Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/1998 z dne 20. 3. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/1998 z dne 20. 3. 1998

Kazalo

960. Odlok o obvezni deratizaciji v Občini Metlika, stran 1466.

Na podlagi 9. člena zakona o nalezljivih boleznih, 8. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 9/92), zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) in 17. člena statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 41/95), je Občinski svet občine Metlika na seji dne 26. 2. 1998 sprejel
O D L O K
o obvezni deratizaciji v Občini Metlika
1. člen
Zaradi uspešnega preprečevanja nalezljivih bolezni in velike gospodarske škode, ki jo povzročajo glodalci, se na območju Občine Metlika uvede izvajanje obvezne, redne in sistematične deratizacije.
2. člen
Obvezna deratizacija se izvaja v skladu z državnim programom obvezne preventivne in protiepidemijske deratizacije.
3. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem obvezne preventivne deratizacije opravljata območni zavod za zdravstveno varstvo in zdravstvena inšpekcija.
Izvajalec deratizacije je dolžan o vsaki deratizaciji vnaprej obvestiti območni zavod za zdravstveno varstvo in mu posredovati načrt izvajanja deratizacije v potrditev.
4. člen
Pri deratizaciji je potrebno zajeti vse objekte za oskrbo prebivalstva s pitno vodo, objekte za proizvodnjo, skladiščenje, promet in dobavo živil ter v vozilih, ki se uporabljajo za njihov prevoz, v vseh delih sistema za odvajanje odplak in odpadkov, v vseh objektih, v katerih se izvaja zdravstveno nadzorstvo, v objektih in sredstvih javnega prevoza, v stanovanjskih objektih in ostalih objektih pravnih in fizičnih oseb, kjer je možnost obstoja in razmnoževanja glodalcev.
5. člen
Izvajalec deratizacije je dolžan podvzeti vse potrebne ukrepe za varnost občanov in obveščenost prebivalstva o varnostnih ukrepih.
6. člen
O pričetku deratizacije mora izvajalec obvestiti pravne in fizične osebe preko tiska. V obvestilu mora navesti splošne ukrepe za varnost občanov in domačih živali.
7. člen
Vsi zavezanci deratizacije so v času deratizacije in kontrole njenega poteka dolžni:
– omogočiti strokovnemu osebju, zaposlenemu pri deratizaciji, dostop v vse objekte ter površine, s katerimi upravljajo in jim dati potrebna obvestila, ki so v pomoč pri izvajanju deratizacije,
– izvajati navodila, ki jih izda izvajalec deratizacije zaradi preprečitve zastrupitve ljudi, živil in domačih živali,
– pred vsako deratizacijo obvezno očistiti vse površine, ki pridejo v poštev za deratizacijo.
8. člen
Stroške izvajanja obvezne preventivne deratizacije nosijo pravne osebe, ki so uporabniki ali upravljalci objektov, v karetih se preventivna deratizacija izvaja. Izjeme so stanovanjski objekti, za katere se finančna sredstva, potrebna za izvajanje obvezne preventivne deratizacije zagotovijo v proračunu občine.
9. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična ali pravna oseba, če izvajalcu ne omogoči izvajanje deratizacije.
10. člen
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, če izvajalcu ne dovoli ali onemogoči izvajanje deratizacije.
11. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o obvezi deratizaciji v Občini Metlika (SDL, št. 15/72).
12. člen
Ta odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 013-1/98
Metlika, dne 26. februarja 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Metlika
Jože Mihelčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti