRIZNANJE OBČINE RIBNICA
10. člen
Priznanje Občine Ribnica se podeli zaslužnim posameznikom, podjetjem, zavodom ter organizacijam in društvom ter drugim organizacijam in skupnostim za enkratne – izjemne dosežke in kot vzpodbudo za nadaljnje strokovno delo in aktivnosti na posameznih področjih življenja in dela.
Nagrajenec prejme diplomo in pisno utemeljitev priznanja.
VI. POSTOPEK ZA RAZPIS PRIZNANJ IN NAGRAD
11. člen
Vsako leto se lahko podeli največ eno priznanje častnega občana, ena Urbanova nagrada, do dve Gallusovi priznanji in do dve priznanji Občine Ribnica.
Pobudniki za podelitev priznanj in nagrad Občine Ribnica so lahko občani, skupine občanov, politične stranke, KS, podjetja in druge organizacije ter skupnosti.
12. člen
Pobude za podelitev priznanj in nagrad Občine Ribnica se zbirajo na podlagi razpisa. Razpis za podelitev priznanj in nagrad objavi komisija v občinskem glasilu.
Javni razpis vsebuje:
– kriteriji za podelitev priznanj in nagrad
– podatke, ki jih mora vsebovati pobuda ter
– rok, do katerega morajo biti poslane pobude.
Pobude, prispele po razpisnem roku, se ne upoštevajo.
Skladno s kriteriji iz tega odloka komisija oblikuje predlog za odločanje na občinskem svetu skupaj z ustreznimi utemeljitvami.
VII. NAČIN VODENJA EVIDENCE PODELJENIH PRIZNANJ IN NAGRAD
13. člen
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem in evidenco priznanj in nagrad opravlja urad župana.
14. člen
Gradivo v zvezi s podelitvijo priznanj in nagrad je javno in je na vpogled v uradu župana.
Priznanja in nagrade se vpisujejo v evidenco posameznih priznanj kronološko. Evidenca vsebuje zaporedno številko, priimek in ime ter osebne podatke ali naziv prejemnika in datumom podelitve.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Priznanja in nagrade, podeljene po prejšnjih predpisih ostanejo v veljavi in se uvedejo v evidenco skladno s 14. členom tega odloka.
16. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o podelitvi priznanj in nagrad Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 41/96).
17. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01-901-1-96
Ribnica, dne 28. maja 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Ribnica
mag. Andrej Mate l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti