Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/1998 z dne 5. 6. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/1998 z dne 5. 6. 1998

Kazalo

1873. Pravilnik o identifikacijskem znaku – priponki za osebe, zaposlene v Upravi Republike Slovenije za zračno plovbo in za druge osebe, stran 3089.

Na podlagi 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odl. US in 29/95), 265. člena zakona o zračni plovbi (Uradni list SFRJ, št. 45/86, 24/88, 80/89, 29/90 in Uradni list RS, št. 58/93) in 19. člena uredbe o varnosti na letališču (Uradni list SFRJ, št. 73/87) izdaja minister za promet in zveze
P R A V I L N I K
o identifikacijskem znaku – priponki za osebe, zaposlene v Upravi Republike Slovenije za zračno plovbo in za druge osebe
I. SPLOŠNO
1. člen
(obseg)
Ta pravilnik določa vsebino, obliko, barvo, vrsto, način in namen uporabe identifikacijskega znaka – priponke (v nadaljevanju: ID priponke) za osebe, zaposlene v Upravi Republike Slovenije za zračno plovbo (v nadaljevanju: URSZP) in za posebne namene.
II. ID PRIPONKA ZA OSEBE, ZAPOSLENE V URSZP
2. člen
(vsebina, izdaja in oblika)
ID priponka je sestavljena iz magnetne kartice in kartončka. Kartonček je tesno prilepljen na magnetno kartico.
ID priponko dobi vsak delavec URSZP s sklenitvijo delovnega razmerja. ID priponke izdaja kadrovska služba URSZP.
Ob prenehanju delovnega razmerja mora delavec ID priponko vrniti kadrovski službi URSZP.
Kadrovska služba vodi evidenco o izdanih in vrnjenih ID priponkah.
ID priponka je oblikovana in opremljena tako, da je v belem polju zgoraj državni grb, ki mu sledi napis: “REPUBLIKA SLOVENIJA, MINISTRSTVO ZA PROMET IN ZVEZE, UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZRAČNO PLOVBO”, kateremu je spodaj dodan napis v angleškem jeziku: “REPUBLIC OF SLOVENIA, MINISTRY OF TRANSPORT AND COMMUNICATIONS, CIVIL AVIATION AUTHORITY”.
Na označenem mestu OSEBNA SLIKA je prostor za fotografijo osebe, kateri pripada priponka.
Pod sliko je navedena matična številka zaposlene osebe v URSZP, ki ji sledi IME/NAME nosilca ID priponke. Matična številka zaposlene osebe v URSZP je sestavljena iz sedmih števil. Vsak delavec URSZP pridobi matično številko z dnem sklenitve delovnega razmerja v URSZP.
Pod matično številko in imenom je PRIIMEK/SURNAME nosilca ID priponke.
V višini spodnjega roba slike je številčna oznaka 12/03, to je mesec in letnica veljavnosti ID priponke, to je do 31. 12. 2003.
Na ID priponki ne sme biti drugih oznak, razen tistih, ki so navedene v tem členu.
Vsebina in oblika ID priponke za osebe, zaposlene v URSZP je razvidna iz slike v prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika in je objavljena skupaj z njim.
3. člen
(barve, vrsta, namen uporabe)
Zaposlenim v URSZP so glede na delovna področja dodeljene naslednje barvne podlage ID priponk:
1. Rumena – barva podlage je namenjena izključno delavcem tehnične službe OTS in delavcem, ki svojo delovno obveznost opravljajo na različnih objektih URSZP v Republiki Sloveniji, kar pomeni:
– dovoljen dostop v vse prostore URSZP, vse objekte radionavigacijskih, telekomunikacijskih in radarskih naprav, posredovalnih in prenosnih tehničnih sredstev kontrole letenja na vseh letališčih Republike Slovenije,
– dovoljen vstop v varovane prostore.
2. Modra – barva podlage je namenjena izključno operativnim delavcem kontrole letenja in delavcem informacijskih služb, kar pomeni:
– operativnim delavcem kontrole letenja je dovoljen dostop v vse delovne prostore kontrole letenja URSZP na vseh mednarodnih letališčih v Republiki Sloveniji in ATCC center na Kotnikovi 19a.
Operativni delavci kontrole letenja vstopajo v prostore drugih operativnih služb s privolitvijo vodij izmen v oddelku informacijskih služb in dežurnega tehnika v OTS za prostore tehnične službe,
– operativnim delavcem informacijskih služb je dovoljen dostop v vse delovne prostore teh služb.
Operativni delavci služb AIS vstopajo v druge delovne prostore s privolitvijo vodij izmen v ATCC centru in TWR za kontrolo letenja in dežurnega tehnika v OTS za prostore tehnične službe,
– operativnim delavcem kontrole letenja in informacijskih služb ni dovoljen vstop v prostore varnostne službe.
3. Bela – barva podlage je namenjena izključno delavcem, ki svojo delovno obveznost opravljajo v registru letalskega osebja, registru zrakoplovov, splošnem sektorju, nabavni službi s skladiščno službo in v tajništvu, kar pomeni:
– dovoljen dostop v delovne prostore na Kotnikovi 19a za naštete obveznosti.
Delavcem z ID priponko z BELO podlago ni dovoljeno gibanje in zadrževanje v operativnih prostorih kontrole letenja (ATCC, TWR), COMM centru in tehničnih prostorih OTS brez spremstva odgovorne osebe (vodja izmene, dežurni tehnik, varnostnik, pooblaščena oseba s strani direktorja URSZP).
4. Pripravnikom, zaposlenim v službah URSZP, se izdaja ID priponke z barvno podlago kot to določa 1., 2. in 3. točka tega člena, v odvisnosti, kje se opravlja pripravništvo.
ID priponka za pripravnika ima na prostoru za sliko oznako P z navedbo službe.
Glede gibanja pripravnika veljajo smiselno enake pravice, obveznosti in prepovedi, kot to izhaja iz 1., 2. in 3. točke tega člena. Gibanje v prostorih, kjer ne opravlja neposredno pripravništva, je možno le ob prisotnosti pooblaščene osebe ali mentorja.
Številčna oznaka 10/10 pomeni veljavnost te ID priponke do 30. 10. 2010.
5. ID priponka ni prenosljiva.
6. Uporaba ID priponke v nasprotju z določili v 1.–5. točke tega člena pomeni prekoračitev pooblastil.
4. člen
(obveznost nošenja)
Vsi delavci URSZP, ki morajo zaradi delovne obveznosti prestopati področje označeno kot “državna meja” na mednarodnih letališčih Republike Slovenije, so dolžni nositi ID priponke določene s tem pravilnikom na vidnem mestu in na zahtevo varnostnika ali policije pokazati “dovoljenje za gibanje in muditev na mejnem območju”. ID priponka, ki jo izda URSZP, je samo dokaz, da se bo dotična oseba gibala po najkrajši poti do svojega delovnega prostora.
Vlogo za izdajo navedenega dovoljenja za delavce URSZP podpiše direktor URSZP. Za delavce URSZP ureja dovoljenja Kadrovska služba URSZP.
III. ID PRIPONKA ZA DRUGE OSEBE
5. člen
(vrste, barvne oznake, izdaja)
Druge osebe, katerim se izdajajo ID priponke, so varnostniki, zunanji sodelavci, akreditirane osebe in obiskovalci.
Barvna podlaga ID priponke za druge osebe je BELA. ID priponka za druge osebe ima na prostoru za sliko posebno črkovno oznako. Oznake so naslednje:
– V: varnostna služba,
– Z: zunanji sodelavec,
– A: akreditirana oseba,
– O: obiskovalec.
Kadrovska služba URSZP izda ID priponko varnostni službi, zunanjim osebam in akreditiranim osebam. Receptor URSZP izda ID priponko obiskovalcem.
Ob končanju delovne zadolžitve oziroma zapustitve prostorov URSZP in javnih letališč, mora uporabnik ID priponke za druge osebe, le-to vrniti kadrovski službi URSZP oziroma receptorju.
Veljavnost teh ID priponk je do 30. 10. 2010.
6. člen
(namen uporabe)
ID priponka delavcem varnostne službe dovoljuje neomejeno gibanje v objektu URSZP in na javnih letališčih; varnostnik mora svojo prisotnost v delovnih prostorih služb vodenja zračnega prometa predhodno sporočiti pristojnim delavcem.
ID priponka dovoljuje zunanjim sodelavcem in akreditiranim osebam omejeno gibanje v objektu URSZP in na javnih letališčih. Gibanje je dovoljeno le v prostorih, kjer zunanji sodelavec oziroma akreditirana oseba opravlja delovne zadolžitve, drugje pa le v spremstvu pristojnih delavcev URSZP.
Osebam, ki so upravičene do ID priponk, navedenih v drugem odstavku tega člena, ni dovoljeno gibanje v prostorih varnostne službe.
Osebam, ki ravnajo v nasprotju z določili tega člena, se ID priponka takoj odvzame.
IV. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
7. člen
(obveznost zamenjave)
Vsi delavci URSZP, ki nosijo ID priponke, so dolžni priponke zamenjati z novimi do 15. junija 1998.
8. člen
(veljavnost)
Ta pravilnik prične veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 107-2/98-421
Ljubljana, dne 22. maja1998.
mag. Anton Bergauer l. r.
Minister
za promet in zveze

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti