Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998

Kazalo

264. Pravilnik o službeni izkaznici, uniformi in opremi komunalnega nadzornika in pooblaščene osebe za komunalni nadzor, stran 321.

Na podlagi 105. člena statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 54/95 in 51/96) je Občinski svet občine Cerknica na 23. redni seji dne 23. 10. 1997 sprejel
P R A V I L N I K
o službeni izkaznici, uniformi in opremi komunalnega nadzornika in pooblaščene osebe za komunalni nadzor
I. SPLOŠNA DOLOČILA
1. člen
Pravilnik določa službeno izkaznico, uniformo in opremo komunalnega nadzornika ter osebe pooblaščene za izvajanje komunalnega nadzora.
II. SLUŽBENA IZKAZNICA
2. člen
Službena izkaznica je tridelne sestave z dimenzijami posameznega dela 74 x 104 mm, v skupni velikosti 222 x 104 mm.
Zunanja stran izkaznice je svetlo modre barve s črnim tiskom. V smeri od leve proti desni je na prvem in drugem delu izpis pravic in dolžnosti skladno z določili 2. člena odloka o komunalnem nadzoru.
Na tretjem delu je v sredini grb Občine Cerknica na zgornji strani nad grbom je napis “Občina Cerknica”, pod grbom pa napis “Službena izkaznica” pod tem besedilom pa besedilo: “komunalni nadzornik”. Pod tem napisom je numerirana številka izkaznice.
Notranja stran izkaznice je bele barve s črnim tiskom. V prvem delu od leve proti desni je slika velikosti 30 x 40 mm in pod njo prostor za lastnoročni podpis lastnika izkaznice. V drugem delu so od zgoraj navzdol naslednji podatki: priimek in ime, datum rojstva, stalno prebivališče, poštna številka, datum izdaje izkaznice in podpis župana ter prostor za žig.
V tretjem delu izkaznice je v prvi tretjini rubrika za vpis podatkov o pričetku opravljanja nalog komunalnega nadzora, v drugem delu podatki o opravljenih usposabljanjih. Izkaznica je v plastičnem etuiju.
3. člen
Službena izkaznica pooblaščene osebe za izvajanje komunalnega nadzora je enaka službeni izkaznici komunalnega nadzornika, le da ima besedilo “Pooblaščena oseba za komunalni nadzor” na prednji strani. V prvem in drugem delu v smeri od leve proti desni pa so vpisana pooblastila, ki jih ima na podlagi 2. in 3. člena odloka ta pooblaščena oseba.
Službena izkaznica občinskega inšpektorja je enaka službeni izkaznici komunalnega nadzornika, le da ima besedilo “občinska inšpekcija”.
4. člen
Občinska inšpekcija, komunalni nadzornik in pooblaščena oseba za komunalni nadzor se pri opravljanju dela izkažejo s službeno izkaznico.
Na zahtevo je občinski inšpektor, komunalni nadzornik in pooblaščena oseba za komunalni nadzor dolžna pokazati službeno izkaznico.
5. člen
Vodja občinske inšpekcije vodi evidenco o izdanih, odvzetih in deponiranih službenih izkaznicah.
Evidenca o izdanih, odvzetih in deponiranih službenih izkaznicah vsebuje: ime in priimek osebe, ki ji je izdana službena izkaznica, letnica rojstva, registrsko številko izkaznice, datum izdaje ter opombo o dejstvih morebitne izgube, poškodbe ali odvzema izkaznice.
6. člen
Službena izkaznica ni prenosljiva.
7. člen
Če občinski inšpektor, komunalni nadzornik ali pooblaščena oseba službeno izkaznico izgubi ali kako drugače ostane brez nje, je dolžan o tem obvestiti svojega predstojnika, slednji pa je dolžan zahtevati izbris iz evidence izkaznic.
O okoliščinah, zaradi katerih sta komunalni nadzornik ali pooblaščena oseba ostala brez službene izkaznice, se napravi zapisnik, ki je sestavni del evidence o službenih izkaznicah.
8. člen
Veljavnost službene izkaznice preneha:
– z dnem prenehanja razmerja opravljanja dejavnosti komunalnega nadzornika ali pooblaščene osebe imetnika službene izkaznice;
– z odvzemom posebnega pooblastila danega z odlokom o komunalnem nadzoru v Občini Cerknica;
V primerih iz prejšnjega odstavka mora imetnik službene izkaznice vrniti Občinski upravi občine Cerknica;
9. člen
Službena izkaznica se zamenja:
– če je poškodovana;
– če jo imetnik izgubi ali kako drugače ostane brez nje in je preklicana v uradnem glasilu;
– če imetnik spremeni osebno ime.
10. člen
Odvzete oziroma vrnjene službene izkaznice se komisijsko uničijo.
Komisijo za uničenje imenuje tajnik Občine Cerknica.
O uničenju se sestavi zapisnik.
III. SLUŽBENA UNIFORMA
11. člen
Uniformo občinskega inšpektorja, komunalnega nadzornika ali pooblaščene osebe za komunalni nadzor sestavljajo zimska in letna obleka s pripadajočo obutvijo in pokrivalom.
12. člen
Letno uniformo sestavljajo: letna jakna, hlače, letna srajca s kratkimi rokavi, kravata, čepica oziroma baretka, čevlji in dežni plašč.
13. člen
Zimsko uniformo sestavljajo: podložena jakna s kapuco, hlače, srajca z dolgimi rokavi, kravata, baretka, škornji.
K uniformi iz prvega odstavka tega člena spadajo še puli, jopa, šal, in usnjene rokavice.
14. člen
Uniforma je temno modre barve s svetlo modro srajco in temno modro kravato, kapa oziroma baretka je temno modre barve, čevlji pa so črni.
15. člen
Uniforma je v moškem in ženskem kroju.
16. člen
Občinski inšpektor, komunalni nadzornik ali pooblaščena oseba za komunalni nadzor lahko pri svojem delu uporablja tudi kombinezon, ki je temno modre barve, v izjemnih primerih je kot zaščitno sredstvo pa tudi oranžne barve.
17. člen
Na jopiču zimske in letne uniforme, srajci letne uniforme, na suknjiču in dežnem plašču, na kombinezonu je na levem rokavu grb Občine Cerknica, na desnem rokavu pa grb Občine Cerknica na katerem je na spodnji strani napis “občinski inšpektor”, “komunalni nadzornik” ali “Pooblaščena oseba za komunalni nadzor”. Nad desnim prsnim žepom je tablica z imenom in priimkom komunalnega nadzornika ali pooblaščene osebe za komunalni nadzor.
18. člen
Enak emblem kot na desnem rokavu morajo imeti občinski inšpektorji, komunalni nadzorniki in pooblaščene osebe za komunalni nadzor tudi na kapi oziroma baretki uniforme.
19. člen
Pooblaščene osebe za komunalni nadzor, ki opravljajo na podlagi odloka ali predpisov ministrstva nadzor nad posameznim segmentom nosijo na levem žepu uniforme obeležje, iz katerega je razvidno, za katero področje nadzora gre. To obeležje je lahko tudi enako še uveljavljenim obeležjem, kolikor oseba, ki je pooblaščena za komunalni nadzor ima pravico do nošenja le-tega.
Obliko oznak, ki jih imajo pooblaščene osebe za komunalni nadzor na podlagi določil tega člena, predpiše župan občine.
20. člen
Občinski inšpektor, komunalni nadzornik ali oseba pooblaščena za komunalni nadzor nosi zimsko uniformo predvidoma od 15. septembra do 15. aprila, nato pa nosi letno uniformo.
Glede na ugodnost oziroma neugodnost vremenskih razmer lahko tajnik občine odredi drugačen čas nošenja zimske oziroma letne uniforme.
21. člen
Občinski inšpektor, komunalni nadzornik ali oseba pooblaščena za komunalni nadzor je dolžan uniformo in drugo opremo redno vzdrževati.
22. člen
Občinski inšpektror, komunalni nadzornik ali oseba pooblaščena za komunalni nadzor prevzame dele uniforme in drugo opremo ob nastopu dela in namestitvi, proti podpisu.
Ob prenehanju opravljanja nalog mora komunalni nadzornik oziroma oseba pooblaščena za komunalni nadzor, del uniforme in drugo opremo proti podpisu vrniti.
23. člen
O zamenjavi uniforme ali njenega posameznega dela zaradi obrabljenosti ali zaradi kakega drugega razloga odloča tajnik občine.
24. člen
Evidenca o dodeljenih delih uniforme in druge opreme komunalnim nadzornikom in pooblaščenim osebam za komunalni nadzor vodi občinska uprava.
IV. TEHNIČNA IN DRUGA OPREMA
25. člen
Občinski inšpektor, komunalni nadzornik ali pooblaščena oseba za komunalni nadzor uporabljajo pri svojem delu tudi naslednje pripomočke: avto, naprava za brezžično radijsko zvezo, prenosni telefon, fotoaparat, usnjeno torbico s potrebnim pisarniškim materialom in kartografskimi prilogami, bloke za mandatno kazen in ostalo opremo, ki jo zahteva narava dela ali se pokaže za to potreba.
26. člen
Za posamezni del skupne in ostale opreme, ki jo uporabljajo komunalni nadzorniki ali osebe pooblaščene za opravljanje komunalnega nadzora predpiše župan z navodilom ali pravilnikom.
V. POSEBNE DOLOČBE
27. člen
Občinski inšpektor, komunalni nadzornik ali oseba pooblaščena za komunalni nadzor mora poznati predpise na podlagi katerih opravlja svoje delo.
Njegovo strokovno znanje preveri pred nastopom dela na terenu komisija, ki jo imenuje župan ali po njegovem pooblastilu tajnik občine.
Župan tudi predpiše program usposabljanja in obseg znanj, ki jih morajo pridobiti občinski inšpektor, komunalni nadzorniki ali osebe pooblaščene za komunalni nadzor v Občini Cerknica, kakor tudi preverjanje znanja.
VI. KONČNI DOLOČBI
28. člen
Obrazci službene izkaznice so objavljeni kot priloga tega pravilnika in so njegov sestavni del.
29. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem glasilu.
Št. 35300-0130/97-0009
Cerknica, dne 23. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Cerknica
Janez Štrukelj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti