Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998

Kazalo

284. Odredba o spremembah in dopolnitvah odredbe o obrazcih za obračun davkov po odbitku in drugih dajatev ter načinu in rokih predlaganja obrazcev davčnemu organu, stran 335.

Na podlagi prvega odstavka 115. člena zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 18/96 in 87/97), prvega odstavka 16. člena zakona o prispevkih za socialno varnost (Uradni list RS, št. 5/96,34/96 in 3/98) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odl. US in 29/95) izdaja minister za finance
O D R E D B O
o spremembah in dopolnitvah odredbe o obrazcih za obračun davkov po odbitku in drugih dajatev ter načinu in rokih predlaganja obrazcev davčnemu organu
1. člen
V 2. členu odredbe o obrazcih za obračun davkov po odbitku in drugih dajatev ter načinu in rokih predlaganja obrazcev davčnemu organu (Uradni list RS, št. 77/96 in 5/97) se za besedilom “ter drugih nadomestil” črta beseda “in” ter doda “,”. Med besedilom “drugih prejemkov in dohodkov” in “v skladu z navodilom” se vstavi besedilo “in REK-3 za obračun prispevkov od nagrad vajencem”.
V 3. členu odredbe iz prejšnjega odstavka se črta besedilo “(Uradni list RS, št. 5/96 in 34/96)”.
2. člen
Naslov navodila se spremeni tako, da se glasi: “NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE REK OBRAZCEV “.
V navodilu za izpolnjevanje REK-1 obrazca se v drugem stavku drugega odstavka besedilo “davčnemu organu” nadomesti z besedilom “davčnemu uradu”.
V petem odstavku navodila za izpolnjevanje REK-1 obrazca se besedilo “za katere je v tem navodilu to izrecno določeno, ostali pa vpisujejo podatke v stolpec “za plačilo”” nadomesti z besedilom “ko se prispevki le obračunajo in ne plačajo, v stolpec “za plačilo” pa podatke za tiste obračunane prispevke, ki se tudi plačajo.”
Deseti odstavek navodil za izpolnjevanje REK -1 obrazca se spremeni tako, da se glasi: “V primerih izplačil po sodnih odločbah oziroma po drugih podlagah, ki jih izplačuje delodajalec, se izdela samostojen obrazec z oznako obdobja, na katerega se izplačilo nanaša (npr. maj 1991-1995), davek pa se obračuna po povprečni stopnji davka od rednega enomesečnega prejemka.”.
V zaporedni številki (10) se za prvim stavkom doda nov drugi stavek, ki se glasi: “V osnovo se vštevajo tudi stimulacije in bonitete ter povračila stroškov v zvezi z delom, ki presegajo višino, določeno z uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek (v nadaljevanju: stroški nad uredbo vlade).” Sedanji drugi stavek postane tretji stavek.
V zaporedni številki (11) se za prvim stavkom prvega odstavka doda nov drugi stavek, ki se glasi: “V osnovo se vštevajo tudi stimulacije in bonitete ter povračila stroškov v zvezi z delom, ki presegajo višino, določeno z uredbo vlade.” Sedanji drugi in tretji stavek postaneta novi tretji in četrti stavek.
V zaporedni številki (13) se za besedilom “obračunati in plačati” doda besedilo “, ki je sicer že vključena v podatek pod zaporedno številko (10) ali (11)”.
V zaporedni številki (15) se besedilo “in tako povečujejo le osnovo za davek od plač, ne pa tudi osnovo za prispevke za socialno varnost” nadomesti z besedilom “in v osnovo za prispevke za socialno varnost”.
V zaporedni številki (16) se za besedilom “ki so izplačani nad višino,” doda besedilo “določeno z uredbo vlade.” Ostalo besedilo se črta.
V zaporedni številki (17) se tekst spremeni tako, da se glasi:
“(17) – osnova V
Od osnove V se obračunavajo prispevki za socialno varnost, ki se plačujejo od drugih osebnih prejemkov, razen za regres, od katerega se prispevki za socialno varnost obračunajo od osnove, izkazane pod osnovo V b) v skladu z zakonom o prispevkih za socialno varnost.
V osnovo V se ne vštevajo odpravnine, izplačane zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov po predpisih o delovnih razmerjih, od katerih se prispevki za socialno varnost ne plačujejo in so oproščene plačila davka od osebnih prejemkov po zakonu o dohodnini.
V osnovo V a) se vpiše osnova za obračun davka od drugih osebnih prejemkov, od katerih se davek obračunava po povprečni stopnji davka od rednega enomesečnega prejemka kot so npr.: jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi, solidarnostne pomoči, izplačila na osnovi konkurenčne klavzule, odpravnine po zakonu o gospodarskih družbah, odškodnine za neizkoriščen dopust ter druga izplačila, določena v kolektivnih pogodbah oziroma aktih izplačevalca, razen za regres, za katerega je osnova za davek izkazana po osnovo V c).
Jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi in enkratne solidarnostne pomoči se vštevajo v osnovo za davek in prispevke v delu, izplačanem nad višino, določeno z uredbo vlade.”
V zaporedni številki (18) se za prvim stavkom v prvem odstavku dodata nova drugi in tretji stavek, ki se glasita: “V osnovo se vštevajo tudi stimulacije in bonitete ter povračila stroškov v zvezi z delom, ki presegajo višino, določeno z uredbo vlade. V to osnovo se ne vštevajo odpravnine, izplačane zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov po predpisih o delovnih razmerjih, od katerih se prispevki za socialno varnost ne plačujejo in so oproščene plačila davka od osebnih prejemkov po zakonu o dohodnini.”
Dosedanji drugi stavek postane četrti stavek.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi: “V primeru izplačil drugih osebnih prejemkov, ki se vštevajo v osnovo za prispevke za socialno varnost delojemalcev, izplačevalci pod to zaporedno številko (18) vpišejo tudi osnovo za prispevke delodajalcev od teh izplačil.”
Dosedanja drugi in tretji odstavek postaneta tretji in četrti odstavek.
Črta se dosedanji četrti odstavek.
V zaporedni številki (19) se za prvim stavkom v prvem odstavku dodata nova drugi in tretji stavek, ki se glasita: “V osnovo se vštevajo tudi stimulacije in bonitete ter povračila stroškov v zvezi z delom, ki presegajo višino, določeno z uredbo vlade. V to osnovo se ne vštevajo odpravnine, izplačane zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov po predpisih o delovnih razmerjih, od katerih se prispevki za socialno varnost ne plačujejo in so oproščene plačila davka od osebnih prejemkov po zakonu o dohodnini.”
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi: “V primeru izplačil drugih osebnih prejemkov, ki se vštevajo v osnovo za prispevke za socialno varnost delojemalcev, izplačevalci pod to zaporedno številko (19) vpišejo tudi osnovo za prispevke delodajalcev od teh izplačil.”
Črta se dosedanji četrti odstavek.
Dodata se novi osnovi:
“V osnovo VI c) se vpiše osnova za obračun prispevkov za neplačano odsotnost z dela.
V osnovo VI d) se vpiše osnova za prispevke delodajalcev v primerih, ko zaposleni prejemajo nadomestila plač za odsotnost z dela od drugih izplačevalcev (nadomestila ne bremenijo pravno osebo, npr. porodniški dopust, boleznine nad 30 dni), pravna oseba pa v času prejemanja nadomestila plač za odsotnost z dela obračuna in plača prispevke delodajalca za socialno varnost od stimulacij in bonitet, ki so jih prejeli njihovi zaposleni v času, ko jim nadomestilo plače zagotavlja drugi izplačevalec (npr. Ministrstvo za delo, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije).”
V zaporedni številki (36) se za prvim stavkom prvega odstavka dodata nov drugi in tretji stavek, ki se glasita: “V osnovo za obračun teh prispevkov se vštevajo tudi stimulacije in bonitete ter povračila stroškov v zvezi z delom, ki presegajo višino, določeno z uredbo vlade in drugi prejemki iz delovnega razmerja, v skladu z zakonom o prispevkih za socialno varnost. V osnovo za te prispevke se ne vštevajo odpravnine, izplačane zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov po predpisih o delovnih razmerjih, od katerih se prispevki za socialno varnost ne plačujejo in so oproščene plačila davka od osebnih prejemkov po zakonu o dohodnini.”
V navodilu za izpolnjevanje REK-1a obrazca se v četrtem odstavku med besedilom “REK-1,” in “razen v delu” vstavi besedilo “torej tudi za ugotavljanje osnov prispevkov za socialno varnost od drugih prejemkov iz delovnega razmerja,”.
V zaporedni številki (60) se za besedilom “davek od osebnih prejemkov” doda besedilo “ter prejemki v obliki stimulacij in bonitet v zvezi z delovnim razmerjem. Povračila stroškov se vštevajo v osnovo v delu, ki presega višino, določeno z uredbo vlade. V to osnovo se ne vštevajo odpravnine, izplačane zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov po predpisih o delovnih razmerjih, od katerih se prispevki za socialno varnost ne plačujejo in so oproščene plačila davka od osebnih prejemkov po zakonu o dohodnini.”
Za zaporedno številko (63) se doda navodilo za izpolnjevanje zaporedne številke (69), ki se glasi:
“(69) – osnova VI
Vpiše se plača in nadomestilo plače, ki bremeni delodajalca. V osnovo se vštevajo tudi stimulacije in bonitete ter povračila stroškov v zvezi z delom, ki presegajo višino, določeno z uredbo vlade.
V primeru izplačil drugih osebnih prejemkov, ki se vštevajo v osnovo za prispevke za socialno varnost delojemalcev, izplačevalci pod to zaporedno številko (69) vpišejo tudi osnovo za prispevke delodajalcev od teh izplačil. “
in za izpolnjevanje zaporedne številke (86), ki se glasi:
“(86) – osnova VII
Pod zaporedne številke od (87) do (91) se vpišejo osnove za obračun prispevkov za zavarovalno dobo s povečanjem. V osnovo za obračun teh prispevkov se vštevajo tudi stimulacije in bonitete ter povračila stroškov v zvezi z delom, ki presegajo višino, določeno z uredbo vlade ter drugi prejemki iz delovnega razmerja, v skladu z zakonom o prispevkih za socialno varnost.
V te osnove se poleg plač in nadomestil plač vštevajo tudi tista nadomestila plač, ki ne bremenijo delodajalca, za razliko od osnove za ostale prispevke delodajalcev, ki se ne plačujejo od nadomestil plač, katere delodajalcem povrnejo proračun in zavodi. V osnovo za te prispevke se ne vštevajo odpravnine, izplačane zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov po predpisih o delovnih razmerjih, od katerih se prispevki za socialno varnost ne plačujejo in so oproščene plačila davka od osebnih prejemkov po zakonu o dohodnini.”
V navodilu za izpolnjevanje REK obrazcev se doda navodilo za izpolnjevanje obrazca REK-3, ki se glasi:
“REK-3
Posamezni zneski se vpisujejo v tolarjih s stotini.
Za izpolnjevanje tega obrazca se smiselno uporabljajo navodila, dana za izpolnjevanje drugih REK obrazcev.
V skladu z deveto točko 19. člena zakona o dohodnini se od plačil učencem, dijakom in študentom za opravljeno obvezno praktično delo v vzgojnoizobraževalnem procesu ne plačuje davek od osebnih prejemkov.
Davčnemu organu se obrazec predlaga tudi za primere, ko izplačevalec izplača nagrado, od katere ne plača prispevkov, ampak jih le obračuna in vpiše v stolpec “obračunani”.
Zaradi specifično določenih vrst prispevkov le-ti v obrazcu niso v celoti navedeni po vrstah, ampak jih zavezanci vpišejo sami, in sicer po vrstah, osnovah in stopnjah.
Pravne osebe plačujejo prispevke neposredno na vplačilne račune v skladu z odredbo o računih ter načinu vplačevanja in razporejanja javnofinančnih prihodkov, zasebniki pa na prehodni račun po izpostavah davčnih uradov.”
3. člen
Z dnem uveljavitve te odredbe prenehata veljati obrazca REK-1 in REK-1a, predpisana z odredbo o obrazcih za obračun davkov po odbitku in drugih dajatev ter načinu in rokih predlaganja obrazcev davčnemu organu (Uradni list RS, št. 77/96 in 5/97).
4. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 416-17/98
Ljubljana, dne 23. januarja 1998.
Mitja Gaspari l. r.
Minister za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti