Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/1998 z dne 30. 1. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/1998 z dne 30. 1. 1998

Kazalo

335. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec, stran 482.

Na podlagi 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, 44/97) ter 20. člena statuta Občine Žalec (Uradni list RS, št. 34/95, 16/96 in 1/97) je Občinski svet občine Žalec na seji dne 18. 12. 1997 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec
1. člen
Dolgoročni plan Občine Žalec za obdobje 1986–2000 (Uradni list RS, št. 21/90) in spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec (Uradni list RS, št. 34/92, 69/93, 7/94, 11/94, 20/94, 76/94, 77/94, 13/96, 35/96, 43/96, 72/97) se dopolnijo in spremenijo s sestavinami, navedenimi v členih tega odloka.
2. člen
Vsebina sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec se nanaša na opredelitev območja bencinskega servisa ob magistralni cesti M10-8 Arja vas–Velenje v bližini Male Pirešice.
I. DOLGOROČNI PLAN
3. člen
V točki 6.1.2 “Gozdovi” se spremeni prvi stavek prvega odstavka in glasi:
Na območju občine zavzemajo gozdovi kar 48% celotne površine občine v skupnem obsegu 16.996 ha.
4. člen
V točki 6.4.3 “Zasnova infrastrukturnega omrežja” se v poglavju “Promet” doda nov peti odstavek, ki glasi:
Ob magistralni cesti Arja vas–Velenje je zaradi čimbolj enakomernega pokrivanja potreb tranzitnega, tovornega in osebnega prometa predvidena lokacija bencinskega servisa Velika Pirešica.
5. člen
Ustrezno se dopolnijo prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Žalec za obdobje 1986–2000 v kartografskem delu s tematskimi kartami v merilu 1:25000:
– tematski karti št. 1 “Zasnova kmetijstva, gozdarstva in območij poselitve” in št. 13 “Zasnova osnovne rabe prostora” se dopolnita z ureditvenim območjem bencinskega servisa Velika Pirešica,
– tematska karta št. 12 “Zasnova načinov urejanja prostora” se dopolni z opredelitvijo zazidalnega načrta za bencinski servis Velika Pirešica
II. PROSTORSKE SESTAVINE SREDNJEROČNEGA DRUŽBENEGA PLANA
Programska zasnova za bencinski servis Velika Pirešica
6. člen
Opredelitev območja
Območje predvidenega bencinskega servisa se nahaja na severni strani magistralne ceste M 10-8 Arja vas–Velenje jugovzhodno od priključka lokalne ceste v Grmovje L 8233 na magistralno cesto in meri 0,8375 ha. Vključuje parcele k.o. Velika Pirešica: 749, 748/3 (del), 748/2 (del) in 1252/1 (del) in 1242 (del).
Program ureditve na območju:
– bencinski servis (objekt z nadstrešnico in štirimi črpalkami za prodajo goriva ter štirimi vkopanimi cisternami po 25 m3),
– prometna ureditev (razširitev odseka magistralne ceste za levi zavijalni pas, osrednja manipulacijska površina, parkirišče in izvozna cesta),
– urejene zelene površine.
Usmeritve za urbanistično in krajinsko oblikovanje območja ter arhitektonsko oblikovanje objektov
Gradbena linija pritličnega objekta bencinskega servisa in nadstrešnice mora biti vzporedna z magistralno cesto v oddaljenosti minimalno 25 m od roba razširjenega vozišča magistralne ceste.
Dovoza uporabnikov bencinskega servisa sta vezana na uvozni priključek iz magistralne ceste M10-8 (enosmerni promet) na jugozahodu ter na uvozno–izvozni priključek na lokalno cesto v Grmovje na severozahodni strani ureditvenega območja.
Obvezna je ureditev obcestnih zelenic ter zasaditev avtohtonih vrst drevja v širini 5 -10 m na južnem robu območja za zagotovitev kontinuiranega prehoda v ohranjen gozd; ohraniti in z ograjo zaščititi je potrebno gozdni rob ter dosaditi avtohtono vegetacijo.
Usmeritve za prometno urejanje območja
Razširitev vozišča magistralne ceste za levi zavijalni pas se mora izvesti na vzhodni strani ceste in v skladu s pogoji upravljalca. Za enosmerni promet na manipulacijski ploščadi bencinskega servisa je upoštevati določeno mesto uvoza na južnem delu območja.
Potrebna bo razširitev lokalne ceste proti Grmovju za dvosmerni promet na odseku od dvosmernega priključka pa do križišča z magistralno cesto.
Parkirišča bencinskega servisa so predvidena na SV in SZ strani območja bencinskega servisa.
Usmeritev za komunalno in energetsko urejanje
– vodovod
Bencinski servis se bo priključil na obstoječe vodovodno omrežje po izvedeni rekonstrukciji transportnega cevovoda rezervoar Plevno – črpališče Grmovje. Potrebno je načrtovati vgradnjo dnevnega rezervoarja in hidroforno napravo za povečanje tlaka.
– kanalizacija
Za bencinski servis je potrebno zgraditi ločen sistem kanalizacije. Meteorne vode, onesnažene z naftnimi derivati, je potrebno odvajati v površinski odvodnik preko zadostno dimenzioniranih lovilcev olj, ki se opremijo z zasuni. Meteorne vode strešnih površin je speljati preko peskolova v podtalje. Sanitarne odpadne vode se morajo voditi ločeno od meteornih v triprekatno vodotesno greznico na občasno izpraznjevanje, ki je predvidena na jugovzhodnem robu območja.
– elektrika
Objekt bencinskega servisa z nadstrešnico se bo priključil na elektro omrežje skladno s pogoji in soglasjem upravljalca.
– telefon
Objekt bencinskega servisa z nadstrešnico se bo priključil na telefonsko omrežje skladno s pogoji in soglasjem upravljalca in s pogojem upoštevanja obstoječe telefonske mreže.
– ogrevanje
Ogrevanje bencinskega servisa bo iz lastne kotlarne z lahkim kurilnim oljem.
Usmeritve za varovanje okolja
Pri načrtovanju in izvedbi prostorske ureditve območja je potrebno upoštevati vse pogoje soglasodajalcev in naslednje predloge ukrepov za varstvo okolja:
Ukrepi za zmanjševanje onesnaževanja zraka:
Uvesti je potrebno zaprti sistem pri pretakanju goriva v vkopane cisterne in v avtomobilske rezervoarje, sistem z nivojskim stikalom za avtomatsko blokado pretoka v agregatih za polnjenje avtomobilskih rezervoarjev, ki preprečuje večja razlitja goriva, uporabo absorbcijskih sredstev za posutje večjih količin razlitih goriv ter uporabo takšne vrste kurjave za ogrevanje, ki bo čim manj onesnaževala zrak (plin, olje ali premog z nizko vsebnostjo žvepla).
Ukrepi za varstvo pred hrupom:
Območje ob magistralni cesti je precej onesnaženo s hrupom in je glede na Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju uvrščeno v IV. stopnjo varstva pred hrupom. Zagotoviti je vse ukrepe, da se raven hrupa v bližnjem naseljenem območju Grmovje zaradi poseke gozdne bariere ob cesti ne bo dvignila.
Ukrepi za zaščito voda:
Izbrana tehnologija na bencinskem servisu mora zagotavljati, da ne bo prišlo do onesnaževanja talnih in površinskih voda (dvojni plašči rezervoarjev za gorivo, kontrolne naprave, protikorozijska zaščita). Površine v območju pretakanja goriva, vse kinete in jaški morajo biti zgrajeni iz vodotesnega in olje odpornega betona.
Meteorne vode, onesnažene z naftnimi derivati, je potrebno odvajati v površinski odvodnik preko zadostno dimenzioniranih lovilcev olj, ki morajo biti opremljeni z zasunom.
Sanitarne odpadne vode je potrebno odvajati ločeno od meteornih v triprekatno greznico z občasnim izpraznjevanjem.
Ukrepi za zagotavljanje požarne varnosti:
Za zagotavljanje požarne varnosti morajo biti skladišča za nevarne snovi načrtovana v skladu s “Pravilnikom o tem, kako morajo biti grajena in opremljena skladišča ter transportne naprave za nevarne in škodljive snovi” (Uradni list SRS, št. 3/79) ter upoštevani vsi predpisi o varstvu pred požarom.
7. člen
Ustrezno se spremeni in dopolni grafično gradivo:
– kartografska dokumentacija s prikazom območja programske zasnove:
– list PKN 1 : 5000 CELJE – 17.
Grafično gradivo se dopolni s programsko zasnovo za bencinski servis v Veliki Pirešici.
8. člen
Če se v postopku priprave prostorskega izvedbenega akta za posamezni objekt, napravo ali prostorsko ureditev ugotovi, da je potrebno načrtovane ureditve zaradi funkcionalnega ali okoljevarstvenega vzroka deloma spremeniti, se takšna sprememba šteje kot dopustna toleranca, kadar se z njo varujejo naravne in kulturne dobrine, značilnosti krajine, zmanjšujejo obremenitve v okolje ter ne spreminjajo vplivi na načrtovan izgled območja.
III. KONČNA DOLOČBA
9. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352000/0002/97
Žalec, dne 18. decembra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
Občine Žalec
Franc Žolnir, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti