Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1998 z dne 6. 3. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1998 z dne 6. 3. 1998

Kazalo

766. Odlok o oskrbi s toplotno energijo iz vročevodnega omrežja v Občini Jesenice, stran 1199.

Na podlagi 3., 7. in 9. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 4. in 6. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Jesenice (Uradni list RS, št. 33/95) in 77. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 38/95) je Občinski svet občine Jesenice na 35. seji dne 29. 1. 1998 sprejel
O D L O K
o oskrbi s toplotno energijo iz vročevodnega omrežja v Občini Jesenice
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se urejajo pogoji in način izvajanja oskrbe s toplotno energijo iz vročevodnega omrežja na območju Občine Jesenice.
2. člen
Javno komunalno podjetje JEKO-IN, d.o.o. SEKTOR KRES, C. maršala Tita 51, je izvajalec gospodarske javne službe, ki izvaja distribucijo toplotne energije in upravlja z vročevodnim sistemom in topotnimi izmenjevalnimi postajami (v nadaljnjem besedilu: dobavitelj).
3. člen
Fizične in pravne osebe, ki z dobaviteljem sklenejo ustrezni pisni dokument o izgradnji vročevodnega priključka in toplotne izmenjevalne postaje so uporabniki toplotne energije (v nadaljnem besedilu: uporabnik).
Fizične in pravne osebe so lastniki ali najemniki stanovanj, stanovanjskih in poslovnih hiš ter poslovnih prostorov.
4. člen
ENERGETIKA ŽJ, d.o.o., C. železarjev 8, Jesenice, proizvaja in dobavlja toplotno energijo za lastne potrebe in potrebe dobavitelja (v nadaljnjem besedilu: proizvajalec). Natančne odnose med proizvajalcem in dobaviteljem definira posebna pogodba, ki mora biti v skladu z zakoni in podzakonskimi akti.
NAPRAVE PROIZVAJALCA TOPLOTNE ENERGIJE
5. člen
Po tem odloku so naprave proizvajalca:
– proizvodni viri ,
– sekundarna infrastruktura (priprava vode, rezervoarji, črpališča),
– merilne naprave za merjenje toplotne energije za potrebe dobavitelja, vključno z zapornimi ventili.
NAPRAVE DOBAVITELJA TOPLOTNE ENERGIJE
6. člen
Naprave dobavitelja (vročevodne naprave), ki so v upravljanju in vzdrževanju dobavitelja so:
– primarno vročevodno omrežje je omrežje od proizvajalca, razvejano v mestu Jesenice in naselju Javornik–Koroška Bela, in je namenjeno za pokrivanje toplotnih potreb fizičnih in pravnih oseb v Občini Jesenice (vsi uporabniki izven bivše Železarne Jesenice),
– sekundarno vročevodno omrežje so odcepi od primarnega omrežja do posameznih stanovanjskih in drugih območij,
– hišni vročevodni priključki so odcepi od sekundarnega omrežja do toplotno izmenjevalnih postaj posameznih uporabnikov,
– toplotno izmenjevalne postaje moči nad 30 kW so namenjene za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode, vključno z zapornimi varnostnimi, merilnimi in drugimi elementi, akumulatorji vode, s črpalkami, mehčalci itd., odnosno vsemi ostalimi napravami, ki so potrebne za normalno in varno obratovanje,
– podpostaje, ki so tehnična postrojenja in so namenjena izključno za regulacijo parametrov in delitve porabe toplotne energije.
NAPRAVE UPORABNIKOV TOPLOTNE ENERGIJE
7. člen
Za naprave uporabnikov se štejejo vse toplovodne naprave (sistem 90-70 ° C) izven prostora toplotno izmenjevalne postaje ali podpostaje. Tu so mišljeni cevovodi, grelni elementi, zaporni elementi, regulacijski ventili, delilniki toplotne energije itd. ter toplotne izmenjevalne postaje in podpostaje moči do 30 kW (predvsem za individualne objekte).
8. člen
Kolikor so bile vročevodne ali toplovodne naprave iz 6. člena tega odloka zgrajene in financirane tudi iz uporabnikovih sredstev, morata dobavitelj in uporabnik v roku 6 mesecev po sprejemu tega odloka zadeve urediti v skladu z odlokom in veljavno zakonodajo.
9. člen
Glede vzdrževanja naprav uporabnika iz 7. člena tega odloka lahko skleneta dobavitelj in uporabnik pogodbo o vzdrževanju, vendar pogodbeni odnosi niso stvar tega odloka.
POGOJI ZA PRIKLJUČITEV NA VROČEVODNO OMREŽJE
10. člen
Uporabnik, ki se želi priključiti na vročevodni sistem dobavitelja ali spremeniti priključno moč, mora pridobiti ustrezna dovoljenja.
11. člen
V primeru, da kapaciteta vročevoda ne dopušča priključitve novih potrošnikov ali povečane moči obstoječega uporabnika, dobavitelj zavrne oziroma izda negativno soglasje za priklop, dokler niso zagotovljene tehnične možnosti za priklop.
12. člen
Po pridobljenih ustreznih dovoljenjih morata dobavitelj in uporabnik skleniti pred priključitvijo objekta na vročevodni sistem ustrezno pogodbo. V pogodbi so točno opredeljeni pogodbeni odnosi:
– višina prispevka za priključitev na vročevodno omrežje in njegovo namembnost,
– način meritve toplotne energije,
– način delitve stroškov toplotne energije v skladu s pravilnikom o racionalni rabi energije pri gradnji, gretju in prezračevanju objektov, pripravi tople vode (Uradni list SRS, št. 31/84) ali v skladu z odločitvijo ustreznega organa uporabnikov,
– rok o pričetku možnosti dobave toplotne energije,
– priključna moč uporabnika – določena s transmisijskim izračunom v potrjenem projektu (PGD, PZI),
– pogoji za odpoved dobave toplotne energije.
13. člen
Pred priključitvijo posameznega uporabnika na vročevodni sistem, dobavitelj opravi interni pregled strojnih instalacij in o pregledu zapiše zapisnik, ki ga podpišeta obe pogodbeni stranki. Pregled zajema predvsem tehnični del instalacij (zapisnik o tlačni preizkušnji, pravilnost izvedbe in vgrajenih elementov itd.).
Kolikor pri internem pregledu pride do spornih zadev, dobavitelj in odjemalec določita sporazumno nevtralnega razsodnika, katerega odločitev je dokončna in obvezna za obe pogodbeni stranki.
DOBAVA IN KVALITETA TOPLOTNE ENERGIJE
14. člen
Dobava toplotne energije preko toplotnih izmenjevalnih postaj je indirektna ( za ogrevanje in sanitarno toplo vodo). Proizvajalec dobavlja v vročevodno omrežje vročo vodo s temperaturo 130°C pri zunanji temperaturi –20 °C. Obratovalni diagram vroče vode (Tdo) v odvisnosti od zunanje temperature (Tz) mora ustrezati tehničnemu diagramu, ki je sestavni del odloka (glej prilogo št. 1).
15. člen
Toplotna energija se v toplotno izmenjevalni postaji transformira. Dobavitelj skrbi na podlagi ustreznih elementov in avtomatike, da imata radiatorska voda in sanitarna topla voda na strani uporabnika ustrezne parametre. Temperatura radiatorske vode mora ustrezati diagramu, ki je sestavni del odloka (glej prilogo št. 2), za sanitarno toplo vodo velja normativ 55 °C.
16. člen
Če se v skladu z dolgoročnim razvojem oskrbe s toplotno energijo v Občini Jesenice, ki ga potrdijo ustrezne občinske institucije, pogoji za dobavo spremenijo v taki meri, da so potrebne spremembe, predelave ali zamenjave na napravah dobavitelja in uporabnika, potem nosi vse stroške, ki nastanejo na napravah dobavitelja, dobavitelj, vse stroške na napravah uporabnika pa uporabnik.
17. člen
Če uporabnik ne prevzame stroškov sanacije svojih naprav ali če sanacija ni izvedena pravočasno in časovno usklajena z deli na napravah dobavitelja, mu dobavitelj ni dolžan dostavljati toplotne energije, dokler niso izpolnjeni vsi pogoji za varno in pravilno obratovanje.
18. člen
Dobava toplotne energije za ogrevanje prostorov je sezonska, za sanitarno toplo vodo pa celoletna.
O dobavi toplotne energije v ogrevalni sezoni ali izven nje za posebne toplotne naprave ali primere, se dogovorita dobavitelj in uporabnik in skleneta posebno pogodbo.
Na pisno naročilo in proti plačilu ter v skladu s tehničnimi možnostmi dobavlja dobavitelj uporabniku toplotno energijo tudi izven ogrevalne sezone.
19. člen
Ogrevalna sezona se začne obračunsko 1. julija, dejansko pa po 1. oktobru, ko znaša po ugotovitvah Hidrometeorološkega zavoda v Ljubljani, ali meritvah na merilnem mestu na Jesenicah (Titova 20) zunanja temperatura v dveh zaporednih dneh ob 21. uri +12 °C ali manj.
Ogrevalna sezona se konča 15. maja, ko prekorači zunanja temperatura v treh zaporednih dneh ob 21. uri +12 °C.
20. člen
Tri dni po začetku ogrevalne sezone morajo biti ogrevani vsi uporabniki, ki imajo obratovalno usposobljene interne toplotne naprave in poravnane vse finančne obveznosti do dobavitelja.
ODJEMNO MESTO, MERILNE NAPRAVE IN MERJENJE DOBAVLJENIH KOLIČIN TOPLOTNE ENERGIJE Odnos proizvajalec–dobavitelj
21. člen
Odjemno mesto za dobavitelja toplotne energije s strani proizvajalca je za zapornimi ventili in merilniki toplotne energije na lokaciji Jesenice in Koroška Bela, ki je namenjeno izključno za potrebe dobavitelja.
22. člen
Merilno mesto prevzete toplotne energije je v neposredni bližini razdelilca, na instalaciji, ki je namenjena izključno za potrebe dobavitelja, definirane v 20. členu.
23. člen
Meritev toplotne energije poteka s pomočjo merilca pretoka in merilca temperaturne razlike na dovodu in povratku. Prevzete količine se merijo v MWh ali J (Joul).
24. člen
Odčitavanje in vzdrževanje merilnega mesta opravlja proizvajalec toplotne energije. Poročilo o porabljeni toplotni energiji in obračun izda do 5. dne v mesecu.
25. člen
Proizvajalec ugotavlja oziroma evidentira vse tehnične parametre dobavljene toplotne energije za obračun, dobavitelj pa jih ima pravico kontrolirati.
Odnos: dobavitelj–uporabnik
26. člen
Odjemno mesto za uporabnike do 30 kW moči so armature na hišnih priključkih pred toplotnimi izmenjevalnimi postajami, za uporabnike nad 30 kW moči pa meja toplotne izmenjevalne postaje ali podpostaje oziroma prehod instalacije skozi steno (strop) toplotno izmenjevalne postaje ali podpostaje.
27. člen
Merilno mesto za vse so števci toplotne energije, instalirani pred izmenjevalci toplotne energije v toplotno izmenjevalnih postajah, namenjenih posameznim uporabnikom.
28. člen
Meritev toplotne energije poteka s pomočjo merilca pretoka in merilca temperaturne razlike na dovodu in povratku.
Prevzete količine se merijo v MWh.
29. člen
Odčitavanje in vzdrževanje merilnega mesta opravlja dobavitelj. Odčitki toplotne energije so praviloma mesečni v prvih treh delovnih dnevih tekočega meseca za pretekli mesec, uporabniki pa imajo pravico kontrolirati odčitke.
30. člen
Če proizvajalec, dobavitelj ali uporabnik menijo, da merilne naprave ne delujejo pravilno, lahko vsak od njih pisno zahteva, da jih pooblaščena strokovna organizacija preizkusi.
Stroški preizkusa bremenijo predlagatelja preizkusa, če se ob preizkusu ugotovi pravilnost merilnih naprav, sicer drugo stranko.
31. člen
Če pokaže preizkus merilnih naprav odstopanja izven dopustnih toleranc merilne naprave se prevzete količine korigirajo za tisto časovno obdobje, za katero se dokazano odstopanje nanaša, vendar največ za zadnjih šest mesecev pred ugotovitvijo odstopanja.
PRIJAVA, ODJAVA, REKLAMACIJA DOBAVE TOPLOTNE ENERGIJE
32. člen
Uporabnik je dolžan pisno obvestiti dobavitelja o lastninskih in statusnih spremembah, ki vplivajo na razmerje med uporabnikom in dobaviteljem. Obvestilo velja po prvem odčitku od obvestila dalje.
Uporabnik je dolžan pisno obvestiti dobavitelja o vsakokratnem svojem predstavniku, ki je pooblaščen, da zastopa uporabnika in sprejema poslovno pošto in vse informacije, ki jih za uporabnika izdaja dobavitelj.
33. člen
Uporabnik lahko pri dobavitelju reklamira:
– količino in kvaliteto dobavljene toplotne energije,
– obračun toplotne energije,
– druge storitve.
34. člen
Reklamacije so lahko telefonične, ustne ali pisne. Uporabnik mora reklamirati brez odlašanja. Telefonične ali ustne reklamacije mora uporabnik takoj pisno potrditi.
Reklamacije morajo javljati izključno pooblaščeni predstavniki uporabnika. Reklamacije nepooblaščenih oseb se upoštevajo le v primeru večjih okvar.
35. člen
Utemeljene reklamacije zaradi zastojev in motenj po krivdi dobavitelja upošteva dobavitelj sorazmerno s časom njihovega trajanja pri mesečnem obračunu, pri tem se ne upoštevajo odbitki na račun nedobavljene energije za čas, ki je krajši od enega dne.
36. člen
Okvar na uporabnikovih toplotnih napravah, ki so preprečile prevzem toplotne energije za cel objekt, upošteva dobavitelj pri obračunu tako, da zaračuna za čas prekinitve samo fiksne stroške po tarifnem pravilniku. Prekinitev upošteva dobavitelj od časa, ko ga uporabnik o tem pisno obvesti. Prekinitve, krajše od enega dneva, se ne upoštevajo.
37. člen
Reklamacije zoper obračun so samo pisne, z navedbo spornih elementov (datum, trajanje, kvaliteta itd). Dobavitelj mora v najkrajšem možnem roku odgovoriti na reklamacijo, ki ne sme biti daljši od 15 dni.
Reklamacija ne odloži roka plačila računa. Če se ugotovi, da je raklamacija upravičena, je dobavitelj dolžan vrniti preveč plačano vsoto v roku 15 dni po potrditvi.
NEUPRAVIČENI ODJEM TOPLOTNE ENERGIJE
38. člen
Če uporabnik odjema toplotno energijo ali ogrevno vodo brez dobaviteljevega soglasja, ali če namerno vpliva na merilne naprave v dobaviteljevo škodo, je dobavitelj upravičen zaračunati že porabljeno toplotno energijo po največjem možnem odjemu ter do izpolnitve vseh pogojev za priključitev na vročevodno omrežje dobavitelja prekiniti dobavo toplotne energije.
39. člen
Če se trajanje neupravičenega odjema ne more z gotovostjo ugotoviti, se neupravičen odjem toplotne energije ali ogrevne vode zaračuna za dobo 12 mesecev.
40. člen
Uporabnik mora dobavitelju plačati tudi vse stroške in škodo, ki jo je povzročil z neupravičenim odjemom toplotne energije ali ogrevne vode ter s poseganjem v merilne naprave.
PREKINITEV DOBAVE
41. člen
Dobavitelj prekine dobave toplotne energije po predhodnem obvestilu z dopisom, v dnevnem časopisju, radiu in lokalni kabelski TV, v naslednjih primerih:
– zaradi vzdrževanja oziroma odstranitve obratovalnih motenj pri proizvajalcu in dobavitelju,
– zaradi razširitve omrežja,
– če uporabnik poškoduje svoje ali dobaviteljeve toplotne naprave tako, da je ogrožena redna dobava,
– če uporabnik odvzame toplotno energijo oziroma ogrevno vodo brez dobaviteljevega soglasja,
– če uporabnik ne vzdržuje svoje toplotne naprave tako, da zagotavljajo nemoteno obratovanje oziroma dobavo toplote,
– če ni bil opravljen redni pregled in remont uporabnikovih toplotnih naprav,
– če uporabnik ne omogoči dobavitelju dostopa in dela v prostoru, kjer so uporabnikove toplotne naprave,
– če uporabnik pisno ne obvesti dobavitelja o vseh spemembah na svojih toplotnih napravah,
– če uporabnik pisno ne obvesti dobavitelja o lastninskih, statusnih in drugih spremembah, ki vplivajo na razmerje med uporabnikom in dobaviteljem,
– če uporabnik preprodaja dobavljeno toplotno energijo,
– če uporabnik v celoti ne plača dobavljeno toplotno energijo ali ne poravna drugih obveznosti do dobavitelja.
42. člen
Dobavitelj prekine dobavo toplotne energije takoj brez predhodnega opomina, vendar mora obvestiti uporabnika o prekinitvi najkasneje v roku 24 ur:
– zaradi izpada proizvodnje toplotne energije pri proizvajalcu,
– višje sile (okvare, izpad el. energije itd.),
– če uporabnik posega v merilne ali regulacijske naprave ali če odstrani plombe z naprav v toplotni postaji,
– če uporabnikove toplotne postaje ogrožajo okolico ali zdravje in življenje ljudi,
– če v primeru pomanjkanja toplotne energije ne upošteva odredb o omejevanju odvzema.
43. člen
Z dobavo toplotne energije po prekinitvi se prične po odpravi razlogov prekinitve in ugotovljenem povzročitelju, glede na 41. člen. Dobavitelj povzročitelju izstavi račun za nastale stroške.
OBVEZNOSTI PROIZVAJALCA DO DOBAVITELJA TOPLOTNE ENERGIJE
44. člen
Obveznosti proizvajalca do dobavitelja so predvsem:
– da upoštevajo temperaturni diagram za kvaliteto dobavljene toplotne energije (priloga št. 1),
– da redno daje mesečna poročila o količini in kvaliteti dobavljene toplotne energije,
– da nadzira in vzdržuje proizvodne in merilne naprave,
– da obvešča dobavitelja o predvidenih prekinitvah dobave toplotne energije,
– da v najkrajšem možnem času odpravi vzroke za eventualne prekinitve dobave toplotne energije in v slučaju okvar ukrene vse potrebne postopke za preprečitev škode na napravah dobavitelja,
– da zasleduje tehnični razvoj v smislu cenejše in kvalitetnejše dobave toplotne energije,
– da prekine dobavo toplotne energije v slučaju višje sile, ko pride do ogrožanja okolice, življenja in zdravja ljudi,
– da odgovarja dobavitelju za direktno škodo, ki bi nastala po krivdi proizvajalca zaradi prekinitve proizvodnje toplotne energije ali nenadnega zvišanja tlaka oziroma temperature.
OBVEZNOSTI DOBAVITELJA DO UPORABNIKA TOPLOTNE ENERGIJE
45. člen
Obveznosti dobavitelja do uporabnika so predvsem:
– da dobavlja uporabniku dogovorjeno količino toplotne energije,
– da redno daje mesečno poročilo o količini dobavljene toplotne energije,
– da seznani uporabnika z obratovalnimi in drugimi navodili za varno in sigurno obratovanje,
– da nadzira in vzdržuje vročevodni sistem, toplotno izmenjevalne postaje in podpostaje v skladu z zakonodajo,
– da obvešča uporabnika o predvidenih prekinitvah dobave toplotne energije,
– da v najkrajšem možnem času odpravi vzroke za eventualne prekinitve dobave toplotne energije in v slučaju okvar ukrene vse potrebne postopke za preprečitev škode,
– da zasleduje tehnični razvoj v smislu cenejše in kvalitetnejše dobave toplotne energije,
– da prekine dobavo toplotne energije (41. člen),
– da odgovarja uporabniku za direktno škodo, ki bi mu nastala po krivdi dobavitelja zaradi prekinitve dobave toplotne energije ali nenadnega zvišanja tlaka oziroma temperature,
– da posluje po veljavnem tarifnem pravilniku, potrjenih cenah in veljavni zakonodaji,
– da daje smernice za izdelavo dokumentacije za potrebe uporabnika,
– če se uporabnik in dobavitelj dogovorita po posebni pogodbi, lahko pregleduje in vzdržuje naprave uporabnika,
– da v skladu s tarifnim pravilnikom odčitava in obračunava porabo toplotne energije na merilnem mestu pri uporabniku (26. člen),
– da opravlja svoje obveznosti v smislu dobrega gospodarja.
OBVEZNOSTI UPORABNIKA TOPLOTNE ENERGIJE
46. člen
Obveznosti uporabnika so predvsem:
– da skrbi za normalno vzdrževanje in obratovalno usposobljenost svojih toplotnih naprav (odzračevanje, polnjenje in praznjenje sistema...),
– da je toplotno izmenjevalna postaja (do 30 kW) v zaklenjenem prostoru zaščitena pred posegi nepooblaščenih oseb in vsak čas dostopna dobavitelju,
– da sproti obvešča dobavitelja o eventualnih motnjah pri dobavi toplotne energije,
– da odgovarja za škodo in posledice, ki so nastale zaradi obratovalne onesposobljenosti uporabnikovih toplotnih naprav po njegovi krivdi,
– da s svojim obratovanjem ne moti drugih uporabnikov in dobavitelja,
– da ne preprodaja dobavljene toplotne energije,
– da v rokih izpolnjuje svoje plačilne obveznosti do dobavitelja,
– da skrbi za varčevanje z energijo in brezpogojno sodeluje z dobaviteljem pri uresničevanju raznih ukrepov za varčevanje,
– da do 15. septembra (pred pričetkom kurilne sezone) poskrbi za redni letni pregled, popravilo svojih toplotnih naprav in jih usposobi za redno obratovanje,
– da pisno obvesti dobavitelja o vseh lastninskih in statusnih spremembah, ki vplivajo na razmerje med uporabnikom in dobaviteljem,
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
47. člen
Sestavni deli tega odloka so tudi:
– priloga št. 1 “Diagram temperature vroče vode” (13. člen),
– priloga št. 2 “Diagram temperature tople vode” (14. člen),
– ”Tarifni sistem za prodajo toplotne energije iz vročevoda Jesenice”, ki ga izdaja dobavitelj na podlagi veljavne zakonodaje in potrdi nadzorni svet dobavitelja. K tarifnemu sistemu daje soglasje občinski svet.
48. člen
Glede na zatečeno stanje, različne načine financiranja in tudi lastništva, morajo proizvajalec, dobavitelj in uporabniki v roku 6 mesecev po sprejetju tega odloka odnose pravno in lastniško urediti, tako da spadajo pod dobavitelja naprave, navedene v 6. členu.
49. člen
Zaradi eventualno škodljivega ali nevarnega ravnanja s svojimi napravami za življenje in delo ljudi ter vpliva na okolje, so proizvajalec, dobavitelj in uporabnik odgovorni kazensko in odškodninsko po veljavni zakonodaji.
50. člen
Spore v zvezi s tem odlokom prizadete stranke skušajo rešiti sporazumno ali preko tričlanske arbitražne komisije (vsaka stran predlaga svojega člana, skupaj pa določita tretjega člana, ki je obenem predsednik komisije). Če ne dosežejo sporazuma, spore rešuje pristojno sodišče.
51. člen
Ta odlok se smiselno uporablja za vsa razmerja v zvezi z oskrbo s toplotno energijo iz vročevodnega omrežja v Občini Jesenice.
52. člen
Dobavitelj v roku enega leta po sprejemu tega odloka sklene individualne pogodbe o medsebojnih odnosih z lastniki ali najemniki stanovanj oziroma pooblaščenimi upravniki objektov.
53. člen
Z dnem, ko prične veljati ta odlok, preneha veljati pravilnik o splošnih pogojih dobave toplotne energije iz vročevoda Jesenice iz maja 1980 in ostali akti, ki so vezani na ta pravilnik.
54. člen
Postopek sprememb in dopolnitev tega odloka je enak postopku sprejemanju odloka.
55. člen
Ta odlok potrdi Občinski svet občine Jesenice in začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-9/97
Jesenice, dne 29. januarja 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Jesenice
Valentin Markež, inž. l. r.
Tarifni sistem za prodajo toplotne energije  iz vročevodnega omrežja v Občini Jesenice

I. SPLOŠNE DOLOČBE

                             1. člen

S tem tarifnim sistemom (v nadaljevanju: tarifni sistem) se določajo tarifni elementi za

obračunavanje toplotne energije, ki jo dobavitelj Javno podjetje JEKO-IN Jesenice dobavlja

odjemalcem toplotne energije iz vročevodnega omrežja v Občini Jesenice.

S tem tarifnim sistemom se določajo tudi načela in kriteriji za ugotavljanje tarifnih postavk ter način

ugotavljanja ter uporabe računskih elementov in to tako, da se stimulira racionalna raba toplote in

boljše izkoriščanje proizvodno distribucijskih objektov.

                             2. člen

Tarifni sistem praviloma velja za vse uporabnike toplotne energije iz vročevodnega omrežja, razen

za uporabnike, s katerimi dobavitelj sklepa posebne pogodbe.

Dobavitelj lahko glede na drugi odstavek 1. člena tarifnega sistema, sklene posebno pogodbo z

uporabnikom toplotne energije za poslovno dejavnost, če za to obstajajo posebni pogoji.

II. TARIFNI ELEMENTI IN TARIFNE POSTAVKE

                             3. člen

Tarifna elementa za katere se ugotavljajo tarifne postavke sta:

- priključna moč v kW

- dobavljena količina toplotne energije v MWh.

                             4. člen

Priključna moč je največja trenutna toplotna moč, ki jo uporabniki lahko prevzemajo iz odjemnega

mesta na katerega imajo priključene svoje interne toplotne naprave.

                             5. člen

Količina dobavljene toplotne energije se ugotavlja neposredno s toplotnim števcem nameščenim na

merilnem mestu (MWh). Pri obračunu se vrednosti, merjene v MWh (GJ), zaokrožijo na dve

decimalni mesti.

                             6. člen

Tarifne postavke za posamezne tarifne elemente so:

- cena za enoto priključne moči v SIT/kW, mesec

- cena za toplotno energijo v SIT/MWh.

- števnina v SIT/m2.

                             7. člen

Letni znesek za priključno moč, ki predstavlja fiksni del stroškov ogrevanja, se praviloma

obračunava mesečno. Mesečni znesek se določi tako, da se mesečna tarifna postavka za

priključno moč, (SIT/kW, mesec) množi s priključno močjo. Znesek je neodvisen od dobavljene

energije in pokriva naslednje neodvisne stroške poslovanja:

- amortizacijo,

- vzdrževanje,

- osebne dohodke,

- električno energijo,

- neodvisen del prispevkov in davkov ter obveznosti,

- stroške vodenja in upravljanja.

                             8. člen

Če s pogodbo ni določeno drugače, se strošek za priključno moč v stanovanjski in kombinirani

stanovanjsko poslovni izgradnji razdeli sorazmerno ogrevani površini zaključene enote.

                             9. člen

Znesek za dobavljeno količino toplotne energije, ki predstavlja variabilni del stroškov ogrevanja, se

dobi tako, da se število dobavljenih MWh pomnoži z ustrezno tarifno postavko za enoto dobavljene

količine (SIT/MWh).

Če s pogodbo ni določeno drugače, se mesečni znesek za dobavljeno količino toplotne energije,

izmerjeno na toplotnem števcu iz 5. člena tega tarifnega sistema, za ogrevanje prostorov v

stanovanjski ali kombinirani stanovanjsko poslovni izgradnji razdeli na osnovi:

- velikosti ogrevalne površine zaključene enote - stanovanja ali poslovnega prostora,

- oziroma ustreznih razdelilnikov stroškov ogrevanja (izhlapilniki, elektronski razdelilniki, toplotni

števci kot delilniki stroškov...).

                            10. člen

Števnina zajema letne stroške vzdrževanja in zamenjave dotrajanih števcev in se praviloma

zaračunava mesečno tako, da se strošek porazdeli ma m2 ogrevane površine.

III. RAZVRSITEV ODJEMA TOPLOTNE ENERGIJE

                            11. člen

Vsi uporabniki so razvrščeni v tri skupine:

1. stanovanjski odjem,

2. nestanovanjski odjem,

3. po posebni pogodbi.

                            12. člen

Stanovanjski odjem zajema: stanovanja, domovanja ostarelih, šolske ustanove, dijaške domove,

vzgojno-varstvene ustanove, prostore za kulturne in telesno kulturne dejavnosti in objekte v

občinski lasti.

                            13. člen

Tarifna skupina nestanovanjski odjem zajema vse uporabnike, ki niso zajeti v 12. členu tega

tarifnega sistema.

                            14. člen

Dobavitelj lahko po drugem odstavku 2. člena tarifnega sistema sklene posebno pogodbo z

uporabnikom nestanovanjskega odjema, ki presega 3000 MWh letne porabe toplotne energije in ni

predmet tega tarifnega sistema. Izjemoma se lahko med posebne uporabnike uvrstijo tudi drugi

uporabniki, če obstajajo za to posebni pogoji.

IV. OBRAČUN DOBAVE TOPLOTNE ENERGIJE

                            15. člen

Obračun dobave toplotne energije se pri posameznem uporabniku izvrši z:

- razvrstitvijo uporabnika v ustrezno tarifno skupino,

- obračunom priključne moči po veljavni tarifi,

- obračunom dobavljenih količin toplotne energije po veljavni tarifi,

- obračunom števnine.

                            16. člen

Če se več uporabnikov različnih tarifnih skupin oskrbuje s toplotno energijo preko odjemnega mesta

s skupno merilno napravo in s pogodbo ni drugače določeno, se obračun dobavljene toplotne

energije izvrši po 9. členu tarifnega sistema.

                            17. člen

Do prevzema uporabnikovih toplotnih naprav v redno obratovanje, to je do prejema kopije

uporabnega dovoljenja oziroma komisijske ugotovitve, da so uporabnikove toplotne naprave

pravilno izvedene, se pri obračunu toplotne energije upošteva korekcijski faktor 1.2.

                            18. člen

Strošek za priključno moč se obračuna praviloma mesečno. Letni strošek za priključno moč se deli

z 12.

                            19. člen

Uporabnik je dolžan plačati dobavljeno toplotno energijo in storitve ki se zaračunavajo skupaj s

toplotno energijo najkasneje v 15 dneh od datuma izstavitve računa.

                            20. člen

Če uporabnik pravočasno ne poravna svoje obveznosti, mu dobavitelj od zapadlosti računa do

dneva plačila zaračunava zamudne obresti po veljavni zakonodaji.

                            21. člen

Uporabnik mora poravnati fiksni del stroškov dobave toplotne energije za čas, ko mu je bila po

določbah 41. in 42. člena odloka o oskrbi s toplotno energijo iz vročevodnega omrežja v Občini

Jesenice prekinjena dobava toplotne energije.

                            22. člen

Reklamacije na prejeti račun, obračun za dobavljeno toplotno energijo in storitve, ki jih opravlja

dobavitelj na podlagi odloka o oskrbi s toplotno energijo iz vročevodnega omrežja v Občini Jesenice

oziroma dogovora ali posebne pogodbe z uporabnikom, sprejema dobavitelj samo v pisni obliki, v

osmih dneh po prejemu računa ali obračuna.

Pripombe oziroma ugovor na prejeti račun ali obračun ne odložijo plačila računa oziroma obračuna

za nesporni del.

V. OSNOVE ZA OBLIKOVANJE CEN IN DOLOČANJE TARIFNIH POSTAVK ZA OBRAČUN

DOBAVLJENE TOPLOTNE ENERGIJE

                            23. člen

Cene toplotne energije iz sistema vročevodnega omrežja ter števnina se določajo v skladu z

veljavno zakonodajo, politiko cen in potrebami razvoja daljinske oskrbe s toplotno energijo, ki jo

določa občinski svet.

                            24. člen

Na podlagi tarifnega sistema se višina tarifnih postavk za posamezne tarifne razrede določajo na

osnovi veljavnega postopka in se objavljajo v Uradnem listu Republike Slovenije.

VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE

                            25. člen

Tarifni sistem se uporablja za vsa že sklenjena in nova dobavna razmerja.

                            26. člen

Soglasje k tarifnemu sistemu daje Občinski svet občine Jesenice in ga sprejema nadzorni svet.

Soglasje k tarifnemu sistemu je dal Občinski svet občine Jesenice na 35. redni seji dne 29. januarja 1998.



AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti