Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/1998 z dne 3. 4. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/1998 z dne 3. 4. 1998

Kazalo

1130. Sklep o uvedbi samoprispevka, stran 1748.

Na podlagi 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85 – p.b.), 3. in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94, 13/95 – odločba US, 34/96 – odločba US, št. 38/96 in 43/96 – odločba US) ter odločitve občanov Občine Zavrč na referendumu dne 1. 3. 1998, poročila občinske volilne komisije z dne 1. 3. 1998 in 17. člena statuta Občine Zavrč (Uradni list RS, št. 25/95) je Občinski svet občine Zavrč na seji dne 9. marca 1998 sprejel
S K L E P
1. člen
Na območju Občine Zavrč se po odločitvi občanov na referendumu dne 1. 3. 1998 uvede samoprispevek v denarju (v nadaljevanju besedila: samoprispevek) za obdobje petih let, in sicer od 1. 4. 1998 do 31. 3. 2003.
2. člen
Sredstva v višini 25,000.000 SIT, zbrana s samoprispevkom, se bodo uporabila v celoti za sofinanciranje naslednjih programov:
– 50% za dokončno izgradnjo vodovodnega omrežja na območju Občine Zavrč,
– 40% za modernizacijo in sanacijo cest na celotnem območju občine,
– 10% za vzdrževanje in razširitev pokopališča in mrliške vežice.
3. člen
Samoprispevek bodo plačevali občani, ki imajo stalno prebivališče na območju Občine Zavrč, in sicer:
1. zavezanci, ki imajo plačo iz delovnega razmerja oziroma nadomestila ter druge dohodke in prejemke, ki imajo značaj plače po stopnji 2% od neto plače, nadomestila oziroma drugih prejemkov;
2. zavezanci, ki imajo dohodek od samostojnega opravljanja gospodarskih in poklicnih dejavnosti ter avtorskih pravic:
– če se jim ugotavlja dohodek po stopnji 2% od dohodka,
– če se jim ne ugotavlja dohodek (dopolnilna gospodarska ali poklicna dejavnost, avtorske pravice) po stopnji 3% od osnove, za katero si plačujejo prispevke za socialno varnost.
3. zavezanci, ki prejemajo pokojnino po stopnji 2% od izplačane pokojnine;
4. zavezanci, ki imajo dohodek od kmetijske dejavnosti po stopnji 6% letno od katastrskega dohodka negozdnih in gozdnih površin;
5. zavezanci, ki so zaposleni v tujini enkrat letno v višini 2% od povprečne letne bruto plače v RS v preteklem letu;
6. zavezanci, ki imajo dohodek iz dveh ali več virov, navedenih v tem členu, plačajo za vsak vir posebej.
Samoprispevek obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač ali nadomestil in pokojnin.
Kmetijskim proizvajalcem in obrtnikom bo obračunavala in odtegovala samoprispevek RUJP – izpostava Ptuj.
Zavezanci, ki so zaposleni v tujini, plačujejo samoprispevek dvakrat letno na žiro račun samoprispevka v Občini Zavrč, in sicer prvi obrok do 31. 5. in drugi obrok do 30. 11. tekočega leta. Občina Zavrč pošlje zavezancem položnice.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka izplačevalec dostavi Občini Zavrč seznam zaposlenih oziroma upokojencev in drugih zavezancev, za katere se nakazuje samoprispevek.
4. člen
Samoprispevek se ne plačuje od socialno varstvene pomoči, od otroških dodatkov, invalidnin, od štipendij dijakov in študentov, od regresa za letni dopust in od jubilejnih nagrad ter odpravnin.
Plačila so oproščeni tudi zavezanci, ki jih določa 12. člen zakona o samoprispevku.
5. člen
Sredstva samoprispevka se bodo zbirala strogo namensko na posebnem žiro računu Občine Zavrč pri Agenciji RS za plačilni promet – podružnica Ptuj.
S sredstvi samoprispevka bo upravljal župan, ki je tudi odgovoren za zbiranje, gospodarjenje in namensko porabo sredstev samoprispevka.
Župan mora o zbranih in porabljenih sredstvih ter o gospodarjenju s sredstvi samoprispevka poročati občinskemu svetu.
Nadzor nad zbiranjem, gospodarjenjem in porabo sredstev samoprispevka opravlja nadzorni odbor Občine Zavrč, ki mora o svojih ugotovitvah enkrat letno poročati občinskemu svetu.
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolira Agencija RS za plačilni promet – podružnica Ptuj in RIJP – izpostava Ptuj v okviru svojih pristojnosti.
Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti od samoprispevka v določenem roku, se obveznosti prisilno izterjajo po predpisih, ki veljajo za izterjavo prispevkov in davkov občanov.
6. člen
Ta sklep začne veljati 1. 4. 1998.
Št. 009-1/98
Zavrč, dne 9. marca 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Zavrč
Ivan Pongrac l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti