Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1998 z dne 13. 2. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1998 z dne 13. 2. 1998

Kazalo

478. Sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka za območje vasi Obrov, stran 761.

Na podlagi 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) ter 3. in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94) in v skladu z volilnimi rezultati na referendumu dne 23. 11. 1997, je Svet KS Obrov na seji dne 1. 2. 1997 sprejel
S K L E P
o uvedbi krajevnega samoprispevka za območje vasi Obrov
1. člen
V skladu z odločitvijo volilnih upravičencev v vasi Obrov Krajevne skupnosti Obrov, na referendumu dne 23. 11. 1997, se uvede krajevni samoprispevek za vas Obrov za obdobje 5 let od prvega naslednjega dne po objavi v Uradnem listu RS, dalje.
2. člen
Sredstva, zbrana s samoprispevkom, se bodo zbirala za obnovo in modernizacijo vaških poti v vasi Obrov v obdobju 5 let.
3. člen
Samoprispevek se zbira v denarju na žiro račun Krajevne skupnosti Obrov, namensko za vas Obrov.
Samoprispevek se zbira tudi v drugačni obliki, ki predstavlja neposredno korist za izvedbo programa, in sicer:
– osebno delo oziroma prispevek občanov v delu in materialu,
– odstop svojega zemljišča, potrebnega za izvedbo del iz 2. člena tega sklepa,
– prispevek delovnih organizacij in samostojnih podjetnikov za svoje delavce v delu, materialu ali denarju, kadar gre za neposredno korist podjetja ali samostojnega podjetnika.
4. člen
Samoprispevek bodo plačevali občani, ki stalno prebivajo na območju Krajevne skupnosti Obrov – v vasi Obrov, in sicer:
– vsi zaposleni po stopnji 1% mesečno od bruto plače,
– samostojni podjetniki s stalnim prebivališčem ali sedežem dejavnosti na območju vasi Obrov 1% od bruto zavarovalne osnove mesečno,
– občani vasi Obrov na delu v tujini v višini tolarske protivrednosti 200 DEM na leto,
– lastniki vikendov ali drugih nepremičnin, ki nimajo v vasi Obrov stalnega prebivališča v višini tolarske protivrednosti 150 DEM letno,
– 1% od bruto prejemkov pokojnin, razen iz naslova kmečkih in invalidskih pokojnin, ki so oproščeni denarnih dajatev za samoprispevek,
– 1% od neto davčne osnove za obdavčenje dobička iz redne in občasne dejavnosti oziroma priložnostnega dela.
Plačila samoprispevka v denarju so oproščeni vsi upravičenci, ki jih določa zakon o samoprispevku. Za njih je obvezna nadomestna oblika samoprispevka, če so zmožni tako obliko samoprispevka nuditi.
Nadomestne oblike samoprispevka določi Svet KS Obrov za vsakega posameznika posebej.
5. člen
Trenutno neangažirana sredstva iz samoprispevka se lahko ustrezno kratkoročno vežejo pri banki zaradi ohranjanja vrednosti zbranega denarja. Obresti iz takšne transakcije so sredstva Krajevne skupnosti Obrov, namensko opredeljena za vas Obrov.
6. člen
Zapadle zneske samoprispevka obračunavajo in odtegujejo izplačevalci plač oziroma nadomestil in pokojnin.
Ostalim zavezancem plačila samoprispevka obračunava in odteguje posamezne zneske Republiška uprava za javne prihodke – izpostava Sežana.
Lastniki vikendov in drugih grajenih objektov v vasi Obrov, ki nimajo stalnega bivališča na območju vasi Obrov so dolžni plačati svoj delež samoprispevka dvakrat letno na podlagi položnic, ki jim jih pošlje Krajevna skupnost Obrov. Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti iz samoprispevka v določenem roku, se obveznosti prisilno izterjajo po predpisih iz davkov davkoplačevalcev, z obračunom zamudnih obresti.
7. člen
Sredstva za izvedbo uvedbe in realizacije uvedbe samoprispevka zagotovi KS Obrov, ki so strošek zbranih sredstev iz samoprispevka.
8. člen
Ta sklep se objavi na krajevno običajen način in v Uradnem listu RS, ter začne veljati naslednji dan od objave v uradnem listu, uporablja pa se od prvega naslednjega dne po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 285/97
Hrpelje-Kozina, dne 2. februarja 1998.
Predsednik
Sveta krajevne
skupnosti Obrov
Miklavec Jožko l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti